Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

DIICOT și Soluția Totală

violente - imagine

 DIICOT înseamnă Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Care criminalitate organizată și ce terorism, pe 10 august 2018, în Piața Victoriei? Ce competență avea zisa DIICOT să se ocupe de acest dosar, în afara loviturii de stat scornicite de PSDragnea, care i-a și pasat dosarul? Și uite că s-a ocupat.

Într-un mod plastic dar sugestiv exprimat pentru înțelegerea semnificației asociate conceptului reținem că, acțiunea de intervenție în forță executată în vederea restabilirii ordinii publice nu are și nu poate avea semnificația unei activități de „plivit buruieni într-un răsad de panseluțe”, ci mai degrabă pe aceea de „întoarcere a unei culturi iremediabil compromise la stadiul de brazdă”.

Acesta este un fragment din motivarea de către procurorii DIICOT a deciziei de a-i face scăpați de pușcărie pe Cucoș, Cazan, Sindile, Chirică, șefii represiunii Jandarmeriei asupra unei mulțimi de manifestanți pașnici din Piața Victoriei. Dincolo de „scriitura” de milițiano-securiști care umblau după un autograf de la Nichita Stănescu, subsemnatul n-am mai auzit așa ceva din partea unor oficiali ai statului român de la Elena Ceaușescu în decembrie `89, când cerea ca orașul „huliganilor” să fie ras de pe fața pământului, să se tragă brazdă peste Timișoara. Sau de la o altă „agricultoare”, pe nume Jeana Morărescu, secretar de stat în Ministerul Culturii în 1990, care declara în ziarul Adevărul că numita Ana Blandiana și ai săi din Piața Universității sunt „jumătatea putrezită a mărului, care trebuie extirpată”.

Căci exact asta spune DIICOT, „într-un mod plastic, dar sugestiv” (de când, într-un document oficial, niște procurori își autoapreciază redactarea din punct de vedere literar, nu știu...). Participanții la miting n-au fost și este imposibil să fie tratați fiecare după comportamentul său – buruieni printre panseluțe. Dimpotrivă, JANDARMII TREBUIE SĂ-I BAGE ÎN PĂMÂNT PE TOȚI, CA PE O CULTURĂ DE LEGUMINOASE PUTREFACTĂ, PESTE CARE SE ÎNTOARCE BRAZDA.

Nu ni se spune cine este plugar-colonelul de oase, autor al zicerilor puse în respectuoase ghilimele de DIICOT. Îmi amintește de generalul popă catolic Amalric, care, întrebat de un soldat cum să-i deosebească pe ereticii cathari de catolici, i-ar fi răspuns: „Fiule, omoară-i pe toți, Dumnezeu îi va recunoaște pe ai săi”.

Totuși, armata înseamnă altceva decât jandarmii. Pentru soldați, orice membru al armatei adverse este un inamic pe care nu au dreptul să-l cruțe. Jandarmii, însă, nu au voie să asalteze la grămadă demonstranți pașnici. Or, pe 10 august 2018 unii au fost chiar mai răi decât soldații, care nu îi mai atacă pe cei ce se predau – sunt greu de uitat imaginile oamenilor căzuți la pământ sau cu mâinile ridicate, loviți temeinic cu bastoanele și bocancii – Dumnezeu îi va recunoaște pe ai săi...

Pe linia asta de gândire, lui Cucoș, Sindile, Cazan, Chirică ar trebui să li se impute faptul că n-a murit decât 1 (un) om în urma intervenției ordonate de ei.

Dacă Parchetul General, sub conducerea procurorului Gabriela Scutea, va aproba filozofia Soluției Totale, pusă în act de DIICOT, atunci ar fi cazul și să-l scoată pe Dragnea din pușcărie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult