Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Decizia de majorare a pensiilor cu 40% va pune în genunchi bugetul de stat. Efectele negative asupra economiei românești nu vor întârzia să apară

pensionari - piata - Foto Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

Parlamentul a aprobat marți majorarea pensiilor cu 40%. Ceea ce s-a întâmplat în Parlament nu este doar un act de agresiune la stabilitatea economică a României, ci o desconsiderare a cetățenilor acestei țări.

Important de menționat, în momentul adoptării legii pensiilor, prin care se prevedea majorarea punctului de pensie la 1.875 lei, nu au fost precizate și sursele de finanțare pentru această creștere.

În eventualitatea în care această lege va fi pusă în practică suma plătită de la buget pentru pensiile de la Pilonul 1, în 2021, va fi de peste 109 miliarde de lei sau peste 10% din PIB.

În 2019, valoarea pensiilor plătite a fost de 69,9 de miliarde de lei. Asistăm la o majorare de peste 39 de miliarde de lei. Această creștere ar majora deficitul bugetar la peste 11% din PIB.

Înainte de toate, trebuie precizat că actualul fond de pensii nu este un fond în adevăratul sens al cuvântului, ci doar un sistem de redistribuire a banilor virați de către angajații actuali, către pensionari.

Nu guvernul plătește pensiile, ci angajații ce se află în prezent în câmpul muncii. Guvernul doar redistribuie acești bani de la angajați către pensionari. Sursa de finanțare pentru majorarea pensiilor nu a fost precizată, însă în cazul în care această lege va trece, în forma actuală, cei care vor plăti această majorare vor fi angajații din mediul privat, care vor fi împovărați de taxe.

În cazul în care această lege va fi pusă în practică, ea va veni la pachet cu retrogradarea României, de către agențiile de rating, în rândul țărilor unde investițiile nu sunt recomandate. În prezent, România beneficiază de un rating BBB- (perspectivă negativă), ultimul recomandat investițiilor.

Majorarea pensiilor cu 40% va trimite România în categoria junk. În cazul unei retrogradări, România se va împrumuta la dobânzi majorate. Vom avea astfel mai puțini bani pentru finanțarea deficitului bugetar, pentru a efectua investiții și pentru a plăti, de exemplu, pensii și salarii.

În același timp, companiile românești vor fi retrogradate. La rândul lor și acestea se vor împrumuta scump, costurile la care urmau a efectua investiții se vor majora. Multe dintre companii vor fi forțate să renunțe la investiții, altele să concedieze din angajați.

Devalorizarea monedei naționale va fi efectul direct al retragerii de capital din România. Dacă în prezent cursul este de 4,8590 lei/euro, imediat după creșterea pensiilor, cursul se va majora și va depăși, cel mai probabil, pragul de 5 lei/euro. Vor avea de suferit toți cei ce au de plătit rate. De asemenea, investițiile în România și consumul vor scădea.

Politicienii ar trebui să știe că pensiile se plătesc din CAS, iar în prezent virăm lunar 25% către fondul de pensii, care, așa cum am precizat mai sus, este un sistem de redistribuire, nu un fond cu capitalizare. Un procent de 21,25% din salariul brut merge către plata pensiilor actualilor pensionari (Pilonul 1), iar la Pilonul 2 merg 3,75%.

De exemplu, la un salariu brut de 5000 de lei, o sumă 1062,50 este virată la Pilonul 1. La Pilonul 2 este virată suma de 187,50 lei.

Știu cei din PSD că actualul sistem de pensii nu este sustenabil? Știu aceștia că în 2030 vom avea peste 6,3 milioane de pensionari și doar 4,5 milioane de angajați?

Pesemne nu știu sau nu vor să știe, căci altfel nu îmi explic cum de nimeni nu își pune problema pensiilor actualilor angajați, cărora li se aruncă în spate povara majorării pensiilor, fără a se întreba niciunul dintre politicienii populiști ce se va întâmpla cu pensiilor acestora. 

Dacă tot este scoasă în față într-un mod populist această majorare de 40% a punctului de pensie, de ce nu majorăm și contribuția la Pilonul 2 de pensii la 15%, de exemplu? Contribuția la Pilonul 2 trebuia să fie, conform legii, de 6%, în prezent virăm doar 3,75%. O nedreptate la adresa actualilor angajați.

De ce sunt promiși mereu bani categoriilor vulnerabile, dar se aruncă factura în spatele angajaților actuali? Majorarea aceasta nu va fi plătită de Lia, de Marcel, de Alfred sau de Viorica. Nu, factura aceasta va fi plătită de mediul privat, de angajații care vor fi împovărați de taxe și impozite. Se gândește cineva și la ei?

Cel mai tragic este modul urât în care sunt batjocoriți bătrânii, prin promisiuni pe care niciunul dintre politicienii ce promit bani nu este dispus să le suporte din propriul buzunar și este greu de crezut că ar putea suporta plăti peste 22 de miliarde de euro. Aceste promisiuni le vom plăti noi, cu toții, cei care plătim taxe și impozite și ținem România în viață.

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • S-a mai discutat acest subiect și cu alte ocazii și din câte îmi amintesc de același autor. Tot domnul Vuță ca și alți adepți ai capitalismului sălbatic ( adică în termeni neaoși legea junglei) nu discută despre șmecherii tranziției sau ai noii orânduiri cuplați la același buget de stat în care nu se găsesc resurse pentru amărâții nației.
    E adevărat că nu există resurse pentru majorarea pensiilor cu 40 % dar tot atât de adevărat e că mulți asemenea adepți ai teoriei supraviețuirii celor mai puternici și descurcăreți vor în continuare să primească subvenții, scutiri sau șomaj tehnic pentru proprii salariați de la același buget secătuit și cu un deficit în creștere. Pentru alea ca și pentru alte șmecherii bugetofage ( pensii speciale, indemnizații de revoluționari ,academicieni politici, plata utilităților sau chiriilor și deplasărilor pentru diverse categorii de privilegiați) pentru alea s-a specificat sursa de finanțare domnule Vuță? Nu cred! Pensionarii actuali nu mai pot muncii din păcate iar comunismul în care au trăit i-a sacrificat în numele realizării societății multilateral dezvoltate ei neavând nici o vină. Nu putem arunca în spinarea lor toate nerealizările noastre. Dacă tot sunteți adeptul supraviețuirii celui mai puternic atunci hai să începem sacrificiile cu cei mai puternici nu ? Nici un privat să nu mai primească subvenții nici șomaj tehnic nici scutiri de impozite pentru că și alea creează deficite, să suporte povara restructurărilor din propriul buzunar sau cum le e lor drag să aplice pe propria piele dictonul "să ne reinventăm". Să închidem sau să le luăm dreptul de administrare a afacerii celor cu Jeep pe firmă dar cu pierderi în bilanț sau pe cei cu datorii la stat și la furnizori ( sau chiar cu restanțe salariale) dar cu rata la BMW și vila pe firmă la zi. Hai să începem cu ei curățenia bugetară și după ce eliminăm toate extravaganțele bugetare de acest fel vedem apoi cu cât putem majora pensiile realist, altfel va fi doar o reîmpărțire în șmecheri și prostime.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Aceasta decizie de majorare nu are nici o legatura cu fundamentele economice. Toate calculele facute de Dvs. sunt foarte bine stiute si de ei. Pana la urma in Ministerul de Finante sunt aceeasi angajati care fac aceste calcule, indiferent ce partid detine acest minister.
    Aceasta decizie este cantecul lor de lebada pentru a se mentine in viata politica romaneasca. Iar stategia lor este "turf protection" - ne pastram pozitia cu orice cost, inclusiv costul falimentarii Romaniei.
    Din pacate, acest lucru nu se va intampla. Noi niciodata nu am dat faliment si nici nu cred ca vom da vreodata, pentru ca tot timpul gasim o ultima solutie de scapare. Problema este ca noi neajungand niciodata la fundul sacului nu vom avea niciodata posibilitatea sa construim ceva nou, durabil, de la zero, pe alte principii si mai ales cu alti oameni.
    Revenind la decizie, ea nu va fi aplicata pentru ca PNL nu va avea de unde, iar PSD-ul daca va castiga alegerile va creste cu vreo 20%, nu 14% cat a stabilit guvernul, iar pentru restul va da vina pe PNL ca au golit visteria. Si dupa vreo cateva luni mai dau cateva procente si o sa joace cartea cresterii pensiilor pana la celalalate alegeri. Acesta este stilul PSD - cu "cadouri" catre masa votanta fidela si primariile din tara. Prin urmare nimic nou sub soare...Mult circ, dar mai putina paine.
    Revenind la motivul deciziei, in aceste ultime zile este vorba de voturi obtinute si nu bla bla-uri, %, strategii, principii, analize si implicatii pe termen lung, etc.
    Este vorba de a iesi pe teren si a discuta cu oamenii si a le explica de ce sa te voteze, pentru ca un vot de hipster, super IT-ist, mare corporatist, vlogger, blogger, influencer este egal cu votul persoanelor care sunt usor de influentate cu astfel de decizii. Iar eu cred ca cei din urma sunt mai multi decat ceilalti. O parte s-au mutat la PNL, dar la fel se pot muta inapoi la psd. Aceste persoane isi iau informatiile din alte surse care in nici un caz nu acelea pe care le urmarim noi, progresistii...
    Iar ca sa castigi alegerile este vorba de numar de voturi, nu de calitate, ceea ce nu inteleg unii si apoi se mira de ce nu sunt intelesi de populatie. Cei din PNL au inteles acest lucru, dar oare cei din USR PLUS s-au prins?!
    In rest sa speram ca nu vor fi in continuare multi care inca sa "muste" la astfel de "cadouri" otravite. Daca da, aceasta este situatia si nu trebuie sa dam vina pe ei si nici sa ii condamnam (toti avem printre ei prieteni, cunostiinte sau chiar membri din familie), ci pe cei care nu au reusit sa ii convinga, pentru ca nu au inteles cum pot fi ajutati.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult