Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Despre Blockchain, investițiile în criptomonede și deschizătorii de drumuri de la Elrond din Sibiu

Tehnologie blockchain

Foto: Getty Images

Când am fost să mă tund am povestit cu frizerul meu despre investițiile în criptomonede, despre Elrond și cu ce se mănâncă blockchain-ul. A fost o discuție foarte constructivă ce m-a făcut să realizez că deși tehnologia blockchain și industria crypto sunt dificil de înțeles, sunt de interes. Așa că am decis să abordez aceste subiecte pentru că sunt utilă pentru orice persoană de 20-40 de ani, indiferent de ocupație sau cât de tehnică este ca pregătire. Editorul Republica.ro a confirmat că este o idee bună, dacă reușesc să explic toată nebunia cât mai simplu. Deci, dacă citești acum acest articol, înseamnă că am reușit să traduc toate conceptele acestea grele chiar și pentru unii IT-iști, în ceva cât de cât pe înțelesul tututor.

Zona blockchain este un domeniu nou și pentru mine. Citesc despre el din primăvară și ”fur meserie” de la echipa Disruptive Digital și comunitatea Elrond. Am ținut mii de ore de training pentru zeci de mii de oameni de la 3 ani la 65 pe foarte multe teme mai puțin tehnice. Asta mă face să sper că pot să te ajut să înțelegi un domeniu așa complex, în cuvinte simple.

Așadar, acesta e un prim articol dintr-o serie de cât mă va ține tastatura. Scopul meu este ca după aceste articole să te simți stăpân pe subiect și să înțelegi cum poți investi inteligent în industria blockchain pentru propria bunăstare.

În acest prim articol voi acoperi 3 lucruri ”hot”: ce înseamnă blockchain, care e faza cu investițiile în criptomonede și de ce Elrond de la Sibiu e ”un val de prins” dincolo de granițele României. Poți citi despre toate 3 sau poți sări la ce te face curios.

Ce înseamnă blockchain?

Pe românește: un lanț de blocuri (poți să îți imaginezi un șir de cutii aliniate și lipite una după alta, pe o parte, formând un lanț). Fiecare bloc/cutie conține 3 lucruri: niște informație, o etichetă unică (numită ”hash”) a cutiei și o etichetă unică a cutiei de dinaintea ei. Fiecare bloc/cutie primește o etichetă unică (ex.: așa cum e o amprentă) imediat ce a fost creat, iar dacă blocul suferă schimbări, se schimbă și eticheta.

Informația stocată poate desființa job-uri sau procese redundante. Poți stoca aproape orice informație într-un bloc, în funcție de ce destinație are el. Așa cum ”un metru de bere” conține doar halbe de bere, nu și de vin, și un blockchain va conține doar informații dintr-un anumit domeniu. Un exemplu de domeniu foarte întâlnit ar fi de ”blockchain financiar”. Caz în care blocurile de informații pot conține date despre tranzacții: cine trimite bani, cui, ce sumă, în timp real, fără intermediari. Domeniile în care se poate folosi tehnologia blockchain sunt nenumărate. Iată câteva exemple de ce poți ”pune” în blockchain ca să eficientizezi alte metode folosite în prezent: datele de parcurs ale tirurilor din parcul tău auto cu actualizare în timp real; dosarele medicale dacă ești o clinică și vrei să nu mai lucrezi cu hârtii; acte diverse pe care să le și semnezi electronic, din nou, ca să scapi de hârtii: acte de proprietate, contracte etc.; sisteme de votare fără loc de fraudă, etc.

Eticheta unică a fiecărui bloc face tehnologia blockchain extrem de safe. Eticheta pe care o primește un bloc nou creat face ca întregul proces să fie super securizat.

Un blockchain (lanțul nostru de cutii) este un registru de informații din care întotdeauna poți afla proprietarul, identitatea, statusul și autoritatea informațiilor stocate în fiecare bloc. Un blockchain este stocat într-o rețea de calculatoare / participanți, deci descentralizat, și e imposibil să șteargă sau să modifice cineva un bloc deja validat de participanți. De asemenea, fiecare dintre participanți deține o copie a lanțului de blocuri validate (cutii închise și etichetate). Acești participanți nu au vreun șef malefic, nu primesc ordine de la niciun guvern, sunt ”o rețea descentralizată”, ceea ce face ca un blockchain să fie un ”super registru digital” (”distributed ledger”).

De exemplu, dacă ai un lanț de 6 blocuri, fiecare bloc conține eticheta sa și eticheta blocului anterior (să îi zicem cutia adăugată cel mai recent, în stânga lanțului), exceptând primul bloc din lanț care fiind primul, are doar eticheta proprie și se numește ”Genesis Block” (”bloc originar”). Acest lanț de blocuri este urmărit de toți cei care ”participă cu blocuri” la construirea lui și ”îl păzesc”, adică o rețea de computere. Computerele din rețea sunt anunțate dacă, de exemplu, eu schimb conținutul cutiei 4 din lanț. Schimbând un bloc din lanț, acesta primește o etichetă nouă, iar toate celelalte blocuri din lanț din dreapta blocului schimbat (cutiile 5 și 6 în exemplul meu), devin invalide pentru că etichetele lor nu mai sunt valabile. Toate computerele din rețea trebuie să accepte schimbarea mea și abia apoi ea devine validă (permisiune bazată pe consens). După ce noul bloc a fost acceptat, este etichetat și se păstrează astfel o ordine cronologică a procesului de etichetare.

Astfel, un blockchain este un ”registru digital” în care nu există loc de ”trișat” pentru că totul e public, eficient, verificabil și permanent, fără să fie necesar un ”arbitru” sau ”auditor”. În acest registru (în engleză ”ledger”), nu poți antedata nimic, nu poți manipula, șterge, nu poți face din nota 3, nota 8, nu există ”pastă corectoare”, nu există mită.

Este timpul să investesc în criptomonede sau să mai aștept?

În discuția cu frizerul meu am înțeles că știa de Bitcoin și îi părea rău că nu a investit în această criptomonedă când era ieftină. Știa că mai există și alte criptomonede și se întreba care este oare ”următorul tren”?

Nu știa cum funcționează tehnologia blockchain și nici că poate fi folosită în domenii multiple, muuuult dincolo de ”a susține criptomonede”. Deși Bitcoin este moneda cea mai cunoscută și prin ea am aflat mulți despre blockchain, tehnologia blockchain are aplicabilitate nelimitată. Poate fi folosită în multe industrii pentru automatizare, securizare, stocare de informații etc. ca un ”super registru digital”, ba chiar se poate construi un întreg ecosistem folosind-o, așa cum face echipa Elrond. Bitcoin este o criptomonedă ”proof of concept” ce a demonstrat că ”se poate”, așa cum a fost telefonul ”cărămidă” la începuturi, dar acum de ce ai mai avea nevoie de așa ceva?

Moneda Bitcoin folosește o tehnică depășită, numită ”dovada muncii” (proof of work). Practic toate tranzacțiile și urmărirea cutiilor din lanțul de cutii (din blockchain-ul Bitcoin) se face folosind calculatoare puternice pentru a rezolva probleme (ca la mate în liceu, dar mult mai complexe). ”Rezolvarea problemelor” e făcută de minerii de Bitcoin ce se întrec contratimp să rezolve problema și odată ce un computer o rezolvă, arată ”dovada muncii” celorlalți (proof of work) și este recompensat cu un număr de monede Bitcoin. Acest ”minerit” a fost creat de inventatorul Bitcoin să devină din ce în ce mai dificil, rezolvând probleme din ce în ce mai complexe, necesitând computere din ce în ce mai puternice și oferind minerilor recompense din ce în ce mai mici. Dacă încă nu ți-ai dat seama, e târziu, ineficient și foarte dificil să devii miner de Bitcoin acum. De asemenea, sistemul în sine este nesustenabil și nu poate fi scalat. Este o ”soluție de laborator” ce aduce beneficii unui grup mic de participanți. Acest ”proof of work” necesită computere foarte performante ce consumă cantități imense de energie electrică. Mecanismul a fost ingenios acum 10 ani, dar acum nu justifică dioxidul de carbon generat, ce crește odată cu numărul de tranzacții.

Gândindu-se la viitor, developerii au creat o metodă mai scalabilă și mai prietenoasă cu mediul, numită ”proof of stake”, ce calculează recompensa computerelor din rețea (validatorilor - minerii din ”proof of work”) în funcție de monedele pe care le deține fiecare. Practic ”proof of stake” înseamnă că dacă ai 2 kg de cașcaval cu care contribui la crearea unui blockchain, iar alt miner are 1 kg de cașcaval, atunci când cineva adaugă un bloc nou în lanț, fiecare din cei 2 mineri primește ceva (colaborativ nu ”câștigătorul ia totul”), proporțional cu cât cașcaval are, pentru că amândoi practic susțin rețeaua acelui blockchain. Poate te întrebi de ce atâta teorie, de ce încerc să explic diferența dintre ”proof of work” și ”proof of stake”. Răspunsul este simplu: ”proof of stake” este viitorul.

Dacă dorești să te apuci de minat ai nevoie de cunoștințe IT avansate. Dacă vrei să investești în criptomonede ai nevoie doar de o aplicație pe mobil, un cont și un portofel electronic, fără cunoștințe IT. Pentru investiții alege o monedă bazată pe metoda ”proof of stake”. Pe lângă faptul că cei implicați sunt recompensați pentru munca lor într-un mod proporțional cu efortul depus, ”proof of stake” implică mai puține resurse, consumă mai puțină electricitate și tranzacțiile se fac mult mai rapid.

Ce poți face dacă nu ai cunoștințe IT ca să câștigi din cripto?

Poți cumpăra criptomonede pe care apoi faci ”staking”. Adică le oferi sistemului pentru a folosi metoda ”proof of stake” pentru a mina alte monede. Ca parte din proces, vei primi o recompensă, adică un procent, dobândă dacă vrei un substantiv mai folosit, cuvântul folosit în industrie fiind ”reward”. Așa poți face bani, dar poți și pierde bani. Eu aș zice că riscurile sunt mai mici decât la bursă dacă alegi cu cap moneda. Echipa Disruptive Digital mi-a dat 4 criterii pe care să le iei în considerare când alegi criptomoneda în care să investești:

  • Cantitate limitată (Fixed supply) – asigură-te că există un număr maxim de monede și astfel piața are o limită. Acest fapt duce la o cerere sănătoasă și va exista o creștere în timp.
  • Utilitate reală (Real usage) – moneda pe care o alegi ar trebui să aibă o utilitate reală. De exemplu este folosită de companii precum cele din exemplele de la începutul articolului, sau altele similare. Oricine poate crea o monedă dacă are cunoștințele necesare, doar că anumite monede au și întrebuințare. Cele fără întrebuințare nu au fundament pentru a le crește valoarea în timp, deci sunt o investiție proastă. Pe termen scurt pot crește sau scădea și dacă ești trader, ai bani de riscat, poți să ”te joci” și să câștigi, sau să pierzi. În prezent există multe monede care nu au fost create cu un obiectiv practic în minte. Aș zice eu, sunt ca un fel de ”noi ăștia cu barbă mare, creăm moneda bărboșilor”. Valoarea monedei va crește atât timp cât bărboșii se identifică cu grupul și vor să se alăture lui, investind. Dacă decid fie să își taie barba și să vândă tot, ori că ”grupul” e cam plictisitor și scade entuziasmul, moneda va scădea pentru că nu era creată cu un scop practic.
  • Oamenii din spatele monedei – asigură-te că echipa care a creat moneda, validatorii, și toți cei implicați în sistem, ”și-au pus pielea în joc”. Adică sunt o companie serioasă ce a investit în ceea ce construiește, ce gândește pe termen lung și este transparentă.Valoarea monedei lor va crește dacă sunt oameni capabili.
  • Există un ecosistem în jurul monedei – de exemplu, Elrond de la Sibiu a investit în crearea aplicației Maiar, platformei de exchange Maiar, și compania are planuri de dezvoltare pe termen lung pentru alte elemente ce susțin moneda lor, eGold. Alte monede se concentrează pe elemente specifice, nu pe crearea unui ecosistem.

Elrond deschizător de drumuri în tehnologia blockchain, de la Sibiu în întreaga lume

Domeniul blockchain este foarte ”hot” și totul evoluează rapid în cercul cunoscătorilor. Companiile din vest adoptă blockchain (registrul digital) pentru a automatiza și securiza diferite departamente, apar monede noi în fiecare zi. Încet, încet și frizerul meu s-a gândit să investească în criptomonede, pentru că a înțeles că acesta este viitorul. În unele țări viitorul vine mai repede, în altele mai încet. În România probabil că ar fi ajuns mult mai târziu tehnologia blockchain, dacă nu erau cei de la Elrond din Sibiu.

Elrond este unul dintre cei mai faini jucători din industrie și după 3 ani de muncă asiduă, face valuri în întreaga lume. Eu te invit să îi cauți, să citești despre ei și să îi urmărești. Așa cum Emma Răducanu a fost cea mai mare surpriză la US Open la doar 19 ani, fapt ce te face să vrei să o urmărești mai departe să o vezi ce mai poate construi și câștiga, faptul că Sibiul și România sunt pe harta crypto datorită companiei Elrond poate fi motivația de care ai nevoie pentru a face un efort să înțelegi domeniul blockchain.

Iată câteva motive pentru care Elrond și mai exact moneda lor eGold, e un tren bun de prins, cât mai curând:

Moneda eGold se bazează pe metoda ”proof of stake” și în prezent este singurul blockchain care poate susține pe structura lui întregul sistem financiar global

  • Blockchain-ul pe care se bazează eGold este mult mai ieftin și mult mai rapid decât orice alt blockchain la ora actuală, ceea ce înseamnă că are un potențial imens și mulți pași înaintea oricărei noi ciuperci apărută după o ploaie din viitorul apropiat. Blockchain-ul Elrond poate susține până la 15.000 de tranzacții pe secundă, comparativ cu Bitcoin, de exemplu, care are capacitatea de doar 7 tranzacții pe secundă sau Ethereum cu aproximativ 15 tranzacții pe secundă.
  • N-o să ”crape”. Înainte de lansarea rețelei, blockchain-ul Elrond a fost testat cu rețea descentralizată cu validatori de pe tot globul și s-a atins numărul record de 263 000 de tranzacții pe secundă, în timp ce majoritatea celorlalte blockchain-uri își testează rețelele în condiții safe, de laborator.
  • Prin aplicația mobilă Maiar, eGold este disponibil și pe alte continente. De ce vor auzi mai mulți oameni de el, de aceea valoarea sa va crește. Urmează să fie lansat și un card bancar atașat la Maiar.
  • eGold este pretendentă la a deveni monedă oficială în Panama și a impresionat primarul din Miami suficient încât Elrond să devină partener în dezvoltarea celui mai mare hub tehnologic din lume.
  • Elrond urmează să lanseze o piață de exchange descentralizată de excepție, ceea ce din nou, va crește valoare monedei sale.. Acesta fiind doar un pas din viitorul apropiat, însă echipa are planuri pe termen lung și pentru alte ”invenții” utile și unice în spațiul crypto.

Îți recomand și te invit să citești mai multe despre tehnologia blockchain în general...sau să aștepți următorul articol. Blockchain este despre viitor. Pentru unii, deja face parte din prezent.

Acest conținut este creat pe baza experiențelor mele de învățare de la echipa Disruptive Digital, partener oficial de staking și membru al comunității Elrond. Povestesc din mers despre ce învăț de la acești oameni faini, din cursuri online și ”teancuri” de documentație, exclusiv pentru Republica. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • inainte de a scrie despre ceva ce se vrea moneda, cred ca se impune sa intelegem foarte bine ce inseamna moneda, fiat money de astazi, ce rol au. au existat nenumarate discutii pe tema asta, eu ridic doar un aspect: nici o moneda nu are valoare intrinseca dat toate monedele trebuie sa fie lichide, adica sa faciliteze schimbul de bunuri si servicii. ce poti face cu bitcoin, dogecoin si alte shitcoinuri? sunt peste 6000 de crypto"monede" in "circulatie. in afara de a face trading cu ele pe diverse exchange-uri specializate sau a le trimite cine stie pe unde nu poti face absolut nimic. da, stiu ca este o pizzerie care accepta BTC si stiu si de tweet-urile lui Elon care cand le proslaveste cum le arunca la cos. evident, fara nici un interes. "faci transfer rapid". serios? cat dureaza un transfer cu Revolut? 1 secunda? 2 secunde?

    nu o sa intru intr-o dizertatie pe tema naturii deflationiste a BTC si a oricarei monede cu limited supply. invit doar cititorii sa se gandesca la ziua in care isi vor dori ca salariul sa le scada, iar toate preturile vor fi negative cu tendinta de scadere. o lume in care nimeni nu ar mai vrea sa faca nimic, pentru ca orice tentativa de a crea ceva l-as saraci. o lume care in final s-ar intoarce la locuit in pesteri si la vanat/pescuit.

    ati accepta salariul in BTC?

    dupa ce nu le-a mers chestia cu "moneda", multi cryptofani s-au gandit ei ca e un fel de aur. pe simplul principiu ca sunt in cantitate limitata. ii invit pe toti sa priveasca sau sa citeasca un material legat de istoria aurului si care au fost triggerii: credinta in zei, aurul fiind considerat un metal al acestora, pentru ca stralucea in rauri si nu se degrada. apoi, bineinteles, odata acceptata social valoarea nu a mai contat. il vedeti pe Satoshi despicand apele marilor in secolul 21? Eu nu prea. Aurul, daca nu ar fi capatat valoare in epoca in care a capatat-o, nu ar fi avut nici un fel de valoare. Si nici nu are, decat o recunoastere sociala a unei valori de raritate.

    foarte multi dintre cei care scriu despre crypto chestii nu reusesc sa distinga intre 2 lucruri care nu au legatura unul cu altul: valoarea tehnologiei din spatele acestor chestii vs valoare chestiei in sine. blockchain-ul poate fi folosit in nenumarate aplciatii, contracte digitale, tranzactii securizate, tehnologia este revolutionara, dar nu ai nevoie de nici un "coin" pentru asta. va dau o tema de gandire: cum ar fi fost prin anul 2000 sa cumparati 30 de calculatoare cu procesor 286 pentru investitie? tehnologia microprocesoarelor a ramas, a evoluat, dar ma tem ca cele 30 de calculatoare azi ar valora cel mult cat valoarea insumata a materiallor care se pot recupera mai putin cheltuielile de dezansamblare, transport si, dupa caz, topire. adica ceva foarte aproape de zero.

    P.S. cand am vazut cum incepe articolul - povestea cu frizerul - am crezut ca este un articol de satira. citind mai departe am fost surprins sa constat ca nu. o sa fiti uimita dar in lumea investitorilor este binecunoscuta zicala "cand incepe frizerul sa iti vorbeasca despre X investitie, vinde tot daca ai acolo". ca sa o fac mai clara, avem un proverb romanesc - "la pomul laudat nu te duci cu sacul". cryptomonedele sunt aparute de mai bine de 10 ani, primul spike pe BTC a fost la sfarsitul lui 2017. si un ultim amanunt: China tocmai ieri a interzis orice activitate legata de BTC. deci este un moment excelent pentru frizer sa cumpere ;)

    P.S.2 aa. acum m-am prins, este reclama la egold. eu raportez articolul asta
    • Like 2
  • Felicitari pentru articol, foarte interesant si unul din putinele pe aceasta tema din Romania. E important de spus ca monedele crypto, DeFi (decentralised finance) si tehnologia blockchain sunt complet independente de sistemul financiar clasic (in special banci). De fapt sunt raspunsul societatii (sau acelei parti a societatii care e mai versata in IT) la coruptia si influenta pe care sistemul bancar si corporatii financiare o au.
    Pentru a intelege cat mai bine blockchain si monedele crypto cred ca ar fi necesar de explicat si:
    -valoarea monedelor crypto fluctueaza foarte mult si investitia in ele ar trebui facuta doar dupa o analiza foarte atenta. Frizerul dumneavoastra ar trebui sa stie ca nu e pierdut niciun tren insa ar fi avut pacienta 10 ani pentru ca valoarea Bitcoinului sa creasca de la 0.10 centi la $65k?
    -monedele crypto se pot tranzactia doar pe anumite platforme specializate, fiecare cu limitele si problemele sale. Revolut e cea mai la indemana insa are putine modene si percepe comision mare. Binance e cea mai mare platforma de tranzactionare crypto insa are probleme cu autoritatile financiare din diverse state. Coinbase e a doua ca marime dar fiind listata la bursa din SUA trebuie sa asculte de SEC (Securities and Exchange Commission). Mai sunt si altele (Kraken, Kucoin, Crypto.com, FTX) insa fiecare are plusuri si minusuri.
    -portofelul digital - monezile crypto se pastreaza intr-un portofel digital . Acesta poate fi hot sau cold, adica conectat sau nu la internet. In general cel cold (adica fara conectare la internet) este considerat cel mia sigur.
    -staking - este o modalitate f buna de a castiga bani, mult superioara dobanzilor de la banci. Si cu mai putine riscuri decat actiunile la bursa. Stakingul poate fi flexibil (adica iti retragi banii cand vrei) sau locked (fondurile sunt blocate pentru o perioada). In general dobanda la cele locked este mai mare decat la cele flexible. De exemplu, la moneda PancakeSwap, pe Binance, ai 30% dobanda pe an.
    -Elrond sunt a optiune de top pentru monezi crypto si pentru tranzactii. Chiar vineri, la emisiunea @crypto_banter @beniaminmincu si echipa sa au fost laudati de @scottmelker (The Wolf of All Streets). Insa au competitie serioasa, chiar de peste granita. Solana (infiintata de un ucrainean) merge cu 50000 TFS (tranzactii pe secunda)

    Nu in ultima instanta, Bitcoin este o tehnologie invechita - insa prima si cea care a pus blockchainul pe mainstream. Insa Bitcoin are si acum cea mai mare capitalizare dintre toate monezile crypto, toate analizale incep cu graficul Bitcoin. Si cel mai important, Bitcoin se transfoma intr-un store of value (in aceesi liga cu aurul, bonduri, pietre pretioase, etc).
    Eu cred ca in urmatorii 20 de ani vor fi schimbari profunde in sistemul financiar si bancile nu vor mai exista in forma pe care o avem azi. Iar mare parte din Romania va evolua de la toaleta din fundu' curtii la monezi crypto, la fel cum am facut-o din Evul mediu direct in industrializare.
    • Like 0
  • Casargoz check icon
    Noi ăștia de peste 40 de ani stam cuminți . Investim in cudacore doar pentru jocuri..
    Dar apropo de frizeri unul fin marii câștigători ai crizei din 33 a vândut tot după ce lustragiul i-a povestit despre inventiile sale pe bursa.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult