Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

DIICOT și Soluția Totală

violente - imagine

 DIICOT înseamnă Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Care criminalitate organizată și ce terorism, pe 10 august 2018, în Piața Victoriei? Ce competență avea zisa DIICOT să se ocupe de acest dosar, în afara loviturii de stat scornicite de PSDragnea, care i-a și pasat dosarul? Și uite că s-a ocupat.

Într-un mod plastic dar sugestiv exprimat pentru înțelegerea semnificației asociate conceptului reținem că, acțiunea de intervenție în forță executată în vederea restabilirii ordinii publice nu are și nu poate avea semnificația unei activități de „plivit buruieni într-un răsad de panseluțe”, ci mai degrabă pe aceea de „întoarcere a unei culturi iremediabil compromise la stadiul de brazdă”.

Acesta este un fragment din motivarea de către procurorii DIICOT a deciziei de a-i face scăpați de pușcărie pe Cucoș, Cazan, Sindile, Chirică, șefii represiunii Jandarmeriei asupra unei mulțimi de manifestanți pașnici din Piața Victoriei. Dincolo de „scriitura” de milițiano-securiști care umblau după un autograf de la Nichita Stănescu, subsemnatul n-am mai auzit așa ceva din partea unor oficiali ai statului român de la Elena Ceaușescu în decembrie `89, când cerea ca orașul „huliganilor” să fie ras de pe fața pământului, să se tragă brazdă peste Timișoara. Sau de la o altă „agricultoare”, pe nume Jeana Morărescu, secretar de stat în Ministerul Culturii în 1990, care declara în ziarul Adevărul că numita Ana Blandiana și ai săi din Piața Universității sunt „jumătatea putrezită a mărului, care trebuie extirpată”.

Căci exact asta spune DIICOT, „într-un mod plastic, dar sugestiv” (de când, într-un document oficial, niște procurori își autoapreciază redactarea din punct de vedere literar, nu știu...). Participanții la miting n-au fost și este imposibil să fie tratați fiecare după comportamentul său – buruieni printre panseluțe. Dimpotrivă, JANDARMII TREBUIE SĂ-I BAGE ÎN PĂMÂNT PE TOȚI, CA PE O CULTURĂ DE LEGUMINOASE PUTREFACTĂ, PESTE CARE SE ÎNTOARCE BRAZDA.

Nu ni se spune cine este plugar-colonelul de oase, autor al zicerilor puse în respectuoase ghilimele de DIICOT. Îmi amintește de generalul popă catolic Amalric, care, întrebat de un soldat cum să-i deosebească pe ereticii cathari de catolici, i-ar fi răspuns: „Fiule, omoară-i pe toți, Dumnezeu îi va recunoaște pe ai săi”.

Totuși, armata înseamnă altceva decât jandarmii. Pentru soldați, orice membru al armatei adverse este un inamic pe care nu au dreptul să-l cruțe. Jandarmii, însă, nu au voie să asalteze la grămadă demonstranți pașnici. Or, pe 10 august 2018 unii au fost chiar mai răi decât soldații, care nu îi mai atacă pe cei ce se predau – sunt greu de uitat imaginile oamenilor căzuți la pământ sau cu mâinile ridicate, loviți temeinic cu bastoanele și bocancii – Dumnezeu îi va recunoaște pe ai săi...

Pe linia asta de gândire, lui Cucoș, Sindile, Cazan, Chirică ar trebui să li se impute faptul că n-a murit decât 1 (un) om în urma intervenției ordonate de ei.

Dacă Parchetul General, sub conducerea procurorului Gabriela Scutea, va aproba filozofia Soluției Totale, pusă în act de DIICOT, atunci ar fi cazul și să-l scoată pe Dragnea din pușcărie. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ludovic a trimis un nou sol la curtea mongolă, în persoana călugărului franciscan William de Rubruck, care l-a vizitat pe Marele Han Möngke în Mongolia. William a intrat într-o faimoasă competiție la curtea mongolă, deoarece hanul a încurajat o dezbatere formală între creștini, budiști și musulmani, pentru a determina care credință este cea adevărată, existând trei judecători, unul din fiecare religie. Dezbaterea a atras o mulțime impresionantă, și, precum la majoritatea evenimentelor mongole, s-a consumat o cantitate uriașă de alcool. Precum descrie Jack Weatherford în cartea sa Genghis Khan and the Making of the Modern World („Genghis Khan și crearea lumii moderne”) :
  „Niciuna din părțile implicate nu părea să le convingă pe celelalte de ceva. În cele din urmă, pe măsură ce efectele alcoolului deveneau din ce în ce mai puternice, creștinii au renunțat la a mai convinge lumea cu argumente logice, și au început să cânte. Musulmanii, care nu cântau, au răspuns prin recitarea cu voce ridicată a Coranului, pentru a îi anula pe creștini, în timp ce budiștii s-au retras într-o meditație silențioasă. La sfârșitul dezbaterii, incapabili să se convertească unii pe alții sau să se ucidă, dezbaterea s-a terminat precum majoritatea petrecerilor mongole, toată lumea fiind prea beată pentru a continua”.
  • Like 0
 • Mai este ceva ce inca nu doreste nimeni din presa sa dezbata: faptul ca agresiunea asupra jandarmilor a fost provocata de...jandarmi, membri ai (culmea) brigazi de interventie "Vlad Tepes", condusa de nimeni altul decat "fantoma in alb", respectiv colonelul Paraschiv ! De asemenea, a fost cel putin bizara aparitia in civil a membrilor brigazii, care aveau aparatele de emisie receptie la ei, dar in civil, intre manifestanti, unii dintre ei instigand. De asemenea, nu s-a procedat la izolarea grupurilor violente, compuse din membrii ai galeriilor de fotbal, cunoscute de catre jandarmerie, si nici a celor cunoscuti din clanurile interlope, unii dintre ei protejandu-l pe Dragnea si fiind recunoscuti ca avand legaturi cu partidul politic atunci la putere. De asemenea, actiunea concentrata asupra multimii pasnice si nu asupra factiunilor violente este una care arata foarte clar ce s-a dorit. Si sunt multe alte aspecte. Ordinul nu a venit de la Carmen Dan si nici de la altcineva, decat de la un alt personaj: Speranta Cliseru, care a recunoscut (off the record, evident) ca a primit acel ordin de la Dragnea ! Si atunci, unde e justitia? Unde sunt inregistrarile de pe camerele existente pe masinile de interventie ale Politiei? Unde sunt imaginile filmate de catre protestatari? De ce s-au lovit jurnalisti, unii chiar straini si de ce s-au distrus aparatele de inregistrare audio video? Sunt multe necunoscute aici si nimeni nu misca un degat in zona asta...
  • Like 0
 • Asa ne este dat noua, la nesfarsit: "in loc sa muncim, stam sa ii pazim" (ca fac ceea ce trebuie).
  Cat de greu era sa ia acel procuror imaginile filmate de sus de pe blocuri, ziua pe lumina si sa obtina un raspuns simplu cu privire la fiecare "cartus cu gaz lacrimogen" tras in mijlocul multimii: cine l-a aprobat pe primul, pe al doilea, samd.
  Nu e posibil sa ii agiti pe oamenii simpli sperand astfel ca astfel ii faci pe cei educati sa plece...
  • Like 0
 • Bună seara, comunitate!

  Ce resort lipsește din mecanismul justiției pentru începerea cercetării evenimentelor petrecute în data de 10 august 2018 și încadrarea lor în fapte?
  Cu sinceră curiozitate!
  • Like 0
 • Într-un rechizitoriu, unde te-ai aștepta la descrierea unor fapte și corecta lor încadrare lor juridică, există pasaje.... literare?! Păi, asta înseamnă că l-au întocmit niște literați și nu niște procurori și, ca urmare, ar trebui să fie trimiși să facă... literatură, nu anchete penale! Japițele de procurori care au făcut asta nu sunt decât niște milițieni comunistoizi împuțiți proști ca noaptea și ticăloși cât cuprinde în același timp! N-au fost în stare să facă o constatare cât de cât profesionistă și, în plus - ticăloși fiind, au dat-o pe... literatură? Țară de lichele, țară de secături, neînstare să-i ia de gușele lor slăninoase și să dea de pământ cu ei! Avem fix ceea ce merităm! Cu excepția.... excepțiilor, evident, mult prea puține pentru a schimba ceva și care nu fac decât să confirme regula!
  • Like 3
 • Rechizitoriu mai bun nu se poate,decat zicerile dlui Popescu.
  Dar,Presedintele,primministrul Orban,cand se spala de NEFACUTA DIICOT,institutie complice in dos.10 august,nu investigator,in spatele caruia vinovatul vinovatilor este Predoiu,un fel de Tudorel mai smecheras,dar sub standardul acestuia care nu l-a salvat pe Odihnitul de la Rahova.
  Iar,dl.Johannis,a doua zi dupa clasarea dos.trebuia sa i ceara demisia lui Predoiu,si de coada lui legate cele doua BURUIENI : G.Hosu,si procurorul de caz ,un executant ordinar.
  • Like 1
  • @ Nicolaie Apolzan
   Nu inteleg. Ce e Predoiu?
   • Like 0
 • Cred ca DIICOT ar trebui dat in judecata.... Decizia este o bataie de joc fara margini la adresa protestatarilor din 10 august. Daca DIICOT ar fi fost format din profesionisti, ar fi cercetat pana ce ar fi vazut ca miting-ul nu a avut nimic de a face cu terorismul sau crima organizata si si-ar fi declinat raspunderea. Din pacate, cred ca in justitie nu exista profesionisit. Cei mai batrani au studiat dupa modelul sovietic (cacaia statul de drept, tavarisci? - parca am invatat noi despre ciudatenia asta la ultima ora de curs, inainte de vacanta - dar nu intra in materia de examen); iar cei mai tineri au preluat invatatura de la filorusi fara sa mai studieze si prin alte parti..... Pe vremea impuscatului ca sa fii admis la drept trebuia sa ai dosar "curat", adica sa provii din sustinatori ai regimului, asa ca ce va mirati de atitudinea asa zisilor jedecatori???
  • Like 2
 • La fel de interesant este ca nu raspunde nimeni pentru faptul ca gazele (cumparate si folosite de jăndari) contineau cianura. Da, cianura...
  • Like 0
 • Paul check icon
  Cum zice și CTP-ul, dacă PG menține decizia, situatia devine mai complicata, altfel, toată tărășenia e o ocazie de a descoperi niște cozi de topor pesediste la DIICOT.
  • Like 6
 • antonia check icon
  Latram la luna, domnule CTP.
  In general, nu doar de 10 august .
  Cei de la butoane ... sunt la butoane.
  • Like 3


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult