Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dialogul surzilor: organizatorii de festivaluri oferă soluții, autoritățile bagă capul în nisip. Exemplul Olandei

neversea - 2020

Mesaj pentru autorități: “Salut! Sunt Adrian și am abonamente la festivalurile din 2020. Da, cele amânate din motiv de pandemie. Aveți idee dacă anul acesta vor mai fi organizate astfel de evenimente?”

Da, sunt unul dintre amatorii de festivaluri de muzică! Da, sunt unul dintre românii care și-a cumpărat abonament la primul Untold chiar dacă nu știa la ce să se aștepte. Apoi, festivalurile au devenit o obișnuință anuală. Da, sunt unul dintre românii care a înțeles condițiile de pandemie! Da, sunt unul dintre românii vaccinați anticovid! Da, sunt unul dintre românii care se așteaptă ca autoritățile să lucreze împreună cu organizatorii de festivaluri pentru ca noi, cei care dorim să mergem la aceste evenimente, să fim în siguranță.

Am început acest articol cu o declarație pentru a anticipa comentariile celor care vor spune că sunt subiectiv. Sunt zeci de mii de români care așteaptă zilnic vești de la autoritățile sanitare cu privire la repornirea unei industrii lovită în moalele capului de COVID 19. Unii pentru că vor să lucreze, alții pentru că vor să se distreze. Din păcate, mesajele venite de la centru, a se citi instituțiile din București implicate în gestionarea pandemiei de coronavirus, sunt extrem de ambigue, uneori contrare. Nimeni nu știe în acest moment dacă poate să-și facă planuri, dacă poate cere banii înapoi de la organizatorii de festivaluri, dacă se mai țin sau nu, în ce condiții se mai țin.

Poate veți spune că organizarea unor festivaluri nu este prioritate națională, atunci mă aștept ca autoritățile să pună punctul pe i și să anunțe că nimeni nu are voie în 2021 să adune X număr de oameni la un eveniment. Nu se întâmplă nici măcar acest lucru! Explicația este una singură: asumarea interzicerii evenimentelor, atrage de la sine și asigurarea unui suport financiar acestei industrii.

“Normal ar fi să existe un dialog, iar cu toate soluțiile noastre puse pe masă, să existe o asumare din partea autorităților cu o decizie clară, oricare ar fi ea”

Edi Chereji este director comunicare Untold și Neversea. L-am prins la birou când lucra tocmai pentru cele două festivaluri. Da, organizatorii se pregătesc în continuare pentru posibile scenarii în care festivalurile vor fi reluate. 

“Noi am solicitat autorităților să ne întalnim în grupul de lucru dintre organizatori, reprezentanții industriei și reprezentanții autorităților competente, tocmai pentru a gândi din timp planul de măsuri care să ne permită reluarea activității, măcar din această vară. Nu mai putem spune că suntem în același scenariu ca în 2020! Avem vaccin, avem soluția testelor rapide, există categoria oamenilor vindecați care au anticorpi, deci cu siguranță soluții de a ne relua activitatea în acest an ar fi. Avem studii facute de specialiști din străinătate, acolo unde s-au facut evenimente de tip test cu sprijinul autorităților, acolo s-a mers mult pe testarea rapidă la intrare, iar, în urma evenimentelor, nu a existat nici un caz de infectare. Avem documentații de sute de pagini făcute de specialiști, avem soluții, tot ce mai trebuie este să fim ascultați de către autorități, să ne punem la masă și împreună cu ei să găsim cele mai bune condiții care să ne permită reluarea activității”, spune Edi Chereji.

Nu știu dacă ați sesizat în declarație, dar studiile, măsurile, soluțiile au venit de la organizatori și nu de la autorități. Și atunci ce se întâmplă? Unde sunt autoritățile?

“Nu este normal ca autoritățile să țină toată activitatea noastră închisă, fără a exista o evaluare a situației cu argumente și soluții care se pare că functionează în alte țări! Normal ar fi să existe un dialog, iar cu toate soluțiile noastre puse pe masă, să existe o asumare din partea autorităților cu o decizie clară, oricare ar fi ea. Dar, să fie asumată, cu consecințele aferente. Să fim luați în seamă de către autorități și să începem acest dialog. Este un lucru vital în acest moment pentru toată industria de concerte/spectacole din România!”

“Din păcate, pentru moment asistăm doar la amânări și tergiversări deși nu înțelegem cui servesc(..) Lipsește asumarea!”

Mihai Păun (foto) este directorul Electric Castle și nici el nu înțelege reacția autorităților. Crede că mai sunt șanse să organizeze festivalul în 2021, deși nu știe sub ce formă.

Ce scenarii ați luat în calcul pentru o posibilă organizare a festivalului ?

Electric Castle înseamnă o lume alternativă în care îi provocăm pe oameni să trăiască experiențe ce îi vor transforma și îi vor face mai buni. Acest lucru se poate întâmpla în aproape orice scenariu ne pregătește viitorul apropiat. Realist, ne așteptăm la o ediție adaptată condițiilor pe care autoritățile ni le vor impune în funcție de contextul din vară, avem variante pregătite pentru mai multe posibile situații dar este foarte dificil să spunem exact care va fi cea finală, cel puțin pentru moment.

Cum vă ajută autoritățile în vederea organizării festivalului ?

Din păcate, pentru moment asistăm doar la amânări și tergiversări deși nu înțelegem cui servesc. Publicul își dorește reluarea evenimentelor, organizatorii au nevoie să revină după un an de pauză, economia poate beneficia de pe urma reluării activității în acest sector și, totuși, nimic nu se mișcă la nivel decizional. Opțiuni există astfel încât autoritățile să poată defini deja o strategie legată de desfășurarea evenimentelor pentru a doua jumătate a anului. Blocarea întregului sector pentru încă un an nu are nicio logică și niciun beneficiu, încă există timp ca lucrurile să fie puse la punct și să avem o revenire pentru tot ce înseamnă cultură și entertaiment. Lipsește asumarea.

Există un grup de lucru format din organizatori ai festivalurilor din România și autorități pentru a se stabili reguli clare care ar putea conduce la organizarea de evenimente?

Nu, din păcate o discuție despre relansarea evenimentelor nu a mai avut loc din toamnă, deși timpul curge și nu ne permitem să mai așteptăm foarte mult. Când ești în plină campanie de vaccinare, ai la dispoziție soluții de testare rapidă, a pune totul în stand by fără niciun argument decât „contextul nefavorabil” nu ajută pe nimeni. Sperăm și vom continua să insistăm ca aceste discutii să fie reluate, cu toate argumentele pro și contra. Soluțiile inteligente vor veni doar dintr-un dialog transparent.

Deși sunt disponibile doar 1500 de bilete, 100.000 de voluntari vor să participe la evenimente test în Olanda

În timp ce în România organizatorii de festivaluri se roagă de autorități să formeze grupuri de lucru pentru a găsi soluții, iată ce se întâmplă în Olanda. Informațiile au fost publicate pe una dintre cele mai cunoscute platforme media din întreaga lume. Jurnaliștii de la weraveyou.com anunță succesul pe care îl au câteva evenimente test organizate sub numele Back To Live. “În 13 și 14 martie, două evenimente – unul de dans și unul de rock / pop – vor avea loc la Lowlands din Biddinghuizen, un mic sat situat la mai puțin de o oră de Amsterdam. În cadrul evenimentelor Back To Live au fost planificate spectacole și la Ziggo Dome pe 6 și 7 martie”, anunță jurnaliștii de la weraveyou.com La aceste concerte au fost puse la dispoziție doar 1500 de bilete. Cererea a fost enormă: organizatorii au anunțat că peste 100.000 de solicitări au fost înregistrate până pe 19 februarie 2021, iar listele sunt încă deschise.

Organizatorii evenimentelor, alături de guvernul olandez, recunosc că participanții la concerte vor lua parte de fapt la un studiu. Se vor stabili astfel condițiile sanitare în care vor putea fi reluate evenimentele în aer liber, dar și în spații închise.

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • adrian check icon
    Si sunteti din pacate , da , unul din sutele de mii de amatori ai unei stupizenii de manifestare,,artistica ,, Sa v-o iau inainte cu replica posibila ,,este democratie fiecare are dreptul sa fie ce vrea , sa aleaga ce vrea , etc bla,bla , bla ...) . Nu sunt deplasat , nu e conflict de generatii , sunt pasionat heavy metal , Gust stilul si fara efortul financiar si fizic de a participa live . Daca a fost o satisfactie oferita de aceasta pandemie , pentru mine a fost anularea acestor asa zise evenimente , sursa de bani multi pentru putini . Participantii , chipurile se inscriu in tendinte ,,europene,, , si mai suntem si pe podium ca anvergura evenimentelor . Nu pun etichete , dar fac analiza unei societati care ar vrea sa dea bine cu aceste adunari mari de oameni ,,moderni,, a carei populatie jumatate are wc-ul (scuzati) in fundul curtii . Deplang in schimb adevaratii artisti , loviti crunt de absenta spectatorilor ! Asa ca la ani multi fara megalo - pseudoconcerte !!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult