Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Deschiderea școlilor ne va prinde, din păcate, cu mai puțin de 30% din populație vaccinată

vaccinare - vara 2021

Foto: Robert Ghement / EPA / Profimedia

Problema nu este că am atins ținta de 5 milioane de persoane (26% din populația rezidentă) vaccinate cu minim o doză de vaccin cu 2 luni mai târziu decât ne-am asumat public.

Era doar un reper intermediar menit să condiționeze anumiți pași de relaxare. Ținta a fost ratată, dar relaxarea s-a făcut oricum, în ciuda hotărârilor de guvern.

Problema este că vom atinge cu 2 ani mai târziu ținta de vaccinare de 10 milioane (52% din populația rezidentă) dacă se menține media de vaccinare din ultimele 7 zile. 50% e un mimim necesar ca valul 4 de infecții să nu producă și un val de decese ca în valurile 2 și 3.

Din păcate nu vom avea nici 30% din populație vaccinată la deschiderea școlilor. Asta e solidaritatea noastră față de cei care nu se pot vaccina...

Ținta de 70%, minimul necesar pentru tulpina ancestrală virusului SARS-CoV-2 nici nu am avut curaj să calculez când va fi atinsă. Ținta de 95% din populație imunizată pentru a putea opri tulpina Delta e inimaginabilă prin vaccinare în acest moment. 

Evident, există o alternativă la vaccinarea în masă, este infectarea în masă pentru care marea majoritate a românilor au impresia că sunt pregătiți. Nu sunt pregătiți și când valul Delta-4 ne va izbi, rata de vaccinare va creste cu riscurile [serioase] asociate vaccinării în val.

Pentru cei care se întreabă în instituțiile publice cum a a fost posibil un asemenea eșec, răspunsul este simplu:

Relaxarea inhibă vaccinarea.

Mai putem face ceva? Da, dar nu la nivel instituțional, unde deciza e paralizată de interferența politică.

Mai există doar un segment care mai poate fi imunizat înainte de a reveni în zona de risc, tinerii elevi între 12 și 18 ani.

Ce mai poți face la nivel individual este să te vaccinezi acum, pentru ca în 30 de zile să beneficiezi de imunitate optimă.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De ce trebuie imunizați tinerii între 12 și 18 ani? Nemții nu recomanda așa ceva, dar, dacă vrei să-ți asumi răspunderea, nu se împotrivesc.
    • Like 0


Îți recomandăm