Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce au Vladimir Putin și Ted Bundy în comun

Vladimir Putin steaguri

Foto: Getty Images

Vladimir Putin și Ted Bundy au ceva în comun: psihopatia. Nu simt milă față de victimă. Amândoi sunt ucigași în serie, însă nu pe aceeași treaptă a scării răului. Putin își omoară zilnic mii de „frați". Bundy n-a ajuns până acolo. Amatorul ăsta de-abia a ajuns la câteva zeci de victime, de care nici măcar nu-l lega același sânge.

L-am ascultat pe Vladimir Putin repetând poezia arhicunoscută despre a sa „operațiune militară specială” (eufemism ticălos pentru crimă cu premeditare), adică „război în toată regula” pentru oamenii normali.

Spune la un moment dat: „Poporul rus este înfrățit cu cel ucrainean”.

Dacă tot susții asta, ucigându-i pe oamenii ăia din Ucraina, înseamnă că îți omori frații, nu? Cu dragoste, așa, frățește. Putin e genul de killer care se uită în ochii tăi, te mângâie tandru pe obraz și îți taie gâtul, cu un zâmbet trist pe mutră. El n-ar fi vrut, dar parcă da.

Autodenunț mai cinic nu cred că am auzit vreodată. Psihopatie la cel mai înalt grad: să-i spui „frate" omului pe care-l ucizi…

Vladimir Putin nu se face, așadar, vinovat doar de crime de război, de uciderea a mii de civili ucraineni. El este mai mult de atât: un ucigaș în serie al celor pe care-i numește frați.

În logica sa, un călău al propriilor cetățeni.

Vă dați seama cu ce dement se confruntă în momentul ăsta întreaga lume?

Rula în urmă cu câtiva ani un documentar despre cei mai răi ucigași în serie din istorie. Realizatorul programului îi așeza pe toți psihopații pe o „scară a răului”, dându-le note în funcție de cât de feroce se manifestaseră.

Toți nebunii planetei erau acolo, mai puțin responsabilii de genocid. Ted Bundy, Jeffrey Dahmer, John Wayne Gacy, BTK, Harold Shipman, Ed Gein și mulți alți demenți notorii.

Cel mai prolific dintre ei ajunsese la 218 victime (cred că Shipman). Cea mai mare notă o obținuse Dahmer, parcă: aproape 9.

Toți aveau însă ceva în comun: lipsa totală a empatiei. Ăsta este elementul definitoriu al psihopatului: nu simte milă, nu dă doi bani pe victimă, indiferent dacă aceasta îi este mamă, tată, frate sau soră. O strangulează, taie, torturează fără să simtă nimic pentru ea, în afară de plăcere.

Vladimir Putin este noul campion. Ar merita nota 10 cu coroniță și cea mai înaltă treaptă pe scara răului. Ucigașul în serie suprem (asemenea iluștrilor săi predecesori – Hitler, Stalin, Pol Pot), responsabil deja pentru câteva mii de victime.

Ruși și ucraineni, deopotrivă. Frați, cum ar spune killer-ul Putin. Întorși unii împotriva celorlalți și puși să se măcelărească sub privirile sadicului de la Kremlin.

Din nefericire, asemenea ucigașilor în masă de dinaintea lui (nu Bundy ori Dahmer, ăia sunt mici copii, ci adevărații profesioniști de talia unui Stalin ori a unui Hitler), nu va fi eliminat de pe lumea asta prin injecție letală, scaun electric ori spânzurătoare, în urma unui proces echitabil.

Killerii responsabili de genocid mor, în general, de moarte bună, în propriul pat ori, în cel mai rău caz, în buncăr, cu o capsulă de cianură spartă în măsele. Oricâți frați și-ar omorî, oricât de brutal ar face-o.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult