Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Atât Ucraina, cât și Rusia au anunțat că sunt pregătite să trimită salvatori în Turcia

Cutremurul din Turcia

Foto: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și ministrul de Externe Dmytro Kuleba au anunțat că țara lor, aflată în război de aproape un an, e gata să ofere asistență Turciei pentru a gestiona consecințele dezastrului provocat de cutremurul de luni.

„Le transmit sincere condoleanțe președintelui Erdogan, cetățenilor turci și familiilor victimelor cutremurului din sud-estul Turciei. Le doresc însănătoșire grabnică tuturor celor răniți. În această perioadă dificilă, vom fi aproape de oamenii din Turcia. Suntem gata să oferim asistența necesară pentru a depăși consecințele dezastrului”, a scris Zelenski pe Twitter, atât în limba ucraineană, cât și în limba turcă.

Totodată, ministrul de Externe Dmytro Kuleba a anunțat că Ucraina e pregătită să trimită un grup mare de salvatori. „Ucraina este pregătită să trimită un grup mare de salvatori în Turcia pentru a ajuta răspunsul la criză. Lucrăm îndeaproape cu partea turcă pentru a coordona desfășurarea acestora”, a scris Kuleba pe Twitter. 

Putin, mesaje către Erdogan și Assad

Și Vladimir Putin a transmis că Rusia este gata să ofere asistență Siriei și Turciei, prin două mesaje adresate președinților Bashar al-Assad și Tayyip Erdogan, relatează Reuters

Rusia a declarat că are două aeronave Ilyushin-76 cu salvatori la bord pregătite gata să zboare în Turcia pentru a sprijini efortul de salvare. 

NATO și UE oferă ajutor

Atât liderii NATO și ai UE, cât și șefi de state din lumea întreagă au promis au promis asistență Turciei, după ce țara a lansat un apel internațional de ajutor.

Uniunea Europeană a mobilizat rapid echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE, relatează Agerpres. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria, a anunţat purtătorul de cuvânt Balazs Ujvari în cadrul briefingului de presă zilnic al Comisiei.

Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE este în contact direct cu autorităţile turce pentru a coordona sprijinul suplimentar, dacă este necesar.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult