Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De Ziua Națională a României am fost în Viena. O spun cu mândrie și cu rușine în același timp

Christmas in Viena

Foto: Alex Halada / AFP / Profimedia

De Ziua Națională a României am fost în Viena, o spun cu mândrie și rușine în același timp. La fel ca mii de alți români, care au umplut Parndorf, Prater și  Schönbrunn în zilele acestea reci și care au făcut ca foarte mulți din cei prezenți aici să vorbească româna. Nu am auzit în niciun alt loc din străinătate vorbindu-se atât de mult limba română, ca în zilele astea în Viena.

Ce căutau toți acești conaționali acolo, culmea, de ziua națiunii lor?! Ce căutam și eu, firește - puțină distracție, puțină cultură și niscaiva cumpărături. Adică ceva din bucuria iernii.

Târguri de Crăciun în Viena, câteva zeci. Frumos luminate, cu vin cald, cu patinoare, cu copaci cu inimioare și lampioane. Cu trăsuri în care poți bea ceva, cu plimbări în grădinile marilor palate, cu biserici cu șapte altare și câte trei orgi, cu muzee de toate felurile și închipuirile. A și fulguit puțin, cam ca în filmele de Crăciun de pe Diva.

Seara târziu am intrat în Vama Borș, după nici cinci ore de condus civilizat, doar pe autostrăzi. Din păcate, din orașul meu - Oradea - ajung mai repede în alte cinci capitale, decât în București. Dar asta e o supărare, acum e despre bucurie.

Odată ajuns acasă, am comutat în sfârșit pe un post de radio românesc, unde se cântau colinde. Și am înțeles ce mi-a lipsit la Viena.

Noaptea târziu, după ce despachetez și îmi admir puloverul de lână cumpărat din târgul de Crăciun din Viena, deschid Facebook-ul. Aflu că și Gașca Zurli și Florin Piersic erau tot la Viena. Poate nu mi-a lipsit ceva, poate n-am căutat de ajuns.

P.S. Mai aflu din același Facebook că ministrul de Externe al Austriei nu iubește românii, pe care nu îi vrea în Schengen. Treaba lui, cu siguranță românii iubesc Viena. Și asta chiar de Ziua lor Națională, pe care au ales să și-o petreacă în Austria. Și asta ar trebui să o știe și ministrul lor de Externe. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marius check icon
    Cred ca una peste alta Viena o frumoasa capitala europeana este ca un magnet pentru cei care apreciaza lucrurile bine facute desi pentru ziua nationala ar fi normal sa ti-o petreci acasa si asta din destule motive pe care cred ca ar trebui sa le stie toti.
    • Like 0
  • tampit comentariu, adica pierdere de vreme, care-i concluzia?
    • Like 1
  • Am fost si eu in Viena in aceasta minivacanta dar fara niciun pic de rusine. Am respectat regulile, am lasat bani frumosi acolo si m-am intors cu familia acasa. Desi a fost superb, ma voi gandi de acum inainte de doua ori inainte de a mai merge in Austria.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult