Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Diaspora Civică Berlin: La început am fost 4 oameni cu o pancartă pe care scria un singur cuvânt

Diaspora Civică Berlin

În noaptea în care mii de oameni se îndreptau către Piața Victoriei înfuriați de emiterea OUG 13 și publicarea ei în miez de noapte în Monitorul Oficial, patru cetățeni se adunau și ei la ora 00:30 în fața Ambasadei României de la Berlin, cu o pancartă pe care scria un simplu „NU”. Furia nu cunoaște frontiere. Trei săptămâni mai târziu, cei patru oameni s-au transformat în câteva sute care și-au exprimat indignarea cu proteste zgomotoase în fața Ambasadei și în fața Porții Brandenburg. Din sentimentul de indignare s-a născut dorința de implicare. Angajamentul de a contribui la schimbarea durabilă a României a luat forma inițiativei Diaspora Civică Berlin.

Ca în multe alte capitale ale lumii, și la Berlin sute de cetățeni români și germani au protestat în mod repetat pentru a atrage atenția asupra neregulilor din actul de guvernare din România. Protestele românilor din diaspora au avut un dublu efect. Pe de-o parte au fost un semn puternic de solidaritate și încurajare pentru protestatarii din România și în același timp au sensibilizat opinia publică în țările respective: mișcarea #rezist și lupta anti-corupție din România au fost mediatizate și în Franța, Germania sau Marea Britanie, iar faptul că au fost proteste și în capitalele acestor țări a întărit percepția externă că protestele, și mai ales cauza lor, trebuie luate în serios. 

Diaspora este unul dintre cei mai importanți parteneri strategici ai României în momentul de față. Cei peste 3 milioane de români care trăiesc în străinătate sunt pe de o parte un semnal față de posibilitățile limitate din țară. În același timp însă, ei reprezintă o resursă de dezvoltare esențială pentru România, nu doar prin prisma contribuției lor financiare, ci și din punct de vedere al perspectivelor lor. Inițiativa Diaspora Civică Berlin vrea să mobilizeze aceste resurse. Se poate oare crea o comunitate de români în diaspora care se implică într-un mod organizat în societatea românească? Dezvoltarea spiritului civic și creșterea implicării politice a diasporei române din Germania sunt obiectivele centrale ale inițiativei, care dorește nu doar să reacționeze la evenimentele din România, ci mai ales să aibă un rol activ în dezbaterea și dezvoltarea alternativelor pentru o guvernare mai bună.

Probabil că cea mai mare realizare a protestelor stradale din ultima lună a fost faptul că atâția oameni s-au văzut cu adevărat unii pe alții pentru prima oară și au conștientizat că își doresc aceleași lucruri. Această întâlnire, întărită cu siguranță de dimensiunea ei fizică, în piețe, a dezlegat energii care chiar pot schimba cultura civică și politică din România. Iar pentru mulți români plecați din țară este o posibilitate binevenită de a găsi nu doar co-protestatari, ci și o comunitate socială clădită pe viziuni si idealuri comune. De aceea protestul poate fi transformat dintr-o acțiune punctuală într-o implicare permanentă. Schimbarea durabilă este posibilă numai dacă cei ce își doresc schimbare se organizează mai bine decât cei care nu și-o doresc. Iar dacă diaspora își dorește schimbare, ea trebuie să se organizeze și să contribuie la redefinirea implicării civice și politice prin conversații continue, întâlniri interactive, schimburi de experiență cu alte grupuri civice, informare permanentă și dezbateri critice.

După o lungă perioadă de proteste de stradă, cei implicați în Diaspora Civică Berlin doresc să ducă povestea mai departe și să treacă la alte forme de participare. Poate cel mai important, vor să facă mai mult decât să reziste. Motto-ul lor este direct și clar: „Împreună rezistăm. Împreună construim.” 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Detaliati "contributia financiara" a romanilor din diaspora (deocamdata, ei sunt, la un nivel foarte frust al analizei, cetateni care nu platesc taxe). Detaliati dea semenea si "perspectiva" lor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult