Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dl. Trandafirescu, acționar unic la Trandafirul Roșu SRL, a primit dividende în noiembrie. Ce obligații fiscale are?

companie - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Domnul Trandafir Traian Trandafirescu este persoană fizică română, cu rezidența în România. Acesta este asociat unic și administrator al societății Trandafirul Roșu SRL, persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile. Până la data de 31 iulie 2018, această persoană fizică nu a estimat că realizează venituri extrasalariale aflate în sfera impozitării și a asigurărilor sociale și nu a depus Declarația unică.

În luna noiembrie 2018, decide ca asociat unic să distribuie în dividende suma de 100.000 lei, reprezentând rezultatul reportat –  profit aferent anului 2017 și suma de 50.000 lei, reprezentând plăți de dividende trimestriale ale anului 2018. Dividendele se plătesc în aceeași zi cu aprobarea distribuirii. Desigur, procedura de aprobare a situațiilor financiare interimare se realizează conform prevederilor legale. Ce obligații fiscale urmărim atât la societate, cât și la persoana fizică în legătură cu aceste sume acordate în dividende?

Veniturile din dividende sunt venituri din investiții pentru care legiuitorul a prevăzut impozitarea acestora cu impozitul pe venitul din dividende în procent de 5%, conform art. 97 alin. (7) din Codul fiscal. Acest procent de impozitare se aplică la dividendul brut, iar impunerea se realizează prin stopaj la sursă. Practic, din cei 150.000 lei distribuiți se reține suma de 7.500 lei drept impozit, ce se achită la buget.

Suma impozitului mai sus amintită se declară prin Declarația 100 și se plătește la bugetul de stat până pe data de 25 decembrie 2018 (sau ultima zi de plată pentru transferuri bugetare). Până în data de 31 ianuarie 2019, societatea va depune Declarația 205 privind venitul și impozitul pe venit al persoanei fizice.

Ce obligații are persoana fizică? 

În cazul de față, venitul din dividend încasat de persoana fizică este în sumă de 142.500 lei, mai mare decât 12 x salariul minim brut pe economie, iar pentru veniturile din dividende se va datora contribuție la asigurările de sănătate. Baza de calcul este 12 x 1.900 lei = 22.800 lei, iar contribuția este în procent de 10%, respectiv suma de 2.280 lei.

Persoana fizică are obligația ca în termen de 30 de zile de la încasarea venitului din dividend, să depună Declarația unică, conform art. 151 alin. (10) din Codul fiscal. În această declarație, se va completa numai secțiunea aferentă contribuției la asigurările de sănătate, respectiv Secțiunea 2 – contribuția la sănătate pentru anul 2018. Termenul de plată pentru contribuția la asigurările de sănătate este data de 15 martie 2019. Dacă persoana fizică achită contribuția până în data de 15 decembrie 2018, are dreptul la o bonificație la plată – reducere de impozit în procent de 5% din suma plătită.

Foarte important: dacă în luna decembrie 2018 se va majora salariul minim pe economie, atunci și plafonul bazei de calcul a contribuției la sănătate se majorează, corespunzător acestui salariu minim pe economie, situație ce s-ar aplica distribuirii dividendelor din luna decembrie 2018. Dacă aceste salarii vor fi și diferențiate în funcție de studii, legiuitorul trebuie să decidă la ce tip de salariu minim se face referire când se determină baza de calcul al contribuției la asigurările de sănătate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult