Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

La ce ne mai trebuie diploma de Bac? Director de liceu: „În loc să meargă la bac, un elev s-a dus la examenul de permisul auto”

Anul acesta, în clasele a XII-a și a XIII-a, erau înscriși, potrivit datelor de la Ministerul Educației, 161.488 de elevi, însă doar 71,23% dintre ei s-au înscris, mai departe, la examenul de Bacalaureat. 

Procentul este mai mic decât anul trecut, când 76% din cei 187.000 de liceeni aflați în clasele terminale s-au înscris la Bac. 

„Astăzi (luni, n.n.) începe examenul de bacalaureat şi urez mult succes tuturor celor 137.344 elevi înscrişi (n.r. din seria curentă și din promoțiile anterioare). Îmi doresc ca fiecare dintre voi să obţineţi rezultate bune şi foarte bune, bazate pe dedicarea voastră din toţi aceşti ani. Însă, tot astăzi, peste 45.000 elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a nu vor intra în examenul de bacalaureat. Cred că este nevoie să investim mult mai mult efort în a asigura tuturor elevilor un parcurs educațional complet și pe măsura potențialului lor. România nu îşi poate permite să lase un procent atât de însemnat din generaţiile tinere fără o şansă reală de integrare în piaţa muncii la un nivel adecvat. Aştept ideile tuturor celor interesaţi în a creiona o viziune pentru a schimba această stare de fapt la www.romaniaeducata.eu", a scris pe Facebook președintele Klaus Iohannis.

Alexandru Mitru, directorul liceului teoretic „Ion Ghica” din Răcari, un orășel din județul Dâmbovița, vorbește pentru Republica.ro despre motivele care fac ca mulți dintre liceeni să nu participe la examenul de maturitate. În liceul lui, 15 elevi de clasa a XII-a au rămas corigenți și nu au putut astfel să intre în Bac. 

„Anul acesta, procentul de absolvenți înscriși la Bac este de 100%. Și totuși, astăzi, la proba de competențe avem doi elevi din seria curentă și unul din seria anterioară, care nu s-au prezentat. De obicei, ei se înscriu la Bac, din dorința de a face același lucru cu colegii, de a fi în rândul lumii, însă motivația unora de a susține acest examen este zero. Anul trecut, am avut un caz foarte elocvent: un absolvent nu a venit la examen pentru că avea programată în aceeași zi și proba de permis auto. Și a preferat să dea proba pentru permisul auto, în locul celei de competențe”, spune Alexandru Mitru. 

Pentru unii dintre absolvenții de liceu Bacalaureatul este un obstacol prea greu de trecut: se simt prea puțin pregătiți din capul locului, ca să încerce măcar să îi facă față. Pentru alții, Bacalaureatul nu mai poate reprezenta o poartă către reușita în viață. „Ei au un alt obiectiv, să plece în străinătate, să câștige bani, nu să urmeze o carieră în care au nevoie de Bacalaureat”, a văzut directorul de liceu. Tot anul trecut, un alt elev nu s-a înscris la Bac pentru că a plecat la muncă în străinătate, împreună cu părinții. Anul trecut, 56% dintre absolvenții liceului au promovat în prima sesiune examenul de maturitate, procentul crescând la 62% după cea de-a doua. Procentele situează liceul sub media națională, dar în prima treime a liceelor din județul Dâmbovița.

Recent, liceul „Ion Ghica” a intrat într-un program, „Răcari 2020”, care își propune, între altele, îmbunătățirea rezultatelor elevilor la examenele naționale.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Robert check icon
  Din pacate este trist de adevarat.o poveste asemanatoare dar mult mai grava am auzit de la un inspector scolar.certa o clasa de elevi de clasa XII ca nu isi dau silinta si in acelasi timp ii intreba ce o sa faca la bac.raspunsul vine, care BAC? si ii arata in curtea scolii o fabrica de textile.NIMENI NU AVEA MACAR IN GAND sa dea BAC-ul!!!insa atunci de ce ii mai chinuim sa invete lucruri pe care nu le doresc? De ce nu aflam ce doresc sa faca in viata si sa-i pregatim in directia potrivita? Eu unul insa ma bucur sa vad si astfel de cazuri caci m-am plictisit rau sa vad angajatori care cer si la soferi de TIR studii superioare.
  • Like 0
 • golan check icon
  Cum ba sa tii un elev pe bancile scolii 12 ani de zile din viata sa (10 ani obligatoriu, auzi) si apoi sa nu fie in stare sa rezolve subiectele necesare pentru absolvirea examenului de bacalaureat?
  Examenul in sine nu-i este necesar elevului, ci cunostiintele respective. Este minim-minimorum ce i se cere elevului pentru nota de trecere.
  Examenul nu reprezinta o necesitate pentru elev, dar este un bun indicator pentru performantele profesionale ale educatorilor si profesorilor acestor copii.
  • Like 0
 • check icon
  Bacalaureatul nu este o condiţie sine qua non pentru a reuşi în viaţă. Am avut colegi care, din clasa a VIII-a, s-au dus la şcoala profesională iar ulterior s-au angajat, iar acum sunt oameni respectabili cu familii şi... nepoţi. Cred că noi, părinţii, ne forţăm copiii să facă cea ce n-am reuşit noi în tinereţe. Mai înţelept ar fi să ne facem mai mult timp pentru copiii noştri, să le descoperim talentele sau preferinţele şi să-i îndrumăm spre zona în care pot face performanţe. Spre exemplu, mai bine să lucreze mecanic auto într-un service, sau în propriul atelier, unde să facă minuni, pentru că lucrează ceea ce-i place, decât să facă nu ştiu ce facultate obscură şi să ajungă vânzător la chioşcul de ziare, sau salahor prin străinătate. Deci, părerea mea este că n-ar trebui să dăm vina tot timpul pe stat, ar trebui să ne mai uităm şi la noi înşine; mai ales la relaţia pe care o avem cu copiii noştri. Pe cinstite: când aţi discutat ultima dată cu fiul/fiica dumneavoastră? Aşa, de la om la om?
  • Like 0
  • @
   check icon
   P.S. Nu am văzut filmul, dar din cronicile citite am înţeles că "Bacalaureat" n-ar fi departe de un film didactic pentru părinţi.
   • Like 0
 • Scoala romaneasca si-a pierdut demult menirea si cred ca s-a intamplat asta, nu neaparat din vina profesorilor sau a elevilor,ci pentru ca s-a dorit prabusirea sistemului de educatie : reforme haotice ,politizarea invatamantului, ,, nesfarsite si incompetente schimbari/schimbati in educatie'' ! S-au schimbat multe ,dar de fapt nu s-a schimbat nimic:programe scolare ineficiente,manuale greoaie, si peste toate acestea sistemul de admitere al elevilor la liceu,al studentilor la facultate a dus la aparitia in timp a unor situatii greu de gestionat .De ce nu dau sau nu iau elevii examenul de bacalaureat?pentru ca multi sunt admisi in liceu cu note foarte mici , care nu ii pot duce la o finalizare a studiilor intr-un mod corect si onorabil.Admiterea la liceu a fost compromisa,iar admiterea la facultate pe baza unui dosar au distrus ideea de competitie,competenta !Dar privind in jur te intrebi : intr-o tara in care nimic nu mai este functional,in care tupeul a luat locul bunului simt,in care ,,valoarea'' unor indivizi se masoara in numarul de dosare penale ,cum poti convinge ca scoala mai inseamna ceva?
  • Like 0
 • Valentin check icon
  E interesant ca dintr-o tara dominata de clasa muncitoare cum ajunsesem in comunism ne-am transformat intr-o tara de intelectuali. Inflatia e prezenta si aici. A face o facultate a devenit un lucru usor, comun. N-am inteles niciodata de ce un om trebuie sa faca obligatoriu o facultate daca doreste sa deprinda o meserie. In definitiv orice meserie e onorabila daca o faci cu pasiune, de la bucatar la mecanic auto. Nu stiu daca exista bac diferentiat, dar ar trebui sa existe. Ar trebui ca bacul pentru cei care vor sa dea la filologie sa fie diferit de bacul celor care vor sa devina mecanici auto. O societate are nevoie de toate palierele, altfel nu devine functionala.
  • Like 3

 • 1. Afirmaţia "Pentru unii dintre absolvenții de liceu Bacalaureatul este un obstacol prea greu de trecut: se simt prea puțin pregătiți din capul locului, ca să încerce măcar să îi facă față" este foarte corectă, iar absolvenţii sînt victime ale ideii promovate aiurea că formarea nu informarea contează. Formare fără informare nu există, indiferent de sursele informării.
  2. Constatarea "Pentru alții, Bacalaureatul nu mai poate reprezenta o poartă către reușita în viață" este din nou corectă. Şcoala trebuie să asigure tuturor şansa de a se pregăti pentru domeniul de interes. Ideea şcolilor vocaţionale în loc de şcoli profesionale rămîne păguboasă. Orice şcoală trebuie să permită cultivarea unei vocaţii, de orice natură ar fi ea.
  • Like 0
  • @ Gheorghe Moldoveanu
   Venom check icon
   Examenele de admitere ar trebui reintroduse la universitățile de stat și nota la bacalaureat n-ar trebui să conteze, doar diploma. Iar statul ar trebui să acorde burse de studiu pentru specializările deficitare din piața muncii și studenții să fie obligați prin lege să rămână în țară un număr de ani. Iar dacă studentul fost bursier pleacă în străinătate, să restituie subvenția după ce a demonstrat că nu a găsit de lucru timp de un an. La fel, să se deschidă școli profesionale fiindcă absența acestora pune presiune pe liceeni să se înscrie la universități particulare de unde ies cu cunoștințe 0.
   • Like 1
  • @ Venom
   Valentin check icon
   A-l tine pe student un an in tara seamana cu stagiile obligatorii care trebuiau facute la tara in perioada comunista. Cea mai buna solutie ar fi sa ne concentram si asupra unei clase medii care sa ne asigure functionalitate. Cineva care plecase in afara imi povestea - culmea! - cum vazuse un grup de muncitori care ii renovasera baia, cat de curat si de repede rezolvasera totul 'Era ca un fel de balet' imi zicea. E ciudat ca cineva plecat in afara sa discute despre asa ceva, dar traim in apartamente cu peretii strambi pentru ca blocurile trebuiau date la cincinal, unde din chiuveta curge apa maronie si peretii prind mucegai. Eu cred ca o clasa medie functionala ar putea tine in Romania clasa de geniali dupa care plangem atat de tare. Altfel societatea nu functioneaza. Nu traim in cotete, suntem oameni si avem necesitati de baza. Nu avem insa o clasa de baza, o clasa medie, pentru ca ne conentram atentia doar pe 'geniali'.
   • Like 2
  • @ Valentin
   Venom check icon
   Dacă statul subvenționează un student prin bursă, îl poate condiționa să stea în țară măcar o perioadă. Dacă nu vrea bursa, nu semnează contractul, nu e obligatoriu. Subvenționarea are sens pentru domeniile deficitare, la noi. Dacă studentul e recrutat de companii străine, chiar de pe băncile facultății, practic dăm noi banii statelor unde va munci el.
   • Like 2
  • @ Venom
   Valentin check icon
   Poate ca nici nu conteaza compania, pentru ca lucrand in tara va plati automat taxe catre statul roman. Important e sa ramana in tara, insa e greu, nu doar pentru baza materiala, ci si pentru atmosfera generala. Nu e o atmosfera prea buna.
   • Like 0
 • MihaiSt check icon
  Imi pare rau, nu am cont pe FB - dl. presedinte tot asteapta idei de la altii ? Atunci noi ce sa mai asteptam de la el ?
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult