Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Diaspora ne aprinde speranța cu câteva ore înainte de primele exit poll-uri

Votare Londra

Foto: Marius Zmărăndescu/ Inquam Photos

UPDATE. ora 18.40 Am discutat cu prieteni, cunoștințe din diaspora, adresându-le întrebări despre procesul de votare. Au fost și unele excepții în legătură cu prezența la vot. În sens negativ, adică o prezență redusă.

La Școala românească „Logos” din Chicago votul a decurs lejer. Unii români se grăbiseră să voteze de vineri. Dar prezența generală nu a fost extraordinară până acum. 

La Consulatul României din Montreal până astăzi votaseră peste 700 de persoane. Interesul nu este foarte mare, având în vedere că pe liste apar 11500 de persoane. Se pare că unul dintre motivele absenteismului este distanța mare față de secțiile de votare. În Suedia sunt amenajate 7 secții. La Stockholm prezența la vot nu a fost grozavă, fiind puse la dispoziție trei secții de votare, la ambasadă două și una la Institutul Cultural român. Se votează rapid, durează 1-2 minute. 

În schimb, la Roma prezența la vot a fost mare, procesul decurgând rapid, s-a putut vota în 5 minute.  La Colchester (Anglia) procesul de vot merge ,,ceas" așa cum se exprima cineva care tocmai votase.

Repet, sunt impresii culese de la românii pe care îi cunosc și locuiesc în străinătate. 

Știrea inițială

Un nou vot, o nouă speranță. O mobilizare fără precedent. La ora 11.00, duminică, și în același timp a 3-a zi de votare în diaspora, cifrele de participare arată un record.

E clar că se votează pentru a tranșa o situație, se poate interpreta că este un vot hotărât, reprezentativ. Pe străzi este forfotă, vremea splendidă, ca de sfârșit de septembrie, totul fiind prielnic pentru a ieși și a-ți exprima un drept câștigat cu 3 decenii în urmă. 

Rețelele de socializare abundă de fotografii cu cărți de identitate pe care sunt aplicate stickere cu „votat”. Și de îndemnuri la vot. Cu toții așteaptă exit-poll-urile. Se fac comparații cu celelalte alegeri, calcule pentru turul 2. Se intră pe site-uri, pe publicații, oare apare undeva vreun sondaj parțial? Susținătorii candidatului preferat  încearcă să transmită mesaje discrete în legătură cu cine au votat, pe cine ar trebui să pui ștampila. O dimineață plină de declarații după ieșirea de la urne, de zâmbete, încredere în victorie. 

Diaspora ne oferă din nou o surpriză plăcută, sunt cozi la vot în multe orașe din vestul Europei. Mulți dintre ei votează sperând că într-o bună zi vor avea toate motivele să se întoarcă în țara pe care au fost nevoiți s-o părăsească. Sau măcar pentru cei care nu au plecat. Pentru generațiile următoare. Este prânz și numărul votanților crește. Proporțional cu speranța. E momentul nostru și trebuie să-l speculăm. O singură zi care poate determina soarta unei națiuni. În următorii 5 ani. 

Câți vom fi la 21.00? 

Ps. Pragul psihologic de 500.000 de voturi a fost deja depășit!


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O să par un sceptic de serviciu: dacă acest procentaj nu se repetă și la parlamentare, va fi fost degeaba.

  Agitația civică din jurul prezidențialelor este inutilă dacă nu e repetată cu prilejul legislativelor.

  Românii își Votează președintele ca pe Mesia. Pe mine asta ma îngrijorează înainte să mă bucure.

  2016 îmi este încă viu in minte! Liniștea și absenteismul de atunci. Aceiași care acum se înghesuie sa voteze atunci dispăruseră. Și era mare nevoie de ei!
  • Like 0
 • Placa cu diaspora nu mai ține la alegerile astea pentru că au fost bine organizate iar impactul votului din diaspora e limitat și e important doar în cazurile unui vot strâns dar acum din păcate din cauza alegerii din partea așa zisei drepte (de fapt e stânga toată ziua) a unui candidat total nepotrivit , în persoana lui Barna, o să să avem de ales între mortul de Iohanis și tuta Viorica. De tot rahatul. Barna nu și-a putut depășiți condiția de simplu contabil, atâta poate. Viorica are un avans de minim 10% în exitpoluri ceea ce e de râs. Cum dracu să te dai deștept în cap și să te bată coana Viorica ? Jenant.
  • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Stimate Adrian Ionescu, pun aici un citat din postarea dvs pe care nu il veti mai putea modifica, asa cum sunt absolut sigur ca veti face cu postarea originala (si e pacat ca platforma Republica ingaduie modificarea postarilor, chiar dupa ce au aparut comentarii la ea):
   "De tot rahatul. Barna nu și-a putut depășiți condiția de simplu contabil, atâta poate. Viorica are un avans de minim 10% în exitpoluri ceea ce e de râs. Cum dracu să te dai deștept în cap și să te bată coana Viorica ? Jenant."
   Asa imperfect cum e, ca noi toti dealtfel, Dan Barna e singurul dintre candidati care spune ce gandeste si face ceea ce spune. E noua generatie de oameni politici de care avem nevoie.
   Iar etichetele cu "stanga" si "dreapta" nu mai sunt demult actuale.
   Ne auzim, sau recitim, dupa publicarea rezultatelor oficiale.
   Salut.
   • Like 1
  • @ Ovidiu Grigore
   E bine că ai posibilitatea să modifici pentru că deseori când scrii poți să-ți schimbi formularea pe parcurs și iese cam aiurea dar așa ai ocazia să-ți reasezi textul, o fac și profesioniștii de altfel și la asta se adaugă autocorectul care câteodată dă niște rezultate chiar hilare. Rămân la părerea că Barna a fost o alegere total neinspirată, nu are calitățile necesare unui politician de primă mâna. Dă-mi un exemplu din măreața lui gândire, eu nu am reținut nimic și nici nu am auzit de vreun citat măcar prin presă. Numai tâmpenii de genul,, să fie bine să nu fie rău " și ceva cu comuniștii. Aiureli.
   • Like 0
  • @ Ovidiu Grigore
   Războiul dintre stânga și dreapta tocmai în zilele noastre e cel mai dur dar asta se întâmplă în SUA și în vest. Aveți dreptate, la noi nu contează, de fapt nici nu percepem, la noi progresiștii cred că sunt de dreapta, hilar.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Barna, ca persoană, n-as crede că e de stânga. Nu am citit nici un mesaj suspect stângist din tot ce a spus sau scris.

   Trist este pentru el că va rămâne, poate, in istorie doar pentru meritul de a o fi îndepărtat pe Vio de turul al doilea. Ceea ce nu e puțin, dar nici suficient.
   • Like 0
 • Roxana B check icon
  Dancila 25%?????Pe buneeeee?????
  • Like 0
  • @ Roxana B
   Teodora check icon
   Cine spune asta?
   • Like 0
  • @ Teodora
   Roxana B check icon
   Scrie pe Adevarul
   • Like 0
  • @ Roxana B
   Teodora check icon
   Eu nu cred ca este real. Cum adica "Adevarul a obtinut primele exit poll-uri"? Ar trebui să precizeze de unde le-a obtinut. Sunt doar manipulări.
   • Like 0
  • @ Teodora
   Roxana B check icon
   Asa sper si eu dar nu cred.
   Mai sint 25% care voteaza cu ea de frica sa nu-si piarda privilegiile sau , dupa caz, alocatiile sociale.
   Marota cu redusul pensiilor si salariilor inca functioneaza f bine.
   Si s-ar putea sa fie o realitate avind in vedere dezastrul lasat de PSD
   • Like 0
  • @ Roxana B
   Nu se publică exit polluri la scrutinul ăsta, deci orice cifre vedem înainte de ora 9 sunt manipulări
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult