Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Dinamica PSD, PNL, USR-PLUS, PMP și a „Partidului BOR”. Cum am trecut de la importul de electrocasnice nemțești la cel de ideologii politice

Ludovic Orban termoscanat

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Solidaritatea venită odată cu instalarea crizei pandemice s-a terminat. Două luni de zile, știrile au fost dominate de subiecte privind COVID-19, cu guvernul în prim-plan, iar partidele „de opoziție” au fost mai degrabă absente.

România reintră într-o logică electorală. Trecând peste declarațiile generice de campanie, devine din ce în ce mai evidentă tendința partidelor de a folosi o abordare specifică industriei muzicale a anilor 2000. Mesajele și „stilurile” din Occident sunt preluate și adaptate realităților din România.

Abordarea nu este tocmai nouă, ci a devenit o realitate încă din 2015 când în anumite cercuri de influență din zona PSD se insinua că Dacian Cioloș are legături cu miliardarul George Soros. Soros era deja demonizat de ani buni de conservatorii americani, dar și de cei din țara sa natală, Ungaria. Se poate spune că 2015 a reprezentat momentul de cotitură al propagandei PSD. După ce în 2014 acuzațiile la adresa lui Klaus Iohannis erau legate de numărul caselor, de lipsa urmașilor și de originea numelui, iată că un an mai târziu, conspirațiile deveneau principala temă de campanie a PSD. Ulterior, partidul avea să reclame existența unui stat paralel, similar cu „deep state”-ul de care se vorbea în SUA, și să promoveze nevoia de reformă în justiție, exact precum guvernul polonez.

Astăzi, la un an după arestarea fostului președinte al partidului, Liviu Dragnea, PSD este în degringoladă. Codrin Ștefănescu, fost secretar general al PSD și fost membru PRM, îi atacă pe actualii lideri ai partidului, numindu-i chiar securiști. De cealaltă parte, președintele PSD, Marcel Ciolacu și alți lideri PSD insistă să nu poarte mască de protecție, încercând astfel să câștige simpatia celor care încă nu cred în COVID-19. Așadar, indiferent de tabără, discursurile celor din PSD girează existența unei conspirații. Aceasta poate fi locală, securitatea ca parte a statului paralel care încearcă să distrugă PSD, sau globală, criza COVID-19. Totuși, PSD nu este singurul importator de cultură politică occidentală.

USR s-a dezis rapid de sloganul „uniți în diversitate” promovat de fostul președinte al partidului, Nicușor Dan. Calea aleasă a fost una liberal-progresistă odată cu poziționarea împotriva referendumului pentru familie din 2017. Agenda LGBTQ, practic inexistentă până atunci în spațiul public românesc a fost preluată și transformată într-un succes de proporții de către USR. Ironic, ultraconservatorii de la Coaliția pentru Familie i-au oferit noului partid progresist rampa perfectă de lansare. Astăzi, Alianța USR-PLUS defilează cu o platformă centristă economic și social-liberală din punct de vedere al valorilor morale, fiind practic o copie românească a platformei președintelui francez Emmanuel Macron. Totuși, atât USR, cât și PLUS se autodeclară de centru-dreapta, o strategie foarte eficientă întrucât o mare parte a electoratului asociază stânga cu PSD sau chiar cu regimul comunist.

Rolul partidului conservator părea că poate fi luat de PNL odată cu cooptarea lui Mihail Neamțu și a lui Matei Dobrovie, fostul parlamentar USR care și-a asumat susținerea referendumului pentru familie. Totuși, aceștia nu au avut un rol central în PNL. Mai mult, Mihail Neamțu a părăsit partidul în 2019 pentru a candida la alegerile prezidențiale cu susținerea unui mic partid conservator, Alternativa Dreaptă. Ulterior, a renunțat la candidatură pentru a-l susține pe Theodor Paleologu, candidatul PMP.

Așadar, PNL n-a pus la înaintare o ideologie, ci a mizat pe cartea „realpolitik”. Această alegere e posibil să fi venit după ce românii, majoritar religioși, au arătat un oarecare pragmatism stând acasă la referendumul pentru familie. Ca urmare, prin adăugarea unor primari cu notorietate pe lista pentru alegerile europarlamentare, PNL și-a legat campania electorală de realizările partidului la nivel local. Apoi, a început să-și promoveze oamenii după imagine și realizări, indiferent că aceștia erau liberali sau conservatori. Fiind la guvernare, PNL arată ca un partid moderat contestat atât de progresiști, cât și de conservatori. O imagine similară vedem în Germania la alianța CDU/CSU, membră a Partidului Popular European alături de PNL.

Astfel, pare că partidul lui Traian Băsescu încearcă să preia haina conservatoare. Asta ar explica declarațiile recente ale fostului președinte privind „țiganii”, pentru care a fost amendat de CNCD, dar și pe cele în care îi apără pe protestatarii anti-COVID-19. Totodată, n-ar fi o surpriză ca domnii Neamțu și Paleologu împreună cu Adrian Papahagi și alți intelectuali creștin-democrați să fie prezenți pe listele PMP la alegerile parlamentare. Totuși, este interesant de urmărit cum acești intelectuali profund anticomuniști vor face încă o dată front comun pentru promovarea ideilor conservatoare cu anumiți înalți prelați cu legături cu fosta Securitate.

Reamintim că inclusiv ÎPS Pimen, recent decedat după infectarea cu COVID-19, a fost colaborator al Securității. Aici apare unicitatea în ceea ce privește politica românească, întrucât Biserica a fost mai mereu asociată cu stânga politică, cu PSD și pe alocuri chiar cu Securitatea. În UE și SUA, Biserica este de multe ori în centrul politicilor de dreapta, iar în cazul Poloniei este chiar asociată cu anticomunismul.

Așadar, se poate spune că România nu este departe de Occident în ceea ce privește tematica partidelor politice. Din contră, se observă cum anumite formațiuni și personalități politice încearcă să se încadreze în șabloanele vestice, ținând totuși cont de realitățile autohtone. Astfel, s-a ajuns ca politicile centriste sau de stânga să fie vândute ca politici de centru-dreapta și ca foști colaboratori ai securității să fie apărați chiar de anticomuniști în numele protejării bisericii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Mda, partide, partide, partide....
    • Like 1
  • Mie imi place poza, tinerele cu manusi si masca cu termometru laser scaneaza temperatura politicienilor. Si daca are vreunul temperatura peste.... urla la ei, Stati acasa?Asa se educa masele sa copieze ca oile comportamentul elitelor(la noi nu mai exista specia de mult dar folosim cuvinte arhaice)si sa voteze la fel ori sa creada orice brasoava electorala. Se cuvine a face un update la prostia omeneasca a lui Ion Creanga. Inca o data si din nou o definitie a prostiei la zi este... sa faci mereu acelasi lucru si sa astepti rezultate diferite. Vise placute cu USR astia sant ultimii cu care am votat pe lumea asta. La fel si Iohannis. De acum votez cu turma mica, proasta si pupatoare de moaste a Lui Isus Hristos,pastorul cel bun. Si sa indrazneasca politicienii sa se ia la tranta cu moartea
    • Like 0
  • Domnule Vișan, sunteți în campanie pentru USR+. Văd că este singurul partid prezentat pe lard, ultrafavorabil; celelalte partide sint doar fundalul pe care se desfășoară marșul triumfal al USR. Dar cred că sunteți prea optimist. USR se vinde drept partidul tinerilor, iar dl. Barna se vede un fel de Macron. Dar dl Barna este departe de amplitudinea personalității d-lui Macron, iar USR este departe de curajul, vioiciunea, generozitatea și spiritul deschis al tinereții. Ba e chiar plictisitor de bătrânicios. Trei luni a chibițat. Iar acum a ieșit la pescuit de voturi alături de PSD.
    • Like 1
    • @ Stroe Adriana
      Delia MC Delia MC check icon
      Like.
      Extrem de curajos.
      Am văzut toți postările lor acide antiguvernamentale, susținătorii lor ( să nu zic troli) care au invadat platformele după modelul psd. Și aici sunt câțiva. Totuși fiindcă au fost criticați ( eu le-am zis să facă alianță cu psd, că tot le-au preluat metodele) au lăsat-o mai moale îndreptându-și tirul către psd. Nu știu alții cum sunt, dar eu nu uit. Stau totuși cu ochii pe ei, poate-poate. Fiindcă SINGURA soluție este alianța USR+ cu PNL. De ce? Psd, alde, pmp și pro-Romania, plus UDMR abia așteaptă. Stau la pândă și împreună ar face arșice un partid singur ca PNL ori USR+. Si ne-am întoarce de unde am plecat. Dar o coaliție formată din, nu. Nici măcar asta nu-i sigur. Dar alternativa revenirii psd ar trebui să ne aducă la realitate.

      • Like 0
    • @ Stroe Adriana
      Sărut-mâna,
      Dacă sunteți curioasă în legătură cu părerile mele politice, vă aștept cu drag pe pagina mea de Facebook sau pe grupul Republica.ro să dezbatem. Cred că o să aveți o surpriză în ceea ce mă privește. Cât despre text, acesta vrea face o paralelă între partidele autohtone și ce se întâmplă pe scenele politice din vest. Nu vreau să sugerez că un partid e bun și altul e rău, ci doar să le prezint particularitățile într-un context global. Oricum, vă mulțumesc pentru feedback!
      • Like 0
  • Parerist check icon
    Nu doar partidele politicie, insa si jurnalistii, trolii, comentacii sau chiar simplii parerologi fara interese speciale repeta de multe ori ca papagalii slogane ideologice si de stanga si de dreapta venite din afara si fara prea mari legatura cu realitatea in general si cu atat mai putin cu cea romaneasca. Realismul sau pragmatismul par sa fie "ideologii" demodate.
    • Like 2
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      Iată de ce: gândirea în slogane și lozinci e simplă! Repeți ca papagalul și gata. Nu trebuie să mai pui capul la contribuție.
      Realismul și pragmatismul însă, cer gândire. Iar omul e comod, simplu.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult