Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dialog pe WhatsApp între doi colegi: „- Ștefane, hai acasă, să nu ne pierdem speranța!...”

Telefon

(Foto: Guliver/Getty Images)

Ca fiecare dintre noi, am și eu un prieten plecat afară, cu care îmi place să port discuții pe WhatsApp.

Facem planuri (inclusiv de afaceri) la distanță, dar, pentru a le realiza, mai e un mic impediment: amicul meu ar trebui să revină în țară.

- Haide, Ștefane, zic eu, vino înapoi în România după facultate (el e anul întâi în Anglia), sunt sigur că se mai schimbă ceva până atunci, să nu ne pierdem speranța...

- Nu vin, frate, îmi răspunde el, dacă nu s-a făcut ceva până acum, ce te mai iluzionezi atât? Nu vezi că România merge din rău în mai rău? Lasă placa cu schimbarea, niciun român din diaspora nu se întoarce doar pentru că speranța îl cheamă înapoi acasă.

Într-adevăr, oamenii plecați au nevoie de lucruri ceva mai concrete să se întoarcă. Tocmai de aceea au și plecat, pentru că mulți și-au pierdut speranța că se poate face ceva în România.

Este o adevărată provocare să-l contaminez cu speranța mea.

Încercând să caut argumente pentru a-l convinge să revină acasă, mă împotmoleam mereu în faptul că nu-i puteam oferi nimic concret, doar vorbe împletite cu aură de patriotism ușor naiv. Prezentul și viitorul României sunt niște ecuații cu foarte multe necunoscute.

Cum pot să-i spun eu că peste 4 ani, când el termină facultatea, va fi mai bine?

Nu am nicio garanție, în afară de entuziasm și crezul în miracole istorice. Îmi dau seama că depășesc gândirea rațională, sperând că o societate precum a noastră poate să renască din propria cenușă.

În argumentarea mea mă lovesc de realități concrete: inflația galopează, investițiile publice sunt la minimum istoric, aproape toate categoriile profesionale trec prin Piața Victoriei „să strige”, analfabetismul funcțional și sărăcia macină 40% dintre copiii români, iar oricât de asiduă a fost campania împotriva corupției, aceasta se regăsește încă într-o stare endemică în instituțiile statului.

- Ne facem o firmă de sondare! Eu cu sociologia, tu cu informatica, înființăm o companie onestă și echidistantă care să livreze firmelor interesate date statistice despre diverși parametri sociali.

- O facem, ok, dar de ce în România și nu în Anglia? De ce să risc să mă întorc în România unde se schimbă Codul fiscal o dată la 2 luni și unde umblăm ca bezmeticii după hârțoage și avize? În Anglia viața e mult mai tihnită și nu citești în fiecare zi știri care să te îngrozească despre ce se întâmplă în jurul tău.

Îi spun că orice ar fi trebuie să pornim de undeva, să creionăm un business și de acolo să sponsorizăm toate planurile și ideile pe care le vom avea.

Este grav faptul că o idee despre cum să-ți faci viitorul se naște deja moartă din cauza lipsei de speranță.

Dincolo de fundalul negru al realității înconjurătoare, trebuie să găsesc și argumente raționale ca să-l conving că putem face istorie și putem apuca să trăim în acea Românie prosperă mult visată.

Folosesc în final argumentul suprem: ar fi o decepție prea greu de suportat să aruncăm prosopul acum, „în mijlocul luptei”.

- Ștefane, hai încoace că avem multe de făcut cu România, promit că dacă pică economia, ne cărăm de aici, dar măcar să fim ultimii care stingem lumina...

Și în timp ce îl ademenesc cu sentimente înalte, îmi zic în sinea mea că, dacă nu voi reuși eu să îl conving, poate prietena lui din România va avea mai mult succes ca mine să-l facă să vină acasă...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Să stea unde e, că îi e mai bine.
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  In lumea aceasta au fost si sunt cateva imperii care fac istoria. Ceilalti trebuie sa adere la unul din acestea, sa aleaga o tabara. A trai in Romania inseamna a trai la marginea unui imperiu, Oricare ar fi acesta. Adica, a primi informatii si cultura (uneori chiar fortata sa o asimileze) cu intarziere de decenii, chiar de secole, Inseamna a a avea/primii tehnologie cand altii o arunca..

  Cand Roma, Parisul, Londra, Beijingul erau suprapopulate (inca din antichitate) Romania si orasele (satele) ei abia ieseau din paduri si pajisti. Civilizatia s-a nascut in metropole prin diviziunea muncii, cand ganditorii puteau sa traiasca din vanzarea ideilor si nu erau nevoiti sa creasca capre si oi (nu ca ar fi ceva rau in asta).

  Romania (ca teritoriu), in ciuda ambitiilor ei, nu are cum sa depaseasca ceea ce se petrece in metropolele imperiilor.

  Purtatori de idei dinspre centrul imperiilor catre periferie au fost mereu.
  A te intoarce acasa inseamna sa faci misionariat. Sa fii un fel de calugar. Sa faci acceza personala si sa speri, fiindca garantii nu ai, ca cineva va intelege ce ai de spus.. Eu aud mereu: "lasa-ne cu occidentul, cu Franta, Germania, etc., noi suntem diferiti, suntem romani."

  Pana si China (fosta comunista) progreseaza mai repede decat Romania. Romanii nu vor nimic de la viata. Nu vor sa dovedeasca nimic, nici macar lor, ca sa nu mai zic de a demonstra altora.. Vor sa fie lasati in pace, Sa-si bea berea. Sa manace mititeii.. De parca viata unui om se rezuma la a manca si bea.

  Ceea ce nu inteleg ei e ca Romania face parte din aceasta lume si nu poti fi izolat. Nu te lasa nimeni sa-i incurci planurile. Nici fratele. Nici vecinul. Nimeni.

  Cu atat mai putin o alta natiune.
  • Like 2
 • Romania este printre putinele tari care nu mostenesc ceva dintr-un mare imperiu, este o tara, un stat care s-a 'incapatanat' sa reziste si chiar sa creasca in ciuda oricaror previziuni politico-sociale, renascuta miraculos din cenusa in 1918, renascuta inca odata in 1989 dupa desertul comunismului si in cautarea busolei in cei 28 de ani postdecembristi. Totul in contextul in care urmasele vechilor imperii, mai mult sau mai putin coloniale, lupta cu 'dintii' pentru mentinerea privilegiilor ( fosta Iugoslavie a fost destramata, fosta Cehoslovacie i-a calcat pe urme, in timp ce Germania s-a reintregit ). Sub noile umbrele ( UE si NATAO ) Romania a inceput sa piarda incet si sigur din suveranitate, a pierdut majoritatea resurselor naturale, energetice, financiare si umane ), a ajuns o piata de desfacere a rebuturilor tehnologice occidentale si locatia de relocare a trupelor si armamentului NATO prin 'defectarea' Turciei, pentru razboaie straine. Am convingerea ca diaspora economica si politica romana se va intoarce in Romania unde sunt atatea de facut.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Da cum sa nu. Ia zi-ne de binefacerile tancurilor rusesti daca "ne recapatam suveranitatea".
   Ia hai mai zii ca vreau sa rad un pic.
   • Like 7
  • @ Voicu Nicolae
   :-))
   Mai zi, amice, era sa ma înec de ras!
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   E trist ca nu ai avut batrani care sa-ti povesteasca ce se intampla cand rusii invadau orasele si satele romanesti, femeile se dadeau cu funingine pe fata, puneau perne sub haine ca sa para gravide, sau isi faceau tot felul de "machiaje" si urlau in gura mare ca au tifos, doar sa nu fie siluite de armata a 14-a. Nu mai spun de celebrele deportari, alea sunt deja "mainstream" in argumentele anti rusesti. Paradoxal, contrar vorbelor din piata, este ca nu poporul rus trebuie sa fie urat si blamat, ci bolsevicii, care au chinuit chiar propriul popor, distrugand Biserica Ortodoxa, arzand carti, si omorand in bataie oameni care credeau in Dumnezeu. Daca tu crezi ca asemenea practici apun foarte repede (uita-te ce mentalitati sunt in Romania dupa 50 de ani de comunism + 28 de tranzitie, ca sa spun asa), te inseli amarnic. Eu unul prefer sa traiesc fara resurse naturale, dar sub umbrela Europei. Si pentru informatia ta generala, nu UE si NATO ne-au furat padurile, petrolul , agricultura si pamanturile, ci au fost tranzactii rezultate din coruptia statului roman, cat si de incompetenta statului roman (fiind corupt) de a manageria resursele pentru profit.
   • Like 4
  • @ Voicu Nicolae
   „Romania a inceput sa piarda incet si sigur din suveranitate, a pierdut majoritatea resurselor naturale, energetice, financiare si umane ), ”-just,dar vinovați sunt minunații indivizi care erau sudați la activele economice ale României DINAINTE de decembrie 1989.Caz-școală:firma Crescent.
   Străinii au fost doar cumpărători,nimic altceva.
   Dvs.,d-le Voicu Nicolae,dacă v-ați trezi în fața unui chilipir gen achiziționarea cu 100 Ron per total a unui perimetru din zona Lipscani,ați spune „NU!”?
   • Like 1
  • @ Radu Andrei Malica
   Ioana check icon
   Asta pare din categoria "ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se implineasca"... referitor la partea cu umbrela UE, dar fara resurse... Nu de alta, dar UE nu e chiar lapte si miere in general, pentru Romania are chiar mai multa "iubire" decat pentru alte tari...
   • Like 0
 • La fel.
  • Like 0
 • Cum să nu te îngrozești fix în Anglia? Ăia sunt cei mai demenți din Europa. Noi suntem mai proști și mai săraci, dar englezii sunt mai demenți.
  Le crește infracționalitatea în timp ce poliția te caută pentru ce postezi pe Facebook. Tocmai au condamnat la închisoare un comediant pentru o gluma de pe Youtube. Nu e totul roz în occident, atâta doar că acolo nu prea aflii, pentru că ziarele nu își fac treaba. Ei nu prea au chestii gen Rise Project sau Cătălin Tolontan.

  Și cel mai nașpa e că în sistemele de acolo nu prea ai ce să faci. Aici în România lupta încă se duce. Uite, ăștia de la USR sunt o mână de oameni și au făcut o grămadă de chestii: îți zic ce se petrece în parlament, mai blochează legi, mai trec amendamente, uneori chiar trec legile propuse de ei. Și uite acuma vine și Cioloș, să vedem cum îi iese lui.

  Ideea e că România nu e deloc țara în care să trăiești dacă vrei tihnă și confort. Este însă locul în care poți foarte ușor contribui, este un proiect deschis de renovare care însă va aduce rezultate de-abia peste 5/10/15 ani.
  • Like 4
 • Paul check icon
  Am scris acest comentariu la un alt articol pe site, insa se potriveste si aici foarte bine... “Profesorii şi intelectualii și-au pierdut din prestigiu, iar modelele copiilor au devenit descurcăreții, tupeiștii absolvenți de școala vieții, vedetele cu „valoare” de la televizor.” Asta este cea mai corecta radiografie a societății românești. Da, tot ce-i rău și starpitura, toată putreziciunea a devenit aur. Scara valorilor este întoarsă cu fundul in sus iar ciumatii alde pesediști care conduc țara acum sunt pe treapta cea mai de sus a acestei scări. Dar, totuși, sa fim sinceri cu noi, vina nu e exclusiv a maselor imbecilizate de antene, sau a mafioților de la butoanele antenelor... Cei ce ar fi trebuit sa conducă s-au retras in turnul lor de fildeș (viz. pleaca din tara) scârbiți precum Paller. In momentul in care elitele își declamă elitismului prin scârbă și refuza, conștiente de propria lor superioritate sa contribuie la formarea societății, involuția acesteia devine ireversibila. Dacă vreți cu adevărat o societate mai buna și nu doar un subiect de cugetări filozofice, dați-va jos din turnul de fildeș (viz. intorceti-va in tara) și acceptați riscul unui scuipat in fata de la un roman prostit pentru șansa de a îl face sa își regrete gestul.
  • Like 1
  • @ Paul
   Paul check icon
   Exista si romani care au plecat si au renuntat sa fie romani. De obicei, acestia sunt oameni care practic nu mai au familie sau prieteni in Romania. Comentariul nu se adreseaza lor - oricum, ma indoiesc ca ei citesc republica - ci celorlalti, care inca sunt legati de tara si care traiesc in bajenie cu dorul de tara si ura fata de cei care o conduc de la Ceausescu incoace in suflet.
   • Like 2
  • @ Paul
   Paul check icon
   Postare dubla.
   • Like 0
 • Singurii care nu au plecat din Romania nu au CONDITII sa plece.
  Parinti, bunici, sotia nu isi gaseste de lucru afara etc.

  S-a terminat. Analfabetismul e in crestere. Talibanismul crestin e in crestere.
  Exact cele doua ingrediente pt a creea votanti PSD eterni.

  Cu Kovesi speram inca la ceva. Nope.
  S-a dus.

  Iohannis e prea rafinat pt cocina din parlament. Plus ca oricum presedintele e decor in Romania.

  N-ai cu cine.
  N-ai cu cineee. Au durat 30 de ani dar m-am prins ca la romani LE PLACE glodul asta. Le PLACE primitivismul.
  Asta e.

  Plecati cat mai aveti ce vinde. Cand PSD ne va scoate din NATO si UE ....atunci sa te tii..
  • Like 8
  • @ Adrian Limbidis
   Ioana check icon
   Pe bune? Ce e cu tragi-comedia asta? Adica, sa nu exageram... Ce s-a terminat? Vorbiti pentru Dvs, cand e vorba de etichete ale celor care au plecat sau n-au plecat. Si ganditi! Niciodata nu se termina, pana nu e gata. Ok, avem conducatori lamentabili, Probleme multe de rezolvat. Diferite de ale altor tari. Dar asta avem de facut in viata - sa luptam in fiecare zi sa fim mai buni, sa ne crestem copiii asa incat ei sa fie mai buni decat noi. Hai sa nu na mai plangem, ci sa luam fiecare zi pe rand, sa fim realisti si nu ipocriti. Avem treaba de facut! In fiecare zi avem alegeri de facut, decizii de luat, lucruri de facut. Haideti sa le facem, nu sa ne ascundem in spatele unor neimpliniri.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult