Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

De la noapte, Veneţia va semăna cu Wuhanul. Și este doar începutul pentru Europa

Veneția coronavirus

Foto: Guliver Getty Images

Veneto = una dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei, 5 milioane de locuitori, 90% italieni, 3% români... Veneţia, Verona, Padova, Vicenza... de la ora 24 va intra în vigoare ordonanţa guvernatorului Luca Zaia, contrasemnată de ministrul sănătăţii, Roberto Speranza, care va transforma regiunea în copia italiană a Hubeiului.

Sunt interzise manifestările publice, se închid toate şcolile, de toate gradele, muzeele, cinematografele, precum şi orice alt loc de întâlnire publică, până şi magazinele. Vor fi dezinfectate toate mijloacele de transport in comun, inclusiv trenurile.

Măsura se va aplica până la 1 martie, inclusiv, şi va putea fi prorogată.

Una dintre preocupările autorităţilor este modul în care s-au îmbolnăvit cei doi veneţieni, care, din informaţiile de până acum, nu au fost în contact cu persoane venite din China sau cu alţi italieni infectaţi.

Aceleaşi măsuri vor fi adoptate şi de către Friuli-Venezia-Giulia, altă regiune din nordul bogat al Italiei. Ceea ce înseamnă că şi locuitorii din Trieste sau Udine vor avea o săptămână cum nu s-a mai văzut vreodată în Europa.

Aflați mai mult:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    O-hooo... dacă virusul ajunge să se împrăștie la noi, abia atunci vom vedea cu adevărat competența instituțiilor de stat din România: „Colectiv” exponențial scrie pe angajații și șefii acestor instituții!
    Cred că peste jumătate vor intra în concediu medical, sau vor avea piciorul în ghips, ca Stănculescu la Loviluție!
    • Like 0


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult