Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Declaraţia unică 2019. Cine trebuie să o depună și care sunt cele mai importante modificări

anaf-

Persoanele fizice rezidente în România care au realizat în 2018 venituri extrasalariale aflate în sfera impozitului pe venit și realizează sau estimează că vor realiza venituri extrasalariale și în anul 2019 au obligația să depună, până pe data de 15 martie 2019, Declarația unică pentru impozitare.

Actul normativ analizat astăzi, respectiv Ordinul ANAF nr. 49/2019, aprobă modelul şi conţinutul formularului „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“.

Scopul acestui formular este de a raporta situația finală a veniturilor pentru anul 2018, când contribuabilul cunoaște deja veniturile realizate, având termenul de plată a diferențelor de impozit data de 15 martie 2019. Pentru anul 2018, formularul Declarației unice ține cont de cele două bonificații deja acordate, respectiv transmiterea electronică a declarației până în data de 31 iulie 2018 – reducere 5% și pentru plata impozitelor până în data de 15 decembrie 2018 – reducere 5%.

Pentru anul 2019, contribuabilii trebuie să estimeze veniturile pe care le vor realiza și trebuie să completeze secțiunea din declarație corespunzătoare acestui an. Termenul de plată a impozitului pentru anul 2019 este data de 15 martie 2020.

Foarte important: formularul în sine conține și o rubrică pentru bonificație aferentă anului 2019. Codul fiscal stabilește faptul că o eventuală bonificație se aprobă prin legea bugetului de stat. Urmează să vedem dacă se acordă această bonificație, în funcție de cum se va aproba Legea bugetului de stat pentru anul 2019, când aceasta va fi adoptată de Parlament.

Trebuie să ținem cont că în acest an Declarația unică se depune doar în format electronic. Nu se admite depunerea în format hârtie la registratura autorității fiscale.

Declarația conține și rubrica aferentă direcționării procentajului de 2% din impozitul pe venit către entități non-profit sau a procentajului de 3,5% din impozitul pe venit, către unități non-profit acreditate cu un serviciu social licențiat.

Declarația se depune și de către persoane rezidente în România ce au realizat în anul 2018 venituri din străinătate impozabile în România. Aici trebuie dezvoltată analiza pe situație concretă.

Dacă un contribuabil începe pe parcursul exercițiului să realizeze venituri, cum ar fi de exemplu venituri din chirii sau venituri din activități independente, acesta va depune Declarația unică cu venitul estimativ în termen de 30 de zile de la evenimentul ce a condus la realizarea venitului.

Declarația conține rubrica necesară pentru:

- Declararea și plata contribuției la asigurările sociale de sănătate, fie în mod obligatoriu, când obligația este generată prin efectul legii, fie în mod facultativ, când persoana fizică dorește să fie asigurată în sistemul public de sănătate;

- Declararea și plata contribuției la asigurările sociale – pensii, fie când această obligație este generată prin efectul legii, fie prin opțiune.

Veniturile supuse declarării sunt:

a) activităţi independente, pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cu excepţia contribuabililor pentru care impozitul se reţine la sursă;

c) cedarea folosinţei bunurilor pentru care venitul net se stabileşte în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli;

Notă: Nu au obligaţia completării subsecţiunii contribuabilii care au realizat venituri din arendă şi/sau din cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria este exprimată în lei şi care nu au început activitatea în luna decembrie, nu au optat pentru stabilirea venitului net anual în sistem real, iar la sfârşitul anului anterior celui de raportare nu sunt îndeplinite condiţiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activităţi independente.

d) activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

e) piscicultură şi/sau silvicultură;

f) transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului financiar;

g) alte surse, pentru care contribuabilii au obligaţia depunerii declaraţiei.

Notă:

Persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat care realizează venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, scutite de la plata impozitului pe venit, au obligaţia declarării veniturilor şi depunerii declaraţiei (se completează secțiunea aferentă asigurărilor sociale).

Contribuția la asigurările sociale de sănătate se datorează și în anul 2019 dacă persoana fizică realizează venituri extrasalariale în sumă anuală mai mare de 12 x salariul minim brut garantat la plată. Suma de plată este în procent de 10% din această bază de calcul.

Există situația în care persoana fizică nu realizează plafonul de venituri mai sus amintit, nu datorează plata contribuției, însă dorește să fie asigurată în sistemul public de sănătate. În acest caz, se platește asigurare de sănătate pentru un număr de 6 luni, fiind asigurat pentru un an.

Contribuția la asigurările sociale – pensii se datorează pentru venituri din activități independente și, după caz, pentru veniturile din drepturi de autor, când persoana ce le realizează nu este salariată și nici nu este reținută contribuția de plătitorul drepturilor de autor, când veniturile anuale depășesc suma de 12 x salariul minim brut garantat la plată. Contribuția este în procent de 25% și se datorează la o bază stabilită de contribuabil, ce nu poate fi mai mică lunar de salariul minim brut.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De 10 ani platesc sanatatea nu am venit sotul a lucrat la mina nu poate iesi la pensie are 56 ani eu mam imbolnavit de hepatita B mereu am platit la sanatate din ce in ce mai mult de cate ori se marea contributiva si eu plantean am platit si 312 leí anul trecut ca doamnele de la finante nu sau singhisit sami spuna ca prin declaratia de venit platim mai putin dar am facut o cerere care directorio de la finante si mía dat banii dar zic eu ceilanti banii din urma cine ni da ca 2017 am dat 223 leí pe luna
    • Like 0
  • Bună ziua, dacă am vândut acțiunile deținute de mine la SIF Transilvania, anul trecut trebuie să depun declarația unică 2019?
    • Like 0
  • buna ziua,
    Nu am primit prin posta scrisoarea pentru inregistrarea in SVP. Ce se poate face in acest caz? se depune declaratia 212 la Circa Financiara? Multumesc
    • Like 0
  • Buna ziua,
    Am descarcat declaratia unica pentru a decalara veniturile obtinute in 2018 din transferul titlurilor de valoare, dar nu am mai gasit nici o rubrica in declaratie pentru aceasta categorie de venituri (in declaratia de anul trecut exista aceasta rubrica). La ce rubrica sa introduc aceste venituri ?
    Multumesc.
    • Like 0
  • Dar daca am fost salariat o luna in 2018, iar restul de 11 in concediu fara plata, datorez Contribuția la asigurările sociale – pensii pentru venituri din dividende ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult