Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Disputa Dragnea - Cioloș: cât (ne)adevăr e în spusele celor doi. Un altfel de fact-checking

La începutul acestei zile, ne-am apucat să verificăm următoarele afirmații legate de stadiul absorbției fondurilor europene în țara noastră.

În urma feedback-ului primit, am decis să edităm articolul. De ce? 

Pentru că am descoperit că, de fapt, autoritățile și politicienii români par să genereze un adevărat haos atunci când vine vorba de cum stăm din perspectiva banilor europeni absorbiți. 

Ce am verificat noi inițial

În mod curent, când se vorbește despre câți bani europeni sunt absorbiți în România, lumea se referă la fondurile structurale și de coeziune. Adică acele fonduri europene care se află „în parohia” Ministerului Fondurilor Europene. Așa că am analizat inițial doar aceste sume de bani rambursate de Comisia Europeană. Asta ne-a dat:

Context

În cadrul întâlnirii din cadrul Orei primului ministru dintre Dacian Cioloș și parlamentari din data de 19.09.2016 a avut loc o dispută verbală între președintele PSD, Liviu Dragnea, și premier privind situația fondurilor europene absorbite în anul 2015. Astfel, cei doi au declarat:

Liviu Dragnea (min 5.54): Am lăsat, de asemenea, o țară care în 2015 a adus 17 miliarde de lei din fonduri europene.

Dacian Cioloș (min 6.15): Spuneați de 17 miliarde absorbite în 2015, dacă am înțeles bine. Din cifrele pe care le-am văzut eu, au fost vreo 3 sau 4 miliarde de euro absorbite în 2015. Anul acesta au fost plătite 3,3 miliarde (...)

Ce verificăm

Câte fonduri europene au fost absorbite în anul 2015.

Verificare

Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene găsim actualizări cu privire la diversele stadii de absorbție de-a lungul timpului ale fondurilor europene. Astfel, am luat ca puncte de referințe raportarea din 31 decembrie 2014, când la sume plăți intermediare de la CE avem suma de 8.625.419.304 euro și 31 decembrie 2015, când la sume plăți intermediare de la CE figurează suma de 11.216.780.462 euro. Așadar, în anul 2015 a fost atrasă suma de 2.591.361.158 euro, adică 11.748.991.647,043 lei.

De asemenea, în ultima raportare privind stadiul fondurilor europene afișată pe 31 august 2016, avem o suma finală de 14.142.255.627 euro ceea ce înseamnă că în anul 2016 au fost absorbite 2.925.475.165 euro, adică 13.104.877.754,469 lei.

Concluzie

Declarația lui Liviu Dragnea este falsă, în anul 2015 au fost absorbite aproximativ 11,8 miliarde de lei din fondurile europene alocate.

De cealaltă parte, informațiile oferite de premierul Dacian Cioloș sunt parțial false. Dacă ne uităm la sumele în euro, în 2015 au fost absorbite aproximativ 2,6 miliarde euro, iar în 2016 aproape 3 miliarde euro. Deși sumele sunt aproape de realitate, având în vedere faptul că sumele vin ca reacție la declarația lui Liviu Dragnea, poate părea că acesta îl contrazice în cifra avansată (pare că Dacian Cioloș a înțeles că Liviu Dragnea vorbea despre miliarde de euro, dar el vorbea, de fapt, de miliarde de lei).

2. Ce ne-am dat seama că am scăpat din vedere

Tocmai pentru că în general vorbim despre sumele alocate pentru fondurile structurale și de coeziune, cineva ne-a atras atenția, pe bună dreptate, că scăpăm din vedere fondurile alocate pentru agricultură și pescuit. Însă, pe lângă acestea, mai sunt și alte programe de finanțare cu alocări pentru România. De exemplu, Programul de cooperare trans-frontalieră. De asemenea, în România intră bani europeni și prin programe de finanțare administrate direct de Comisia Europeană. Pentru unele dintre aceste programe, acțiunea autorităților române contează mult prea puțin (adică există organizații și/ sau persoane fizice care aplică direct la Comisia Europeană, fără a beneficia de vreun ajutor din partea statului român).

Care este atunci dimensiunea fondurilor europene intrate în țară? Dacă ne uităm pe website-urile și rapoartele instituțiilor, intrăm și mai mult în ceață.

Spre exemplu, în raportările privind stadiul absorbției fondurilor din agricultură. Dacă ne uităm la Raportul Anual de progrese privind implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală în România în anul 2015, vedem că la pagina 132 că totalul plăților efectuate pe acest program este de 1,069,197,928.70 euro. Nu știm însă dacă aceste sume reprezintă banii rambursați de Comisia Europeană sau banii plătiți către beneficiari.

Dacă ne uităm în schimb la datele Ministerului Finanțelor Publice, vedem în schimb alte sume vehiculate cu privire la câți bani europeni au intrat în România.

Astfel, în documentul numit Raport privind la execuţia bugetară finală a anului 2015, găsim următoarea evaluare: ”Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate (inclusiv donațiile), în anul 2015, au fost în valoare de 17,4 miliarde lei, în creștere cu 34,1% comparativ cu anul 2014. De asemenea, ca raport în PIB, acestea au înregistrat o creștere cu 0,5 puncte procentuale de la 1,9% cât era în anul 2014 la 2,4% în anul 2015. De menționat că sumele primite de la Uniunea Europeană înregistrate în bugetul general consolidat sunt numai cele aferente proiectelor ai căror beneficiari sunt instituțiile publice, nefiind incluse şi cele destinate sectorului privat” (pagina 19). E posibil ca cifra avansată de Liviu Dragnea să vină din acest raport, însă câtă vreme nu este inclusă valoarea proiectelor beneficiarilor privați, cifra nu se apropie de realitate (nu există o listă a acestora, însă cel puțin pe două programe operaționale - POSDRU și POSCCE - și pe PNDR numărul acestora este semnificativ).

Cu toate acestea, tot Ministerul Finanțelor Publice arată într-un raport privind Evoluţia fluxurilor financiare dintre România şi Uniunea Europeană la 30.06.2016, următoarele date:


Astfel, potrivit acestor date, valoarea fondurilor europene intrate în România este de 6.4 miliarde euro pentru 2015 (adică aproximativ 28.8 mld lei). Pentru perioada de până la 30 iunie 2016, valoarea acestora este de 3.9 mld euro (adică aproximativ 17.55 mld lei), însă trebuie specificat că o parte din acești bani reprezintă pre-finanțări pentru diverse programe.

Misterul fondurilor europene intrate în România se adâncește și mai tare dacă ne uităm la datele oferite de Comisia Europeană, suma totală pentru 2015 este de 6.53 mld euro (adică aprox. 29 mld lei). Aceste sume cuprind însă și programe de tipul celor administrate direct de Comisia Europeană și care au ca beneficiari organizații sau persoane din România.

Sursa: Comisia Europeană

Ultimele două surse - Ministerul Finanțelor Publice și Comisia Europeană - par a fi cele care se apropie cel mai mult de realitate. Valoarea banilor europeni intrați în 2015 în România, din diferite surse, se apropie de 6.4 - 6.5 miliarde de euro (adică aproximativ 29 miliarde de lei). În acest caz, ambele afirmații, atât cea a lui Liviu Dragnea, cât și cea a lui Dacian Cioloș, sunt extrem de departe de adevărul factual.

Concluzie

Credem că prima pistă pe care am pornit este cea corectă - cel mai probabil, atât Dacian Cioloș, cât și Liviu Dragnea se refereau la stadiul absorbției pe fondurile structurale și de coeziune. Însă tocmai pentru că am greșit excluzând din prima ipoteza ca unul dintre aceștia să fi luat în calcul și alte tipuri de fonduri europene (mult mai puțin prezente în spațiul public), am luat decizia de a face această analiză mult mai extinsă, pentru a nu prezenta date trunchiate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trebuie cerut in strda ca dragnea,ponta,tariceanu si toti ceilalti puscariasi si puscariabili sa nu mai indrazneasca sa candideze.
    • Like 0
  • check icon
    Avem o singură problemă în acest moment: psd-ul nu are opoziție! Fără glumă, la nivelul cetățeanului, psd-ul condamnatului definitiv dragnea nu are concurență: nu m-aș mira ca după alegeri să poată forma guvernul singuri! Așadar, ce a spus unul și ce a răspuns celălalt este irelevent - relevant va fi ce va spune un guvern condus de un hoț dovedit și condamnat, din ianuarie 2017 încolo! În rest domnule Blaga, sau doamnă Gorghiu ... numai de bine!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Mie mi-ar plăcea să aflu sumele din spatele campaniilor electorale :) Sume, sponsori şi mai ales obiectul de activitate al sponsorilor. :) Să vină un partid la uşa mea şi să-mi spună: "Iată, afişele pe care le vezi pe stâlpi au costat X milioane şi acestea au fost donate de firmele şi ONG-urile Y, Z şi K. Era să uit, am notat şi obiectele de activitate, să nu mai căutaţi pe internet." Dar astea sunt vise :)
    • Like 0
  • Cred că e bine să fie indicat și unde a apărut asta prima dată: http://www.factual.ro/declaratii/liviu-dragnea-si-dacian-ciolos-despre-fonduri-europene/
    Poate e același autor, dar e elegant să spui de unde provine articolul. Scuze dacă a fost indicat și nu am găsit eu.
    • Like 0
  • Oare dragnea nu este condamnat definitiv pentru fraude electorale? Cum isi permite un condamnat,chiar cu suspendare, si cum de i se permite sa ceara socoteala unui prim ministru? Ce pregatire are acest infractor? Cum de mai conduce un partid, format din hoti, nesimtiti,arivisti, tradatori si vanzatori de tara?
    • Like 0
  • check icon
    Și intrările din 2016 nu sunt pe proiectele anterioare ? De fapt, ați putea spune câți bani europeni au intrat până acum de pe urma guvernului actual, dacă tot ați făcut cercetări ? Acuma, indiferent decât se minte dintr-o parte sau din cealaltă (dacă nu ținem seama de minciuni ci de rezultate), care dintre guverne a fost sau este mai de folos și de ce ?
    • Like 0
  • Tibi_R check icon
    Multumim pentru date si pentru analiza!
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Din nou, Constituţia stipulează că imunitatea parlamentară apară opiniile politice, nu şi asemenea anchete. Pe ce bază se ţine acest vot? Dacă există o lege neconstituţională atunci ar trebui protestat şi împotriva ei.
    • Like 0
  • Adi check icon
    Nu la Dragnea si Ciolos ar trebui sa se uite romanii, ci la cat de fericiti sunt in relatia cu partenerul de viata.
    • Like 0
    • @ Adi
      Valentin check icon
      La asta se şi uită, la cât de fericiţi sunt în relaţia lor cu partenerul lor politic de viaţă...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult