Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Deschis pentru străini: În al doisprezecelea ceas, România ia primele măsuri concrete pentru rezolvarea crizei de pe piața muncii

companie mică

(Foto: Guliver/Getty Images)

În contextul recunoscutei crize de forță de muncă din România, în data de 5 noiembrie 2018 a fost promulgată prin decret Legea nr. 247/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Publicată în Monitorul Oficial în data de 7 noiembrie 2018, aceasta a intrat în vigoare începând cu 10 noiembrie 2018.

De ce este importantă și ce impact va avea?

Legea are ca obiect principal de reglementare modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.194/2002 și a Ordonanței Guvernului nr. 25/2014, în sensul asigurării transpunerii Directivei (UE) 2016/801 a Parlamentului European și a Consiliului privind condițiile de intrare și de ședere a cetățenilor țărilor terțe pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educaționale și munca au pair1. 

Cele mai importante amendamente sunt:

- Salariul de referință se modifică de la variantele anterioare la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată;

- Pentru încadrarea și prelungirea dreptului de muncă pentru lucrătorii înalt calificați va fi nevoie doar de 2 salarii medii brute în loc de 4 așa cum prevedea legislația anterior;

- Se simplifică procedura de obținere a avizului de muncă pentru lucrătorii permanenți prin eliminarea procedurii de obținere a atestatului de recunoaștere a studiilor de la Ministerul Educației Naționale;

- Se reglementează intrarea și șederea pentru desfășurarea de activități de cercetare științifică;

- Se reglementează noțiunea de lucrător au pair;

- Se înjumătățesc taxele de obținere a avizelor de muncă de la 200 de euro la 100 euro, respectiv de la 50 de euro la 25 de euro.

În România, criza forței de muncă s-a accentuat foarte mult în ultimii ani iar conform unor estimări, la nivelul anului 2017, aproximativ 70 000 de români au plecat din țară pentru a munci într-un alt stat UE. În consecință, din ce în ce mai multe companii românești sau străine, mai ales din domeniul producției și HoReCa, au ajuns să refuze comenzi sau chiar să-și închidă porțile deoarece nu găsesc suficienți angajați.

Sunt anumite zone economice (de exemplu Timișoara, Cluj, București) care suferă cel mai mult din cauza acestui deficit de forță de muncă, companiile din aceste părți ale țării, căutând să pună în aplicare fel de fel de soluții care să le rezolve problemele. Astfel, multe companii au ajuns să apeleze tot mai des la forță de muncă din afara Uniunii Europene pentru a-și acoperi posturile vacante.

Promulgarea legii nr. 247/2018 va avea un impact pozitiv pentru mediul privat, reducând pragurile de încadrare și simplificând angajarea străinilor în România. În același timp, modificările vor spori aportul de cetățeni ai statelor terțe, atât în domeniul privat deficitar (HoReCa, IT-ul, industria automotive, construcțiile, retailul și centrele de servicii), cât și în zona de specialiști și cercetători pentru dezvoltare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si acum intrebarea de un milion de lei (vechi): bun, atragem forta de munca din afara. Cat credeti ca o sa stea in Romania?
  Daca romanii (nascuti, crescuti in Romania, cu rude si prieteni in Romania) pleaca in numar foarte mare, de ce ar sta strainii aici mai mult decat strictul necesar?
  • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   Pai nici nu vor sta mai mult decat strictul necesar. Un vietnamez castiga 200 USD pe luna. Venit in Romania el va castiga 1000 USD din care va putea trimite acasa 500 USD lunar. Ceea ce in 4 ani inseamna 24.000 USD cam pretul unei case modeste in Vietnam. Deci motive sa vina sunt.

   Romania insa trebuie sa fie desteapta: sa importe muncitori in meseriile necalificate si sa-si concentreze fortele (educatie, salarizare, stimulente) pentru ca romanii sa se dezvolte in zonele inalt calificate. Importul de forta de munca este o masura temporara si trebuie sa ajute economia sa creasca in beneficiul tuturor.
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   E simplu, pentru ca sunt alte tari unde traiul este extrem de greu cum ar fi: India,Pakistan,Bangladesh,Vietnam,Nepal. Eu stau in Dubai de aproape 4 ani, astia au construit tot aici cu oameni din tarile de mai sus. In retail la case si in magazine, sunt doar filipineze care zambesc si nu trantesc produsele cum fac ale noastre in Romania. Am un amic din Pakistan care are scoala, a lucrat ca agent de securitate la ambasada US din Pakistan, si acum e door-man la o firma de bijuterii de lux. Are cazare de la companie,transport si salariu 1200 de lei (aproximativ). 800 ii trimite acasa, cu 400 mananca o luna.

   Ca sa iti fac o comparatie, eu cand ma duc la market sa iau mancare pt pisici, tigari si 2 sucuri dau vreo 130. Un plin la masina e 150. Iti dai seama ce mananca ala cu 400 o luna intreaga ? Asa vor fi si in Romania, cu un salariu de 2000 de lei vor munci de 5 ori cat un roman pe 3500 si n-o sa-i vezi ca folosesc lopata pe post de stalp de rezemat.
   • Like 0
  • @ Radu Andrei Malica
   Corect, totdeauna se poate mai rau, nu contest asta. Ce incercam sa spun era: de ce ar ramane in Romania, cand au restul Europei la dispozitie? Daca in Romania e mai bine ca in Bangladesh, in Germania e si mai bine. Concluzia pe care vream sa o trag e ca asta nu e o solutie de durata. O sa avem un fel de turism de munca in loc sa imbunatatim lucrurile pe termen lung si sa oprim emigratia romanilor. Dar na, e o solutie mult mai simpla si mai ieftina. E usor sa dai din pix legi care sa le permita strainilor sa lucreze aici (nu ca a le permite asta ar fi un lucru rau - nu e) decat sa investesti in infrastructura de exemplu. Eee, daca e vorba de investitii, asta inseamna cheltuieli de la buget, si atunci cum mai fura baietii destepti de la buget? Este foarte similar intr-un fel cu ce a facut Sorin Campeanu la educatie acum cativa ani: ce, avem rezultate proaste la bac? Nici o problema, reducem gradul de dificultate! Pac, ia uite cum a crescut promovabilitatea peste noapte! A, investitii in invatamant? 6% din PIB? Ntz, e greu, n-avem...
   • Like 0
 • check icon
  Încet, dar sigur, rămân în țară doar cei ce au votat actuala putere, invalizii, cei cărora le este frică să lucreze afară și.....ceva asiatici mega săraci și disperați care de fapt folosesc România ca trambulină spre vest. Jalnic
  • Like 0
 • Deci în loc să atragem forță de muncă plecată în UE, încurajăm importul de forță de muncă din afara UE. Genius!
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult