Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Diplomația energetică a Ungariei este una mult mai bună decât a multor țări din Europa. Cât câștigă Ungaria din derogarea pe care a obținut-o de la UE pentru petrolul ieftin din Rusia – expert în energie

petrol - lucrator - Foto Guliver/Getty Images

Foto Getty Images

Ungaria obține un „profit important”, cu cel puțin 30% mai mare față de cel din anii anteriori, în urma derogării pe care a obținut-o de la Uniunea Europeană pentru a continua să importe petrol rusesc ieftin, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Amintim că liderii UE au convenit în ce privește un embargou asupra importurilor de țiței din Rusia, care va intra în vigoare la începutul anului şi care, deocamdată, nu afectează importurile prin conductele care alimentează Ungaria, Slovacia şi Cehia, ţări fără ieşire la mare. 

Moderator: Ungaria continuă să importe țiței ieftin din Rusia la preț redus. Această țară vinde benzină în România, prin firma maghiară, la prețurile practicate de piața din România. Face profit Ungaria din această afacere, această derogare pe care a obținut-o de la UE, continuând să importe țiței ieftin din Rusia, face profit vânzând în România?

Dumitru Chisăliță: Absolut. Face profit și face profit important. Aș completa ce ați spus și pe gaze naturale. Să știți că cel mai mare importator de gaze este MOL, din Ungaria. Tot gaze rusești, pe care le aduce via Turcia, Bulgaria, Ungaria, România și ajung tot în România. 

Moderator: Aveți un ordin de mărime, cât face pe zi Ungaria? Cât câștigă Ungaria din această mică derogare pe care a obținut-o?

Dumitru Chisăliță: Nu am un ordin de mărime. Nu m-am gândit să fac un astfel de calcul, dar este clar că discutăm probabil undeva de cel puțin 30% profit suplimentar, față de profitul pe care îl făcea în anii anteriori.

Moderator: Sunt politicienii maghiari mai deștepți, mai șmecheri decât politicienii români?

Dumitru Chisăliță: Eu spun că Ungaria are o diplomație energetică foarte bine pusă la punct. Vă spun asta nu doar din ce s-a întâmplat în ultima vreme. Să fim sinceri, bătălia care a fost câștigată în UE, ca să se păstreze țițeiul ieftin din Rusia, a fost dusă de Ungaria. Că după aceea s-au alăturat și alte țări..., dar Ungaria a fost cea care a initiat și a dus această bătălie. Și a și câștigat-o până la urmă. Dar diplomația energetică a Ungariei e una mult mai bună decât a multor țări din Europa. MOL, care este companie 100% de stat a Ungariei, are filiale atât pe țiței, cât și pe gaze naturale în aproape toate țările din Europa. Ei fac profit nu doar în țara lor, ci fac profit în alte 15 țări din Europa și Asia, tot acest profit ajungând în Ungaria, ei își permit, la nivelul consumatorilor lor, să vină cu un adaos mult mai mic, tocmai pentru a satisface ceea ce înseamnă cererea din țara respectivă.

Moderator: Diplomație, dar și dependență. Pentru că acest tip de diplomație energetică de care vorbiți a dus Ungaria într-o poziție de dependență față de Rusia.

Dumitru Chisăliță: Da, dar nu e singura țară dependentă de Rusia. E și Bulgaria, într-o mare parte. 

În 2020, Rusia a furnizat puţin peste un sfert din importurile de petrol necesare țărilor membre ale Uniunii Europene. Acordul între liderii UE a fost încheiat, la finalul lunii mai, după ce ceilalţi lideri ai UE au fost de acord să acorde o derogare Ungariei, pe care nu au reuşit să o convingă în urma unor săptămâni de discuţii.

Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, ţări fără ieşire la mare, se aprovizionează cu petrol rusesc de la Druzhba şi reprezintă 10% din importurile exceptate temporar de la embargo, potrivit Reuters.

Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că ţara sa a obţinut, de asemenea, o derogare până la sfârşitul anului 2024, deoarece rafinăria sa este proiectată să primească numai ţiţei rusesc.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, începând de la ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu stiu de ce Ungaria este de 30 de ani cu 5 pasi inaintea noastra. Autostrazile le-au facut de mult, la noi se produce Dacia si Ford, la ei Mercedes, Audi si BMW, la noi se inchide Alro Slatina, Arpechim, Oltchim, Azomures, la ei se deschid combinate noi, aici sportul e la pamant, aia deja isi permit sa investeasca prin Transilvania, Iohanis al nostru tinu 8 premieri in 8 ani, Orban al lor e premier de cine mai stie cand si parca lumea acolo merge la vot cam 70%, la noi 30%... Cat despre razboiul asta, va spun o poveste: Intr-un sat numit Terra traiau doi consateni ce se dusmaneau. Unul mostenise de la bunici o mare padure (de sonde) si alte cele, celalalt era camatarul satului. Camatarul punea gheara pe tot si toate, toti erau datori la el si puse pistolari in cam tot satul. Acum vru sa puna pistolari taman in curtea vecinului aluia cu padurea pe care-l dusmanea. Asta, suparat tare, trimise el pistolari d-ai lui in curtea vecinului, nu de alta. dar nu vroia sa se trezeasca cu pistolarii dusmanului taman la gardul sau, pentru ca el statu in ograda lui cuminte si dadea lemne la toti din sat care vroiau sa cumpere. Chiar zise mai inainte sa se inteleaga cu camatarul sa nu intre peste vecin, dar camatarul nu si nu, ca el cica n-ar vrea sa trimita pistolari, ca n-au la ce sa se-nteleaga. Padurarul simti ca e mintit si cu inima stransa, trimise pistolari, taman in curtea vecinului unde se nascuse strabunicii lui. Acum vecinul o dadu si el la intors ca nu ar vrea pistolarii camatarului in curte dar c-ar vrea sa fie trecut pe caiet (UE) ceea ce padurarul fu de acord, ca nu-i treaba lui daca se imprumuta la camatar. Si uite asa ne treziram cu taraboi in curtea vecinului, de-i fugi muierea prin vecini, adica si pe la noi, ca urmatoarea casa pe ulita-i a noastra, a valahilor, cu curtea plina de pistolari, cu copii plecati in vecini sa lucre, cu parintii certati si datori de nu mai misca nimic in curte fara voia camatarului, iar aluia nu-i pasa decat de pistolarii lui si mai trimite o branza (fonduri UE) sa-i creasca p-aia mici ca tare-s buni de slugi prin curtea vecinilor. Iar cand nu mai pot ii trimit indarat in curta valahului sa-si planga batranetile si punga goluta. Hai c-am obosit, ma aia pe mine grija de curtea altuia, ma duc sa-mi pregatesc mamaliga, numai sa-mi deie ala lemne ca tare s-or scumpit de cand cu taraboiul.

  • Like 0
  • @ Ciobanu Florin
   Ungaria a fost dintotdeauna, nu de doar 30 de ani, este și va fi mereu nu cu 5 pași, ci cu ani-lumină înaintea etern înapoiatei Românii!

   România e mioritică, de asta românii o fac meteu de oaie!

   S-a tot spus de către unii că de asta e rău la noi, fiindcă mereu ne conduc preponderent cei din acea parte de Românie unde se zice că s-a răsturnat carul cu proști.

   Dar iată că deja de 8 ani suntem conduși de cineva nemioritic, din cu totul altă zonă a țării decât Oltenia săracă, și anume de prostannis, care se vede clar că e prostia la superlativ!

   Degeaba prostannis de Sibiu/Hermannstadt este de aceeași etnie cu Sahra Wagenknecht de la DIE LINKE, Partidul Stângii din Germania, dar degeaba, că el, prostannis nevertebratul, este marioneta Americii imperialiste, deci nu va cere niciodată fățiș ce e bine pentru Germania și Europa și implicit și pentru România și ceea ce Sahra Wagenknecht cere cu curaj și verticalitate, fățiș și în gura mare: încetarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream Zwei.

   Din ce în ce mai mulți germani vor asta! Și vine iarna, iar germanii nu sunt mioritici și nu vor vrea să înghețe de frig ca noi, cei din etern înapoiata Românie! Deci zilele lui schlappschwanz scholz la putere în Germania sunt numărate!

   M_ie americii imperialiste și ucrainei fasciste!

   Ja für Nordstream Zwei!
   • Like 0

Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult