Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De la „dosarul cu șină”, la „verificăm până găsim ceva”. În România anului 2023, birocrațiile par să devină și mai stufoase

ANAF - declarații online

Foto Facebook

Deși se vorbește despre modernizarea și digitalizarea relației contribuabililor cu autoritățile, în realitate lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Mentalități depășite continuă să perpetueze atitudini, comportamente și sisteme neprietenoase cu antreprenorii.

Discutăm adesea despre problemele complexe cu care ne confruntăm și nevoia de a lucra împreună pentru a le rezolva. Avem nevoie de creativitate, inovație, colaborare, încredere reciprocă pentru a merge înainte. Însă dinamica dintre privat și stat continuă într-o mare măsură să fie similară unui joc de-a șoarecele și pisica bazat pe surprize neplăcute, capcane de tot felul și premisa suspiciunii față de adversar.

Sigur, avem nevoie de reguli clare și corecte. Sigur, sunt necesare controale pentru asigurarea respectării acestora. Cu siguranță cei vinovați de încălcarea lor trebuie să plătească proporțional cu fapta. Acestea sunt aspecte de normalitate într-o țară civilizată.

Problema este atunci când cei care se pricep să construiască afaceri legitime care plătesc salarii și impozite se luptă zilnic cu un sistem haotic. Și în loc să investească resurse în a livra produse din ce în ce mai bune la prețuri din ce în ce mai accesibile, se zbat zilnic pentru a evita să fie învinși de birocrație și indolență. Ironic, tot autoritățile au de pierdut. Dacă n-ar încurca dezvoltarea mediului de afaceri, atunci bugetele centrale și locale ar fi mult mai bine alimentate și oamenii ar avea o putere de cumpărare mai mare și mai sănătoasă.

Relația privatului cu autoritățile nu ar trebuie să fie atât de complicată și greoaie încât externalizarea ei să reprezinte o afacere atât de răspândită. Iar dacă toate aceste reguli complicate ar rezulta într-un nivel de trai foarte bun pentru oameni – poate atunci ar merita eforturile și costurile. Însă putem constata că nu aceasta este realitatea. Dimpotrivă, sentimentul generalizat este că fiecare este pe cont propriu.

Vorbim mult despre impactul noilor tehnologii asupra vieții noastre. Cu toate acestea, birocrațiile par să devină și mai stufoase. În România anului 2023 „dosarul cu șină” rămâne o piatră de hotar peste care nu putem trece. La fel și controale de tipul „verificăm până găsim ceva”.

În fața noastră, în următorii 10-20-30 de ani, sunt provocări majore care vor necesita decizii dificile. Vom trece prin valuri de transformări profunde și alegeri complicate.

Antreprenorii vor fi cei care trebuie să găsească soluții de adaptare și reimaginare a fluxurilor comerciale. Oamenii care lucrează în aceste companii vor avea nevoie de focus pentru toate aceste tranziții și schimbări.

Eficientizarea utilizării resurselor va fi baza viitorului. Autoritățile nu pot rezolva aceste probleme din piața liberă. Însă ar putea să faciliteze relația cu contribuabilii pentru a evita irosirea resurselor în direcții care nu ajută nimănui. Adică măcar să nu încurce. Prin urmare avem nevoie ca statul să contribuie activ la eliberarea energiei pierdute în proceduri lipsite de valoare sau relevanță.

Un mediu prietenos cu antreprenoriatul nu înseamnă dereglementare sau ignorarea încălcării legii. Dimpotrivă, firmele cinstite își doresc ca cei care nu joacă după reguli să fie sancționați. Dar înseamnă eliminarea birocrației, simplificarea procedurilor și reintroducerea logicii și a bunului simț în reguli. Și înseamnă o colaborare strânsă și onestă cu contribuabilii pentru a înțelege reglementările și a corecta absurditățile din sistem. Există deja modele în vest care pot fi adaptate realităților din România. E nevoie doar de bunăvoință și înțelegerea mizei noastre comune pentru un viitor mai bun.

Economia lumii este sub o presiune imensă. Pentru a depăși cu bine acest moment avem nevoie să jucăm toți în aceeași tabără. Mentalitatea adversității implicite, a prezumției de vinovăției, dintre public și privat ne face rău tuturor. Avem nevoie să înțelegem că împreună vom pierde sau câștiga.

Articol publicat inițial pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult