Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Decapitarea bătrânei Europe în fața enoriașilor corectitudinii politice

Jacques Hamel

În ultima vreme ne-am obișnuit să fim omorâți pe stradă, în malluri, în trenuri, în cafenele, în restaurante, în teatre, în redacții de ziare, în aeroporturi. Suntem omorâți cu automate, cu bombe artizanale, cu grenade, cu camionul, cu maceta, cu cuțitul. 

Suntem omorâți cu copiii de mână, cu colegii de serviciu, cu turiștii noștri pașnici alături, cu prietenii de-o viață, cu copiii noștri nenăscuți în pântece. Suntem omorâți cu metodă și ne uităm perplecși, seara, la televizor cum crima de cea mai sinistră speță proliferează nepedepsită. 

Riscăm ca, în curând, măcelărirea noastră să devină, în ochii noștri acoperiți de solzii unei ideologii a indiferenței, o rutină, care, ca toate rutinele, funcționează ca un mecanism de adaptare și de răcire a nervilor noștri puțin mai încălziți decât de obicei. 

Riscăm să ajungem să simțim, cu fiecare viață curmată, doar o jenă constatatoare de cifre. 84, 16, 153, 2... Ne mobilizăm scurt și ne liniștim iute cu declarațiile depășite ale autorităților care ar trebui să ne protejeze. Suntem, de fapt, un corp social năpădit de un cancer galopant cu metastaze pe care le tratăm topic, mințindu-ne că, luând aspirină, avem toate șansele să scăpăm. Suntem, din păcate, un corp decapitat, care zace cu coloana retezată și care nu mai e în stare decât de reflexe mecanice ale nervilor periferici.

Capul ni l-am tăiat, voioși, singuri cu mult înainte să fim năpădiți de tumoarea care acum își face harnică treaba în carnea noastră. Ne-am decapitat în clipa în care ne-am livrat, printre lacrimi de crocodil și oftaturi politic corecte, unei ideologii bolnave rezultate dintr-un dezechilibru al spiritului nostru european. Orice boală trupească este, așa cum pare să ne învețe aulic știința ultimilor ani, rezultatul unei suferințe a părții noastre nevăzute, a spiritului, a duhului, a psihicului, a conștiinței noastre, cum vreți să-i spuneți. Suntem bolnavi astăzi pentru că am ales să ne lobotomizăm pentru a ne face viața mai plăcută, mai puțin grea, mai fără griji, de fapt mai abulici. Am secționat din partea noastră nevăzută tocmai zona care ne întreținea, „peste mode și timp”, tensiunea necesară pentru orientarea în marasmul obiectiv al tuturor modelor și a tuturor timpurilor. Ne-am omorât cu bună știință acel centru nervos care ne conecta la realitate și am început să celebrăm, beți, victoria asupra rațiunii noastre constitutive. Ne-am bătut joc de strădaniile umanității noastre milenare a cărei țintă și ideal era tocmai trezia noastră, discernământul, capacitatea de judecare limpede și în consecință, punerea lor în practica iubirii, a credinței și a speranței. Am preferat să ne îndrăgostim nediscriminatoriu de viciu, să ne îmbrătișăm fără nici o experiență reală cele mai abjecte neputințe, să involuăm cu orice preț în balele mulțumirii de sine și să abolim orice fel de rigoare care presupune, prin ea însăși, practica constantă a ascezei rațiunii. În mai puțin de treizeci de ani de moșmondire în mlaștina corectitudinii politice am anulat trei mii de ani de exerciții ale spiritului. Și am căzut iute pe treapta cea mai de jos a neputinței.

Marți dimineața, un preot francez a fost decapitat, în genunchi, lângă altar, în timpul săvârșirii liturghiei și în fața participanților. Dincolo de tragismul cazului individual, pe care câți dintre noi nu suntem dispuși să îl trecem ușor cu vederea, glosându-l la capitolul fapt divers, gestul abominabil al unui tânărului musulman radicalizat are profunde implicații simbolice. 

Neputincioși cum suntem, nu înțelegem să ne revenim, pentru că revenirea presupune, e drept, un efort de voință titanic. Neputincioși cum suntem, prăvăliți la pământ, continuăm să dăm vina, culmea!, tot pe axa noastră portantă, fosta noastră rațiune, exersată și polizată în atâtea circumstanțe potrivnice. Privim în continuare ideologia noastră extrem secularistă ca pe ultimul argument al existenței noastre pe pământ, fără să ne dăm seamna ca aceasta e doar o excrescență vinovată, o dezvoltare bolnavă a unui mecanism descentrat, o formă de extremism la fel de nebunească ca orice tip de extremism. De această maladie irațională e cuprinsă, pare-se, toată civilizația occidentală. Ceea ce suntem în stare să opunem astăzi radicalismului islamist, care este, atenție, o ideologie religioasă, nu o religie, este radicalismul isteric al ideologiei politicii corecte.

De bombardamentul cu mesajele ideologice ale unei îndrăgosteli bezmetice de orice rău cu care ne confruntăm nu scapă nimeni. Vaticanul însuși, sub conducerea laxistă a unui papă care nu și-a putut depăși complexele provinciale, pare să nu facă față momentului. Cancelariile occidentale cu atât mai puțin. Tot ce auzim este aceeași placă stricată, care repetă la infinit, ca pe o imputare surdă, refrenul pe care valsează o umanitate decerebrată.

Dovadă stă și lipsa de reacție a mijloacelor de comunicare în masă la unul dintre cele mai crâncene omoruri săvârșite pe teritoriul Europei. Marți dimineața, un preot francez a fost decapitat, în genunchi, lângă altar, în timpul săvârșirii liturghiei și în fața participanților. Dincolo de tragismul cazului individual, pe care câți dintre noi nu suntem dispuși să îl trecem ușor cu vederea, glosându-l la capitolul fapt divers, gestul abominabil al unui tânărului musulman radicalizat are profunde implicații simbolice. 

Închipuiți-vă scena și explicați-vă consecințele ei: un preot foarte bătrân, Jacques Hamel, săvârșește, într-o biserică aproape goală, în fața a două călugărițe și a doi laici, cea mai importantă slujbă a creștinătății, liturghia. Nimeni nu îi deranjează, nimeni nu trece pragul acelui lăcaș, nici un curios nu-și bagă nasul în chestiuni revolute de felul ăsta. Numai doi atleți ai unei ideologii verzi, deci veșnic tinere, se aventurează până într-acolo încât îi taie cu cuțitul gâtul preotului bătrân, după care ies victorioși din biserică cu Allah akbar, ca să își ducă la capăt misiunea, adică să fie împușcați de forțele de ordine ajunse între timp pe poziții, dar numai în afara lăcașului.

Uciderea atroce a preotului din Saint-Etienne-du-Rouvrai este o ucidere in effigie a Europei înseși, a bătrânei Europe a echilibrului suveran, a toleranței cu discernământ, a rațiunii dominante și a credinței treze. Moare astfel decapitat un continent al libertății responsabile câștigate cu atâta greutate, un teritoriu al „iubirii cumpătate de frumos și al iubirii vii de înțelepciune”. Și moare părăsit de fiii lui rătăcitori, pierduți în inextricabilele nuanțe ale unui inventat complex de vinovăție. Moare în prezența câtorva martori neputincioși în fața barbariei, a lipsei de spirit și a inumanității. Moare nelăsându-le nevrednicilor lui urmași nici măcar sentimentul că, îmbarcați pe corabia nebunilor, aceștia se năpustesc în infernul lumilor crepusculare, fără hotar și fără căpătâi.          

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • John check icon
  Felicit autorul pentru textul bogat și colorat, are indiscutabil talent. Poate cam prea încărcat cu Weltschmerz, avem în față un european cu bleeding heart la patul muribundei Europe și nu putem afirma că este singur. Poate într-adevăr suntem martorii unor vremuri tumultuoase, cu toate că ultimii 70 de ani sunt cei mai pașnici la scară globală și în ce privește pierderile umane.
  Din păcate explicația potrivit căreia pentru toate relele este de vină corectitudinea politică ar fi necesitat – în locul textului frumos, cursiv și aproape total lipsit de concret – o argumentare mult mai solidă, având în vedere că afirmația în sine ar merita și ea o digresie mai amplă.

  Termenul de ”corectitudine politică” a apărut la începutul anilor ‘90 ca urmare a unor serioase și lungi dezbateri publice în jurul unor lucrări cruciale care aveau ca obiect diagnosticarea societății americane de la sfârșitul anilor ‘80 ( Allan Bloom : The Closing of the American Mind -1987, Roger Kimball : Tenured Radicals – 1990, Dinesh D’sousa : Illiberal Education – 1991 ).
  Termenul este folosit pentru a denumi expresii, măsuri și politici – în general de sorginte liberală - care au ca scop evitarea comiterii de ofense sau dezavantaje față de membri unor grupuri particulare din societate, de regulă minoritare din punct de vedere social sau numeric. Dacă în anii 90 a parcurs un curriculum intens în USA, cu influențe și în Europa, ( cu incidente ciudate pentru noi chiar în zilele noastre, mai ales în viața academică americană ) astăzi, în discursul politic și din media termenul este folosit în mod peiorativ, implicând caracterul excesiv al acestor politici.

  Eu cred că dacă atribuim apariției și bântuirii terorismului în Europa și lume o singură cauză, ne privăm singuri de analiza mai amplă a fenomenului și ne lipsim totodată de posibile măsuri de contracarare. Fără pretenția de a fi exhaustiv, nu cred că descriem corect fenomenul dacă nu amintim măcar câteva evenimente generatoare de instabilitate în lume:
  • Consecința celui de al doilea război irakian din 2003, prin care s-a răsturnat echilibrul relativ de puteri în zonă și eșuarea pacificării țării ocupate.
  • Estimarea greșită a cauzelor și mobilelor care au dus la izbucnirea mișcărilor ”primăverii arabe”
  • Evaluarea optimistă a perioadei, mijloacelor și politicilor necesare pentru ”instaurarea” democrației – de fapt eșuarea politicii de democratizare forțată în zone cu trecut lipsit de experiența statului de drept
  • Subevaluarea timpului necesar pentru și supraevaluarea gradului de integrare, încercări de asimilare cu efecte negative
  • Efectul schimbărilor climatice asupra unor zone cu migrație masivă ( Peninsula Arabă, Sahel, Maghreb etc )
  • După IOM ( International Migration Agency ) în prezent cca 60 de milioane de oameni au statut de migrant

  La cauzele de mai sus se adaugă câteva specific europene, printre care incapacitatea de a elabora operativ o politică unitară de apărare a granițelor uniunii, inexistența unui consens în ce privește suportarea unui număr plafonat de emigranți de către statele membre ( propoțional cu niște criterii), ”tratarea” problemei migranților în mod individual (”original”) de câteva state, serioase disensiuni între statele membre asupra problemei în general, interesul unor state extracomunitare, cu agendă antiuniune etc .

  În fine, toate acestea au înlesnit până la extrem posibilitatea accesului unui număr incert de teroriști, printre care și europeni antrenați ”la cald” pe fronturile din Siria.

  Iată numai câteva aspecte care completează, după părerea mea, fenomenul pe care ne grăbim să-l caracterizăm simplist ca fiind cauzat de multiculturalism și corectitudine politică ( fără a nega ca fiind partial la originea ”orbului găinii” la unii )
  • Like 1
 • Pentru cei care mă "combateți" vorba vine, citiți ce-am scris în totalitate. E prea greu? Obișnuiți doar cu televizorul sau reviste cu poze? Pe voi vă fute grija de atentate când țara vă e roasă de cancer de unii care nu va arunca în aer e drept, ci doar își așează sezuturile unsuroase pe voi și va sufocă încet. Am zis clar că și un singur atentat terorist e prea mult și sigur e o problemă, dar nu e a voastră. V-ați găsit drobul de sare să vă vaicăriți. Aoleo maică ce ne facem cu teroriștii ăștia maică? Ne mănâncă zilele. Când am menționat atrocitățile comise de creștini am făcut-o nu ca justificare ci pentru a arăta că nu religia în sine ucide ci omul prost și ușor influențabil dintr-un ev întunecat și lipsit de educație. Dacă n-ați putut înțelege atât puteți scrie ce vreți dar n-aveți valoare suficientă să și contați.
  • Like 0
 • check icon
  Tânărul nostru jurnalist nu știe că „Uciderea atroce” este o tautologie, orice ucidere este atroce, stimabile. Asta așa, ca de încălzire. În al doilea și în al x-lea rând, cred că jurnaliștii, în general, caută cu orice preț lumânări ieftine. Fenomenul politico-ideologic numit „statul islamic” sau cum doriți este o reacție la vidul de putere din Libia, Irak și Siria și este urmarea unor politici externe incredibil de proaste. A recunoscut recent și Obama acest lucru, cu referire la Libia. Din păcate, nu este numai Libia. Mata, domnul meu, nu erai sau erai prea micuț, nu știi de cumplitele atentate ale Armatei Republicane Irlandeze (IRA în engleză, cu un joc de cuvinte cu latina). Actuala generație de politicieni europeni, este evident acest lucru, este cu altă spoială decât cea care a construit Europa postbelică. Atunci, erau oameni care trăiseră cumpliții ani ai războiului, știau că numai o Europă unită îi poate salva de la pieire. Generația aceea a fost înlocuită cu o alta, încă responsabilă, generația celor care erau copii în anii războiului. Acum, avea de-a face cu generații născute după război ori maturizate după război, pentru ele războiul este ceva ireal, ceva ce se vede numai în filme. Numai așa îmi pot explica ușurința cu care au tratat și tratează tragedii umane ca cele din actualele zone de conflict. Au deschis Cutia Pandorei și acum nu o mai pot închide.
  • Like 0
 • In unele comentari reiese ca occidentul sa cam blegit si probabil ca are forte mare dreptate si probabil ca singura solutie de salvare a Europei va veni din ... estul Europei !
  • Like 1
  • @ Ovidiu Gura
   Te referi la bulgari si moldoveni? ;=)
   • Like 1
  • @ Ovidiu Gura
   Niciodata salvarea Romaniei nu va veni de la est. Singura speranta ramane Occidentul.
   • Like 1
  • @ Stefan Colceriu
   Din vest nu ne mai vine ceva bun de foarte multa vreme, occidentul nu se mai poate salva pe el insusi Daca mai exista o speranta pt. noi atunci este una mica sa ne revenim ca si natiune, sa eradicam minciunile ,,progresiste'' ca ,,multiculturalitatea'' etnica, religioasa, LGBT, sau Gender, si sa construim o societate in care oamenii sa poata trai in intelegere unii cu altii trecand peste diferentele de tot felul. Asta inseamna ca sa avem un sistem de invatamant care sa educe copii si tinerii cu responsabilitate pentru viitorul natiunii noastre. Din pacate astazi guvernul prin ministerul educatiei face acest lucru ,,dinpotriva'' , se promoveaza deznationalizarea, confuzarea copiilor din punct de vedere social, sexual ori uman iar saracia indusa voit si mentinuta in invatamant si in toata societatea in ultimul sfert de secol ajuta celor care vor dizolvarea poporului roman. Speranta in ,,valorile europene'' si-au pierdut-o multi din vest din tarile de traditie - Cat de prosti trebuie sa fim noi astia mai catolici decat Papa ?!!...
   • Like 0
 • Un mesaj ratacit din alta galaxi, pe acolo mai e o Europa. Europa care o stim : in sec. XX cel putin 10% din timp l-a petrecut in cele mai cumplite razboaie, Portugalia , Spania, lagarul socialist cu Praga "68 si Sindicatul Solidaritatea, ca sa nu vorbim de un dement care in '89 a scos armata in strada contra civililor si au tras si au zdrobit si au batut in inchisori prin Timisoara si Bucuresti .... Greseala Europei este ca dupa atita macel inca mai crede in PACE si SOLIDARITATE ??? Poi daca asta e o greseala acel preot francez a murit degeaba ... il pling de doua ori. Ori vrea autorul sa ne arate ca asa superiori am devenit ca in Europa crima si miselia au fost eradicate cu mult timp in urma? Aiurea, erau aici cu noi. Singura deosebire este ca acum nemernicii au un stindard international "Statul Islamic " , cu alte cuvinte miselia s-a globalizat si e la vedere, ma rog, mai in umbra.
  Nu te poti apara de cineva care te loveste in spate prin surprindere !
  Solutia ar fi sa ucidem un milion de refugiati din cauza a 20 de bestii?
  Eu unul o exclud. Si fac asta tocmai in numele experientei din secolul trecu si a principiului crestin ca bunatatea nu are masura.
  Solutia e simpla , hai sa fim atenti unul cu altul, sa fim mai des ""impreuna" chiar daca nu ne cunoastem. Macar POLITETE si nu CORECTITUDINE INDIFERENTA !
  Da, se vor teme sa faca !!
  • Like 3
 • Un mesaj ratacit din alta galaxi, pe acolo mai e o Europa. Europa care o stim : in sec. XX cel putin 10% din timp l-a petrecut in cele mai cumplite razboaie, Portugalia , Spania, lagarul socialist cu Praga "68 si Sindicatul Solidaritatea, ca sa nu vorbim de un dement care in '89 a scos armata in strada contra civililor si au tras si au zdrobit si au batut in inchisori prin Timisoara si Bucuresti .... Greseala Europei este ca dupa atita macel inca mai crede in PACE si SOLIDARITATE ??? Poi daca asta e o greseala acel preot francez a murit degeaba ... il pling de doua ori. Ori vrea autorul sa ne arate ca asa superiori am devenit ca in Europa crima si miselia au fost eradicate cu mult timp in urma? Aiurea, erau aici cu noi. Singura deosebire este ca acum nemernicii au un stindard international "Statul Islamic " , cu alte cuvinte miselia s-a globalizat si e la vedere, ma rog, mai in umbra.
  Nu te poti apara de cineva care te loveste in spate prin surprindere !
  Solutia ar fi sa ucidem un milion de refugiati din cauza a 20 de bestii?
  Eu unul o exclud. Si fac asta tocmai in numele experientei din secolul trecu si a principiului crestin ca bunatatea nu are masura.
  Solutia e simpla , hai sa fim atenti unul cu altul, sa fim mai des ""impreuna" chiar daca nu ne cunoastem. Macar POLITETE si nu CORECTITUDINE INDIFERENTA !
  Da, se vor teme sa faca !!
  • Like 1
 • Sinistratii din Siria,o ceata venita parca de niciunde,neobisnuiti cu tot ce e lumesc sau omenesc...si niste binefacatori..cu propriile interese..pentru asta platesc acesti oameni simpli..ca si tapi ispasitori.
  • Like 2
 • Pai si solutia care e? Radicalizarea? Sa raspunzi la ura cu ura? Si mai multa violenta?
  Autorul indeamna Europa sa se trezeasca din neputinta, dar nu spune sa se trezeasca sa faca ce? Ca aluzia se intelege, dar de ce nu spuneti concret care e planul? Ca vai nu va lasa astia cu corectitudinea politica, ok, dar ce anume propuneti mai exact? Logica pe care pare ca o propuneti: ne ataca niste cretini nebuni, sa fim si noi cretini nebuni.
  • Like 2
 • Lasand la o parte frumusetea estetica a articolului, autorul insusi cade prada pacatelor blamate. Combate cu fraze si simboluri ceva primitiv. Genul asta de manifestari trebuie combatut cu masuri egale ca sa fie intelese de cei care le comit.
  Conducatorii actuali ai Europei se pare ca nu au inteles asta, si vor fi taxati la vot sau mai rau.
  Ce inteleg eu din articol, ceea autorul nu spune raspicat, ci doar sugereaza, e ca Europa a fost de secole profund crestina si ar trebui sa ramana asa.
  Eu nu cred ca religia e neaparat problema, e doar un pretext dupa care se ascund indivizi primitivi. Nu faci niste oameni care au trait de secole in deserturi si caverne sa adere la anumite valori, pe care Europa insasi le-a invatat in sute de ani.
  Eu cand am fost in Arabia Saudita m-au rascontrolat, amprentat, m-au pus sa semnez ca respect legislatia lor, si nu mi s-a parut deplasat, e tara lor, fac ce vor.
  Nu instig la violenta, dar ma uit la SUA post 9/11. Eu n-am mai auzit de atentate islamiste pe acolo... Toata lumea il condamna pe Bush pentru masurile luate, dar uite ca au avut efect. Cateva bombe pe acolo, controale severe la aeropoarte, gari si chiar pe strada, Homeland Security Act, Guantanamo si gata, nu trebuie sa facem filozofia religiilor pentru asta.
  • Like 0
  • @
   Corect, dar aici America are o traditie de a-I asimila pe emigranti si de a-I face "americani", pe cand Europa se chinuie sa se adapteze ea noilor veniti.
   Aici ar trebui aplicat sistemul Homeland Security Act: chiar daca esti cetatean, daca esti suspect de acte teroriste iti pierzi orice drept care deriva din cetatenie.
   • Like 0
  • @ Vlad Popescu
   Aici aveti dreptate America ii transforma pe oameni in americani, dar nu prin Homeland Security Act, a carui valoare este cel putin indoielnica si care probabil a fost instituit mai mult pentru a oferi puteri suplimentare, destul de discretionare si deloc democratice unor structur care in mod normal nnu ar trebui sa le aiba, ci prin felul in care acest stat creat de imigranti ii primeste (inca) pe acestia. Aroganta europenilor care au primit imigranti, dar care s-au considerat intotdeauna superiori acestora si care s-au multumit in a-i lasa pe acestia sa isi formeze enclave proprii si comunitati chiar mai sudate decat in tarile din care proveneau, cred ca este motivul pentru care acum exista toate aceste probleme.
   Dar mai este o mare diferenta intre cele 2 entitati: America si Europa. Este vorba despre tipul de imigranti. Faca in SUA acestia vin din toate colturile lumii, chiar si in conditiile in care exista o mare comunitate musulmana, Europa este asaltata de vreo 50 de ani de imigranti preponderent musulmani, fie ca vorbim despre maghrebienii si africanii din Franta, Belgia si Olanda, fie ca vorbim despre turcii din Germania sau de mai recentii sirieni, afgani si irakieni care ar merge oriunde la Vest de Romania. Acest flux coroborat cu corectitudinea politica si cu aroganta descrisa mai sus sunt probabil cauzele neplacerilor europene prin comparatie cu SUA.
   • Like 1
  • @ Razvan Florea
   M-ati inteles gresit, binenteles ca nu HSA ii face pe imigranti americani, acesta a aparut doar ca o reactie la 9/11. Ca sa ma explic, va dau un exemplu cunoscut de mine:
   Parintii - romanii get beget, emigrati in SUA la varsta de 30 de ani. Copilul nascut in SUA, la momentul exemplului avand vreo 4 anisori. Acasa se vorbeste romaneste, contact cu Romania exista, multi prieteni de familie sunt romani. O parada oarecare, multime de steaguri americane. Copilul, entuziasmat: "Uite mami steagul nostru"
   Binenteles, exemplul e extrem, copiii sunt mai usor de indoctrinat, etc. Dar ce voiam eu sa spun este ca SUA, ca tara, captiveaza, atrage, te face sa-ti doresti sa traiesti acolo, sa traiesti "visul american".
   De aici pornind aveti dreptate, Europa nu mai exercita de mult magnetismul asta - daca o fi fost candva, in perioada destramarii coloniilor. Cel mai bun exemplu e politica fata de est-europeni care au si nu au aceleasi drepturi cu nativii; desii avem secole de identitate socio-culturala, religioasa etc. comuna. Europa, purtata de un val de complexe isi da de zeci de ani cu stangu-n dreptul. Pe de o parte se indigneaza socialist cand mai rasare cate un politician mai hotarat, gen De Gaulle, Thatcher sau Szarkozy; pe de alta parte se plang ca au enclave musulmane si terorism islamist.
   Faptul ca Europa se confrunta cu imigranti preponderent musulmani e iarasi adevarat dar atunci sa lase discriminarea pozitiva, multikulti si alte teorii din astea si sa aplice propria lege pentru toti, ca doar stim de sute de ani cu cine avem de-a face.
   Per ansamblu sunt deocord cu D-voastra, mai putin partea cu aroganta. Eu cred ca e o combinatie de vina istorica, delasare, comoditate, alienare socialista si prostie pura.
   • Like 2
 • Corina check icon
  Impresionant, ca de obicei. Mi-ar plăcea, totuşi, o prezentare mai clară a cauzelor situaţiei actuale a europenilor. Care ne-au fost greşelile fundamentale - în fapte, atitudini, date. Va fi de acord autorul să se autotraducă, oare?
  • Like 0
  • @ Corina
   Nu cunosc parerea autorului - desi chiar asi fi curios - dar daca si asa m-am apucat sa scriu imi dau si eu cu parerea.
   Dupa mine cauzele sunt muuult mai vechi si ar merita o disctie separata.
   Dar ca sa rezum putin, Europa sufera de un complex al vinovatiei: Anglia, Franta, Belgia, Olanda, etc. datorita imperiilor coloniale; Germania datorita nazismului si celui de-al 2-lea razboi mondial. Si un complex generalizat vis-a-vis de SUA, ceva de genul ce am fost noi odata si incultii aia ne-au luat-o inainte.
   Conseciinta a fost o refugiere in cultura dusa catre extreme, un refuz de a trai realitatea, pe scurt o alienare generala. Care la randul ei a dus la pierderea treptata a sistemelor traditionale de valori, cultul unor pseudo-elite, glorificarea unor teorii socialiste mascate sub numele de liberalism. Notiunile de nationalitate, patriotism, credinta si-au pierdut continutul. Ca urmare asa au si votat, politicieni emasculati si binenteles politically correct.
   Ca sa faca fata economic Americii au inventat struto-camila Uniunii Europene, plina de birocrati evident rupti de realitate.
   Ca sa compenseze vina istorica au deschis usa imigrantilor (desi pe termen scurt motivul a fost economic). Odata ce au dat drumul hoardelor barbare si in contextul socio-politic amintit, dezastrul actual era doar o chestiune de timp.
   • Like 0
  • @ Corina
   Nu cunosc parerea autorului - desi chiar asi fi curios - dar daca si asa m-am apucat sa scriu imi dau si eu cu parerea.
   Dupa mine cauzele sunt muuult mai vechi si ar merita o disctie separata.
   Dar ca sa rezum putin, Europa sufera de un complex al vinovatiei: Anglia, Franta, Belgia, Olanda, etc. datorita imperiilor coloniale; Germania datorita nazismului si celui de-al 2-lea razboi mondial. Si un complex generalizat vis-a-vis de SUA, ceva de genul ce am fost noi odata si incultii aia ne-au luat-o inainte.
   Conseciinta a fost o refugiere in cultura dusa catre extreme, un refuz de a trai realitatea, pe scurt o alienare generala. Care la randul ei a dus la pierderea treptata a sistemelor traditionale de valori, cultul unor pseudo-elite, glorificarea unor teorii socialiste mascate sub numele de liberalism. Notiunile de nationalitate, patriotism, credinta si-au pierdut continutul. Ca urmare asa au si votat, politicieni emasculati si binenteles politically correct.
   Ca sa faca fata economic Americii au inventat struto-camila Uniunii Europene, plina de birocrati evident rupti de realitate.
   Ca sa compenseze vina istorica au deschis usa imigrantilor (desi pe termen scurt motivul a fost economic). Odata ce au dat drumul hoardelor barbare si in contextul socio-politic amintit, dezastrul actual era doar o chestiune de timp.
   • Like 0
  • @ Vlad Popescu
   Corina check icon
   Mulţumesc pentru răspuns. Par lucruri valabile, în general. Numai refugiul în cultură, dacă a existat, nu cred că ar putea fi imputat ca excesiv. A spus şi domnul Crăciun, aici pe forum, câte ceva.
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult