Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De Ziua Națională a României am fost în Viena. O spun cu mândrie și cu rușine în același timp

Christmas in Viena

Foto: Alex Halada / AFP / Profimedia

De Ziua Națională a României am fost în Viena, o spun cu mândrie și rușine în același timp. La fel ca mii de alți români, care au umplut Parndorf, Prater și  Schönbrunn în zilele acestea reci și care au făcut ca foarte mulți din cei prezenți aici să vorbească româna. Nu am auzit în niciun alt loc din străinătate vorbindu-se atât de mult limba română, ca în zilele astea în Viena.

Ce căutau toți acești conaționali acolo, culmea, de ziua națiunii lor?! Ce căutam și eu, firește - puțină distracție, puțină cultură și niscaiva cumpărături. Adică ceva din bucuria iernii.

Târguri de Crăciun în Viena, câteva zeci. Frumos luminate, cu vin cald, cu patinoare, cu copaci cu inimioare și lampioane. Cu trăsuri în care poți bea ceva, cu plimbări în grădinile marilor palate, cu biserici cu șapte altare și câte trei orgi, cu muzee de toate felurile și închipuirile. A și fulguit puțin, cam ca în filmele de Crăciun de pe Diva.

Seara târziu am intrat în Vama Borș, după nici cinci ore de condus civilizat, doar pe autostrăzi. Din păcate, din orașul meu - Oradea - ajung mai repede în alte cinci capitale, decât în București. Dar asta e o supărare, acum e despre bucurie.

Odată ajuns acasă, am comutat în sfârșit pe un post de radio românesc, unde se cântau colinde. Și am înțeles ce mi-a lipsit la Viena.

Noaptea târziu, după ce despachetez și îmi admir puloverul de lână cumpărat din târgul de Crăciun din Viena, deschid Facebook-ul. Aflu că și Gașca Zurli și Florin Piersic erau tot la Viena. Poate nu mi-a lipsit ceva, poate n-am căutat de ajuns.

P.S. Mai aflu din același Facebook că ministrul de Externe al Austriei nu iubește românii, pe care nu îi vrea în Schengen. Treaba lui, cu siguranță românii iubesc Viena. Și asta chiar de Ziua lor Națională, pe care au ales să și-o petreacă în Austria. Și asta ar trebui să o știe și ministrul lor de Externe. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Marius check icon
  Cred ca una peste alta Viena o frumoasa capitala europeana este ca un magnet pentru cei care apreciaza lucrurile bine facute desi pentru ziua nationala ar fi normal sa ti-o petreci acasa si asta din destule motive pe care cred ca ar trebui sa le stie toti.
  • Like 0
 • tampit comentariu, adica pierdere de vreme, care-i concluzia?
  • Like 1
 • Am fost si eu in Viena in aceasta minivacanta dar fara niciun pic de rusine. Am respectat regulile, am lasat bani frumosi acolo si m-am intors cu familia acasa. Desi a fost superb, ma voi gandi de acum inainte de doua ori inainte de a mai merge in Austria.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult