Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Democrația votului greu

Propunând diploma de bacalaureat ca permis de vot, am făcut, în termeni cât se poate de civilizați, o ipoteză epistocratică menită dialogului. Replicile primite pe Republica.ro, facebook, youtube, site-uri, televiziuni etc. au fost în număr mare – nu poate decât să mă bucure interesul stârnit de o astfel de idee.

Din păcate, însă, cele mai multe dintre postări se plasează sub semnul zicerii lui Titu Maiorescu despre care am mai pomenit: „Nu e în chestie”. Sau, academic vorbind, ignoratio elenchi, vorbitul pe lângă teza în discuție. 

Să începem cu insultele. Multe și colorate, de la bou până la sclerozat și fascist, adresate subsemnatului. Dincolo de calitatea umană a emitenților pe care o dovedesc astfel de reacții, acestea conțin un fault logic comun: argumentum ad hominem, legarea adevărului sau falsului unei afirmații de persoana care o enunță. Din aserțiunea că aș fi bou nu rezultă cu necesitate că a condiționa votul de bac este o prostie. Nu este exclus ca un prost să spună, la un moment dat, un lucru înțelept.

Nici măcar faptul că am comis o greșeală gramaticală în emisiunea de la Digi 24 nu invalidează ceea ce am susținut. Am spus „nu vor apare oameni”, în loc de „nu vor apărea”. Prezint scuze și nu pot decât să vă asigur că știu foarte bine cum se conjugă a apărea, a părea, a plăcea, a tăcea, a vedea, dar am, rareori, scăpări de minte din pricina uzurii și/sau nervozității – le voi recunoaște și corecta întotdeauna. Voi promova în continuare necesitatea exprimării corecte în limba română, aplicabilă, bineînțeles, și mie.

Fascist însă, nu este o insultă simplă. În mod evident, cei care au proferat asta, nu au habar ce înseamnă fascist, au luat cuvântul din propaganda comunistă, altfel nu ar fi putut tasta o asemenea enormitate. Ultranaționalismul totalitar discriminează brutal în funcție de naționalitate și rasă, educația fiind nu cerută, ci refuzată celor „inferiori”. 

Alți replicanți îmi transmit că știu ei niște idioți cu bacalaureat. Nu am spus nicio clipă că diploma de bacalaureat este o garanție pentru inteligență și cultură. Nu sunt nici licența, nici masteratul, nici doctoratul. Am spus că probabilitatea de a fi un votant responsabil este mai mare dacă treci acest examen, decât dacă pici sau nici nu te prezinți.

Unii acceptă ideea examenului de vot dar nu acceptă ca acesta să fie bacalaureatul, vor un test nou, de cunoștințe plus IQ. Este posibil, dar ar fi mult mai complicat de introdus, cu lungi controverse pentru a-i stabili structura. Bac-ul are avantajul că există și este încadrat într-o procedură.

„Cunosc tinichigii mai inteligenți și cu bun-simț decât inși cu o facultate, ba chiar cu mai multe”, sună o altă obiecție. Este posibil, dar sunt nevoit să repet: nu inteligența, concept multiform, greu de definit, aștept să fie probată prin examenul de bac, ci dorința omului de a se informa. Tinichigiul nostru, dacă vrea să se implice în viața civică, poate să învețe și să-și dea bacalaureatul la orice vârstă, ca să poată vota. Dacă este capabil de asta, atunci sunt considerabile șansele ca el să se informeze, să mediteze când votează și să nu-și vândă votul pe mici și bere, căci a muncit pentru el.

„Nu cred că bacalaureatul ne va salva de dictatura prostiei” este părerea unor contributori. Nici eu nu pot să afirm cu certitudine că această condiționare va îmbunătăți votul. Pot doar să sper.

Bacalaureat înseamnă certificarea unui nivel mediu de educație. Prin urmare, subsemnatul nu ader la conceptul de noocrație al lui Pitagora și Platon, conducerea cetății de către filosofi, dar nici la dictatura clasei muncitoare. Ca să nu mai vorbim de clasa degeaba stătătoare.

Această propunere de a lega votul de cunoaștere înseamnă o întărire a democrației, nu o slăbire. Dreptul de vot este devalorizat prin acordare fără ca beneficiarul să-și manifeste atât dorința, cât și putința de a-l obține. Sunt mulți cei care nu se duc cu anii până la secția de votare ca să-și exercite acest drept.

Votul cu bac l-aș numi, așa cum în finanțe avem denumirea antiinflaționistă leul greu, votul greu.

În încheiere, cred că este bine totuși să precizez: nu îmi fac niciun fel de iluzii că așa ceva ar putea fi... votat (!) de Parlament în timpul vieții mele. Am vrut doar să vorbesc despre rolul reducerii ignoranței în îmbunătățirea omului și societății.

Vă adresez, deci, stimați Republicani, următoarea întrebare: Cum ar putea fi mai rău dacă s-ar introduce votul greu?

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cristian check icon
  .. perspectiva mea.....cred ca polarizarea (bine/rau , correcto/gresit , prost/destept..etc)nu ne ajuta prea mult sa intelegem ce se intampla un jurul nostru. sa evoluam si por ende sa sa schimbam structuri..ce inseamna sa vorbesti corect?!!...EU cred ca lipsesc cuvinte...si de ce un cuvant trebuie sa os o forma sau.....saca nu exprima chimia care insoteste structura mentala respectiva...cand cineva are o ,,greseala de exprimare,, poti intreba ce simte sau ce vrea sa spuna, nu sa-l corectam...

  • Like 0
 • Eu check icon
  Bacalaureatul in Romania ? - vax albina. Si d-na Vasilica are bac-ul. Ia vezi la coadada de tei zile de la moaste cati au bac-ul. O sa te cutremuri. Daca vorbim despre cine ar trebui sa aiba drept de vot, este bine sa facem urmatorul rationament: Ce fac, in principal, cei alesi ? Administreaza banii pe care unii cetateni ii produc si de aceea acei cetateni se numesc contribuabili. Acum este destul de simplu sa vedem cine ar trebui sa aiba drept de vot: exact cei care produc banii administrati de catre cei alesi. Pornind de la acest principiu, putem stabili de la ce nivel poate incepe dreptul de vot.
  • Like 0
 • Conditionarea votului (diploma de bacalaureat, vot cenzitar, etc,) este nedemocratica. Dar pentru a fi cu adevarat democratic, votul ar trebui sa fie (1) obligatoriu si (2) nesecret.
  • Like 0
 • Domnule Cristian Tudor Popescu dumneavoastră în mod evident nu știți ce înseamna doctrina fascista. Pana și în prezentul articol, când va referiți la calitatea umana a indivizilor faceți o remarca fascista, iar faptul ca încercați sa-i discreditați pe critici este o metoda de manipulare și nu un argument.
  Ideologia fascista promovează la fel ca dumneavoastră un stat naționalist, autoritar, care ridica interesele națiunii și cele ale statului deasupra intereselor individuale si fel ca dumneavoastră promovează un guvern centralizat.
  Noi în schimb ne dorim o democrație liberala în care primează interesele individului .
  Eu va recomand sa-l răsfoiți pe Giovanni Gentile înainte de următoarea ieșire publica și sper sa va reveniți.
  • Like 0
 • Daca-i vorba de responsabilitate atunci nu bacul conteaza ci cat de tare te doare in cot de tara ta. Cum vedem viitorul tarii, ne intereseaza ce se intampla cu copiii nostri peste un numar de ani. Faptele petrecute in ultimii treizeci de ani ne spun ca atasamentul fata de interesul general, spiritul civic al poporului meu e nesemnificativ si tinde spre valori minime. Nici la partea cu "uniti in spirit si gandire" nu stam prea bine, diferentele intre provincii sunt dovedite, mai ales cand vine vorba de politica. In loc sa dea cu Iliescu de pamant compatriotii nostri au ales sa emigreze in masa si sa-si rezolve problemele pe cont propriu. Si uite asa, am ajuns in faza in care un Dragnea si grupul lui acced la putere pe fondul indiferentei si sunt sigur ca indiferenta persista cu bac sau fara. Si ei stiu asta...
  • Like 0
 • Daca s-ar introduce votul greu, singura problema ar putea fi ca nivelul de cunostinte necesare pentru a trece examenul de bacalaureat ar scadea drastic. Ar avea grija guvernele PSD-PNL-UDMR ca votantii lor sa nu fie exclusi. Asa cum observ de ceva timp, ca ei cladesc pe politica de stanga din vest (ce in realitate are in comun doar partea economica, nu si cea sociala cu politica de stanga din est) atunci cand le convine (vezi doamne discriminari, inegalitati, etc.), la fel ar cladi pe politica democratica-liberala-socialista din anii 60-70, cu No child left behind si cu self-esteem movement. Cum bine zice George Carlin intr-una din showurile sale: S-ar ajunge ca singurul criteriu ca cineva sa treaca examenul de bac ar fi sa aiba o temperatura a corpului in jur de 36-37 de grade.
  In principiu sunt de acord cu Dvs. Nu se poate ca prostimea sa conduca o tara intreaga, fie ca-i vorba de 10-15 ministri prosti de dau in groapa, fie ca-i vorba de 6-7 milioane de cetateni romani prosti dar si indiferenti si prost-informati. La fel cred, ca degeaba are cineva un IQ de 130 daca citeste un singur ziar, se uita la un singur canal TV si este indoctrinat politic din copilarie.
  Am mai comentat la un articol legat de antreprenoriat in Danemarca: cand oamenii realizeaza ca-si pot vota bani(i altora), democratia esueaza.
  Vedeti, eu as mai lega dreptul de vot de un criteriu: sa fi lucrat cel putin 12 luni, neintrerupt, la un loc de munca, ca si angajat sau PF cu contract.
  Si in liceu as baga ca si materii obligative contabilitate primara, ca oamenii sa inteleaga cat ii costa pe antreprenori si cat ia statul de la ei si de la sefii lor dupa munca lor; drepturi fundamentale, ca sa nu-si poate sa bata joc de ei nici o institutie a statului, ceva drept penal, sa inteleaga mai bine consecintele faptelor lor.
  In rest...libertate de asociere, ca cei documentati sa aiba de unde alege. Si daca vor forma 15 partide guvernul, asa sa fie.
  • Like 0
 • Cred că ar trebui introduse restricții în ambele părți ale sistemului, dar mai ales pentru cei aleși, că ăștia trebuiesc selectați în primul rând:

  1) Restricții pentru cei aleși: să nu mai poată fi niciodată aleși cei care au cazier penal, pentru următoarele fapte: de corupție, furt, înșelătorie, tâlhărie, delapidare, deturnare de fonduri. De asemenea, să nu mai poată fi aleși cei care au mințit / înșelat, sau au împrumutat bani publici pentru a crește pensii și salarii pe datorie.

  2) Restricții pentru alegători. Așa cum n-ar trebui să conducă cei care nu cunosc bine regulile de circulație, tot așa n-ar trebui să voteze cei care nu știu care-s regulile sistemului politic. Câți dintre noi știu cine-i „reprezintă” în Parlament? Câți dintre noi știu ce rol are Camera Deputaților, Senatul și președintele?
  Cine vrea să voteze, ar trebui prima dată să învețe și apoi să fie testat serios în legătură cu sistemul politic actual, cu sistemele politice anterioare, și cu istoria politică a ultimilor 200 de ani! Ceva asemănător școlii de șoferi / permisului de conducere.
  De asemenea, mi se pare de bun simț să fie excluși de la vot asistații social cronici, cei care stau mai mult de doi ani fără să lucreze, consumând bani de la buget fără a contribui cu nimic la el.

  3) O hibă uriașă a sistemului politic actual este că nimeni nu știe exact ce fac aleșii, nimeni nu-i ia la întrebări, astfel că aceștia fac fără griji orice „nefăcută”.
  Odată cu „aleșii”, cetățenii ar trebui să numească și niște „câini de pază” onești ai acestora, care să fie practic niște umbre ale lor, să-i supravegheze și să ne furnizeze oficial rapoarte zilnice și lunare despre activitatea alesului respectiv, pe internet. Acești „câini de pază” ar trebui să fie cetățeni simpli, fără vreo legătură prealabilă cu structurile statului, ceva în genul juraților din curțile cu juri.
  Fiecare cetățean ar trebui să primească zilnic, prin SMS de la „câinele de pază” , un link cu postarea raportului, ca să-l poată citi / analiza online.
  Țara asta ar duce-o mult mai bine dacă în loc de postări pe „Republica” sau pe Facebook, cetățenii ar posta mesaje celor care-i „reprezintă”...
  • Like 0
  • @
   Ți-am spus că sunt de acord cu ideea ta, să fie vot uninominal în două tururi.
   • Like 0
 • Ce buna era aceasta triere in anii '90,ca si aplicarea punctului 8 din Proclamatia de la Timisoara,dar nu a fost sa fie pentru o alta Romanie.Va propun sa extindeti putin votul si pentru absolventii de scoli profesionale de 3 ani(scoli de meserii) si evitati si conflictul cu tinichigiul.Consider ca si absolventii de scoli profesionale au suficient discernamant si chiar cultura generala.De ce va" pierdeti timpul"sa raspundeti la chibiti?Are nevoie Republica de chibiti? dar dvoastra?
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  ...eu tot mai cred ca e o glumă, o capcană întinsă dibaci de dl CTP, pe care de altfel il admir.In învățământul românesc s-a facut o mare greseala, si anume desființarea scolilor profesionale.Nu toti trebuie sa aiba Bacalaureatul, vezi curba gaussiana a distributiei QI.Vorba aia, cine sa mai traga ciubotele?Fara gluma, o natie are nevoie de (multi) meseriasi calificați.Vezi invatamantul german, acolo obligatorii sunt 9 clase.Apoi se pregatesc 3 ani pentru meserie.Fara Bac( dar sunt destui care studiază mai departe).Ei devin oameni responsabili, calificați, respectați .Fiecare are un talent si nu neaparat la matematica...Ce am reusit cu Bacul obligatoriu?Nimic.Lucrez intr-un "liceu" de profil, care ar trebui sa fie scoala de meserii. Promovabilitate mica la Bac, absenteism urias, note mici.Daca s-ar pregati acesti elevi numai pt meserie ar fi toata lumea mulțumită...
  Batalia ar trebui dusa pe alte fronturi
  :-responsabilizarea elevilor, regandirea curiculei scolare, din temelii.
  -O televiziune imparțială nu avem, orice post e orientat politic.Intoxicarea cu fake-news, breaknews, manipulare, incultura si vulgaritate extrema propagata cu nerusinare pe toate canalele,etc.Suntem ceea ce înghițim si aici!
  In concluzie, ar fi o măsură tipic românească, suntem oricum campioni absoluti la complicat lucrurile si la gasit solutii paguboase si care implica (iarăsi!) maria-sa, Hârtia...
  • Like 2
 • Votul greu asa cum este descris de CTP ar intra in contradictie cu Constitutia , Dar daca am crea o clasa de electori ....oameni care sa indeplineasca conditii si standarde ? oameni care isi demonstraza calificarea in a vota in fata de exemplu a unei comisii din academie ??? un numar de oameni care vor sa faca asta gratuit , un numar de oameni care nu le este frica sa si puna zilnic parerile calificate in media ?? care sa fie urmariti de toata lumea votanta si sa fie desemnati prin vot general sa faca alegerile in locul lor , pe baza concurentei intre opinii ??? Oameni cu o experienta probata care stiu sa asculte pulsul societatii in ansamblu si sa demonstreze psihologic si psihiatric boli ale spiritului ....Oameni care sa traseze conducerii executive sarcini si sa poata sa le sanctioneze abaterile . In fond asta ar trebui sa faca ""Sfatul batranilor " oricarui partid politic , dar din pacate miza personala a ingenuncheat calitatile morale...la orice nivel al politicului.
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult