Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Din cauza coronavirusului, o parohie din Italia a anunțat că la o înmormântare pot să participe doar rudele de gradul I ale defunctei. Cum arată supermarketurile din Milano, asaltate de oameni care fac stocuri

Pe ușa unei parohii din regiunea Lombardia, într-o localitate aflată la vreo 30 de kilometri de Milano, un scurt text tehnoredactat pe o foaie galbenă de hârtie atrage atenția că la slujba de înmormântare ce va fi oficiată nu vor putea lua parte decât copiii și nepoții defunctei. 

Foto: captură ecran TPI

În 11 localități din nordul Italiei autoritățile au instituit măsuri speciale pentru prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus: circulația este oprită. Școlile și clădirile publice sunt închise. Evenimentele au fost anulate.

Un reportaj realizat sâmbătă de TPI în zonele considerate focare arată localități pustii, cu trenuri care nu mai opresc în stații, cu multe dintre magazine închise. Într-unul dintre cadre, apare anunțul de pe foaia galbenă.

Cu 153 de cazuri confirmate și trei decese, Italia a devenit cea de-a treia țară din lume, după China și Coreea de Sud, în ceea ce privește răspândirea infecției cu COVID-19. Spaima resimțită încă de sâmbătă de cei aflați în zonele de focar, a ajuns duminică la Milano, capitala regiunii Lombardia, spune jurnalista Mihaela Găneț.

Farmaciile nu mai au măști și substanțe dezinfectante. 

Foto: Guliver/ Getty Images

Rafturile supermarketurilor sunt goale, după cum o arată imagini trimise la redacție și pe rețelele de socializare. 

Oamenii își fac stocuri, cu gândul la un scenariu în care nu vor mai putea ieși din case.

Jurnalista Mihaela Găneț, care locuiește la Milano, vorbește despre măsurile luate de autorități. „La spitale se montează corturi de triaj pentru coronavirus, unde vor fi evaluate cazurile, astfel încât să nu fie contaminați ceilalți pacienți și cei din personalul medical”, explică ea. Școlile din oraș, dar și muzeele, teatrele și cinematografele sunt închise. „Administrația însă lucrează”, explică ea.

Carnavalul de la Veneția a fost anulat. Meciurile din Seria A ce urmau să fie disputate la Milano au fost anulate. Săptămâna Modei de la Milano s-a ținut cu ușile închise, iar Giorgio Armani și-a lansat în week-end colecția de toamnă cu sala goală și a transmis evenimentul prin streaming video.

„Sunt prinsă între două țări și un virus!”

O româncă pe nume Andra Stan a scris pe Facebook despre cât de repede s-au schimbat lucrurile în orașul Milano.

„COVID19. Habar nu am ce înseamnă... Știu doar ca sunt la Milano și pentru una din putinele dați din viața mea nu știu cum sa gestionez situația in care ma găsesc. Ar trebui ca sâmbătă 29. 02 sa fiu in Cluj. Biletul meu de avion este pentru joi 27. 02.a.c. La cum au escaladat aici lucrurile, de ieri, sâmbătă, pana astăzi, duminica, ma face sa cred ca joi va fi o zi prea îndepărtată ca sa o pot prinde in gestiune, iar sâmbătă nu voi putea fi la botezul micuțului Vlad-Gabriel, al care-i nasa, cu onoare am acceptat sa-i fiu. Sunt prinsă între doua țări și un virus! Cine-ar fi zis?!?”, a scris Andra Stan, care a postat și imagini dintr-un supermarket.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu tristete in suflet , s-ar putea sa vedem niste chestii foarte nasoale in urmatoarea perioada. In Italia s-a ajuns aici pentru ca niste italieni "mai smecheri" nu s-au comportat responsabil desi semnale din China au fost destule . Exact pe calapodul a tot felul de tembeli de prin Romania care isi dadeau cu parerea inclusiv pe blogul asta, ca de fapt "corona virus" este o vrajeala si ca nu sunt motive sa luam treaba in serios.
    Si pe cale de consecinta nu reactioneaza corect si reponsabil. Toti romanii care vin din Italia ar trebui sa stea in carantina in acest moment, ceea ce desigur nu se va intimpla.
    Sper sa gresesc dar ramine de vazut .
    • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult