Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De unde a apărut nebunia cu separarea persoanelor de peste 65 de ani de familiile lor. „Vacanța mare”, un film de speriat bătrânii

streinu Cercel - captura

Luni, atât ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cât și Grupul pentru Comunicare Strategică au negat informația că statul intenționează să îi separe pe românii de peste 65 de ani de familiile lor, după ce măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului vor fi relaxate, iar mulți dintre cetățeni vor începe să își reia o parte din activitățile obișnuite. „În privința deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricție, se va ține cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetățeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluții prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiții de siguranță sanitară, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane”, a transmis GCS într-un comunicat. Într-o intervenție la postul Digi24, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că nu a avut o astfel de inițiativă: „Am văzut multe site-uri astăzi, dând oarecum, chiar spunând, că ar fi fost varianta mea în care persoane peste 65 de ani, că au fost afectate de COVID sau nu, vor fi duse în spații. Nu”, a spus ministrul Sănătății, despre ideea care, potrivit Digi24, îi aparține lui Adrian Streinu-Cercel.

Însă unii dintre români apucaseră să își facă griji că ei înșiși sau cei apropiați lor ar putea fi separați de familie și ar putea chiar să ajungă în spații de carantină. Cum s-a ajuns aici?

Nelu Tătaru, joi: Le vom găsi spații vârstnicilor care trebuie protejați, în hoteluri

Joi, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vorbea despre posibilitatea ca unele persoane de peste 65 de ani să fie duse în hoteluri, pentru protecția lor. „Ne-am gândit efectiv și la niște metode sa îi ducem într-un hotel, să-i ducem într-o camera cu tot confortul in care sa vina cineva si sa aiba grijă de ei. Dar rămâne în funcție de evoluție”, a precizat Nelu Tătaru.

Întrebat cum vor reuși autoritățile să le asigure o cazare în condițiile în care există un număr mic de spații, Nelu Tătaru a declarat: „Sunt într-adevăr puține spații, dar cand este stare de urgență si cazurile continuă și ei trebuie protejați și nu-și mai găsesc liniștea în niciun caz la ei, atunci spațiile le vom găsi, în hoteluri, rechiziționate sau nu, contra cost sau nu”, spunea Nelu Tătaru. Declarația lui este disponibilă pe site-ul Realitatea Plus, într-un articol cu titlul: „Ministrul Sănătății, ANUNȚ despre carantinarea persoanelor de peste 65 de ani”.

Ideea apare într-un document propus de Streinu-Cercel

De unde un astfel de scenariu de lucru? Ideea apare între propunerile inaintate de șeful Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, celor implicați în gestionarea pandemiei de SARS- Cov-2 în România. Potrivit informațiilor Republica, una dintre propunerile lui Streinu-Cercel a fost ca  vârstnicii să fie izolați în casele proprii, atunci când ele există, în apartamente închiriate sau în „relocare instituționalizată”, acest termen referindu-se inclusiv la hoteluri rechiziționate. Potrivit propunerii, susținerea acestora ar fi urmat să fie făcută fie de rude, fie de autorități, fie de ONG-uri. Documentul, numit „Vacanța mare. Măsuri de prevenire a răspândirii SARS-COV-2”, care se întindea pe 9 pagini, susținea, de pildă, că taxele către stat, inclusiv TVA, trebuie să fie suspendate pe perioada pandemiei și că toate persoanele vulnerabile trebuie să primească de la autorități pachete cu produsele necesare traiului zilnic. De altfel, Adrian-Streinu Cercel vorbea, într-un interviu cu Marius Tucă, despre un „stop joc din perspectiva plăților către stat. Două luni de zile, nu există acest lucru”. Totodată, șeful Institutului „Matei Balș” propunea înființarea unui „Guvern anti-pandemie”, un comitet inter-ministerial, aflat în subordinea CSAT. În viziunea lui, limitarea circulației persoanelor ar fi trebuit să fie mai drastică: o singură persoană din familie ar fi trebuit să primească autorizație pentru a merge la cumpărături de produse de bază și medicamente. Grupa de vârstă 40-65 de ani ar fi devenit una de risc, iar 

Angajații ar fi trebuit să meargă la serviciu pe grupe de vârste: de la 7:30, cei cu vârste între 40 și 65 de ani, de la 9:30, cei mai tineri. Iar pentru cei între 40 și 65 de ani, ar fi trebuit să se ia măsura izolării totale, dacă munca lor nu era un aesențială. 

Clinicile private ar fi trebuit să își pună „în scop umanitar” laboratoarele PCR la dispoziția autorităților pentru realizarea de teste de diagnosticare a Covid-19. 

O propunere enunțată public de Streinu-Cercel a fost aceea de rechiziționare a hotelurilor în care să fie tratate și monitorizate cazurile asimptomatice sau cu simptome ușoare de coronavirus.

Nelu Tătaru spunea luni, la postul Digi24, că pacienții asimptomatici ar trebui să ajungă în zone-tampon: „Ne gândim ca în următoarea perioadă să vedem, în funcție de saturarea spitalelor de suport, ca cei asimptomatici sau cu simptome ușoare să poată trece în niște zone tampon, ca să nu afecteze sau să nu infecteze persoanele aflate la domiciliul sau persoanele peste 65 de ani, sau o parte dintre aceștia pot să nu aibă locuințe și atunci, până la un prim test negativ, vor fi aduse în anumite spații tampon”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Documentul este pe Internet. Desi are antet, pe el nu apare DATA emiterii.... ciudat. Se pare ca a fost emis in Februarie 2020 (la inceperea nebuniei, cand nu se stia ce va urma), De asemenea in el se precizeaza clar ca batranii vor fi carantinati la domiciu si apoi in alte spatii. Documentul a fost scos de la sertar de Ministrul Sanatatii (si dansul confirma la TV masurile). Probabil ca Iohanis a vrut sa se descotoroseasca de Streinu-Cercel si l-a folosit pe Nelu Tataru...
    • Like 0
  • Buna seara,
    As vrea si eu sa intreb, de ce toata lumea comenteaza,explica,interpreteaza acel document "Vacanta mare" dar nu este publicat .Eu nu am vazut cele 9 pagini cap- coada nicaieri.Am auzit pareri despre el,fragmente puse in ghilimele,comentarii indignate.Daca dl Streinu -Cercel e cu sufletul curat, de ce nu iese cu el in fata ,il face public si ne explica la ce s-a gandit,daca tot si-l asuma (asa am inteles).
    Pe de alta parte, cei care il critica ,de ce nu fac public documentul, sa putem si noi sa tragem singuri concluziile.De ce trebuie sa ni se serveasca concluziile pe tava?
    • Like 0
  • Conform acestui domn: "În viziunea lui, limitarea circulației persoanelor ar fi trebuit să fie mai drastică: o singură persoană din familie ar fi trebuit să primească autorizație pentru a merge la cumpărături de produse de bază și medicamente. Grupa de vârstă 40-65 de ani ar fi devenit una de risc, iar

    Angajații ar fi trebuit să meargă la serviciu pe grupe de vârste: de la 7:30, cei cu vârste între 40 și 65 de ani, de la 9:30, cei mai tineri. Iar pentru cei între 40 și 65 de ani, ar fi trebuit să se ia măsura izolării totale, dacă munca lor nu era un aesențială. "
    Sa o luam pe rand:
    - la el in familie cum se procedeaza? Iese doar unul la cumparaturi? Sau va iesi doar unul?
    - programul de "separare" pe grupe de varste cand se pleaca la serviciu. Ok, sa zicem ca se va pleca dupa cum doreste acest domn doctor. Dar la serviciu nu se intalnesc "aceste" grupe de varste? Acolo cum fac?
    Intrebare: el nu se va retrage sa stea "inchis" , ca banuiesc ca nu are 25 de ani.
    Cand oameni fara minte incep sa se infiltreze in conducere si nu-si mai vad de meseria lor atunci iese ce iese si se vede cum a ajuns Romania dupa lovitura de stat din '89.
    • Like 1
  • O anomalie normală
    Streinu-Cercel este cel mai elocvent exemplu de individ semidoct care ajunge pe căi obscure într-o poziție cheie și apoi în condiții extreme își dă în vileag adevărata față și nivelul exact al valorii sale ca om și ca specialist-adică foarte scăzut. Dar el , acest cercel înfipt în sistemul nostru de sănătate nu este singurul care face de rușine corpul medical. Din păcate, majoritatea medicilor români sunt total lipsiți de empatie. Este vorba de educația de acasă sau despre cea de la școală sau despre amândouă? Nu există un răspuns clar! Pentru că aici se adaugă un alt element, psihologia incompetenței! Când un medic a învățat cu greu și fără pasiune câte ceva din meseria de medic și ajunge apoi un șef de cabinet individual sau mai rău, director la un institut medical, atunci plaga pe sistem este deplină! Exemplul cel mai elocvent este această anomalie normală numită Streinu-Cercel. Din nefericire nu este singurul în sistemul nostru medical. Sunt aici sute sau mii de medici care locuiesc în tot felul de viloaie luate pe șpăgi apărați de tot felul de juriști care locuiesc tot în viloaie și acoperiți de tot felul de polițiști și indivizi de prin administrații locale și centrale care au un singur gând cum să se apere mai bine unii pe alții în detrimentul interesului general. Nu ar fi fost posibilă această situație dacă sistemul bolnav de învățământ românesc, mână în mână cu cei dinainte menționați ar fi avut în vedere promovarea valorilor și nu promovarea lichelelor cum se face de 70 de ani în România............dar- cine se aseamănă, se adună- zice o vorbă românească și bine zice!
    • Like 0
    • @ Mihai Sava
      Semidoct?!? Wow! Cand o sa ajungeti dvs la competenta lui Streinu-Cercel, va rog sa-mi dati de veste. O sa incerc sa traiesc vreo inca 500 ani de acum incolo
      • Like 0
  • imi reamintește de o gluma potrivita situatiei:
    " piticii de pe creier pot fi socotiți animale de companie?
    daca da, sa il trimitem la plimbare cu ei, de tot!"
    • Like 0
  • Statul nu este sau nu a fost în stare să carantineze țiganii intrați în număr extrem de mare și separă bătrînii. Este un scenariu bine pus la punct pentru a testa puterea românilor, cam pînă unde se întinde elasticul. Au aflat. Nu se întinde. Nu mai crede nici un copil în,,guvernul meu,, sunt niște impotenți.
    • Like 1
  • PERSOANELE PUBLICE RASPUND PENTRU AFIRMATIILE DECLARATE OFICIAL .
    • Like 0
  • Documentul profesorului cercel din februarie e propunerea după care guvernul care anunta alegeri anticipate în martie a reusit să controleze răspândirea virusului în țară. Președinele Iohannis ieșise in martie să ne spună ca a auzit virusul nu e chiar asa periculos, la fel ca Trump. Dacă doctorul Arafat nu accepta toată bătaia de joc a lui Orban si PNL și insista continuu că trebuiesc luate măsuri, mai ascultam și acum glumițele premierului cu spitalele supraaglomerate si morți precum în Italia? Dacă doctorii raed arafat si streinu cercel nu ieșeau in extremis cu două zile înainte de Paști, domnul Vela organiza mare petrecere câmpenească de Înviere, cu aprobarea lui Orban. Să ne fie rușine. Dacă tot ne văitam ca nu ne respectăm specialiștii, hai începem s-o facem cu cei care ne-au apărat cu adevărat, nu cu cei care iși asumă merite pe care nu le au.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Dl Streinu Cercel, cu totul strein de bunul simț, este medic. Treaba lui se cheamă ori medicină, ori cercetare. Nu-i nici un pic treaba lui elaborarea de strategii. El oferă punctul de vedere al medicului, căci acum, în această perioadă, cuvântul microbiologilor și virologilor are mare greutate. Dar ei NU elaborează tactici la.nivel de stat fiindcă nu au atribuții în acest sens, sarcina lor se oprește la ușa spitalului/ laboratorului. Nu știu legi, nu fac ei estimări bănești, nu au pârghiile în mână. Ori prin apartenența la un anume partid totuși au??!

    • Like 1
  • circula inainte de 89 un banc,despre zvonuri si partea de adevar din ele,adica zvon de la data de 1 a lunii ce vine toti barbatii vor fi castrati,circ cit casa,inainte de apropierea date fatidice apare dezmintirea nu castrati,doar un coi,toata lumea rasufla usurata,asa mai mere,sa nu subestimam dobitocia celor care au ajuns sa ne decida viata,dau legi fara sa aiba habar de ce se intimpla in societate,cind vorbesc de batrini naiba stie ca nu ii au in cap decit pe cei cu pampersi-de ar ajunge si ei-nu isi pune intrebarea,nici un derbedeu care scoate rahaturile astea pe goarna, ce vor face familiile care efectiv depind de acesti batrini?sint crese destule?gradinite?batrinii fac aprovizionarea,au pus un program orar de toata jena,11-13 ce era rau in 7-10?tinerii sint la munca covidul "zboara" la fel si intre 11-13 si 7-10,incompetenti?putin spus
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult