Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Divorț în vremea pandemiei. Într-o noapte, Alina s-a trezit dată afară din casă, împreună cu copilul ei

Femeie tristă

Foto: Guliver/ Getty Images

Pentru Alina T. viața de cuplu n-a fost niciodată fericită. N-a fost nici măcar ușoară, darămite fericită. Nu-și aduce aminte ultima dată când a pus capul pe pernă și a dormit o noapte întreagă fără să fie trezită de urletele unui soț alcoolic. Alina și fiul ei trăiesc o dramă zi de zi. De 14 ani.

Copilul se apropie de vârsta adolescenței și înțelege perfect ce se-ntâmplă. Știe clar că tatăl lui are probleme grave pe care doar un adult l-ar putea ajuta să le rezolve. Nu înțelege totuși cum de mama încă mai suportă scandalurile, jignirile, ușile trântite și izgonitul din casă în miez de noapte. „N-avem unde să mergem, noi doi, copile. Stăm în casa tatălui tău, mie nu-mi ajung banii pentru o chirie.”

Așa i-a prins pandemia. Cu aceleași certuri îngrozitoare cărora și el, viitorul adolescent, și mama abia dacă le mai făceau față.

Într-o noapte i-a dat afară din casă. S-au rugat de el să-i lase-n pace, să se culce că mâine o să fie mai bine, dar el nu și nu. Că să plece, că s-a săturat de amândoi, să-l lase-n pace.

Au rămas peste noapte la o mătușă care avea o singură cameră. În ziua următoare tatăl le-a trimis mesaj să facă bine să nu se mai întoarcă. Acum chiar n-aveau încotro, trebuia să găsească o soluție, un loc unde să stea mai întâi de toate.

Fiind un sat relativ mic, mama a găsit o chirie ieftină. Cum au plecat doar cu hainele de pe ei și câțiva bani în buzunar, și-au cumpărat lucruri de strictă necesitate. Din fericire, părinții ei îi mai ajută cu câte puțin. Au înțeles și ei în sfârșit cât de greu le-a fost fiicei lor și nepotului, că sunt amândoi în pragul depresiei și că dacă nu ar fi plecat de-acolo, chiar și-n condițiile date, ar fi putut fi mult mai rău de amândoi.

N-are încredere în ea că se poate descurca singură, dar oricum n-are încotro. Noroc că poate să stea de vorbă cu oameni care se oferă să o ajute. Unul dintre ei îi spune că ar fi bine să discute cu cineva avizat, care s-o ajute să depășească depresia asta teribilă în care e. Se oferă să-i găsească un psihoterapeut bun, iar ea acceptă ajutorul. Speră că o să-i facă un preț bun ca să-și poată permite câteva ședințe de terapie pe care le va plăti cu o parte din salariu și cu ajutor financiar de la părinții ei.

Ședințele de terapie sunt mană cerească pentru ea. Puțin câte puțin, capătă curaj, capătă încredere în ea, înțelege că se poate descurca și singură, că există viață fară violență și atacuri de panică.

Copilul e și el mai liniștit, amândoi dorm mai bine noaptea și au o cu totul altă energie pentru ziua care va să vină.

Nu-i un drum ușor pentru nici unul dintre ei, dar cu suportul părinților și încurajările câtorva oameni dragi, speră că va reuși. A depus deja actele de divorț. Mai are doar câțiva pași și va fi o femeie liberă... Mai presus de toate va fi liberă de atâta suferință!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Din păcate asta înseamnă pentru mulți români ,, Familia Tradițională ,, cea mult susținută de BOR și de pușcăriașul Dragnea in referendumul pentru familie. Cu asemenea mentalități nu se schimbă nimic niciodată
    • Like 1
  • E sinistru că a fost la mâna lui până în ultimul moment, şi că l-a părăsit dată afară, nu că i-a ajuns. Copilul , în subconştient, nu o va ierta niciodată că l-a ţinut atâta amar de vreme lângă un alcoolic care l-a chinuit. Sper totuşi, că e poveste inventată!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult