Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Declarația unică. Persoanele fizice, inclusiv PFA -urile, au la dispoziție un nou mecanism de declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale.

multime de oameni

(Foto: Guliver/Getty Images)

Persoanele fizice au la dispoziție de vineri un nou mecanism de declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale. Persoanele care obțin venituri din activități independente vor depune o singură declarație, până la 15 martie, cu excepția acestui an, când termenul este stabilit pentru 15 iulie.

Noua declarație unică se adresează și PFA-urilor și celorlalți contribuabili ce obțin venituri din activități independente (titulari ai întreprinderilor individuale/familiale, profesii liberale, drepturi de autor etc), din chirii sau investiții.

Declarația unică se va numi „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (D 212)”.

D212 va înlocui următoarele formulare: formularul 200, formularul 201, formularul 220, formularul 221, formularul 600, formularul 604 și formularul 605.

Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a explicat la Antena3 că declaraţia unică va putea fi depusă online începând cu data de 16 mai, contribuabilii urmând să primească acasă, în săptămânile următoare, prin poştă, parola de acces în mediul virtual.

VEZI aici instrucțiunile de completare a declarației unice

Până la sfârșitul anului va fi disponibilă și o aplicaţie telefonică pentru cei care vor să facă plata de oriunde, a mai anunțat ministrul Finanțelor. 

„Vrem să mergem pe o simplificare radicală a tot ceea ce înseamnă azi administraţia publică şi în special cea a fiscului. În săptămânile următoare, toţi contribuabilii vor primi acasă, prin poştă, parola pentru a accesa mediul online pentru a-şi depune declaraţia online. Deci, până la final de lună aprilie, poate şi început de lună mai, toţi contribuabilii primesc acasă, prin poştă, în plic sigilat parola de acces, pentru că astăzi sunt doar 5% (dintre contribuabili, n.r.) în sistemul online, restul sunt pe hârtie. Vor fi schimbări spectaculoase în acest an", a afirmat Teodorovici, citat de Agerpres.

În plus Teodorovici a estimat că, din luna iunie, toate persoanele fizice vor putea să facă plăţi de taxe şi impozite prin intermediului punctelor locale ale CEC Bank. Persoanele juridice pot face aceste operaţiuni de la sfârşitul anului.

O altă noutate introdusă de ordonanța de urgență - ale cărei norme urmează să apară - este legată de calitatea de asigurat în sistemul de sănătate care apare din momentul în care se depune Declaraţia unică, şi nu după ce se face prima plată, ca până acum. 

În plus, noua ordonanță care a intrat în vigoare prevede că nu vor mai fi patru plăţi obligatorii, ci una singură, bazată pe o estimare. 

„Omul îşi poate estima chiar şi zero ca şi venituri, iar dacă lucrurile se schimbă faţă de estimarea anterioară, are voie să o corecteze. Poate folosi banii din acele patru plăţi obligatorii pentru alte nevoi curente de finanţare, iar până în martie, anul viitor, să facă plăţile curente faţă de stat”, a mai explicat Teodorovici. 

Ce trebuie să facă persoanele care au depus deja formularul 600 sau alte declarații de venit 

Persoanele fizice care au depus deja Declaratiile de venit formular 200 sau 201 până la data intrării în vigoare a ordonanței, pentru venituri din anul 2017, nu vor mai depune declarația unică. 

Persoanele fizice care au depus pentru anul 2018 formularele 220 Declarație de venit estimativ, formularul 221 Venituri agricole impuse prin tranșe de venit, respectiv formularul 600, vor depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale, până în data de 15 iulie 2018, iar aceasta va înlocui respectivele formulare.

Expertul în consultanță fiscală Eugenia Ion a explicat în detaliu ce prevede noul mecanism, așa cum este descris în ordonanța publicată vineri în Monitorul Oficial:

„Mai exact, noul mecanism introduce o declarație unică pentru aceste persoane, document ce va fi folosit atât pentru definitivarea anului fiscal anterior, cât și pentru a face estimări pentru anul în curs.

Potrivit actului aprobat de Guvern, declarația unică va comasa șapte formulare pe care le depuneau persoanele fizice până acum, printre care și declarația 200, folosită pentru declararea veniturilor din România, declarația 220, utilizată pentru veniturile estimate sau norma de venit, sau mult discutata declarație 600, folosită pentru stabilirea CAS și CASS datorate statului de persoanele cu venituri din activități independente, din chirii, din investiții (dividende, dobânzi), din agricultură, silvicultură și piscicultură, din asocierea cu o persoană juridică sau din alte surse.

Pentru anul 2018, termenul limită pentru depunerea declarației unice va fi data de 15 iulie, urmând ca, începând din 2019, termenul limită să fie fixat la 15 martie. Practic, 15 martie 2019 va fi și termenul pentru plata taxelor aferente anului 2018, termenul de 15 iulie 2018 fiind doar unul de declarare.

Cu alte cuvinte, prin intermediul formularului unic pentru persoanele fizice, PFA-urile și ceilalți contribuabili vor declara veniturile realizate în anul anterior, veniturile estimate pentru anul în curs și contribuțiile sociale datorate pentru anul în curs.

Bonificații

Totuși, pentru a încuraja persoanele fizice să achite anticipat taxele pentru veniturile estimate în 2018, Ministerul de Finanțe a propus anumite bonificații, după cum urmează:

  • 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
  • 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019; 
  • 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.

Pentru veniturile realizate în 2018 de către persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuală în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2018, inclusiv, și data intrării în vigoare a ordonanței citate, contribuabilii vor avea obligația efectuării calculului venitului net aferent anului 2018, stabilit pe baza cotei forfetare de cheltuieli sau în sistem real, determinării și plății impozitului pentru veniturile aferente anului 2018, până la data de 15 martie 2019.

Drepturi de autor

În ceea ce privește drepturile de proprietate intelectuală (inclusiv drepturi de autor), acestea vor avea un regim distinct, în sensul că pentru CAS și CASS, dacă va fi datorat, va fi folosit mecanismul de reținere la sursă, pentru simplificarea modului de stabilire a contribuțiilor.

Din 2018 persoanele fizice cu venituri din activități independente și alte asemenea surse datorează impozit pe venit de 10% și contribuții sociale, după cum urmează:

  • CAS de 25%, aplicată asupra unui venit ales de către contribuabil, dar cel puțin egal cu salariul minim brut pe țar[ (1.900 de lei);
  • CASS de 10% la salariul minim pe economie (1.900 lei).

Totuși, CAS se datorează doar de către persoanele care realizează venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țara în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei), în timp ce CASS se datorează doar de către persoanele care obțin venituri în anul fiscal, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții (cum ar fi dobânzi, dividende, câștiguri de capital) sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țara (22.800 de lei pentru anul fiscal 2018).

În concluzie, pentru veniturile realizate în anul 2017, se aplică următoarele reguli:

* contribuabilii care pentru veniturile realizate în anul 2017 aveau obligația depunerii declarației privind venitul realizat, din România (D200) și din străinătate (D201), potrivit reglementărilor în vigoare la data realizării venitului, au obligația depunerii declarației unice până la data de 15 iulie 2018, inclusiv;

* pentru aceste venituri, organul fiscal stabilește impozitul anual datorat și regularizează plățile de CASS prin emiterea deciziei de impunere pe bază declarației depuse, termenul de plată fiind de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

Pentru veniturile realizate în anul 2018, se aplică următoarele reguli:

* termenul de depunere a declarației unice este 15 iulie 2018, inclusiv, în această declarație fiind estimate veniturile ce vor fi realizate în anul 2018;

* calculul impozitului pe venitul estimat se efectuează de contribuabili în cadrul aceluiași termen;

* plățile de impozit și contribuții sociale vor fi efectuate în baza acestei declarații, până cel târziu 15 martie 2019.

 Atenție! Vor depune declarația unică pentru anul 2018, până la 15 iulie 2018, și persoanele fizice care relizează venituri din dividende sau dobânzi și care estimează că vor realiza venituri în cursul anului 2018 peste plafonul de 22.800 lei, aceste persoane având obligația plătii CASS în valoare de 2.280 lei până cel târziu 15 martie 2019. În cazul în care aceste persoane estimează că vor realiza venituri sub plafonul de 22.800 lei și nu au și alte venituri pentru care există obligația depunerii declarației unice (cum ar fi venituri din chirii, venituri din activități independente etc.), atunci nu există obligația depunerii declarației unice pentru anul 2018 până la 15 iulie 2018. Totuși, dacă până la 31.12.2018 aceste persoane au realizat venituri din dividende sau dobânzi peste plafonul de 22.800 lei, vor avea obligația să depună declarația unică până cel târziu 15 martie 2019, tot până atunci având și obligația de a plăti CASS în valoare de 2.280 lei.”

Articol realizat cu sprijinul Contexpert.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bună ziua, pentru o întreprindere individuala deschisa de soțul meu în cursul anului 2019(luna mai) e obligatoriu declarația de venit, cum se procedează neavând experienta și nici contabil, va mulțumesc
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult