Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un munte de gingășie

Pacienta în spital

(Foto: Guliver Getty Images)

Ca medic, am văzut în ultimii ani cât de ușor moare un om. M-am întrebat de multe ori cum se derulează lucrurile în momentele critice, ce simte respectivul, într-o empatie supremă care poate părea chiar prostească. Am rămas cu o imagine vie în cap: în romanul „În numele porcului”, Pablo Tusset descrie fin un episod fatal – comisarul face accident de mașină, niște țevi din automobilul din față trec prin parbriz și i se înfig în piept. Mașina proprie e răsturnată, el stă la fel, prins între centură și fiare, sângerează, simte cum viața se scurge din el și are senzația certă că va muri.

Gardă, 4-5 ianuarie 2017. Ora 03:12. Pe ușă intră doamna C. Abia mai respiră, e transpirată toată, are anxietate marcată. Îmi spune că va muri sigur. Când ești medic și pacientul îți trântește așa ceva, trebuie să-ți dai cinci palme și să crezi că nu glumește deloc. O investighez rapid: e în edem pulmonar acut. Mă folosesc de un spray cu nitroglicerină, câteva fiole de furosemid, un inhibitor de enzimă de conversie a angiotensinei, oxigen. Chestiile astea costă câțiva lei toate și, interesant lucru, fac diferența dintre viață și moarte. 

Scot pacienta cu greu din edem, tensiunea arterială coboară treptat de la 245/110 mmHg la 150/85 mmHg, saturația în oxigen crește, ei i se luminează fața, se liniștește. O mut din camera de gardă în terapie. Acolo totul e stabil, momentul critic e depășit, o las pe nitroglicerină pe injectomat. O monitorizez până pe la 5 și mă retrag să fac niște foi. Ora 06:30. Mă duc să o văd. E bine, respiră normal, saturația e 97%, TA 144/80 mmHg, 19 respirații pe minut, diureză prezentă.

Îi zic că a cam fost la limită. Îmi spune că nu știe cum să-mi mulțumească, că un „mulțumesc” e insuficient. Îi răspund că un „mulțumesc” e foarte bun, îmi place la nebunie. Îmi povestește că a început să respire greu de tot, a ieșit desculță prin curte și alerga de nebună în toate direcțiile. Nici nu mai simțea frigul prin tălpi. Copiii plângeau, panicați. „Noi suntem enorm de mulți, domnul doctor. Enorm de mulți. Suntem cincisprezece. Țipau și plângeau toți.” E de etnie romă și are un farmec aparte. „Soțul meu nu reușea să mai pornească mașina, să mergem la spital. Îi tremurau mâinile și nu putea băga cheile”. La 15 ani, fiind diabetică, a intrat în comă, cu glicemia 1000 mg/dl. Aproape de moarte și atunci, cu o fentare elegantă.

Empatia curge prin fiecare medic. Încerc să mă pun în locul ei, mă copleșește o stare ciudată și-mi zic „la naiba cu moartea, las-o moartă”. Părăsesc exercițiul.

Îmi aduc aminte de un moment, înainte de sărbători. Pe 21, doamna C. a fost internată cu pneumonie, tot la noi. Pe 22 era deja mult mai bine și-mi spune: „domnul doctor, eu nu prea am putut să dorm noaptea, am stat aici la calculator și v-am citit toate articolele, că mi-a zis cineva pe aici că scrieți. Am rămas impresionată, enorm de mult mi-a plăcut tot. Enorm de mult.” La o oarecare perioadă distanță, stând eu la computer să lucrez o externare, simt două brațe puternice. Mă cuprind peste umeri, cu palmele blând așezate în dreptul sternului. Cineva mă sărută pe cap. „Vă mulțumesc că m-ați salvat”.

La peste o sută de kilograme, doamna C. e un munte de gingășie. Moartea poate să mai aștepte, echilibrele s-au restabilit.

Sunt treaz de 35 de ore. Termin de scris și mă culc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Frumos, emoționant e fruomos Domnule Doctor! Cât timp mai sunt ca și Dumneavoastră, încă nu este totul pierdut. La mulți Ani și să vă dea Dumnezeu sănătate și putere!
    • Like 1
  • Oare Lucan poate relata asemenea episoade? Sau Burnei? Si multi altii... Posesori de diploma de medic. Care au rostit juramantul lui Hipocrat.
    De fapt nici nu ar trebui sa incercam un asemenea exercitiu. Vedem odata la patru ani indivizi jurand cu mana pe Biblie si Constitutie ca vor respecta legea si nu vor precupeti niciun efort pentru bunastarea poporului. Si dupa aceea ii vedem inculpati pe unii dintre ei. Prea multi din pacate. Ce are a face politica cu medicina? Are. Pentru ca din cauza felului in care se face politica se pot intampla orori ca cele despre care a inceput sa vorbeasca presa in ultima vreme. Intr-o administratie onesta, in serviciul cetateanului, asemenea lucruri nu ar fi fost posibile. Nu la asemenea dimensiune si nici atat de mult timp.
    Noroc ca mai exista si asemenea medici, ca sa stim cum ar putea fi si ca se poate. Asemenea oameni trebuie ajutati, sustinuti, incurajati, facuti vizibili. Poate le vor urma exemplul cei care acum sunt in curs de formare. Pentru ca cei deja manjiti nu cred ca se vor mai curata vreodata.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
text: Vasi Rădulescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon