Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Distanțare covidă: Noi, fraierii, care plătim factura

separare

Foto: Jeroen Jumelet/ AFP/ Profimedia Images

Încă o dată se adeverește vorba românescă „dăm tot în boul care trage”. Sectorul privat a rămas singurul care să plătească această criză. Angajații de la privat au rămas fără locuri de muncă, în șomaj tehnic, afacerile s-au închis, facturile curg, ratele au ajuns la scadență. În același timp bugetarii „de lux”, neimplicați direct în combaterea coronavirusului, stau acasă și sunt plătiți că și cum ar munci. Unii au rămas și cu sporul de antenă, deși antena a rămas agățată pe o Casa Poporului goală. Pensiile speciale au rămas intacte.

Angajatul de la privat trebuie să plătească taxe și impozite să asigure salariile bugetarilor, plata pensiilor, finanțarea bugetului de criză. Asta dacă nu e în șomaj tehnic sau chiar șomer. Încă odată se dovedește că statul la stat e cel mai profitabil.

Există categorii de bugetari care stau acasă de la începutul crize fără să presteze absolut nimic. Există alți bugetari care se prezintă part-time la serviciu unde nu au nimic de făcut pentru că activitatea economică e oprită. Pur și simplu se vântură fără rost de acasă la birou și invers.

Bâlbâiala guvernului a devenit deranjantă, astăzi zice una, mâine zice alta. În această perioadă critică, mesajele ar trebui să fie simple și clare, fără explicații inutile, reveniri, precizări, completări. Mulți simt o mare dezamăgire față de felul în care Guvernul „liberal” distribuie „solidaritatea”. PSD jubilează, nu trebuie să facă nimic: cei de la guvern își dau singuri cu stângul în dreptul. Pur și simplu așteaptă să-i vadă cum se împiedică în propriile indecizii.

Veșnica doamnă „ministru al Educației” - așa cum i se spune la televizor, în emisiunile în care e invitată constant -, doamna căreia îi datorăm calitatea învățământului românesc de astăzi, demonstrează că poate conduce chiar și din opoziție. Le-a spus simplu și la obiect: „Dacă vă atingeți de salariile profesorilor se îngheață anul școlar”. 

Solidaritatea în situații grele nu funcționează în România, vedem astăzi încă odată acest lucru. Nu mai cred vorbele goale spuse de niciun oficial. Poate că și-au făcut calcule politicianiste, să nu piardă voturi. Din păcate pentru liberali, cei pe care încearcă să-i protejeze acum, nu i-au votat niciodată și nici nu o vor face. Tot din păcate, cei în spatele cărora pun toată greutatea crizei sunt cei care i-au votat, și care nu cred că o vor mai face.

Ni se demonstrează, prin urmare, vorba poetului, - a câta oară - că vrem solidaritate,.... dar nu pentru căței. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce solidaritate?Pentru un amarat de salariu minim se plateste statului 75% taxe si impozite, indiferent de situatia angajatului. Cele mai mari taxe pe munca din lume, cred. Si de banii astia unii mor de foame si altii huzuresc. De ce nu se reglementeaza salariile ca in West, 1 la 5? Daca Merchel are 15000€ media salariala e de 3000 pentru angajatul de rand. In Romania e de 1 la 25, ca in Africa
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Cu tot regretul, dislike.
    Frustrarea dvs e legitimă, afirmațiile dvs sunt corecte, însă oribil formulate și manipulativ, fiindcă subliniați unele aspecte în timp ce pe altele, le treceți sub tăcere.
    Nu-i prima dată când scrieți în acest fel, demn de o fițuică de scandal ori de facebook.
    Vă place cum ați incitat la ură în Săptămâna mare, oamenii au spus că ar executa bugetari!? Să ajungi să dorești moartea unora, și asta înainte de Paști? Vă puteți imagina ce ați făcut? Sau credeți că nu-i treaba dvs cum reacționează alții, dvs v-ați vărsat năduful și gata, v-ați spălat pe mâini?!

    Sunteți " formator de opinie " ori un predicator însetat de sânge? Dacă doreati să oferiți un tablou corect, trebuia să analizați aspectele și să le prezentați imparțial. Așa se face jurnalismul serios, nu incitând la ură prezentând adevăruri pe jumătate.

    PS: aștept o analiză pertinentă, echidistantă, inclusiv cu propuneri, însă aceasta va veni nu din partea dvs (ați demonstrat în repetate rânduri că nu vă informați asupra celor scrise) ci din partea unui economist.
    PPS: nu sunt bugetar. Remarcile mele se referă exclusiv la stilul " jurnalistic" al autorului.
    • Like 0
  • https://www.facebook.com/MinisterulFondurilorEuropene/videos/846238732524845/
    • Like 0
  • Salariile bugetarilor se dovedesc noua nuca tare a politicii romanesti, venind tare din urma pensiilor speciale. Din cate se pare apar pe turnanta si pensionarii cu punctul de 40%. La toate astea exista o singura soutie: sfanta mare inflatie!
    • Like 6
    • @ Cristian Dogar
      storo check icon
      ....vineeee !!!!
      • Like 0
  • Mizeria morală caracteristică rumânului. Vezi întreaga istorie. Cine a încercat să îndrăznească să fie altfel nu a rezistent mult.
    • Like 5
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      Dacă e așa, apăi e o mizerie de succes.
      • Like 1
  • topala check icon
    A ajuns PNL-ul la putere dupa cum si-a dorit,ce a facut din ce a promis,eliminarea pensilor speciale,restructurarea aparatului bugetar...NIMIC !
    sI-au dorit puterea pt a se imbogatii cum a facut-o PSD.
    IAr de USR ... este o gramada de oportunisti si demagogi.

    30 de ani pierduti pt noi care am stat in tara si am mers la munca si nu ne-au facut militari,procurori,militieni,judecatori ,sereisti sa putem iesi la pensie la varsta de 42 de ani.
    Ce a muncit un militar,a stat in cazarma si la ora 15 a plecat acasa,iar de aia care au plecat in Afganistan sau Iraq au plecat de buna voie si .... si-au platit locul ! Nu orisicine poate sa ajunga in Afganistan,doar cu relatii !
    • Like 7
  • Dorin check icon
    Chiar dacă nu ar fi criză ,tot trebuia o vânătoare de prostie și incompetență bugetară.După politicieni ,bugetarii sunt cei mai vinovați de halul în care a ajuns țara asta.Mâ refer aici la : lipsă profesionalismului, a felului cum s-au angajat a șpăgilor și atențiile care le iau și a bătăii de joc la adresa celor care-i plătesc.
    • Like 12
  • satanae check icon
    Solidaritatea românească funcționează intotdeauna după principiul sfânt "să moară și capra vecinului". Eu nu spun că ar fi corect ca bugetarii să stea acasă și să primească salariul întreg, dar stau și mă intreb cui ar folosi ca și ei să fie trimiși în șomaj tehnic sau obișnuit. Adică, nu știu, mediului privat i-ar folosi la ceva ca și mai mulți oameni să aibă veniturile diminuate și să scadă consumul? Nimănui nu i s-a părut nelalocul lui ca statul să suporte 75% din salariul mediu al angajaților de la privat intrati în șomaj tehnic, pentru că era o măsură de diminuare a efectelor opririi complete a economiei și de oprire a scăderii consumului. De ce, atunci, același stat, dacă-si plătește angajații full time, ar face un lucru greșit? Îi plătește pentru nimic, e adevărat, și mai grav este că face asta și în perioade normale, dar cu ce ar folosi privatilor dacă și oamenii ăia ar rămâne fără bani? Oare cei de la privat pentru cine produc? Pentru ce consumatori? Oare, nimeni nu-și dă seama că, dacă statul ar face asta, tot cei de la privat ar avea mai mult de suferit, într-un final? Sau mergem pe ideea că să fie dreptate până la capăt și să crape dracului, odată, și capra vecinului? Răspunsul cred că este evident și vrem, la fel ca intotdeauna, să vedem capra aia nenorocita cu cracii în sus, zbatandu-se in chinuri, pentru că numai asta ar ogoi meschinul nostru suflețel național.
    • Like 1
    • @ satanae
      Cateva observatii . Aparatul bugetar este platit cu bani reali produsi de catre economia reala . Problema nu este ca exista bugetari , ci ca sunt prea multi - amatori , ineficienti si ,, legati de glie ,, , aceea a aparatului administrativ , unul greoi , asiatic si nu suplu si eficient . Astept vreo 350.000 dintre aceste cartite , in domeniul privat -probabil in 2-3 ani ar pieri ... la propriu : lenesi , imobili , inadaptati , anchilozati mental si inchipuiti .
      • Like 9
    • @ satanae
      Petru check icon
      Chiar nu va inteleg logica. Stiti ca nu e corect ca bugetarii sa stea acasa si sa ia salariul intreg, dar daca asta ajuta la consum e bine. Atunci de ce ne revoltam impotriva pensiilor speciale sau iimpotriva celor care fura de la stat, avand in vedere ca si ei sunt consumatori. Ce castiga privatul atunci cand bugetarii sunt platiti atat cat muncesc? In primul rand sa zicem egalitate de tratament (stiu dv. ii ziceti capra vecinului). In al doilea rand acesti privati devin concurenti la consum alaturi de bugetari. Ati fost vreodata in piata sa cumparati cirese "la prima strigare" cand pretul unui Kg era 50-100 lei. Cand am intrebat"cine dracul le cumpara"? raspunsul a fost "deocamdata cei cu pensii speciale, veniti peste doua saptamani ca o sa avem si pentru dv." In altreilea rand sa stiti ca bugetul statului nu se alimenteaza de la cismeaua din colt ci din taxele platite de privati. Si numai de privati, avand in vedere ca taxele platite de bugetari sunt tot de la buget (ca d'aia se numesc bugetari). Daca exista riscul sa ramana piata fara consumatori nu vi se pare mai corect sa se reduca taxele, platite statului, la toti (privati si bugetari) ca sa creasca consumul. Va ganditi la disparitia sectorului privat din lipsa de consumatori bugetari, dar va invit sa va ganditi si la disparitia sectorului bugetar nesustinut de privati. In concluzie nu e vorba de cracii caprei ci de a ne cocosa in mod egal sub povara coronavirusului
      • Like 7
    • @ satanae
      check icon
      "cui ar folosi ca și ei să fie trimiși în șomaj tehnic sau obișnuit"?
      Întregului popor român care, cu banii pe care îi plătește pe ei, ar putea să facă ceva cu adevarat util.
      "mediului privat i-ar folosi la ceva ca și mai mulți oameni să aibă veniturile diminuate și să scadă consumul"?
      I-auzi una! Ete, na, că mă sacrific eu să accept bani de la tine pe care mă jur să-i cheltui!
      Sper că ești singur la părinți, serios!
      • Like 1
    • @ Luigi Cosma
      Satanae are dreptate, degeaba privații își striga năduful, aparatul de stat trebuie să funcționeze la capacitate și în perioade de criză. Nu cred că dacă unele afaceri s-au închis, sănătatea, poliția sau pompierii ar trebui să tragă și ei obloanele și să lase populația fără servicii publice. Pur și simplu așa funcționează statul. Afacerile funcționează pe principiul boom & bust așa că în perioadele de înflorire a afacerilor privații ar trebui să pună și ceva deoparte pentru zile negre ( cam greu pentru români care nu au viziune strategică și cred că binele ține o veșnicie și invadează plajele exotice sau pârtiile străine iarna și își schimbă mai des bolizii în perioadele de creștere economică ). Am mai scris pe tema asta de câteva ori , nu e vinovat bugetarul că nu îți mai merge ție afacerea. În opinia mea nu cred că suportarea șomajului tehnic de către stat e o soluție ( a fost adoptată în primul rând pentru privați pentru a nu pierde personalul calificat pe care nu l-ar mai regăsi la repornirea afacerii dacă de exemplu ar trece în șomaj clasic). Așa funcționează afacerile , apar și înfloresc în perioade de creștere și se închid în perioade de criză. Dezavantajele pentru bugetari sunt salariile mici, o disciplină mai strictă iar principalul avantaj e stabilitatea locului de muncă. Nu mai exagerați salariile mari ale bugetarilor ( alea privesc doar câteva categorii privilegiate, politicienii, demnitarii și aparatul represiv armata, ministerul de interne, magistrații). Cu pensiile speciale și stabilirea salariilor de către autoritățile locale nu sunt de acord pentru că alea reprezintă privilegii ( au fost votate electoral de politicienii pe care i-am votat tot noi). Acestea cred că vor dispărea când România nu se va mai putea împrumuta de pe piețe la fel cum a pățit Grecia indiferent de ce va stabilii CCR care are propriile privilegii. Nu cred că vre-un partid se va atinge de ele din motive electorale. Am dat exemplu de nenumărate categorii de privați care câștigau obscen de mult în perioade de creștere economică ( avocați, notari, executori judecătorești, medici de familie , medici stomatologi,reporteri și moderatori tv, sportivi, middle și top management de companii mari, antreprenori de afaceri mici și mijlocii,bancheri, asiguratori , cei care lucrează în intermedieri financiare și pe bursă și exemplele pot continua la nesfârșit cu privați care câștigau 5000-15000 de euro/lună și acum cerșesc de la stat ajutoare pentru 2-3 luni că au venituri zero. Băi fraților din 5000-15000 de euro nu ați reușit să puneți nimic deoparte sau să utilizați o parte din sume pentru asigurări pentru astfel de evenimente? Nu mai plângeți soarta muncitorilor din privat ăia i-au șomajul tehnic 75 % și stau acasă iar dacă acesta nu se dădea primeau șomaj normal sau emigrau. După criză sigur se vor regla niște conturi și pentru bugetari ( părerea mea e că unele consilii locale și primării se vor desființa din cauza numărului mic de locuitori iar pensionarii speciali își vor pierde privilegiile , la fel și revoluționarii, de altfel pensionarii speciali nu mai au nici o restricție după pensionare așa că nu se justifică astfel de privilegii). Dar vedeți și voi ce rezultate dezastruoase a avut politica de reducere a personalului bugetar sau de angajare 1 la 7 ieșiți din sistem pentru DSP-uri , spitale sau ambulanțe și acum aveți mare nevoie de ele și se angajează pe repede înainte fără competiție și fără experiență.
      • Like 1
  • As executa cate un bugetar din astia care nu presteaza nimic dar ia salariu mai mare ca al privat, in fiecare duminica, in piata publica. Pentru "zadarnicirea dezvoltarii normale a Romaniei". Sunt multi din astia, cunosc eu vreo cativa, cred ca multi dintre noi cunosc macar cativa.
    • Like 12
    • @ andreea dragusin
      1 like & Simpatie . Lasati-mi va rog si mie cativa . Asa , pentru picanteria discutiei : pentru eliberarea unu Certificat de Urbanism de informare , de catre PS1 , pana acu' fo ' cativa ani erau necesare /contineau 3 semnaturi ; de vreo 2-3 ani , un CU contine 5 semnaturi - iata inca 2 maidanezi care rod un ciolan gras , asa , tiptil ... Sau : intrati pe organigrama de personal a PS1 , vezi gasi 3 - 4 -5 membri ai aceleiasi familii ! Tare imi este teama ca va exista aceasta discutie - aceea a molimei aparatului bugetar -si peste 2-3 decenii ...
      • Like 7
  • Sistemul securistic post-decembrist a avut grijă să-și consolideze un sistem clientelar, astfel încât să poată controla votul. Contrar acestei îndeletniciri, ”privații„ au considerat că este mai bine, de cele mai multe ori, să nu participe la vot. Ori pentru că oferta nu era de încredere, ori pentru că dezamăgirea pusese stăpânire; în timp ce mult prea stufosul aparat bugetar se încolonează spre urne, apărându-și privilegiile nemeritate. Hamsterul de Teleorman și gașca lui de vadimi au avut grijă să umfle salariile docililor bugetari, încurajându-i pe aceștia să nu muncească. Pentru că partidul are ”grijă” de ei; dar pe buzunarul altora. Așadar, cât timp vom accepta să fim conduși de o mafie generalizată, de la polițieni și până la juști, discrepanțele și tăiatul frunzelor ne vor sugruma. Acum, în plină criză, cu toții am văzut că sistemul politic și instituțiile publice sunt neputincioase, conduse haotic de către numiții cățeluși de partid; iar singurii profitori au rămas angajații publici, indiferent dacă lucrează sau nu.
    În ceea ce privește școala, doar trei dintre profesori s-au arătat interesați, minimal, de materia pentru care primesc salariile... directorul, un ins numit politic, habarnist, limitat și obtuz, nu poate impune nimic, pentru că depinde de cheiță...
    Cel mai clar a fost dovedită solidaritatea ”șarlamentarilor”, care nu au dat niciun ban pentru ajutorarea celor în nevoie, chiar dacă dorm la domicilii, iar la ”birouri” este interzis să-i mai viziteze electorii- care oricum nu-i vizitau, pentru că lupta cu morile de vânt este atotcuprinzătoare...
    • Like 14


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult