Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Distrugerea lansatoarelor de fake-news ale Rusiei în România: o decizie igienică sau o suprimare a libertății de exprimare?

Lansatorul Putin

Foto: Profimedia Images

Abraham Lincoln spunea că democrația înseamnă „guvernarea oamenilor, de către oameni, pentru oameni’’. Churchill, pe de altă parte, a zis că „democrația e cea mai rea formă de guvernare, cu excepția tuturor celorlalte forme de guvernare încercate din când în când”. Personal prefer a doua definiție, cuprinde mai bine inclusiv slăbiciunile democrației. Tot Churchill spunea că: „Nimeni nu pretinde că democrația este perfectă sau atotștiutoare”. Este însă cea mai bună formă de guvernare pe care o cunoaștem până acum, conchid. Noi știm mai bine ce înseamnă o dictatură și ce înseamnă o democrație. În libertățile date de democrație se află și slăbiciunile ei. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie, sunt două dintre cele mai importante câștiguri ale democrației. Tot aici însă se află o mare vulnerabilitate, posibilitatea celor care doresc suprimarea democrației să se exprime liber. Evident că ei nu recunosc acest lucru, nu ar fi eficient. Sub masca libertății depline susțin cauze, principii, idei manipulatoare, care duc în final la adoptarea dictaturii sub pretextul democrației supreme.

Există și o cale mai ticăloasă de a distruge un stat democratic, să-l închini unei puteri străine totalitare. Știu, asta se numește trădare, dar cei care o practică se ascund sub alte etichete, „o informare corectă a opiniei publice”, „libertatea de opinie”, „diversitate”.

Au apărut în spațiul mediatic liste cu numele unor cetățeni considerați a face propagandă pro-rusă și putinistă. Se consideră că acești oameni își folosesc influența pentru a manipula opinia publică în sensul de a incita la ură împotriva UE și NATO. Caută pretexte de conflict cu Ucraina, invocă independența țării față de organizațiile internaționale din care facem parte, doresc schimbarea regimului politic prin acțiuni în forță, transmit frica față de Rusia și neîncredere în Occident. Mulți dintre cei nominalizați și-au declarat satisfacția de a se găsi pe aceste liste. În situația tensionată de acum, când NATO și UE se află într-un conflict direct cu Federația Rusă, țara noastră fiind în prima linie, acțiunile lor sunt cu atât mai îngrijorătoare. Am observat în mediul online activarea mai multor conturi false și a unor persoane care aparent erau în adormire. Din punctul meu de vedere, al unui profan, pare ceva organizat, mesajele sunt identice, simple, repetate la nesfârșit. AUR spunea într-o postare că presa minte, guvernul minte și, pe cale de consecință, numai ei spun adevărul. Revenind la celebrele liste am văzut foarte mulți oameni fără o meserie clară, își spun analiști, politologi, consilieri, ziariști, scriitori, influenceri, lideri de opinie, în orice caz niște ocupații auto-asumate care nu presupun o calificare. Un alt lucru care îi aseamănă e că au un trecut neclar, nu știm de unde au apărut, cu ce s-au ocupat până acum, din ce au trăit, cum nu știm nici ce-o să facă de acum încolo. Este un moment important, ciocnirea între două civilizații, apele se despart, nu mai încape nicio nuanță. Noi aparținem din toate punctele de vedere culturii europene, suntem membrii NATO și UE, opțiune deja făcută, asumată, pe care trebuie să o respectăm cu sfințenie. Cine pune la îndoială aceste lucruri evidente pune la îndoială existența statului democratic care suntem.

Uniunea Europeană a interzis publicațiile Sputnik și Russia Today, așa au înțeles să reacționeze democrațiile consolidate occidentale.

Democrația de la noi se găsește în următoarea dilemă: suprimă una dintre libertățile fundamentale, libertatea de exprimare, și își protejează existența, sau continuă să permită exprimarea unor opinii antidemocratice cu riscul de a intra în disoluție.    

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Propaganda ii din ambele parti , eu de exemplu ma uit in ambele parti. Daca unu zice 1 mort , iar celalant zece , adevarul ii ca au murit 5. Daca ii sa te iei dupa stirile occidentale , soldatii ucrainieni sunt un fel de zmei , iar daca te iei dupa rusi sunt scursurile societatii . Adevarul ca sunt si ei oameni. Dar daca inchizi RT si sputnik , ce urmeaza maine A3 ( care sa fim seriosi , o dau in aiureala) , apoi ce Realitatea tv , apoi usor , usor toate pana ramane TVR si Scanteia , ca doar astea se incadreaza in perspectiva politicienilor romani? Lasa toate publicatile , si in loc sa inchizi ziare si televiziuni , baga bani in educatie ca populatia sa poata singura sa decida , decat sa bagi bani in rachete.
    • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Omiti cu buna stiinta ca o parte, destul de numeroasa, a populatiei este refractara educatiei, preferand o viata facila, searbada, fara obligatii si oboseala de a invata, citi. Masura de a interzice anumite "opinii si exprimari libere" este buna, nu trebuia sa se admita manifestarea unor asemenea "curente". Da, ai dreptate, bani in educatie trebuie bagati. Se cheltuiesc sume enorme pe promovarea prostului gust, mahalagismului, falsitatii, non valorii, a unor indivizi dubiosi care "produc" dejectii pretins artistice, indivizi de cea mai joasa speta, inculti, de multe ori analfabeti. Toata aceasta mizerie, promovata mai ales de posturi tv comerciale private, devine, din pacate preferata maseii de oameni, fara deosebire si de la oras si din rural mai ales. Prostia dar mai ales prostirea au adus averi enorme unor fosti securisti si activisti pcr favorizati. In ceea ce priveste "bagatul banilor in rachete" asta trebuia facut de mult timp si mult mai multi bani. Nu, in situatii limita, cum traim in prezent, sa te rogi de altii sa te ajute.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Omul lui Dumnenezeu! Atunci cand vad verbul acesta “ii” intr-un context incep sa am dubii despre tine! stai acasa ca stai bn si nu comenta ce se intampla! Toti suntem o natie de lasa-ma sa te las! Si cand mai vii cu verbe de acum 70 ani sigur nu ai succes in politica de dezinformare!
      • Like 0
  • Cel mai frumos exemplu de cenzura vine de la batranul Shakespeare, in 'Imblanzirea Scorpiei'.

    Daca nu va amintiti piesa, e cazul unei femei care nu vrea sa se marite cu un anume barbat, pe care l-a ales tatal ei,. E maritata cu forta, batuta si violata pana cand daca sotul ii spune - cerul e verde, ea spune ca da, cerul e verde. Sau ca in loc de soare, in mijlocul zilei, ea vede luna, pentru ca asa ii dicteaza sotul sa spuna.

    Daca l-am prinde pe sot de mana si i-am zice: ce faci aici e agresiune, nu exprimare libera, i-am cenzura liberatea de expresie?

    Sa crezi in ce spun Russia Today si Sputnik e ca si cand ai crede ca pe Disney Channel, totul e real.

    Diferenta intre cele doua este faptul ca Disney Channel nu pretinde ca Mickey Mouse e real, sau ca marmotele invelesc ciocolata in staniol. O alta diferenta e ca Sputnik si Russia Today se prezinta ca posturi de stiri. Nu de entertainment.

    Cei care doresc sa urmareasca aceste doua posturi/media outlets pot sa o faca, nu e ca si cand un VPN e greu de instalat.

    Noi, restul, nu ar trebui sa platim pentru preferintele lor. Vreti Sputnik si Russia Today? Cumparati baieti si fete, cumparati, VPN, abonamente... Sunt sigura ca poporul rus se va bucura ca respirati, pe banii vostri, gaz.

    Eu una nu m-as abona la un post TV unde, indiferent de rezultatul REAL al partidei, echipa mea iese invingatoare. Nu de alta, dar Universitatea Criova ar fi cea mai tare echipa din lume, ar bate Barcelona si Arsenal, ce sa mai... As trai, ca Loredana, intr-o lume care e numai a mea.

    A interzice minciunile prezentate ca adevar nu e cenzura. E intoarcerea la realitate.
    • Like 2
  • Eu nu înțeleg de ce toată lumea amesteca lucrurile.
    1. Libertatea de exprimare trebuie să rămână sfântă!
    2. Un post TV/Radio/website poate sa se numească "Știri" (news) daca transmite știri. Adică fapte. Din alea care se întâmplă.
    Daca relatezi fapte care nu se întâmplă nu ai voie sa le prezinți ca "știri".
    Le poți numi, conform pct 1, cum vrei tu: "povesti", "opinii"... Dar NU LE POTI NUMI "STIRI"!.
    Daca incalci pct 2 ți se revocă licența, daca aveai nevoie de așa ceva pt functionare, și poți bate toba cat/cum vrei tu. Dar nu mai poți spune că livrezi știri! Devii o televiziune de "Povesti". "Breaking news" devine "Cea mai noua poveste".
    Simplu!
    • Like 1
    • @ Mircea Rusu
      In acest fel ar începe și meseria de jurnalist sa fie diferențiată de cea de povestitor/formator de opinii/inflencer/ăla care scrie vrute și nevrute.
      Ori descrii o faptă ori scrii ficțiune. Ce dracu o fi așa greu de transpus în legislație?
      • Like 0
  • Noi tot incurcam pe aici niste concepte si niste valori. Nu este de mirare , data ambiguitatea in care traim , ma mir ca mai putem comunica sau intelege pe ce lume suntem.
    Libertatea cuvantului este una si minciuna si dezinformarea este alta . Mai cu seama minciuna si dezinformarea care produc victime direct sau indirect.
    O sa-mi spuneti ca sunt greu de decelat asemenea situatii . Pai nu este greu deloc , mai ales daca incepem cu alea simple. Pe un doctor il dam afara din breasla pentru malpraxis sau poate intra si la mititica, dar pe un jurnalist ordinar , mincinos si manipulator il lasam sa prospere la adapostul libertatii cuvantului.
    Eu cred ca un om poate sa-l iubeasca pe Putin cat vrea, dar un jurnalist profesionist nu poate lasa tot felul de bezmetici sa spuna tembelisme si minciuni la ore de maxima audienta. Deci nu de lista de nebuni interzisi este nevoie , dar de responsabilitatea profesionistilor media.
    Nici un dictator nu poate supravietui fara prozeliti si prozelitii sunt formati nu cu arme, ci cu propaganda mincinoasa . Propaganda este cea mai periculoasa arma a secolului 21 si manuitorii acestor arme sunt oamenii care lucreaza in media.
    Dar acestia sunt niste ticalosi utili , niste mercenari de care politicienii si "buin" si "rai" se folosesc cu mare placere . Din aceste motive specia infloreste si prospera.
    • Like 3
  • Democrația înseamnă puterea mulțimii. Nu este buna ca forma de guvernare. Cea mai buna forma de guvernare este o Republica constituțională. Spre exemplu: Ai o bicicleta! In democrație, dacă Mulțimea (bineînțeles, prin “reprezentanții” ei, in Parlament, sau cum S-ar mai numi el) Votează sa-ți ia bicicleta, ți-o ia! Intr-o Republica Constituțională, dreptul tău la proprietatea acelei biciclete este sfant si nu poate NIMENI sa ți-o ia. Așa e si cu dreptul la liberă vorbire. Uite ce se întâmpla in Canada, o democrație, unde, prin simplul fapt ca ai postat ceva care spunea ca nu ești de acord cu ceea ce face guvernul Canadian, reprezentat de PM Turdeau, a sesizat “din oficiu” poliția canadiana sa “avertizeze” acea persoana ca, dacă mai spune ceva împotriva guvernului, merge la pușcărie. Din păcate, unele guverne așa-zis democratice și-au aratat adevarata fata capabilă de totalitarism, ba chiar de o conduita foarte apropiată de fascism! Revenind la oile noastre, eu personal, care locuiesc in USA de 26 de ani și care am avut un pic de mediu de comparație intre ce se întâmpla acum in “democrația” condusă de Partidul DumboCrat (așa îl alint eu) și de administrația Biden, dar și de perioada imediat anterioară, am descoperit, inte-adevăr ca “democrația” nu e buna, acum încercându-se-se din răsputeri limitarea extrema a dreptului la liberă exprimare. Acei democrați din anii 60 care au făcut eforturi uriașe pentru “free speech” și drepturile egale ale comunității de alte culori decât albe, ale femeilor, și LGBT, acum vor din nou segregare, dar și “cancelarea” publica a celor care nu sunt de acord cu ei. Părerea nea e următoarea: lasă pe fiecare sa spună ce are de spus, citește toate părerile, și folosește-ți creierul din dotare sa analizezi și sa înțelegi ce se întâmpla, și sa descoperi TU adevarul! Truth is never told! It has to be discovered by oneself!
    • Like 0
  • Gandalf check icon
    Răspunsul simplu este DA, orice atingere la libertatea cuvântului este un abuz.
    Răspunsul complicat este ceva mai nuanțat și ține de mult batjocoritul „bine superior” - deloc negativ, dar în numele căruia s-au comis unele dintre cele mai mari abuzuri și atrocități.
    Opțiunea numărul unu ar fi să iți educi progenitura să știe și să facă doar ce este moral, etic, legal. Dacă dai greș iar copchilul a comis-o, e bine să îi aplici o corecție# nu să începi dezbateri despre cum nu l-ai educat. Dacă te duce capul, o să începi dup-aia și educățiunea zolidă.
    La fel cu boborul român (și nu numai). Tătucii noștri cu aplecare spre ciordeală nerușinată ar fi trebuit să ne educe nasurile să recunoaștem de departe mirosul de rahat (nu despre dulciuri vorbesc) și atunci nu era nevoie de măsuri coercitive. #Ciomăgeală, interzicerea netului, pedepse privative de libertate (stai în casă, golanule, tot week-end-ul), embargouri comerciale sau financiare (nu-ți mai dau bani de X, unde X = buzunar, țigări, bere, Netflix, Rapidgator, etc), etc.
    Cred că am fost clar, da? :D
    • Like 2
  • Pana la urma omenirea va sfârși într-un război nuclear. E inevitabil. Chiar daca ne va trece glonțul pe la urechie si până la urmă vom ieși din această criză e doar o chestie de timp. Va apărea un domn Putin sau chiar acesta, originalul, care va arunca totul in aer. Omenirea a ajuns un bâlci, în turn babel. Iar domni ca Adrian Chiriță, ce comentează la acest articol si care încearcă să ambaleze discursul putinian in tot felul de vorbulite, încercând să aducă tot felul de "argumente" prin care de fapt transmite mesajul pro Putin ceva mai subtil. Adică, domle istoria e plină de nebuni, nu e singurul Toti sunt vinovati. De fapt aia sînt mai vinovati decat asta. Ei nu zău? E mult tupeu ca in aceste zile sa apari cu astfel de ziceri.
    Dacă informația transmisă pe orice fel de canal media e mincinoasă, instigatoare, etc, aceea nu e stire, nu e jurnalism. Punct. Simplu. Acei inși trebuie sa raspunda. Nu poti sa denazifici bombardand Memorialul Holocaustului, omorand pe toată lumea în stânga și dreapta si arătând la TV-ul tau cerul senin si soarele strălucind deasupra Kievului ca si cand e o zi normală. Răspândirea de stiri false, mai ales în asemenea împrejurări, nu poate fi permisă.
    • Like 2
    • @ Alin Cojocaru
      Ce e pro Putin din ce am spus eu ?
      Cand il numesc criminal sau cand arat ca si media de la noi minte ?

      Da sunt de acord cu aceasta afirmatie 'Nu poti sa denazifici bombardand Memorialul Holocaustului' si asta 'omorand pe toată lumea în stânga și dreapta si arătând la TV-ul tau cerul senin si soarele strălucind deasupra Kievului ca si cand e o zi normală'.

      Ce am vrut eu sa zic pentru un on nespalat pe creier de media mainstream este ca Putin e rau - da nici noi nu suntem buni. Iar daca crezi ca Nato e 'buna' explicale pe astea :
      '109.032 de persoane au murit în Irak
      Documentele dezvăluie că acest conflict a provocat moartea a 109.032 de persoane în Irak, potrivit comunicatului, care precizează că peste 60 la sută sunt civili, respectiv 66.081 de persoane. Din acest total, 15.000 de decese ale civililor nu au fost dezvăluite, potrivit WikiLeaks.'
      'WikiLeaks evocă, de asemenea, comportamentul sodaţilor americani care "aruncă în aer clădiri întregi pentru că o persoană înarmată se află pe acoperiş".'

      Deci nu ma acuza pe mine ca sunt pro x sau y persoana / regim sau alta forma. Eu sunt pro viata si imi doresc cat mai putin oameni sa moara in niste razboaie ale caror interese nu sunt ale lor.

      Deja situatie mi se pare imbecila - daca nu esti de acord cu naratiunea varata de elite prin diverse canale media esti pro-rus. Ca nu exista decat alb sau negru.

      Edit: Era sa uit - cate tone de bombe de distrugere in masa au gasit in IRaq ? ZERO!!! - Alta propaganda
      • Like 0
    • @ Adrian Chirita
      Stiu genul ăsta de discurs în care-l fac criminal pe al meu pentru ca asa da bine. Domne amândoi sunt criminali, dar... aici e întotdeauna un dar..., după care incep sa curgă "argumentele" cum ca al tău e mai criminal decat al meu.
      Si ca sa revenim, aici, în această situație Putin e un criminal de război. A trecut granița in alta tara si a inceput sa faca prăpăd. Ba mai mult, a amenințat planeta intreaga ca daca vreunul incearca sa se implice de partea ucraineană va folosi fără ezitare arsenalul nuclear. Nu ma intereseaza nimic din vorbăria inutilă. Avem această situație clara: o țară nu a vrut sa se predea si pentru asta sunt omorati. Restul nu mai conteaza. Probabil ca maine va fi la porțile altei tari bătând sa i se deschida si daca nu va fi lăsat să intre va începe masacrul. Asta nu mai e secolul 21, e noaptea cavernelor.
      Urăsc comunismul si tot ce decurge din el. Si am sa-l urăsc până în ultima clipă, tovarășe.
      • Like 3
    • @ Alin Cojocaru
      Eu vad o singura difrenta intre cele doua puncte de vedere: despre Iraq si crimele facute acolo se cunoaste pentru ca exista (inca) lumea libera, pe cand despre crimele lui Putin o sa aflam vreodata daca pun complet stapanire pe Ucraina?
      • Like 0
  • Degeaba se închid trompetele pro-ruse din media dacă li se permite în continuare trompetelor pro-ruse de pe FB & co să posteze/comenteze
    • Like 2
    • @ Nicoleta Razvan Pencu
      Diferența este următoarea: FB nu e, și nu pretinde că este post de știri. RT pretinde.
      • Like 1
  • Da lansatoarele de fake news pro Ucraina din Romania cand le stingem ?
    Hai sa iti prezint cateva Fake News de la ele:
    - Insula Serpilor - niciun militar nu a murit.
    - Asul aerului Ucrainean - nu exista
    - Rusia s-a impotmolit in Ucraina - De fapt a castigat mai mult teren in 1 saptamana decat USA in Irak
    - Rusia ataca o centrala nucleara - Si Ucraininei se apara in ea (Dar cand nu iti pasa care sunt consecintele ce conteaza).
    -Rusia distruge universitatea din Ucraina cu bombe - Nimeni nu a mentionat ca la 50-100 m era un centru de Comanda si recrutare al armatei.
    Ce nu o sa auzi :
    - De fapt per total Rusi au bombardat mai putin decat Americani in Iraq sau Afghanistan.
    - Reglari de conturi in Kiev datorita faptului ca Zelenski a dat arme la toata lumea si eliberat detinuti pe care de asemenea i-a inarmat.
    - Zelenski a ordonat uciderea primarilor prorusi - Ca doar nu i-o fi asasinat tot Rusia.
    Hai sa vorbim si despre eroul Churchill care atunci cand Polonia a fost invadata a declarat razboi invadatorilor - FALS - a declarat razboi doar Germaniei desi Polonia a fost invadata si de Rusia.
    Nu mai continui ca lista e lunga.

    Ce vreau in final sa punctez este ca atat Putin cat si Zelenski sunt criminali!
    Un bun exemplu despre ce este drept si corect de facut intr-o situatie de genul este Regele Mihai. El a salvat vieti - Zelenski le omoara intr-o situatie foarte asemanatoare.
    Ucrainieni au fost pacaliti ca vestul va intereveni, nimic mai fals - Mie chiar imi pare rau de ei.
    • Like 2
    • @ Adrian Chirita
      Dorin check icon
      Aș putea contrazice cel puțin o parte din „zicerile” dv, dar n-am s-o fac pentru că, spre deosebire de dv, eu nu am posibilitatea să verific informațiile direct de la surse. Mă bazez doar pe filtrele personale, rezultate din corelarea evenimentelor trecute și, evident, din lecturi.

      Dar un fapt istoric pe care îl criticați merită evidențiat. Citez:
      „Hai sa vorbim si despre eroul Churchill care atunci cand Polonia a fost invadata a declarat razboi invadatorilor - FALS - a declarat razboi doar Germaniei desi Polonia a fost invadata si de Rusia.”

      Deci dv îi reproșați lui Churchill că nu a declarat război și URSS-ului. Cu alte cuvinte, ați fi vrut ca legătura lui Stalin cu Hitler să devină indisolubilă.
      Halal viziune politică și militară aveți.
      Norocul englezilor e că l-au avut pe Churchill și nu pe dv.
      • Like 0
    • @ Adrian Chirita
      Gandalf check icon
      pasol na turbinca ciorti!
      • Like 3
    • @ Dorin
      Deci scuza dumneavoastra pentru sustinerea criminalului Stalin este 'viziunea politică și militară'. Halal scuza pentru evenimente ce au dus la umatoarele :

      Introducerea formulată de Stéphane Courtois afirmă că „...Regimurile comuniste...au transformat crimele în masă în sistem de guvernare în plină floare.” El citează un număr total de 94 de milioane de morți fără să fie numărate și „decesele în exces” (scăderea populației cauzată de scăderea natalității). Numărul de decese dat de Courtois este urmatorul:

      65 de milioane în Republica Populară Chineză
      20 de milioane în Uniunea Sovietică
      2 milioane în Cambodgia
      2 milioane în Coreea de Nord
      1,7 milioane în Africa
      1,5 milioane în Afganistan
      1 milion în statele comuniste din Europa de Est
      1 milion în Vietnam
      150.000 în America Latină
      10.000 de decese în urma acțiunilor mișcărilor comuniste internaționale și a partidelor comuniste care nu erau la putere.

      Adica ce treaba avem noi ca au murit aproape 100 de milioane ; am castigat nu ?
      • Like 1
    • @ Adrian Chirita
      Dorin check icon
      Dv ați atacat o decizie a lui Churchill. Dar el nu a avut posibilitatea să aleagă între Hitler și Stalin. Pur și simplu a ales să nu și-l ridice în cap și pe Stalin.

      Se pare că dv „uitați” cu bună știință că responsabilitatea lui Churchill era NUMAI asupra poporului lui. Pentru ce au făcut regimurile comuniste asupra popoarelor lor DOAR acestea sunt vinovate.

      Nu mai amestecați mere cu pere.
      • Like 1
    • @ Adrian Chirita
      Delia MC Delia MC check icon
      Domnule, o realitate simplă: în război exagerează toți. Nu-s neapărat minciuni rele ci de descurajare a dușmanului spre deosebire de minciunile sfruntate ale lui Ivan. Nu putem aștepta nici sinceritate totală dar nici acuratețe absolută că sunt din teatru de război și când relatezi de la fața locului trebuie să te miști repede dacă vrei să rămâi în viață.
      Aia cu Insula șerpilor poate fi din inițială neștiință nu neapărat din rea voință.
      Nu zice nimeni să credeți tot. Însă pozele și filmele nu mint, alea prezintă fără dubii ce se întâmplă acolo. Sunt corespondenți de presă străini care confirmă în mare parte.

      Dar despre fake-urile rușilor ce ziceți? Cum își mint propriul popor pentru a furniza o justificare pentru atrocitățile comise care nici măcar nu sunt prezentate așa ci că operatiuni de curățare și demilitarizare. Da, demilitarizare cu tancul. Sau că ucrainenii își bombardează singuri orașele să facă pe victimele.

      Ucraina nu vrea în ruptul capului drumul corupției și mafiei rusești. De fapt Rusia a RECUNOSCUT Ucraina ca stat independent și acuma nu mai e. Așa, azi te recunosc, mâine nu? Nu vă dați seama că Rusia se poartă acum ca un agresor abuziv care recunoaște ori nu și atacă după bunul plac? În situația asta ce să fi făcut ucrainenii? Să accepte tutela rusească încă o dată știind bine ce înseamnă? Ucraina e o țară bogată dar vrea să dispună singură calea ei și de bogății nu să vină rusul să-i ia tot cu japca asa cum s-a mai întâmplat.
      Prea des am auzit cuvântul propagandă deci asta cu propaganda main stream și spălații pe creier care-i cred... hai dați-o încolo. Nu putem aplica eticheta de propagandă la TOT ce se spune în media. Ce pot spune însă e că rușii sunt ași, maeștri în domeniu.
      • Like 2
    • @ Adrian Chirita
      Dar de unde ai dta atâtea informații atât de precise?! Ești peste tot, da...ochiul lui Dumnezeu, sau agent de influență rus? Pașo, na turbinca!
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Gandalf check icon
      Doamna Delia, dumneavoastră tratați cu considerație, politețe și cu bun simț pe cineva care nu merită deloc asta, e celebrul „aruncat al mărgăritarelor in fața porcilor”, în acest caz la singular, dar mai sunt ei câțiva pe aici care seamănă zâzanie.
      Să vii să spui, după ce Ion a omorât-o pe Mărie că și Mărie era nițeluș cam „zburdalnică” e puțin dincolo de bunul simț nativ, e propagandă curată. Iar să te iei și de șeful de bloc fiindcă în raport a menționat doar crima nu și micile ieșiri din rând ale Mariei e de asemenea jenibil.
      Cât despre postacii de serviciu, plătiți sau doar spălați pe circumvoluțiuni, rămâne cum ne-am înțeles: pașol na turbinca, ciorti!
      • Like 2
    • @ Adrian Chirita
      cite ruble ai primit pentru gainatul asta de comentariu ?
      • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      Stie omu' consumul de munitie al armatei americane si al celei ruse. E mai tare decat CIA si FSB la un loc.
      • Like 1
    • @ Adrian Chirita
      Da, Rusia inainteaza. Dar pana nu ajunge aici sa va dea in sfarsit functia de conducere pe care o meritati, parca nu inainteaza destul.
      Intre timp, merge si plata in crypto. Rublele nu mai sunt ce au fost si pot fi si urmarite tranzactiile.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult