Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Din păcate, nu s-a terminat! Avem în România două valuri suprapuse (Delta + Omicron), la care se adaugă separarea valului Omicron în 3 versiuni (BA1, BA1.1, BA2)

MS - vulnerabilitati

Foto: Inquam Photos / George Călin

Săptămâna trecută am fost ținuți în ceață în privința circulației variantelor VOC, care determină îngrijorare, dar raportul de marți al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT)-NSP relevă o surpriză neplăcută: prezența versiunii BA2 a variantei Omicron în România direct în circulație comunitară, probabil majoritar între tineri.

Vedem de asemenea că Omicron a devenit aproape complet dominantă, cu 90% din cazurile secvențiate săptămâna trecută. Dacă aceste eșantioane au fost colectate în perioada cu 20.000 de cazuri pe zi, atunci Delta reprezintă încă aproximativ 2.000 de cazuri pe zi. Avem așadar în continuare două valuri suprapuse (Delta + Omicron), la care se adaugă separarea valului Omicron în cele 3 versiuni (BA1, BA1.1, BA2) prezente în România.

BA1.1 este BA1 + mutația R346K, care o face să evadeze mai ușor imunitatea bazată pe anticorpi. Această variantă reprezintă 20% din cazurile secvențiate în România și publicate în baza de date GISAID, deși nu apare în raportul VOC.

BA2 reprezintă deja peste 1% din cazurile secvențiate și trebuie urmărită cu atenție. BA2 este aproape de două ori (90%) mai infecțioasă decât BA1 în Danemarca după ce valul produs de BA1 a ajuns la vârf. Sunt multiple motive de îngrijorare legate de BA2, însă asta îi privește mai ales pe nevaccinați.

Eficiența vaccinului pare să fie la fel de ridicată pe BA2, cum este față de BA1.

E problema adulților dacă le place ruleta rusească cu COVID-19, însă în țări ca Danemarca și Marea Britanie, copiii sunt principala populație nevaccinată și asta se vede pe curba infectărilor și în spitale.

Copiii însă nu pot decide pentru ei și depind integral de adulți pentru protecția sănătății lor.

BA2 are caracteristici care o fac potențial și mai periculoasă pentru copii decât BA1 și până apar datele comparative trebuie să fim extrem de prudenți.

Lipsa de îngrijorare și neglijența de care dau dovadă autoritățile în privința copiilor pot avea consecințe incalculabile, odată cu adoptarea măsurilor de relaxare din această săptămână, inclusiv în privința carantinei elevilor.

Autoritățile au ajuns să se comporte de parcă COVID-19 e doar o gripă și adoptă măsuri de relaxare din țări incomparabil mai bine vaccinate. Dar și dacă ar fi „doar" o gripă, tot ar fi o pandemie devastatoare la un asemenea număr de infectări zilnice și ar fi complet iresponsabil să trimiți copiii infectați în clasă.

COVID-19 însă nu e o gripă, este o boală sistemică de 10 ori mai letală decât gripa sezonieră (o boală foarte gravă cu mortalitate de 1 la 1.000) și aproape la fel de letală ca gripa spaniolă, în ciuda faptului că avem 100 de ani de medicină în avantajul nostru.

În imagine, am adăugat în casetă curba deceselor de la marea pandemie din 1918 în Anglia, pentru comparație.

 

clic pe imagine pentru a mări dimensiunea

Pandemia din 1918 a avut 3 valuri. Ultimul val al pandemiei nu a fost cel mai mare.

Nu știm câte valuri va avea pandemia din 2020. Suntem în valul 5. E mai mare decât cel precedent și în privința numărului de decese, nu mai mic! De unde am tras noi concluzia că e ultimul? Avea mai mult sens să credem, prin comparație, că pandemia se va termina după valul 3, când s-au grăbit și președintele și premierul să ne asigure că e gata.

Nu știm când va fi gata, dacă vom capitula în fata pandemiei. Omenirea permite coronavirusului să acumuleze în câteva luni mutații de care ar avea nevoie de sute de ani să le obțină în condițiile din 1918.

Dar noi suntem siguri că pandemia se va termina într-o lună. Cineva ar trebui să anunțe și virusul de asta...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Chinezii specialiști în transmiterea globală a virusurilor au descoperit sau re-descoperit un nou virus NeoCovid cu o rata de succes - a se citi deces - de 30% din infectați. Prin urmare toate variantele 122.xy.litera_greceasca@.exe descoperită pana acum pălesc în fata noii descoperiri. Așa ca o sa devenim experți în analize și statistici.
    P.S. Totusi ma intern cum de toate aceastea apar acum în perioada maxima de vârf a tehnologiei. Iar dacă ne gândim numai putin ca poate acest lucru a fost făcut intenționat întrebarea este pentru ce? Pentru controlul planetei? Controlul planetei la ce, dacă tu ramai singur și plin de bani pe o planeta distrusă economic și bolnava?
    • Like 0
  • Din pacate Republica.ro a devenit un site in care poate scrie aproape oricine. Nici macar nu conteaza daca acest "specialist" are sau nu dreptate. Important este ca oricine cu orice pregatire poate face o "analiza" pe republica.ro. Pacat.
    • Like 3
  • Octavian Jurma probabil ca nu l-a citit pe Nicholas Taleb, altfel nu făcea comparații între pandemia din 1918 și Covid. Domnu' Octavian scrie un articol foarte 'tehnic', bazat pe o prezumție : "surpriză neplăcută: prezența versiunii BA2 a variantei Omicron în România direct în circulație comunitară, probabil majoritar între tineri.". 'With all due respect - buț you know that inevitably disrespectful remark will follow" - cum este posibil așa ceva? Mi-am permis sa mă uit pe LinkedIn la ce pune dom' Octavian pe acolo. Dumnealui este 'specialist" în 'executive management consultant'. Nu este infecționist, nu practica medicina. Întrebarea care se poate pune este: de ce crede Octavian ca este în măsură sa dea sfaturi referitor la vaccinare ( mai ales la copii)?
    De fapt, dacă priviți în urma, nici un 'specialist' nu a știut ce sa facă cu acest Covid. Au bijbiit , ceea ce poate fi de înțeles. Ceea ce nu este de înțeles este faptul ca nu pot sa recunoască ca nu știu.
    • Like 2
  • Mihai check icon
    omule , nu ai obosit?
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult