Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dilema morală a Europei

Irpin

Foto: În Irpin, rușii și-au continuat atacurile în timpul evacuării civililor, iar proiectilele au căzut la câțiva metri de aceștia - Getty Images

Tot mai mult, zilele astea îmi caut un sens. Toate “problemele” vechi s-au șters pe fundal. A rămas o angoasă surdă, care tot crește și mânjește toate acțiunile cotidiene. Încerc să lucrez, să duc o viață cât mai normală, dar și asta este o aberație.

Una dintre dilemele care mă bântuie este legată de atitudinea corectă în fața acestui război. Ucraina luptă pentru că Ucraina este asediată. Europa stă pe margine și oferă suport. Europa simpatizează cu cauza vecinilor săi, se emoționează atunci când președintele Zelenski îi vorbește, se ridică în picioare și aplaudă. Iar între timp oamenii buni mor.

Din punct de vedere uman, moral, neimplicarea Europei în acest conflict pute a lașitate, a frică, a egoism și a cinism. Cum poți admira un popor și să stai să te uiți cum este decimat? Cum poți declara credința în aceleași valori pentru care ei luptă și să nu faci tot ceea ce se poate ca să te asiguri că ele nu sunt înăbușite? Cum poți privi în ochi un om atât de onorabil și să îl lași să moară în fața… cui?

Sigur, din punct de vedere strategic Europa joacă la un nivel mai înalt. Rusia devine tot mai slabă pe zi ce trece și limităm pierderile umane. Cu cât se lungește mai mult acest conflict - care nu ne include în mod direct - cu atât mai bine. Cu atât mai mici sunt șansele ca Putin să își continue campania dincolo de granițele Ucrainei. Dacă tragi linie are tot sensul din lume. Sacrifici 44 de milioane de oameni ca să cruți 560.

Volodimir Zelenski este un om despre care, cei mai mulți dintre noi, nu știam nimic acum câteva zile. Însă acțiunile sale ne-au arătat calitatea sa de lider, de bărbat, de soț și de tată. Șansele ca Ucraina să mai aibă un conducător de același calibru după el sunt infime. Împreună cu cei care îi stau alături este cea mai bună șansă să aducă Ucraina către Europa și să schimbe lumea în bine pentru noi toți.

Acești oameni au arătat calități admirabile pe care fiecare dintre noi le recunoaște, pe care ne-am dori să le regăsim în noi înșine. Invadatorii umblă cu crematoriile după ei, ucrainenii fotografiază morții și prizonierii ruși pentru ca familiile lor să îi poată recunoaște. Ucrainenii își apără țara pentru familiile și copiii lor, rușii bombardează cartiere rezidențiale și folosesc bombe termobarice pe civili. Civilii hrănesc soldați ruși luați prizonieri - oare ce fac ceilalți cu prizonierii lor?

Războiul este o tragedie și pentru ruși. Simpatia pe care o am, personal, pentru acest popor este serios limitată de trecutul lor “glorios”, de la atrocitățile comise față de diferite minorități în timpul Imperiului Rus, și apoi cele din perioada comunistă. Recunosc că îmi este foarte greu să îi înțeleg când văd acum că dau dovadă de aceeași brutalitate și lipsă de respect pentru viața umană ca și atunci. 

Pe de altă parte, văd reportaje în care soldații lor nici nu știu unde sunt și ce caută acolo. Că și ei au mame acasă care vor să le trimită pachete cu mâncare, crezând că sunt la exerciții - însă ei sunt pe cale să moară pe un front la sute de kilometri depărtare. Că în țară mulți abia trăiesc de pe o zi pe alta, în condiții mizere și sărăcie. Ori că sunt atât de îndopați cu propagandă încât nici nu mai știu în ce direcție este cerul. Și apoi sunt rușii care au o educație, care au ieșit de sub influența toxică a mass-mediei de stat - ei sunt cei care protestează și se oripilează când văd acțiunile pe care conaționalii lor le fac în numele lui liderului de la Kremlin..

Nu pot să înțeleg această dorință a lui Putin de a cuceri Ucraina. Dacă nu ai fost capabil să îți scoți propriul popor din mizerie și sărăcie, ce să cauți să tragi și pe alții la fund, care abia și-au găsit un drum? De ce să arunci în aer clădiri și să distrugi monumente în loc să faci ceva util pentru propria țară și pentru lume? Abia ieșim din Covid, toate economiile sunt pe butuci, avem tot mai des fenomene meteo extreme, foarte multă lume este încă sub limita de sărăcie, copii tot mor pentru că nu au apă sau răpuși de boli stupide. De ce să nu ne ocupăm de asta? De ce e mai important războiul?

E un suflet bolnav acela care nu mai vede suferința celor din jur ci doar propria glorie sau propria supraviețuire.

Efectul de domino este că toate statele din Europa își vor mări acum bugetul militar - ceea ce înseamnă mai puțini bani pentru toate problemele nerezolvate ale umanității. Însă vom avea mai multe arme. Cât de stupid și lipsit de sens. 

Citeam un articol despre câte focoase nucleare există pe pământ. Avem mult mai multe decât ar fi nevoie ca să distrugem complet fiecare centimetru din planeta asta. Oare când vom ajunge în punctul în care să nu mai avem nevoie de astfel de “garanții” și să lucrăm în sfârșit pentru binele general și nu pentru mania unuia sau a altuia?

Eu nu cer nimănui să meargă la război. Nu sunt în măsură să fac asta, eu însumi fiind complet inutil în această direcție. Nu îl înțeleg, nu îl încurajez, nu îl susțin. Dar, în același timp, cred că este o gravă eroare umană să stăm paralizați și să ne uităm cum cea mai joasă expresie umană o distruge pe cea mai nobilă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Citesc jalea din articolul ăsta și din majoritatea comentariilor dar și inconștiența teribilă a unora și mă întreb când vor înțelege oamenii cinismul liderilor politici. Și când spun să-înțeleagă, mă refer când vom fi capabili să le dăm cât mai puțină putere politică fiindcă nu mai suntem în Evul Mediu când eram la cheremul nobililor hrănindu-le setea de înavuțire, putere și glorie cu sângele nostru ? Până când vom accepta să fim oi sacrificate pe altarul ambițiilor lor ?
    • Like 0
  • mRNA check icon
    Nu este nici o dilema. Occidentul stie foarte bine ca Ucraina are un regim mafiot precum Rusia. Sa nu confundam cetatenii simpli cu guvernul din Kiev.

    Acesta este un razboi purtat de americani impotriva Rusiei prin intermediul Ucrainei.

    Europa stie dar e prinsa la mijloc. Propaganda e atat de intensa si emotionala, iar lumea devine isterica. Nici un politician nu are curajul sa se puna in fata turmei sa o impiedice.

    Nici un sistem moral nu se poate baza pe moarte. Agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei nu e ceva pozitiv. Dar o fi cauza primordiala in curtea Rusiei sau a SUA? Finantarea SUA a unei clici rusofobe la Kiev ca sa provoace Rusia nu e un secret. Acest razboi e razboiul SUA. Your war is our war! Zice Lindsey Graham in Ucraina.

    Cum in SUA foarte multe lucruri sunt illegale, precum anumite cercetari in domeniu armelor biochimice, ei le externalizeaza in tari fantoma unde pot face ce vor. Nu trebuie decat sa corupa politicienii de acolo. Ucraina este un astfel de stat. Victoria Nuland a recunoscut Zilele trecute in fata Congresului. SUA. Deci nu e nici o dezinformare.

    Romania sa aiba grija. Vine Kamala Harris in vizita. Vine sa ne convinga sa scoatem castanele din foc. Intreaga Europa refuza. Sper ca romanii sa nu fie fraierii Europei.

    • Like 2
    • @ mRNA
      Prostii rau intentionate. Nu este razboiul sua contra rusia, este razboiul unui dement aflat in fruntea unui stat care detine arme nucleare, ca inca cateva. Nu stiu cum se face dar arme nucleare detin rusia, china, corea de nord, iranul tari antidemocratice, salbatic imperialiste, fanatice, cu popoare masiv ignorante si rupte de realitate. Stiu, ma isunt si franta, sua cred ca si uk care detin arme nucleare, dar astea sunt state desprinse de mult timp din primitivism, state democratice, dezvoltate prin forte proprii nu prin furt de inteligenta sau chiar de utilaje cum este rusia.
      Se repeta gresala din 1945. Cu rusii nu terbuia si nu trebuie sa se stea de vorba. Astia trebuiau distrusi si apoi ajutati sa-si revina dar nu cu conducatori scelerati, sadici. Stalin trebuia terminat atunci cand era slabit de pe urma razboiului. Nu inteleg de ce au fost menajati si ascultati. Aici este greseala europei si nu numai, greseala ei ce se repeta si cu china.
      • Like 4
    • @ Mircea Zugravu
      mRNA check icon
      Occidentul are o singura valoare. Profiturile. Banii.

      Era simplu. Nu trebuiau sa faca afaceri cu Rusia si China daca nu le place sistemul. Dar nu s-au putut abtine sa nu faca profituri de pe urma lor.

      Costurile indirecte le suporta populatia.

      • Like 1
    • @ mRNA
      Leo70 check icon
      Invadarea Ucrainei de catre Putin s-a facut intr-un mod absolut discretionar. Toate justificarile lui Putin sunt fabulatii. Dar cat timp are la indemana butonul nuclear exista un risc foarte mare ca sceleratul sa-l apese. Asta e dilema.
      Si tu incerci sa gasesti vinovatii in alta parte, cum ca sarmanul Putin a fost fortat sa invadeze Ucraina, ca n-a avut incotro. Citezi pe Graham si pe Nuland fara sa intelegi exact la ce se refera. Nimic nu poate justifica atrocitatile care sunt comise acum asupra civililor ucrainieni de catre armata lui Putin.
      • Like 3
    • @ mRNA
      Dorin check icon
      Aproape orice poate fi o armă. Chiar și Adevărul. Totul depinde de contextul în care este el folosit.

      Dacă nu îți dai seama, generic vorbind, că adevărul, așa cum îl percepi, nu numai că poate răni, că poate umili, dar uneori poate ucide fizic sau poate fi complice la atrocități, atunci se cheamă că ești un IDIOT UTIL,

      Idiotul Util este cugetătorul obtuz, suficient, rectiliniu și grandilocvent, care de la înălțimea turnului său de fildeș, se consideră îndrituit să dea direcția opiniilor plebei.
      Deviza lui: „Fiat iustitia, et pereat mundus”.
      • Like 1
    • @ Dorin
      Pentru un observator din exterior, declinul curajului este, poate, caracteristica cea mai puternica a Apusului. Lumea occidentala si-a pierdut curajul civic, atat in ansamblu, cat mai cu seama in fiecare tara, in fiecare guvern si, desigur, in Organizatia Natiunilor Unite. Acest declin al curajului este sensibil mai cu seama in patura conducatoare si predominant in patura intelectuala, de unde senzatia ca intreaga societate este lipsita de curaj. Politicienii si intelectualii in mod deosebit manifesta aceasta slabiciune, aceasta sovaiala, in actiunile lor, in discursuri si mai ales in consideratiile teoretice pe care le ofera cu solicitudine, tocmai pentru a demonstra ca acest fel al lor de a actiona, care fundamenteaza politica unui stat pe lasitate si servilism, este unul pragmatic, rational, legitim, situandu-se chiar la o anume altitudine intelectuala si chiar morala. Acest declin al curajului, care, pe ici pe colo, merge pana la pierderea oricarei urme de barbatie, este subliniat cu o ironie aparte de cazurile politicienilor si/sau intelectualilor cuprinsi de un acces subit de vitejie si de intransingenta, in fata guvernelor slabe, a tarilor slabe pe care nu le sustine nimeni sau ale miscarilor condamnate de toti si incapabile de orice riposta. In schimb, limbile li se usuca si mainile le intepenesc atunci cand se afla in fata guvernelor puternice, a fortelor amenintatoare, in fata agresorilor si a Internationalei terorii. Mai este cazul sa amintim ca declinul curajului a fost intotdeauna socotit ca semnul premergator al sfarsitului?

      Spicuind din DISCURSUL LUI ALEKSANDR SOLJENIŢÎN LA UNIVERSITATEA HARVARD (8 IUNIE 1978)
      • Like 1
    • @ Dorin
      Gandalf check icon
      Dorine, idiot util se referă la cineva care e doar idiot și care se lasă prostit de niște inepții frumos colorate și împachetate în ceva lucios care îți ia ochii.
      Progenitura asta bolșevică este un agent de propagandă cu o agendă clară, bine definită. Toate punctele din agenda lui au ca finalitate tulburarea apelor, sucirea și re-sucirea adevărului ca omul care se hrănește cu idei gata digerate să cadă în capcană, cu două posibile finalități: omul-țintă îl crede și devine un idiot-util activ ori potențial sau omul-țintă este „în ceață deasă” și nu mai știe ce să creadă. Am auzit de atâtea ori expresia „ceva tot trebuie să fi fost acolo” după „nu iese fum fără foc” - adică omului îi vine greu să creadă că poate exista un vierme de pământ - pardon, de stepă ori taiga - care să INVENTEZE COMPLET inepțiile cu care ne blagoslovește. La fel ca ministrul lui little de externe care a ÎNDRĂZNIT să afirme că, vezi-doamne, Rusia nu a atacat Ucraina :D
      Citat: „Noi nu plănuim să atacăm pe nimeni. Noi nu am atacat nici Ucraina”
      Cum e sacul și petecul... tel arbre, tel fruit... tel maître, tel valet....
      • Like 3
    • @ mRNA
      Politica zilelor noastre este facuta de oameni din ce în ce mai mediocri. Democratia devine o fantoma a iluziilor noastre îmbuibate de o auto-satisfactie urât mirositoare, o insigna pe care o abordam, falosi, la reverul imposturii noastre cotodiene. Am început sa ne apâram deja tara, stând la cozi pentru câtiva litrii de benzina si un pasaport "port-bonheur", gata de sacrificul fugii la orice semn de promejdie. Cum spunea unul, plin de cinism prostesc, "eu îmi apar familia, tara nu mi-a dat nimic, de ce-as face-o !?!" QED.
      Democratia participativa a murit acu' mii de ani, dupa prabusirea ei în Grecia Antica.
      DAR, sa nu confundam nici cetatenii simpli cu trolii (din care pare ca faceti parte) lansati, de câtva timp, cu miile pe retelele de "socializare", de catre regimul criminal al lui Putin, îmbibat de legile expansioniste ale stepelor tariste si sovietice. Cârpele razboiului "hibrid" se complac în "banalitatea raului" (evocat de Hannah Arendt cu alta ocazie, a unui macel organizat de alti nebuni) sub pretextul unui patridiotism de sclavi voluntari .vânduti pe câteva copeici ale amoralei inumane.
      • Like 3
    • @ mRNA
      "Ucraina are un regim mafiot precum Rusia": minciuna ordinara. Presedintele Zelenski a fost ales democratic, Putin a schimbat legea de cate ori a fost nevoie ca sa ramana la putere.
      "Acesta este un razboi purtat de americani impotriva Rusiei prin intermediul Ucrainei": alta minciuna ordinara. In urma Memorandumului de la Budapesta Ucraina a cedat arsenalul nuclear Rusiei cu acordul SUA. Daca americanii intentionau sa inarmeze si sa foloseasca Ucraina de ce ar fi renuntat la cele mai puternice arme? Acesta este un razboi purtat de Rusia impotriva Ucrainei, acceasi Rusie care in 1994 se angajase sa respecte "independenta, suveranitatea si frontierele existente ale Ucrainei".
      "Agresiunea Rusiei nu e ceva pozitiv"? Pe bune. E atat de departe de pozitiv incat e pe undeva pe la minus infinit. E crima impotriva umanitatii.
      • Like 3
    • @ mRNA
      După comentariile pe care le faci în mod constant ești clar un propagandist putinist. Răstălmăcești ce a spus Victoria Nuland cu bună știință fiindcă îmi este greu să cred că cineva este atât de cretin.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult