Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Din cauza coronavirusului, o parohie din Italia a anunțat că la o înmormântare pot să participe doar rudele de gradul I ale defunctei. Cum arată supermarketurile din Milano, asaltate de oameni care fac stocuri

Pe ușa unei parohii din regiunea Lombardia, într-o localitate aflată la vreo 30 de kilometri de Milano, un scurt text tehnoredactat pe o foaie galbenă de hârtie atrage atenția că la slujba de înmormântare ce va fi oficiată nu vor putea lua parte decât copiii și nepoții defunctei. 

Foto: captură ecran TPI

În 11 localități din nordul Italiei autoritățile au instituit măsuri speciale pentru prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus: circulația este oprită. Școlile și clădirile publice sunt închise. Evenimentele au fost anulate.

Un reportaj realizat sâmbătă de TPI în zonele considerate focare arată localități pustii, cu trenuri care nu mai opresc în stații, cu multe dintre magazine închise. Într-unul dintre cadre, apare anunțul de pe foaia galbenă.

Cu 153 de cazuri confirmate și trei decese, Italia a devenit cea de-a treia țară din lume, după China și Coreea de Sud, în ceea ce privește răspândirea infecției cu COVID-19. Spaima resimțită încă de sâmbătă de cei aflați în zonele de focar, a ajuns duminică la Milano, capitala regiunii Lombardia, spune jurnalista Mihaela Găneț.

Farmaciile nu mai au măști și substanțe dezinfectante. 

Foto: Guliver/ Getty Images

Rafturile supermarketurilor sunt goale, după cum o arată imagini trimise la redacție și pe rețelele de socializare. 

Oamenii își fac stocuri, cu gândul la un scenariu în care nu vor mai putea ieși din case.

Jurnalista Mihaela Găneț, care locuiește la Milano, vorbește despre măsurile luate de autorități. „La spitale se montează corturi de triaj pentru coronavirus, unde vor fi evaluate cazurile, astfel încât să nu fie contaminați ceilalți pacienți și cei din personalul medical”, explică ea. Școlile din oraș, dar și muzeele, teatrele și cinematografele sunt închise. „Administrația însă lucrează”, explică ea.

Carnavalul de la Veneția a fost anulat. Meciurile din Seria A ce urmau să fie disputate la Milano au fost anulate. Săptămâna Modei de la Milano s-a ținut cu ușile închise, iar Giorgio Armani și-a lansat în week-end colecția de toamnă cu sala goală și a transmis evenimentul prin streaming video.

„Sunt prinsă între două țări și un virus!”

O româncă pe nume Andra Stan a scris pe Facebook despre cât de repede s-au schimbat lucrurile în orașul Milano.

„COVID19. Habar nu am ce înseamnă... Știu doar ca sunt la Milano și pentru una din putinele dați din viața mea nu știu cum sa gestionez situația in care ma găsesc. Ar trebui ca sâmbătă 29. 02 sa fiu in Cluj. Biletul meu de avion este pentru joi 27. 02.a.c. La cum au escaladat aici lucrurile, de ieri, sâmbătă, pana astăzi, duminica, ma face sa cred ca joi va fi o zi prea îndepărtată ca sa o pot prinde in gestiune, iar sâmbătă nu voi putea fi la botezul micuțului Vlad-Gabriel, al care-i nasa, cu onoare am acceptat sa-i fiu. Sunt prinsă între doua țări și un virus! Cine-ar fi zis?!?”, a scris Andra Stan, care a postat și imagini dintr-un supermarket.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu tristete in suflet , s-ar putea sa vedem niste chestii foarte nasoale in urmatoarea perioada. In Italia s-a ajuns aici pentru ca niste italieni "mai smecheri" nu s-au comportat responsabil desi semnale din China au fost destule . Exact pe calapodul a tot felul de tembeli de prin Romania care isi dadeau cu parerea inclusiv pe blogul asta, ca de fapt "corona virus" este o vrajeala si ca nu sunt motive sa luam treaba in serios.
    Si pe cale de consecinta nu reactioneaza corect si reponsabil. Toti romanii care vin din Italia ar trebui sa stea in carantina in acest moment, ceea ce desigur nu se va intimpla.
    Sper sa gresesc dar ramine de vazut .
    • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult