Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De unde trebuie să înceapă viitoarea guvernare să îndrepte lucrurile stricate de regimul Dragnea

Protest 23 iunie

Foto: Liviu Florin Albei/Inquam Photos

Aud și citesc din ce în ce mai des următorul raționament extrem de frustrant: „Mai așteptăm și alegerile astea prezidențiale și parlamentare, iar dacă nu va exista o schimbare reală vom pleca. De tot, cu copii, cu cățel și purcel. Vindem tot și plecăm.” Sunt oameni cu stare, cu afaceri pe picioare, cu poziții sociale bune și foarte bune, cu studii universitare și cariere solide în spate. Și eu cred că este un punct terminus pe care l-am atins cu toții. Acum ori niciodată. Pentru că lama cuțitului a ajuns la os. Și nu se mai poate așa.

Nu știu dacă vor fi alegeri anticipate sau la termen, nu știu dacă moțiunea de cenzură despre care se discută acum va avea sau nu succes. Dar părerea mea este extrem de simplă și concisă (am renunțat de mult la activismul social-civic pe rețele și la analizele de fond cu care unii s-au obișnuit de-a lungul anilor):

Viitoarea majoritate parlamentară trebuie să asigure cât mai rapid o legislație care să permită Justiției să funcționeze neîngrădită, neinfluențată, cât mai departe de interesele politice. Trebuie să fie puși oameni incoruptibili la Interne și la Justiție. Într-un interval scurt de timp trebuie (re)deschise TOATE dosarele de mică și mare corupție, de trafic de influență, evaziune etc., trebuie instrumentate toate indiciile/semnalele/dovezile care duc spre cazuri penale.

Trebuie să se înceapă în primul rând cu clasa politică, de la Cucuieții din Vale până în buricul Capitalei. Hai să vedem: cum ți-ai ridicat matale viloiul de zece milioane de euro, de unde are tot neamul tău afaceri de milioane, mașini scumpe, mii de hectare de teren, de unde provine opulența afișată, care sunt sursele standardului de viață pe care îl afișezi zilnic?

Toate suspiciunile din ultimii zeci de ani trebuie transformate imediat în dosare de urmărire penală. Se cercetează, se instrumentează, dacă există dovezi clare și probe se înaintează în instanță, se judecă și se condamnă. E caz de pușcărie? Bine, la pușcărie. Fără alte discuții. De la secretara din fundul Moldovei până la ministru și șef de partid. Curățenie imediată peste tot: în primării, în instituții, Educație, Sănătate, prin agenții, birouri și departamente de tot felul.

Dacă nu se vor face lucrurile astfel, și cât mai repede cu putință, nu vom vorbi decât de altă rotire a politicienilor pe scaune și funcții, nu vom vorbi decât de alți ani pierduți, de alte generații călcate în picioare și de alte sute de mii de români ce-și vor lua lumea-n cap.

Nu există alt mod de a îndrepta lucrurile. Decât prin justiție și transparență. Oamenii vor dreptate. Dacă dreptatea înseamnă pușcărie pentru câteva mii sau zeci de mii de inși, atunci să se facă pușcărie. Dacă nu există locuri libere, se vor construi. Ne împrumutăm de la UE, de la FMI, mai trimite și Diaspora niște miliarde și facem imediat câteva „facultăți” pentru băieții deștepți. E simplu, trebuie doar vână și curaj din partea celor care vin.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Părerea mea este că trebuie să "incepem" de unde a rămas Dragnea când a fost închis (nu discutam acum cum a fost condamnat). A făcut ceea ce a promis și pentru ce a fost votat-programul sau a adus cel puțin 10 procente PSD-lui la parlamentare.
    • Like 0
  • Gabi check icon
    România are nevoie de o reformă constituțională serioasă. Mai ales cu privire la eliminarea tuturor „specialilor” şi eliminarea finanţării asistenţiale a întreprinderilor de stat falimentare. Dar şi eliminarea ajutoarelor de tot felul în baza „solidarităţii sociale”, ajutoare plătite indivizilor care NU produc, dar au drept de vot.

    Dar, pentru aşa ceva trebuie obţinut acordul comunităţii pentru a elimina din constituţie „România este Stat Social”. Pentru că, stat social înseamnă de fapt stat asistenţial. Înseamnă a lua de la cei capabili şi care produc pentru a DA la cei care nu produc dar mai şi votează. Statutul actual de Stat Social nu este departe de Socialism.

    Din păcate, dacă un politician sau partid politic ar iniţia acum un referendum pe tema eliminării caracterului de stat social (specificat în Constituţia actuală), momentan acesta ar fi respins mai mult ca sigur. De ce? Pentru că, în '89 românii au vrut doar o schimbare ca să aibă ce mânca, să le fie mai cald în casă, să poată călători liber. Nu neapărat o trecere de la socialism (sau comunism, că-i acelaşi drac), la capitalism.

    Cine dă de două ori cu capul de prag, ăla e prost. În 30 de ani, românii au dat de 8 ori, la 8 alegeri: dar mulți tot mai speră să vină un politician „bun, cinstit, cu drag de popor”. Care să scoată ţara din criză, să facă rost de 35 de miliarde de euro anual pentru pensii şi salarii, să nu fure nici 1 euro – şi totul, pe un salariu de 6000 de lei pe lună. Hahaha...

    Domnule viitor preşedinte, (oricare vei fi), până nu vei reuşi să defineşti şi să explici CLAR acest aspect major, nu vei face altceva decât să aplici tratamente paliative la o boală cronică şi fatală.
    Un preşedinte cu adevărat patriot şi curajos mai întâi ar explica populaţiei de ce este nevoie de o schimbare constituţională, apoi ar adresa întrebarea: Stimaţi cetăţeni, ce fel de sistem vă doriţi în continuare?
    • Like 2
    • @ Gabi
      Adi check icon
      foarte buna propunerea de anulare a statului social din constitutie!,,,dau pariu ca multora no sa le convina!!,,,pt. ca depind de stat ca sa le dea ajutoare,,, sau au firme de cumetrie care fac afaceri cu statul!! vrei stat asistential si socialism? foarte bine,,,dar plateste tu pt. socialism din banii tai,,,nu din banii mei!!!
      • Like 2
    • @ Gabi
      Delia MC Delia MC check icon
      Respect pentru o astfel de opinie, dar: presupunem că statul român nu mai e social. Ce credeți, aceia care nu mai primesc ajutor social, ce vor face? Vor pune mâna pe lopată? Da, domle, mai bine la muncă...Mă tem că ar pune mâna mai curând pe cuțit. Și criminalitatea ar atinge cote nemaiîntâlnite. Am avea și noi ghetto-uri unde nici poliția nu intră...
      Nu știu câți primesc astfel de ajutoare, o statistică ar fi de folos.
      Problema maximă e atitudinea față de muncă. Nu mai e atractiv să muncești! E atractiv să plimbi hârtii, să tragi de timp, să te pontezi de venire si plecare și să crezi, în ăst timp că ești corect. Asta e meteahna nr. 1. Aici trebuie umblat. Și aici ii ACUZ pe actualii guvernanți. Au stricat la cap pe români. Bugetarii ce fac? Stau și tremură că li se va tăia tainul, ceea ce multora li se va și întâmpla.
      Asistații social, cei care pot munci, să fie chemați, obligați să măture pr străzi, etc, ajutați să-și găsească serviciu. Să nu se mai dea așa de ușor pomană. Acum ei primesc un minim și-l toacă la birt, bombănind cât de nedreaptă e viața.
      Să nu uităm, civilizația și în asta constă: să asigure supraviețuirea și a da soluții la cât mai mulți. Se poate întâmpla orice: accidente, concedieri, etc. Nu sunt deloc pentru ajutoare nemeritate. Sunt însă pentru o societate în care e o rușine să stai acasă cu ajutor social dar e infinit mai atractiv să muncești. Pentru stat e mult mai avantajos: statul nu mai dă, dimpotrivă, primește impozit. Mi-aș dori un stat care înțelege asta și face tot în acest scop. Nu ca până acum, le azvârle niște firimituri și-i resuscită din 4 în 4 ani, promițându-le că-i lasă în pace. Un stat care confiscă palatele cu turnulețe (că tot din vina lui au fost construite) care reduce schemele de personal, care pune accent pe eficiență, care nu mai tolerează nesimțirea, care introduce masiv digitalizarea, pune in centru omul nu sistemul, etc, etc.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Foarte bune gânduri şi propuneri, Delia.
      Ce vor face aceia care nu vor mai primi ajutor social, care rămân incapabili, tupeişti, obraznici, hoţi sau comunişti la cap? Păi, simplu: ce au făcut şi cei din SUA, Anglia sau alte ţări capitaliste: se vor schimba, se vor adapta pentru a supravieţui, sau vor muri de foame. Iar cei incorecţi care vor pune mâna pe cuţit vor fi striviţi ca nişte gândaci.
      Criza actuală asta şi este: o adaptare a firmelor şi a lucrătorilor la un nou echilibru economic global. La un nou tip de clienți, cu o nouă cerere. Şi cine nu se adaptează, moare. Banii nu se votează: ci se produc!
      Cui o să ne mai vindem marfa dacă dispare protecția socială şi mor sărăntocii de foame? Simplu – bogaților. Cum a fost mii de ani: nu produci, n-ai bani. N-ai bani, nu cumperi.
      Lupta nu se va mai purta cu arme şi gloanţe. Conducătorii vor purta costum şi cravată şi vor concedia obraznicii, incapabilii şi comuniştii direct de la calculator: „ne pare rău, nu avem nimic disponibil pentru cineva ca dumneavoastră, mă tem că apăreţi pe lista neagră”.

      Prea mulţi ani l-au avut românii drept model pe cel înfrânt în viaţă. Prea mulţi ani li s-a băgat în cap că sărac înseamnă cinstit, iar bogăţia înseamnă furt. E timpul să schimbăm modelele. E timpul să zicem pe faţă, că rataţii şi săracii merită dispreţuiţi. Iar admiraţi merită cei bogaţi, independenţi şi puternici. Succesul trebuie admirat, nu ratarea!

      Cât cheltuia statul acum câţiva ani?
      Bugetul de stat în 2013 era de 49 de miliarde de euro (că pe Ponta l-a apucat optimismul şi cheful de cheltuială).
      Din acei bani:
      7 miliarde au fost pentru contracte de stat (deci şpăgi).
      Restul, 42 de miliarde au fost pentru asistenţă socială, pensii, salarii bugetari şi plata datoriei externe. Adică pentru plata protecției sociale şi menținerea socialismului românesc.
      Asta era acum câţiva ani. Acum e şi mai rău. Se vede clar din structura bugetului actual că partidul de la putere s-a aliat cu o parte a populației (aia cerșetoare, leneșă şi proastă), ca să jefuiască cealaltă parte a populației (aia care încă mai muncește şi plătește taxe). „Ne lăsați să furăm, şi vă dăm şi vouă un os de ros”. Ăsta este adevăratul principiu al comuniștilor. Nu „dreptate pentru toți”.

      Incapacitatea de a prevedea viitorul, deși au date clare despre prezent: angajații Oltchim știau că uzina lor era pe pierdere, dar nu şi-au căutat altceva de lucru: acum sunt șomeri. Traian Băsescu știa că e criză în Europa şi SUA, dar a zis că „pe noi criza nu ne va atinge”: acum e terminat politic. Azi, partidul de la putere știe că România cheltuiește mai mult decât produce, dar crede că va rămâne la putere. Ce-i unește pe Băsescu, pe psd-işti şi pe simplii bugetari? Prostia.
      Incapacitatea de a vedea legătura dintre cauză şi efect: sălbaticii din colonii nu înțelegeau legătura între detunătura puștilor europene şi gaura de glonț din piept. Şi mureau pe capete. La ora actuală, mulţi români nu înțeleg legătura între criza de bani a statului şi neplata pensiilor şi salariilor. În curând mulţi români vor fi aduşi la realitate. Socialiștii vor rămâne șomeri, iar ţările socialiste vor rămâne fără investitori, că există destule paradisuri fiscale unde firmele pot pleca.
      • Like 3
    • @ Adi
      Gabi check icon
      Deja o grămadă de lume face exact asta. Aşa-zisa „evaziune” este defapt nesupunere fiscală a contribuabililor ca şi legitimă apărare, ca răspuns la jefuirea celor care produc pentru a acoperi cheltuielile statului social asistenţial.
      • Like 2
    • @ Gabi
      Delia MC Delia MC check icon
      Super, aia cu osul de ros. Numai că osul ajutorului social e anemic rău!
      Incapacitățile enumerate: punct ochit, punct lovit. Salvați-o undeva și postați-o cât mai des.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Parerist check icon
      Eu cred ca una din problemele grave pe care nimeni nu pare dispus s-o ia în considerare e piramida demografica. E o problema începută de aproape 40 ani, în mod evident n-are soluție peste noapte și atunci nu-i niciodată subiect de dezbatere sau campanie.
      Ce faci, dai ordonanță de guvern ca pensionarii sa intinereasca 40 ani și sa pună mana pe lopata?
      Ma refer la aia "ordinari", nu la aia "speciali" printre care sunt încă mulți apti de munca.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Da, „osul ajutorului social” o fi anemic, dar atunci când banii sunt limitaţi nu mă încântă să susţin din banii mei pe puturoşi, tupeişti sau obraznici. Şi, până la urmă, nici măcar n-ar fi vorba de suma de banii în sine, (care e mică sau mare) - ci de principiu, de moralitate.

      Sunteți automobilistă? Eu da. Îmi place să compar diversele genuri de oameni din societate, cu diverşi conducători auto și autoturismele pe care ei le dețin și pe care le conduc.
      Să dau un exemplu: într-o după-amiază eram pe un drum spre munte. Trec de o curbă și în faţă, pe drum, erau poziţionate câteva mici triunghiuri reflectorizante care mă atenţionau că urmează un autoturism aflat în pană, care era staționat pe partea dreaptă. Opresc mașina în spatele autoturismului în pană. O femeie de vârstă medie, îmbrăcată business, cu ochelari, avusese o pană de cauciuc și încerca să-și monteze roata de rezervă care era prea voluminoasă și grea pentru ea. Am ajutat-o. Mi-a mulțumit și am plecat, dar nu înainte să trag cu ochiul la starea Logan-ului ei care avuse pană de cauciuc. Era o mașină curată, bine întreţinută, cu anvelope noi, de iarnă. Îmi murdărisem puţin mâinile, dar apoi nu mi-a părut rău că am putut ajuta un alt conducător auto aflat la ananghie. Se poate întâmpla oricui să dea de-un cui pe drum, să aibă o problemă TEMPORARĂ.
      Exact la fel cum se poate întâmpla oricărui om să aibă o problemă temporară în societate. Să-și piardă job-ul, să-și rupă o mână într-un accident, să aibă o nenorocire apărută peste noapte cu vreun membru al familiei. În astfel de cazuri, nu am nicio problemă să fiu un cetăţean sociabil, să ajut pe cineva aflat la o ananghie TEMPORARĂ.

      Am, însă, o problemă cu acei conducători auto indolenţi și nesimţiţi care-şi conduc autoturismul cu cauciucuri uzate până la blană, cu becuri de semnalizare lipsă sau cu frâne defecte. De ce? Pentru că reprezintă un pericol public pentru toată lumea. Pe ăștia nu numai că nu i-aşi ajuta, dar i-aşi și moraliza. Pentru că merită disprețul tuturor participanţilor la trafic.

      Este exact la fel despre discuția referitoare la sărăntoci, leneşi, incapabili, bugetari neadaptaţi și obraznici, și ajutorul social, sau salariile pe care le primesc din taxele pe care noi le plătim cu drag și sârg: una este să fi sărac TEMPORAR (sau incapabil să muncești) – alta este să fie o situație perpetuă și care durează la nesfârșit (adică cronică). Eu am o problemă cu cei care au o situație CRONICĂ dar nu sunt interesaţi sau nu vor să o modifice. Și prin asta mă refer la cei care stau pe ajutor social la nesfârşit, dar îl cheltuie pe băutură. Sau la familiile „nevoiaşe” care fac mulţi copii tocmai pentru a obţine alocaţii, pe care le cheltuiesc pe altceva. Inclusiv [și] la acei funcționari care lucrează cu publicul: au calculator pe birou, îl folosesc pentru jocuri toată ziua, dar mă ţine în picioare aşteptând la ghişeu 1/2 oră până când calculează cu pixul pe hârtie nu știu ce documente ca să-mi spună ce dări trebuie să plătesc statului, pentru că nu ştie/nu vrea să înveţe să lucreze în Excel.
      Momentan, astea sunt exemplele care mi-au venit. Ar mai fi, dar sunt sigur că înțelegeți distincţia la care mă refer.
      • Like 3
    • @ Gabi
      Adi check icon
      gabi,,,femeia aia pe care-i ai ajutato,,,avea fusta scurta?,,,mirorea a parfum frantuzesc?,,,pai sigur cai ajutato,,,crai galant la drumu mare,hahaha! ;-) dau pariu ca daca era un bosorog burtos care putea a transpiratie nu lai mai fi ajutat! despre functionari incapabili sunt de acord!!!
      • Like 0
    • @ Parerist
      Adi check icon
      de ce nimeni nu ia in discutie pretentile si cheltuielile nesimtite ptr. sindicatul pensionarilor militari de lux reprezentati de colonelul mircea dogaru???,,,au niste pensi speciale de te doare capu,,,desi nau luptat in nici un razboi!!!
      • Like 3
    • @ Adi
      Parerist check icon
      Cum sa nu, o discutam noi. Ăștia "ordinari".
      Problema e ca de votat trebuie s-o voteze alții, unii "speciali" care ne reprezinta în măreață democrație reprezentativa. Iar special la special nu-și scoate ochii, vorba baladei...
      • Like 2
    • @ Parerist
      Adi check icon
      ma deranjeaza ca viitori politicieni vorbesc numai despre reduceri bugetare doar pentru veniturile speciale ale aviatorilor, magistratilor sau al altor demnitari!,,,dar nu se refera si la pensionarii speciali din armata!! pe timpul lui ceausescu,,,colonelul DOGARU se ocupa OFICIAL de propaganda!,,,un politruc facut militar peste noapte deoarece s-a casatorit cu fica unui general dovedit agent KGB in anii 80,,,a lucrat la institutul de istorie cu ilie ceausescu,,,si dupa 90 in presa militara,,,un propagandist de partid o viata intreaga,,,a fost recuperat la batranete de voiculescu si antene pt. a creea ideea ca militarii au fost distrusi de basescu,,,niste slugoi imputiti fara coloana vertrebrala!!,,,bine ca nea ferit cel de sus de un razboi condus de astia!!,,,ca muream pe capete c-a prostii! uite aici o lista,,cu nume si prenume,,care inca mai primesc si azi tot felul de ajutoare de la stat:
      https://cnsc-forta3.blogspot.com/p/organizatii-care-au-aderat-laprogramul.html
      e prea tarziu pentru scuze! daca acei "altii" despre care vorbiti,,,si care va reprezinta,,nu le anuleaza imediat beneficiile speciale,,,atunci si dvs. sunteti complici la ce se intampla.
      • Like 3
    • @ Gabi
      Delia MC Delia MC check icon
      Total de acord.
      Da, sumele cheltuite cu aceștia nu sunt enorme DAR din astă cauză nu se găsesc muncitori că sunt la birt păpând acolo ajutorul social. Plus, ajungem la vorba aia, bogații și de aia sunt bogați că au pus preț pe oricare venit, fie și foarte mic și mult timp nu și-au permis nici o risipă. O țară bogată își permite să treacă pe niște la pierderi. O țară aflată pe buza prăpastiei, nu.
      • Like 0
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      Cam greu. Mai ales că am făcut ce-am făcut si am "ajuns din urmă" țările dezvoltate la acest capitol, inclusiv prin migrarea forței de muncă, îmbătrânirea populației nu era destul..
      Nu știu dacă sunt soluții. Germania a comis-o de 2 ori: după război a "importat" masiv turci, acum își iau forța de muncă pe alese din valul de migranți. Teoretic sunt 3 variante: creșterea natalității, dar durează vreo 20 de ani, sau importul de forță de muncă sau/și atragerea în câmpul muncii a tuturor celor cât de cât apți.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Mă scuzaţi că mă bag în discuţia voastră. Ar mai fi o variantă: companiile româneşti să crească salariile, sau chiar să le depăşească pe cele oferite în vest. Dar, pentru asta, proprietarul brutăriei care face pâinea ar trebui să poată vinde aceaşi pâine la un nivel care să-i poată permită astfel de salarii.
      În condiţiile în care românii sar în sus de nemulţumire atunci când prețul kilogramului de cartofi a crescut de la 2.5 la 3 lei, e cam greu să-i obișnuiești cu 2-3 euro/kg - cât e în Anglia sau Germania.
      Ca patron, degeaba ai intenţii bune şi vrei să măreşti salariile, dacă nu poţi să [şi] măreşti corespunzător preţul mărfii pe care o vinzi. Asta nu înţeleg cei care acuză patronii care plătesc salarii „nesimţit de mici”.
      • Like 3
    • @ Adi
      Gabi check icon
      @Adi, femeia pe care am ajutat-o nu avea fustă scurtă - purta pantaloni. Alea sexy nu prea au mașină şi sunt momentan puţin plecate prin Italia, Spania, Franţa ;-)
      Despre sindicatul cadrelor militare disponibilizate, cu care discuți cu amicul Părerist, păi voi nu realizați un lucru; nimeni nu s-a atins, și nici nu se va atinge vreodată de ăia. Ați uitat cine a tras în popor la revoluția din ‘89? Păi cum cine? Cine a avut arme în dotare, nu altcineva.
      E simplu: nimeni nu riscă să-și facă dușmani din o asemenea clasă de indivizi care, încă mai au în debara pe lângă vechea uniformă ceauşistă de militar și câte un revolver, dacă nu chiar un Kalaşnikov.
      • Like 2
    • @ Gabi
      Adi check icon
      dar despre varianta in care statul sa NU mai taxeze munca cu peste 50% de ce nu vorbiti?!? daca statul ar fi interesat sa nu mai plece oamenii si firmele din tara,,,atunci statul ar reduce imediat taxele pe munca!!! pana cand taxele pe munca nu vor fi scazute substantial,,,sau pana cand taxele pe munca vor fi eliminate total,,patronii au si ei dreptate sa nu mareasca salarile!!!
      • Like 0
  • Si tot ce ati scris sa se intample cu pnl(+pd) la putere care e un fel de psd dar pe galben ?! Pai minimum 75% din ei se duc la puscarie cu cate un muiepsd-ist de mana, asa pe perechi, cum au si siluit tara asta, in tandem ! Abia astept sa plec !
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Ia priviti aici monstra de justitie libera si independenta, asa cum se doreste !!! "Bătaie de joc! Recursul CSM cu privire la gradul lui Kovesi se judecă… peste doi ani și o lună" !!!!
    "Secția de Contencios Administrativ de la Înalta Curte de Casație și Justiție, sesizată cu recurs de către Consiliul Superior al Magistraturii, care a atacat hotărârea Curții de Apel București prin care a fost obligat să-i recunoască Laurei Codruța Kovesi gradul de procuror de Parchet de pe lângă Înalta Curte, fără să susțină un concurs național, o ajută pe fosta șefă a DNA să ocolească legea și să ocupe șefia Parchetului European, deși, la acest moment, nu deține calificarea prevăzută de Regulamentul Consiliului UE. Data la care a fost stabilit primul termen de judecată al acestui recurs este… 11 noiembrie 2021"
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Un articol de un populism feroce !!!!! "trebuie sa facem........", "trebuie sa fie pusi.....", "trebuie sa asigure....", "trebuie sa inceapa.....". Culmea este ca eu nu aud "tot mai des" in jurul meu oameni care vor sa plece afara ci vorbesc la telefon cu oameni care vor sa se intoarca in tara !!
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    Cum adică fundul Moldovei? Sa nu uitam de unde sunt toți "academicienii" României
    • Like 0
  • ”...justiția să funcționeze neîngrădită....”
    De acord dar ...numai după înlăturarea procurorilor corupți (nu facem nimic cu cu ”criticarea în public” sau cu vreo ”penalizare la salariu”) și ingerința ”serviciilor în actul de justiție”(la judecători adică). În plus. intrarea în vigoare a legii privind răspunderea materială. pentru magistrați. Până atunci ...NU !
    • Like 0
  • În primul rând trebuie să asigure o independenţă REALĂ a decidenţilor ŞI CARE SĂ NU FIE INFLUENŢATĂ DE POLITICĂ. Din experienţele nefericite a ultimilor ani reiese că preşedintele a ţinut cu tot dinadinsul să controleye totul în această ţară, de unde şi mizeriile din ultimii 15 ani. TREBUIE SĂ FIE REDUSĂ INFLUENŢA PREŞEDINTELUI ŞI A ALTOR POLITRUCI. Degeaba vine acum după 5 ani de mandat să arate cu degetul la sistemul din car5e face parte si pe care il conduce. Il arde tare că nu poate, ca şi beşescu să manevreze justiţiaa, chiar îl doare. De fapt asta este adevărata problemă pe care toţi o evită să o pronunţe. toţi aşteaptă să ajungă la Cotroceni pentri a deveni TĂTICUL autocrat al României. Boii de la psd şi-au dat seama destul de târziu că nu pot conduce o tară dacă nu controlează şi preşedinţia. .. Deci lupa va fi crâncenă.
    • Like 1
    • @ Florin Jescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Pe de o parte "TREBUIE SĂ FIE REDUSĂ INFLUENŢA PREŞEDINTELUI" (mă întreb cât să mai fie redusă) pe de alta "Il arde tare că nu poate, ca şi beşescu să manevreze justiţiaa, chiar îl doare."
      Deci sau are o influență prea mare ( mda, ficusul) sau n-are.
      • Like 2
    • @ Florin Jescu
      Parerist check icon
      Președintele in Romania aduna câteva milioane de voturi, parlamentarii câteva zeci de mii. Nr 2 în stat - președintele senatului a avut cam 80.000, aka de vreo 75 ori mai puțin decât președintele.
      Ne place sau nu ne place, bun sau rău, președintele e cel mai reprezentativ pentru electorat. Mult mai reprezentativ decât un parlamentar sau mai rau un șef de partid care le da ordine si care nici măcar nu-i ales de votanți ci de baronii partidului.
      • Like 0
  • Radu Ion Radu Ion check icon
    Eu aș începe cu o analiză, ce s-a stricat cu adevărat , altfel bâjbâim...
    • Like 1
  • Parerist check icon
    Eu as începe cu o reforma constituțională serioasa. Cu refacerea echilibrul între puteri, si redefinirea clara a răspunderilor și limitelor fiecăreia dintre ele. Plus o lege electorala care sa elimine voturile pe lista, și o lege a funcționarului public care sa transforme administrația într-un serviciu public cu apolitic, nu în slugile partidului la putere. Trebuie delimitate clar funcțiile numite politic de cele ale funcționarilor de cariera.
    A, și eliminarea tuturor "specialitor".
    • Like 2
    • @ Parerist
      Gabi check icon
      Subscriu +Like.
      De acord cu o reforma constituțională serioasă. Mai ales cu eliminarea tuturor „specialilor”.
      • Like 2
    • @ Gabi
      Parerist check icon
      Cred ca la reforma constituțională ar trebui adăugat și dreptul la inițiativa legislativa populara directa, fără acordul parlamentului. Gen semnături - referendum.
      • Like 1
    • @ Parerist
      Gabi check icon
      Da, coane, încă o idee foarte bună.
      +Like.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult