Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Vlad Mixich: România este astăzi mai expusă infecției cu coronavirus decât în urmă cu 48 de ore. Ce putem face - să ne spălăm des pe mâini și evităm să ne atingem fața cu mâinile

Coronavirus Nordul Italiei

Foto: Guliver/ Getty Images

„România este astăzi mai expusă infecției cu coronavirus decât în urmă cu 48 de ore. Motivul este înmulțirea numărului de cazuri din Italia, țară către și dinspre care circulă foarte mulți români. Riscul apariției în România a unor focare de infecție cu coronavirus similare celor din Italia este astăzi moderat către crescut”, a scris duminică seară pe pagina sa de Facebook Vlad Mixich, membru în conducerea Agenției Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă.

152 de oameni au fost diagnosticați cu coronavirus, iar trei au murit în Italia, țară în care diaspora românească este foarte numeroasă. În încercarea de a limita răspândirea virusului, autoritățile italiene au instituit carantina -  manifestările publice sunt anulate, iar școlile sunt închise.

Ce putem face? „Ne spălăm des pe mâini, evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați pe ele, STĂM ACASĂ la primele semne care seamănă cu o răceală/viroză”, subliniază Vlad Mixich.

„Deja majoritatea experților în sănătate publică admit că răspândirea acestui nou coronavirus nu va putea fi oprită la o singură regiune geografică. A spus-o, ceva mai voalat, chiar directorul Organizației Mondiale a Sănătății. Evenimentele din ultimele 48 de ore - creșterea numărului de cazuri în Coreea de Sud, Iran și Italia - sunt un semnal că eforturile autorităților trebuie să se focalizeze nu atât pe stoparea răspândirii (care se pare că nu mai este posibilă), ci pe reducerea impactului negativ al epidemiei de coronavirus.

Autoritățile române trebuie, de urgență, să înceapă o campanie masivă de informare a populației cu privire la comportamentele prin care putem reduce impactul unei posibile epidemii de coronavirus în România. Treimea sfântă despre care am scris mai sus:

1. Spălăm des mâinile!

2. Stăm acasă la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală, respirație dificilă!

3. Evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați pe ele!

Această campanie trebuie declanșată acum! Acum, când conștientizarea subiectului este suficient de mare dar nu a apărut panica pentru că încă nu avem cazuri, această campanie va atinge un maxim de eficiență. Atunci când panica va izbucni, va fi prea târziu pentru informare. Atât eu, cât și medicii și specialiști activi pe rețelele sociale, avem resurse limitate în diseminarea acestor informații foarte utile.

Ministerul Sănătății este cel care TREBUIE să se miște rapid în această direcție. Companiile au la rându-le datoria să disemineze către angajații lor informații similare celor prezentate mai sus”, atrage atenția expertul în sănătate. Potrivit acestuia, everitatea bolii este redusă la cei până în 50 de ani, apoi începe să crească, infecția fiind cea mai periculoasă pentru vârstnici și persoanele care au deja alte boli (diabet, boli cardiovasculare, boli oncologice etc). „FOARTE IMPORTANT: Aveți încredere în medicul vostru și în ce comunică autoritățile de sănătate publică. Nu tot ce veți citi/vedea pe internet este informație reală. Panica dăunează grav sănătății!”, avertizează Vlad Mixich.

Aflați mai mult:

Citiți mai jos postarea integrală: 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Autoritatile romane in materie de sanatate publica vor excela in ce stiu ei sa faca mai bine, adica nimic. Pt ca nu stiu sigur cine va veni la conducerea Romaniei si ele sunt politizate la maximum si d-aia nu vor face mare lucru. Probabil ca se vor intrece toti in fel si fel de declarati sforaitoare si ...cam atat !
  • Like 1
 • Ba baieti bugetarilor e momentul sa lucrati pt salariile pt care va faceti ca lucrati.bine ca nu auntem inca in shengen ca era si mai rau dar si asa pana va treziti cene stie....Si noi suntem cobaii!!!...Vai de curu nostru ca la vama pt masini venite din italia nu este nici o carantina ,pt autobuze nici o carantina,la aeropoarte unde o zis ca fac ....NIMIC!!! daca au impresia ca se va rezolva asta ca autostrazile ....atunci e groasa din povesti,declaratii si promisiuni nu se va rezolva nimic.E groasa oameni buni suntem toti fara nici o protectie toti oamenii din roamania..vai de curu nostru acum se va vedea clar ce inseamna sa alegi oameni si sa pui in functii oameni care nu au nici o treaba cu nimic...
  • Like 2
  • @ Tomi Tomi
   Delia MC Delia MC check icon
   E momentul ca psd să nu mai respingă ordonanțele date de PNL așa, de sanchi, că vin de la dușmanul. Printre care și achiziția de scannere pentru aeroporturi și alte achiziții pentru eventualitatea, destul de probabilă, că acest virus vine și la noi.
   Mulțumim partid iubit, ne-ai lăsat în ...virusul gol!
   • Like 0
 • ai nostrii..? ce carantina.. ce stat acasa.. stau prin mall.. ca nu bate vantul..! :))
  pe ai nostrii nu-i tine nimeni in carantina, ca au "drepturi"..
  • Like 1
 • check icon
  O-hooo... dacă virusul ajunge să se împrăștie la noi, abia atunci vom vedea cu adevărat competența instituțiilor de stat din România: „Colectiv” exponențial scrie pe angajații și șefii acestor instituții!
  Cred că peste jumătate vor intra în concediu medical, sau vor avea piciorul în ghips, ca Stănculescu la Loviluție!
  • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult