Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Deducerile personale aplicabile pentru salariile acordate începând din 2016

 Anul 2016 aduce noi modificări fiscale și pentru determinarea impozitului pe venitul din salarii. În acest sens, se majorează valoarea deducerii personale de la 250 lei la 300 lei și se majorează și valoarea salariului la care deducerea personală este acordată în cotă integrală.

Actul normativ analizat astăzi transpune prevederile de la art. 77 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv adoptă calculatorul deducerilor personale lunare, aplicabile pentru calculul de salarii începând cu luna ianuarie 2016.

Consultați actul normativ aici

Să urmărim structura generală a deducerilor:

Deducerile personale sunt stabilite regresiv, astfel:

a) pentru salarii brute de până la 1.500 lei, deducerile personale sunt:

- suma de 300 lei pentru salariatul fără persoane în întreținere;

- suma de 400 lei pentru salariatul cu 1 persoană în întreținere;

- suma de 500 lei pentru salariatul cu 2 persoane în întreținere;

- suma de 600 lei pentru salariatul cu 3 persoane în întreținere;

- suma de 800 lei pentru salariatul cu 4 sau mai multe persoane în întreținere.

b) pentru salarii brute între 1.501 lei și 3.000 lei, deducerea personală sau deducerile pentru persoane în întreținere, se reduc de la sumele mai sus amintite până la zero;

c) pentru salarii brute mai mari de 3.001 lei, nu se acordă deduceri.

Să amintim câteva aspecte regăsite la pct. 13 din HG nr. 01/2016 privind normele de aplicare a noului Cod fiscal:

Pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinţi, respectiv tutorelui.

Deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază, în limita venitului realizat. 

Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.

Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă, indiferent dacă se află în unităţi speciale sanitare sau de protecţie specială şi altele asemenea, dacă veniturile minorului sunt mai mici de 300 lei lunar.

Dacă venitul unei persoane aflate în întreţinere depăşeşte 300 lei lunar, ea nu este considerată întreţinută.

Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, salariatul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declaraţie pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informaţii:

a) datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele şi prenumele, domiciliul, codul numeric personal);

b) datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreţinere (numele şi prenumele, codul numeric personal).

Declaraţiile pe propria răspundere depuse în vederea acordării de deduceri personale nu se emit ca formulare tipizate.

Salariatul va prezenta angajatorului documentele justificative care să ateste persoanele aflate în întreţinere, cum sunt: certificatul de căsătorie, certificatele de naştere ale copiilor, adeverinţa de venit a persoanei întreţinute sau declaraţia pe propria răspundere şi altele.

Documentele vor fi prezentate în original şi în copie, plătitorul de venituri din salarii păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.

Salariatul este obligat să înştiinţeze plătitorul de venituri din salarii în termen de 15 zile calendaristice de la data la care s-a produs evenimentul care generează o modificare, astfel încât angajatorul/plătitorul să reconsidere nivelul deducerii începând cu luna următoare celei în care s-a produs evenimentul. 

Foarte important: Deducerea personală nu se fracţionează în funcţie de numărul de ore în cazul veniturilor realizate în baza unui contract de muncă cu timp parţial, la funcţia de bază. 

Articole din aceeași categorie:

Normele de aplicare ale Codului Fiscal - o primă analiză. La ce trebuie să vă așteptați

Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!

În 2016 nu mai poți plăti impozitul pe casă dacă n-ai plătit amenzile

Noul Cod fiscal – majorarea impozitelor pe clădiri pentru societăți prin schimbarea bazelor de impozitare

Codul fiscal 2016 și bunurile sau serviciile pentru care se aplică cota de TVA de 5%

Microîntreprinderea la care patronul este și salariatul societății, cea mai avantajoasă impozitare

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult