Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Despre practica botezului. Dacă te blochezi într-un ritual, fără să-ți pese de brutalitate și de cât de fragilă e ființa pe care o ai în brațe, atunci ai o problemă

botez - (Foto: Pegaz / Alamy / Profimedia)

Foto: Pegaz / Alamy / Profimedia

Dacă scopul creștinului e mântuirea și e cu gândul la o lume viitoare, atunci, mai mult ca sigur, ar trebui să știe cum să fie un bun cetățean al lumii în care se află acum. Dacă vrei să locuiești într-o lume ideală după moarte, ar trebui să demonstrezi, în lumea asta pe care o consideri căzută, că poți să trăiești drept și frumos, în armonie și respect față de cei din jurul tău.

Dacă nu ai bun simț, spirit civic, respect, discernământ și empatie, cum poți să te mai gândești la o lume viitoare, cunoașterea Ființei Superioare care te-a creat sau eoni?

Dacă te blochezi într-un ritual, crezând că doar executat într-un anumit mod o să lucreze Dumnezeu, fără să-ti pese de brutalitate, riscuri sau cât de fragilă e ființa pe care o ai în brațe, atunci, mai mult ca sigur, ai o problemă. Întâi ne lămurim cu privire la lucrurile astea mărunte care țin de grija față de un bebeluș și sănătatea lui și apoi de lucrurile care țin de un spectru superior: iertarea păcatului strămoșesc și intrarea în Biserică a puiului de om.

E vorba de aspectul dinamic al tradiției și discernământul care ne-a fost dat spre folosire. Desigur că, vulgaritatea cu care a fost atacată Biserica e de-a dreptul șocantă. Iar lucru acesta ar trebui s-o motiveze să se folosească de modestie în aceste momente, să-si recunoască vina și să împace cât mai mulți oameni, în special cei pe care îi consideră „oi pierdute”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si Stalin sau Ceausescu au fost botezati "crestineste", dar asta nu i-a impiedicat sa-si umileasca si ucida proprii compatrioti, deci despre ce vorbim?
  Educatia este singurul "ritual" care trebuie urmat de toti locuitorii lumii.
  • Like 6
 • Botezul este un ritual bisericesc prin care cineva este primit printre credinciosii bisericii. Practica vietii a demonstrat ca multi bebelusi botezati, conform ritualului, nu au avut sau nu au niciun respect pt. biserica sau credinciosii ei. De ce nu lasam ca viitorul botezat sa implineasca o anumita varsta, sa gandeasca, sa accepte el botezul la biserica respectiva, cu scufundare sau fara scufundare. SIGUR nu se va intampla nicio tragedie ca cea de duminica trecuta.Si nu a fost prima de acest fel in tara noastra.De ce nu e suficient doar numele dat bebelusului de parintii sai? Taina este un secret ,un mister, o curiozitate. Zic dogmele religioase ca botezul este una din cele 7 taine. Care taina? tot satul stie ca bebelusul familiei ,,cutare" se boteaza,toti stiu inainte de botez ce nume va avea, mii de oameni vor afla aceasta ,,taina", numele botezatului. Sunt multi oameni seriosi, cu mult bun simt si responsabili,meseriasi apreciati care nu au fost botazati decat de parintii lor, fara aghiasma, fara scufundare, fara.....fara....
  • Like 2
  • @ Stefan Grozav
   Dan check icon
   Doar la BOR-fani , se intampla asa ,,barbarisme ,, si accidente, de genul Suceava .
   -- La alte culte , se face acea confirmare -botez la 14 ani , cand viitorul OM ,isi hotaraste singur ,Calea in Viata , fara probleme , Acolo si acea imartasanie se face diferit fata de ortodoxi , si nu cu aceiasi lingurita plimbata prin 100 de guri ,mai mult sau mai putin , infecte,
   • Like 0
 • Nume check icon
  Este foarte ciudat ce se intampla in momentul de fata in Biserica Romana. Cred ca asistam de fapt la "lupta" intre doua curente: cel medieval, galagios de tip taliban care se considera deasuprea tutor si in care toti care sunt impotriva lor sunt dusmanii sau eretici (inclusiv structurile laice) si un curent mai moderat, dar mai putin vocal neavand o portavoce clara, care incearca sa inteleaga vremurile moderne, sa adapteze Biserica la noile conditii moderne.
  Interesanta, dar ciudat pozitia Patriarhului care este extrem de tacut si "vorbeste" numai prin purtatorul de cuvant, Atata timp cat el nu iese public si sa vorbeasca in astfel de momente critice, incep sa am dubii referitor la rolul lui de lider.
  • Like 4
  • @ Nume
   Nume check icon
   Ori este in expectativa sa vada cine castiga. Oricum vizibilitatea lui ca lider al Bisericii Romane este destul de redusa intr-o tara in care toate lumea doreste ca liderii sa fie vizibili, sa iasa la rampa, sa stie de toti si de toate si mai ales sa duca "luptele" grele cu "dusmanii" pe subiectele grele, inclusiv acesta cu scufundat total sau nu la botez.
   In acelasi timp atacurile, atat de o parte cat si de alta, sunt extrem de virulente, acest lucru ducand la o distantare si mai mare intre tabere. Este nevoie de o mediere si aici cred ca ar trebui sa intervina Patriarhul care trebuie sa isi inteleaga TOTI enoriasii din toata tara si sa fie faca reguli care sa multumeasca toata lumea. Daca parintii copilului doresc ca acesta sa fie scufundat complet, atunci asa sa fie sau numai ceva apa pe crestet la fel sa fie in regula. Nu cred avand doua "procedurie" diferite copilul va fi un crestin mai bun sau mai rau - tot educatia in familie este cea care va fi determinanta - iar preotii sa fie deschisi la parerile parintilor.
   • Like 2
  • @ Nume
   Este grav ca la gravele incalcari ale legilor, faptuite in mod abuziv de catre "mai marii" bor autoritatile idreptatite nu indraznesc sa ia masurile cuvenite. Romania este un stat laic nu unul fundamentalist religios. Asta in ciuda retardatilor ce urmeaza orbeste indemnurile unor sarlatani impopotonati in haine preotesti. Acesti sarlatani - vezi turnatorul mache si hardaul de scarna daniel - si nu sunt singurii, devin din ce in ce mai vocali si mai impertinenti. Vina, repet, este a celor ce tolereaza obraznicia lor si nu le inchid botul scarbos.
   Am credinta, dar nu in institutia si in evazionistii ei salariati. Acesti popi nemernici nu au nicio legatura cu dumnezeu. Mai grav il batjocoresc.
   • Like 0
 • Așa cum spuneam dăunăzi, BOR se va reforma abia atunci când toată populația Grădinii Maicii Domnului se va îmbolnăvi de hepatită sau herpes (prin intermediul linguriței de împărtășanie), iar nou-născuții vor veni pe lume înveșmântați în echipament de scafandru.
  Altminteri, cu sau fără voia fariseului Teodosie, greu spre imposibil în mediul rural și suburban, unde părinții vor ca pruncul să fie botezat "așa cum se cuvine", de frică să nu între în gura satului; ei acum, iar mai târziu copilul. Aidoma și preotul ce trebuie să fie atent la babele habotnice, care cunosc rânduielile (mai ales pe cele inventate local și ad-hoc) mai bine decât autorii Evangheliilor.
  • Like 8
 • La catolici - si probabil alti crestini - este suficienta botezarea prin udarea parului de pe cap al pruncului sau adultului!...Aceasta procedura este acumm acceptata public si de BOR....Daca ea nu se aplica de anumiti preoti cei care mai practica scufundarea completa a pruncului in apa, ar trebui sa fie trasi la raspundere de justitie DA NUMAI DACA botezul determina moartea pruncului botezat... Intereseaza oare pe cineva reactiile strainilor care asistand la botezul ortodox si vazand brutalitatea cu care este tratat un prunc nevinovat ne taxeaza, la nivel de popor, drept PRIMITIVI sau NECIVILIZATI????
  • Like 6
  • @ Dragulanescu Nicolae
   Dan check icon
   Stupid people ,, vorba lui Brucan ,,Asa este Stimate Domn !
   --- Doar pe mealgurile mioritice ,, se poate modifica ,Ziua Pastelui ,cand vrea un anume popa habotnic,,
   --Doar la ortodoxi , impartasania se face , cu aceisi lingurita la toti crestinii din biserica, si nu se respecta reguli de rasp bolilor Covid !
   --Doar la ortodoxi ,botezul se face cum se face ,numai normal nu este etc,
   ---Doar la ortodoxi ,popii ,NU se mai satura ,de bani ,bani ,,banii \
   -- Doar la ortodoxi , s-au construit 18 400 de biserici cu cate 2-3 popi apartinatori Pe Locul 1 inn Lume ,raportat la nr de locuitori dar in schimb sunt doar 500 de spitale ,care ,nu au cele necesare bunei functionari ,in schimb ,
   nu uita ,sa pomeneasca si in biserici ,ca ,,din cauza Domnului Johanis poporul traieste rau ,Cata ipocrizie ,prostie etc,
   • Like 0
 • Ce vorbiți?! "Desigur că, vulgaritatea cu care a fost atacată Biserica e de-a dreptul șocantă." Cine a atacat-o? Turcii, tătarii? Vreo instituție a țării, vreo persoană publică proeminentă? Sau ați citit dumneavoastră niște comentarii nesemnate aruncate într-o ghenă de gunoi și, ce v-ați ce v-ați gândit, hai să punem un diez și să acordăm niște circumstanțe atenuante să nu o ia șamaniștii ca un afront! Să cădem la pace. "A spus copilul ceva, a vorbit urât?"
  Poftiți aici atac vulgar la adresa Bisericii: "linguriţa e Maica Domnului. Înlocuieşti pe Maica Domnului cu o femeie oarecare?" Dar cu siguranța că pe ăsta n-ați apucat să-l vedeți. Și atacurile vulgare din interior, la Credința, Biserica le tolerează și le încurajează tacit.
  • Like 3
  • @ Alexandru Marian Toniuc
   Să nu confundăm Biserica cu așa-zișii slujbași ai acesteia care au rămas încremeniți în evul mediu. Ev care, probabil și din cauza întârzierii obiceiurilor fanariote pe care, pe alocuri le mai capătă aceștia din moravurile devenite ancestrale în viața de toate zilele, a întârziat cam mult. Adică, de ce am fi mai puțin îngăduitori cu politicienii și cu demnitarii statului cărora le-am încredințat soarta noastră, decât cu o anumită parte a preoțimii din cuvântul cărora nu trebuie să ieșim sub nicio formă, cât ar fi uneori de strâmb ?!
   • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult