Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Degeaba te duci azi la ea cu trandafiri și ciocolată belgiană, dacă în restul anului te porți ca un coclete

V-day

Foto: Getty Images

Nu trebuie să fii fan Valentine’s Day ca să te duci la nevastă sau prietenă cu o floare și o bomboană. Și pentru mine, V-Day reprezintă nimic, dar asta nu înseamnă că mă prefac că n-ar fi.

Ana zice la fel, că n-are treabă cu Valentin ăsta, dar sunt convins că dacă m-ar vedea că mă duc la ea cu mâna-n fund, ar zice în sinea ei că sunt un țărămbete trist.

Așa sunt toate femeile, inclusiv alea care fac mișto de Valentine’s Day, Dragobete și orice altă zi d-asta în care dacă nu sărbătorești dragostea, nu exiști. O spun din experiență, dar și din instinct: indiferent ce crede sau ce spune ea, nu-i cânta în strună.

Chiar dacă face mișto de tine când îi duci flori și o scoți la cârciumă, o să se bucure. Indiferent cât de mainstream ar fi chestiile astea, orice femeie își dorește să-l vadă pe boulețul de lângă ea că depune un pic de efort, în special dacă nici el nu dă doi bani pe semnificațiile vieții.

Chestia e că te poți bucura și de zile stupide, dacă știi cum să o faci. Nu trebuie să pici în ridicol, umplând casa cu lumânări și Julio Iglesias. În schimb, aveți timp suficient amândoi să faceți caterincă de toate clișeele de Valentine’s Day în timp ce beți un pahar cu vin, chiar dacă-i luni seara, iar mâine mergeți la muncă.

Suntem ființe contradictorii, iar un paradox în plus nu o să omoare pe nimeni.

În rest, da, iubirea voastră nu stă în ocazii, cadouri și lumânărele parfumate. Degeaba te duci azi la ea cu trandafiri și ciocolată belgiană, dacă în restul anului te porți ca un coclete.

E inutil să-i spui astăzi că o iubești, dacă nu o asculți niciodată, îi tratezi preocupările de parcă ar fi complet lipsite de importanță, o lași doar pe ea să ducă greul casei, îți arunci șosetele pe unde nimerești și în general o tratezi de parcă ar fi proprietatea ta.

Am mai spus-o și o să o mai spun: o relație se muncește, nu se ia de-a gata. Respectul este mai important decât fiorul ăla (în general, eminamente sexual) care se destramă după primele luni de relație.

Grija pentru cel de lângă tine trebuie să se manifeste zilnic, nu când îți aduci aminte ori la zile mari. Compasiunea, empatia, lăsatul de la tine – toate astea sunt ingrediente obligatorii ale iubirii reale, fără de care legătura dintre doi oameni este doar o caricatură a ceea ce numim, prea adesea fără fundament, dragoste.

Dacă i-ai spus de sute sau mii de ori că o iubești pentru că așa simți, neavând nevoie de o zi anume pentru asta, poți să i-o spui liniștit și azi, fără să te consumi prea tare că-i un clișeu grețos.

O să știe că spui adevărul și o să te iubească un pic mai mult, chiar dacă o să te ia la mișto că ai dat-o în romantisme ieftine. Stai liniștit, până la urmă o să aibă ea grijă să te facă să înțelegi că n-ai dat-o în bară complet...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Corect. Cu cât media dorește sa "sărbătorim" cât mai mult aceasta "sărbătoare" cu atât mai mult înțelegi ca nu este nimic deosebit, ci pur și simplu o găselnița de marketing mai mult sau mai putin banala care creste exponențial cu nivelul "educație' din acesta țară.
    • Like 0
  • Un amendament puternic la acest artticol: V-Day nu este ziua indragostitului, ci a indragostitilor. Prin urmare, comportamentele si gesturile de afectiune (cu tot ce implica: emotii, responsabilitate si angajamente permanente) trebuie musai sa fie reciproce (de la el la ea si viceversa).
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult