Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Democrația maro a dnei Armand

imagine tichet

Primesc în cutia poștală o epistolă de la primărița sect. 1, dna Clotilde Armand. Mă anunță că pot beneficia, în calitate de cetățean al sect. 1 în vârstă de peste 18 ani, de un tichet anticriză în valoare de 1000 lei. Pe care îl pot folosi la îmbunătățirea din punct de vedere energetic a locuinței mele. Bun și frumos, îi iau, nu-i dau.

Dna Armand ne mai informează că banii vin din economiile la cheltuielile cu salubritatea, adică din războiul d-sale cu Romprest. Apoi, își mai face oleacă de reclamă electorală, arătând că a realizat lucruri bune la Primărie și că are și alte proiecte folositoare, dar sunt blocate de majoritatea PSD-PNL din Consiliul Local. Lansează un apel „către toate forțele politice să lase orgoliul de partid și calculele electorale și să voteze proiectul Tichet anticriză 1000 lei în viitoarea ședință de Consiliu”.

După care, prezintă înscrierea pe site-ul tichetanticriză.ro și pașii ce trebuie urmați. Însă ultima frază, tipărită cu maro, a scrisorii către cetățeni a dnei Armand este cât se poate de dărâmătoare:

Pentru a beneficia de acest tichet vă invit să ne susțineți și să veniți la ședința de Consiliu Local din data de 25 noiembrie la ora 10:00, la Primăria Sectorului 1.

Potrivit datelor livrate chiar de dna Armand, în sect. 1 sunt peste 200.000 de cetățeni care au împlinit 18 ani. Ia să punem cazul, improbabil, dar nu imposibil, că 200.000 de oameni, care o iubesc pe dna Armand și îi urmează îndemnul, se vor duce mâine peste Consiliul Local, în ședință!... Bine, hai, nu 200.000, dar dacă 200 de cetățeni vin acolo ca grup de presiune asupra votului consilierilor, a ce dracu seamănă asta? Pentru dna Armand, îmboldirea cu bani a cetățenilor de pe stradă împotriva instituției și celor aleși în Consiliul Local se numește democrație?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult