Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Decizie cu impact major a FED. Banca centrală a SUA triplează rata dobânzii

Jerome Powell

Jerome Powell, președintele FED/ Foto: Patrick Semansky / AP / Profimedia

După ce inflația s-a majorat la un nivel fără precedent, FED a decis o creștere majoră a ratei de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, ridicând astfel rata dobânzii la 3,75–4,00 la sută. Este cel mai ridicat din ultimii 15 ani.

Deși mai multe creșteri pot provoca “ceva durere” în piețe, politica FED este menită să scadă prețurile. Odată cu majorarea de astăzi, rata de referință a fondurilor federale se situează într-un interval cuprins între 3,75% și 4%. Se așteaptă ca ratele să atingă un nivel maxim de 4,5% până la 4,75% în 2023.

„La un moment dat, va fi potrivit să încetinim majorările ratelor”, spune șeful FED, Jerome Powell.

În cursul zilei de marți, membrii băncii centrale americane s-au întâlnit pentru a stabili direcția viitoare a politicii monetare a SUA.

Întâlnirea s-a încheiat cu un anunț privind rata dobânzii în care este clar că FED a anunțat triplarea ratei dobânzii cheie. FED a majorat rata dobânzii la 3,75–4,00%. Este exact o creștere triplă, deoarece ajustările ratei dobânzii se fac în mod normal cu 25 de puncte.

Creșterea ratei dobânzii va fi a șasea băncii centrale în acest an. De asemenea, este a patra creștere de 0,75 puncte procentuale la rând.

Decizia a făcut ca creditele ipotecare și alte credite de consum și de afaceri să devină din ce în ce mai scumpe și a crescut riscul producerii unei recesiuni.

„Cele mai recente date privind inflația au fost din nou mai mari decât se aștepta. Războiul Rusiei în Ucraina a creat o presiune suplimentară asupra energiei și alimentelor și a împins inflația la niveluri fără precedent”, a declarat șeful băncii centrale, Jerome Powell, la conferința de presă de după întâlnirea de politică a FED.

În decembrie se așteaptă o nouă creștere

În cadrul conferinței de presă de joi seara, Powell a anunțat că decizia de a majora rata dobânzii de politică monetară vine ca o încercare de a crea „stabilitate durabilă privind costurile”. El confirmă, de asemenea, că politica monetară a FED pare să funcționeze.

„Eu și colegii mei suntem foarte conștienți că inflația ridicată înseamnă probleme semnificative, mai ales pentru cei care întâmpină cele mai mari dificultăți în a face față prețurilor crescute la produsele alimentare importante”, spune el.

Efectele de propagare a politicii monetare a FED în economia mondială sunt clare

Acest lucru se poate observa nu în ultimul rând în ceea ce privește valoarea dolarului care a atins recent recorduri istorice față de o serie de celelalte valute majore. Imediat după anunț, euro a crescut și el în valoare cu 0,73%. Valoarea yenului japonez a crescut cu până la 1,42%. În legătură cu conferința de presă a Fed, au crescut și acțiunile de pe bursa americană.

FED este deschisă pentru o setare flexibilă a ratei dobânzii

Mulți actori au căutat indicatori de la Fed că creșterile dobânzilor vor fi mai mici în SUA în viitor, lucru despre care Powell a vorbit în timpul conferinței de presă, fără a oferi un mesaj clar.

„La un moment dat va fi oportun să încetinim creșterile. Va veni acel moment, ar putea veni la următoarea întâlnire sau întâlnirea de după aceea. Nu a fost luată nicio decizie”, spune Powell.

Consensul este că rata dobânzii probabil va atinge nivelul de 5%. În practică, aceasta ar însemna că ar trebui majorată cu încă 1 punct procentual în diferite etape.

Singura întrebare este: cât de repede? Potrivit lui Powell, decizia FED privind rata dobânzii este guvernată de trei factori: cât de repede ar trebui să aibă loc creșterea, cât de mare ar trebui crescută rata de politică și cât timp ar trebui să rămână la un nivel restrictiv.

„Întrebarea importantă acum este cât de departe să mergem”, spune el.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rata dobânzii a crescut cu 75 bps, de la 3% la 3.75%. Să ne explice autorul cum înseamnă asta triplarea ratei dobânzii?
    • Like 2
    • @ Mihaela Louise
      Ada check icon
      In intelegerea autorului cresterea de 75 bp este triplul cresterii de 25 bp caci ne spune tot autorul “ ajustările ratei dobânzii se fac în mod normal cu 25 de puncte”.
      Cum asta ar putea insemna triplarea ratei dobanzii numai dansul stie….
      Asta lasand la o parte ca nu exista de fapt nici o regula a ajustarii “in mod normal cu 25 de puncte”.
      • Like 0
    • @ Mihaela Louise
      hahaha
      • Like 0
  • Ideea este una foarte simpla : incetati sa mai "VISATI" aceste cifre...chiar stricto-sensu. O zi buna !
    • Like 0
  • Problema ii ca Rusia si China nu mai cumpara bonduri americane , astfel ca FED trb sa absoarba excesul de dolari de pe piata. Ii grav pentru tarile care s-au imprumutat in dolari si ii grav si pentru datoria SUA care se imprumuta la dobanzi record .
    • Like 1
  • Deci era mai bine cu Trump. Oricum, nu s-a mai zis nimic despre Ucraina si de aici deduc ca rusnacii le-au tras-o rau de tot ca se impute si FED-ul. Vai de moldoveni.
    • Like 0
    • @ Ciobanu Florin
      Lasa ca in rusia e bine :)
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult