Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Degeaba dăm medicilor 4000 de euro pe lună, dacă pacienții sunt tratați în saloane ca acela de la Timișoara

spitalul Timisoara

(Foto: Facebook/Anamaria Czap)

Se vorbește despre măriri de salarii la medici, începând cu 1 martie. Peste 200% la unii. E minunat, dar să nu ne îmbătăm cu apă rece.

- degeaba dăm medicilor 4000 de euro pe lună, dacă pacienții sunt tratați în saloane ca acela de la Timișoara;

- dăm rezidenților 1200 de euro, e enorm față de 2000 lei brut cât e acum, dar după rezidențiat le dăm și cu șutul în posterior, că nu se scot posturi în spitale;

- trebuie pus la punct un sistem prin care să nu mai rămânem fără medicamentele importante; un medic plătit regește tot pierde pacientul dacă nu are pastile;

- analizele și imagistica trebuie să meargă brici, cu acces rapid, nu cu programare la CT peste 7 luni;

- valorizezi medicul, dar vezi cum valorizezi pacientul, că independența aici e mortală;

- nu obligi medicul să facă 100 de ore de gardă în banii aceia, când acum o singură gardă e obligatorie; garda se face pe contract separat, că e altă muncă;

- dacă nu ai prevenție adevărată, ai supraaglomerație în spitale și cadrele vor fi în continuare copleșite;

- sunt unii care vor condiționa actul medical în continuare, indiferent de salariu. Aici trebuie un feedback clar de la pacient și la raportări masive cu o analiză a organelor competente, să zboare acei medici;

- trebuie susținere masivă a programelor extraordinare de tip PEDITEL, mai ales din partea statului care trebuie să susțină acei medici ce preiau și 300 de cazuri pe zi și fac un morman de bine;

- nu poți da 4000 de euro unui chirurg dintr-un orășel și tot 4000 de euro unui chirurg din Capitală, care operează patologie complexă și de zece ori mai mulți pacienți;

- dacă ai restructura CNAS, ai vedea că sunt bani să pui orice la punct, dacă nu s-ar fura prin toate părțile.

Nu zic că nu e bine să crești salariile. E foarte bine. Dar dacă nu te ocupi rapid de multe alte aspecte, obții un talmeș-balmeș.

Eu aș vrea ca pacienții să aibă cel mai mult de câstigat în viitor. Nu să avem medici plătiți bine și pacienți batjocoriți bine.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule Rădulescu, păcat că articolul vi-l citim numai noi, postacii. Mă-ndoiesc că vr-un ministru al Sănătăţii sau vr-un secretar de stat a citit vreodată ce scrieţi. Dar continuaţi! Cine ştie?
  • Like 1
 • Mihai check icon
  In acest moment sunt in spitale, dispensare, etc din ce in ce mai multi medici care au absolvit in ultimii ani fac de medicina la "fabricile de diplome" si nu este de mirare ca pana la vindecare avem parte de tot felul de diagnostice paralele!
  Personalul medical poate fi platit cu salarii regesti dar obiceiurile dobandite si educatia nu pot fi schimbate de maririle de salarii. Doar reeducarea lor si o generatie noua de medici, cadre medicale vor duce la cresterea nivelului serviciilor in domeniul sanatatii. Cam in toate domeniile ar trebui inceputa reforma educatiei si mai bine zis a soceitatii pentru a iesi din bezna in care ne afundam zilnic...
  • Like 0
 • Multi medici din tara asta prapadita habar nu au sa puna un diagnostic corect, habar n-au. De cate ori nu ati fost nevoit sa intrebati de medicul "al bun" ca sa fiti sigur ca o sa-i dati de capat bolii??? Oare pentru ca toti medicii sunt buni in a pune un amarat de dignostic si a urma un tratament corect inainte de a ajunge pe masa de operatie !!!??? Sa fim seriosi pot avea bani cu sacul, fff multi doctori sunt catastrofe in a trata o boala.
  Poti murii si in saloane de spital de 5 stele daca ajungi acolo in ultimul hal.
  Competenta si calitatea doctorilor se naste din bancile facultatii.
  Si ce facultati avem !!! Ce diplome frumoase !!! Si asa sunt si multe altele din multe alte domenii. Ce sa-i faci !! Trebuie sa traiasca si " amaratii" de profesori din ceva. Nu -i asa ??
  • Like 2
  • @ Gabriel Iacovita
   Sincer să fiu v-aș fi dat 100 de like-uri atât de mult am apreciat punctul ochit-punct lovit pe care-l redați. Problema calității saloanelor daca e să o spunem pe cea dreaptă, este o problemă...gravă de peste 30 de ani. Eu am fost internat în secția de Ortopedie a Spitalului Județean Galați în 1987 pentru o operație și atunci condițiile erau așa : carcalaci în toate noptierele de capul paturilor. La WC-ul pentru bărbați era până la gleznă apă cu urină iar pe deasupra pluteau...înțelegeți dvs. Eu m-am descurcat obținând contra unei taxe, o cheie de la WC-ul cadrelor medicale. Eu cred că vina situației MIZERABILE în care se găsesc spitalele este în primul rând a personalului care conduce și care efectuează curățenia și întreținerea spitalelor văzând fără doar și poate că această situație deplorabilă subzistă de peste 30 de ani. Nu spun de pe timpul comunismului pentru că și acum suntem tot sub regim comunist. Logic nu, mai ales văzând că se moștenește și se prelungesc aceleași probleme care țin de gradul de civilizație până la urmă. Comunismul (mârlanii bolșevici) și civilizația sunt două lucruri care nu se vor întâlni NICIODATĂ.
   • Like 2
  • @ Gabriel Iacovita
   Când am aflat că la Sibiu este facultate de medicină, m-am închinat...
   • Like 0
  • @ Gabriel Iacovita
   Victor66 check icon
   Ce legatura are facultatea? Acolo memorezi ca papagalul tone de informatii pe care le regurgitezi la examen pentru a face loc altora. Educatia si informarea au loc in rezidentiat la medici, la locul de munca la restul.
   • Like 0
  • @ Dragoş Anghelache
   Victor66 check icon
   De ce?
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult