Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Decizia de sancționare a fostei șefe a NN Pensii, anulată de Curtea de Apel București. ASF, obligată să-i plătească daune morale Ralucăi Țintoiu

Raluca Țintoiu

(Foto: Facebook/Raluca Tintoiu)

Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii, sancționată anul trecut după ce a avertizat românii privind naționalizarea Pilonului II, a câștigat procesul cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Decizia nu este definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi să anuleze amenda de 100.000 de lei aplicată de ASF fostei șefe a NN Pensii, iar ASF trebuie să îi plătească Ralucăi Ţintoiu daune morale de 1.000 de euro. 

„Admite acțiunea, în parte. Anulează Decizia de sancționare nr. 541/14.04.2017 emisă de pârâtă, actele care au stat la baza emiterii sale, precum și toate actele subsecvente, inclusiv Decizia nr. 1090/04.08.2017 de soluționare a plângerii prealabile. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 1.000 de Euro (în lei, la cursul BNR din data efectuării plății), cu titlu de daune morale.

Respinge petitul având ca obiect restituirea amenzii contravenționale, ca fiind formulat împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel București-Secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal. Pronunţată, azi, 16.10.2018, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței.", se arată în decizia instanței în acest caz, publicată de HotNews.ro.

Fostul șef al ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat în septembrie anul trecut, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, că a existat o influență politică în decizia de a amenda NN Pensii. Compania NN a primit, în primăvară, o amendă istorică, de 1% din capitalul social, pentru că le-a trimis clienților săi un mesaj în care îi atenționa că există la nivel oficial discuții pentru preluarea Pilonului II de Pensii de către stat. Totodată, directorul general al companiei NN Pensii, Raluca Ţintoiu, căreia i-a fost retrasă autorizația ca urmare a mesajului trimis clienţilor, a fost amendat cu 100.000 de lei.

Întrebat în septembrie anul trecut de moderatorii emisiunii dacă a fost o decizie influențată politic, Negrițoiu a răspuns: „Da, o influență politică, fără doar și poate”. Fostul șef al ASF a spus că inițiativa de a amenda compania NN a venit din partea unor membri ai consiliului numiți politic. „Acolo erau membri în consiliu care ziceau: Noi putem să facem orice, chiar dacă ne vine un raport de la executiv care ne spune invers. Ceea ce eu am zis că e greșit. Așa a apărut în ziua în care s-a întrunit Consiliul un referat venit de la sector cu toate avizele din direcție sau din sector că asta e sancțiunea. Nu știu cine l-a făcut”, a spus Mișu Negrițoiu în septembrie anul trecut la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

După scrisoarea trimisă de NN clienților săi, șeful PSD, Liviu Dragnea a cerut public măsuri exemplare. „În ceea ce priveşte acest scandal, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care ştie că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF. Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să cearcă explicaţii Ambasadei Olandei. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făcut această companie este nepermis. ASF şi Ministerul de Finanţe trebuie să sancţioneze foarte mult. Nu a fost o asemenea discuţie, nici măcar informală. O asemenea companie, când primeşte un astfel de zvon, informaţie, sună imediat să se informeze la Guvernul României. Nu poţi să porneşti o campanie online", a declarat atunci Dragnea la Antena 3. La scurt timp, ASF amenda NN cu 750.000 de lei, deși, ulterior, Guvernul a confirmat că are intenția de a modifica felul în care funcționează Pilonul II de Pensii.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, declarase la sfârșitul lunii iunie anul trecut, că Pilonul II de pensii va fi desființat. Ulterior acesta și-a retractat declarația. 

Citește și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Al Lui Al Lui check icon
    Nea Misu, matale nu stii sau bn zis nu vrei sa stii, cine a comandat raportul ce-a stat la baza sanctiunilor aplicate NN si d-nei Tintoiu de catre ASF ! Mintea scurta si intortocheata a lui Liviu Dragnea, a facut-o si p-asta....iar noi, contribuabilii, vom plati din taxele noastre sanctiunile instantei. Omul asta, nu este convins, ca Ro nu este Teleormanul lui personal si actioneaza dupa cum este obisnuit sa o faca pe mosia lui, d-acasa.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult