Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Efectele cutremurelor devastatoare care au lovit Turcia și Siria: clădiri prăbușite, oameni prinși sub dărâmături, peste 1.700 de morți

Cutremurul din Turcia

Foto: AFP/ Profimedia

Un cutremur de 7,8 pe scara Richter s-a produs în Turcia, luni, la primele ore ale dimineții, fiind urmat, în cursul zilei, de câteva zeci de replici, una de o magnitudine aproape egală cu cea a cutremurului inițial - 7,5 grade. Este cel mai mare seism înregistrat în Turcia din anul 1939, când a avut loc un cutremur de aceeași magnitudine - 7,8.

Impactul a fost devastator: peste 1700 de oameni și-au pierdut viața, în Turcia și Siria și este de așteptat ca numărul victimelor să crească.

UPDATE: România trimite în Turcia trei aeronave care vor avea la bord 60 de salvatori, patru câini antrenați pentru căutări după cutremur și șapte tone de echipamente, a declarat șeful DSU Raed Arafat, citat de Digi24. "Alarma s-a dat la ora 6 ca echipele să fie pregătite. Am fost a doua echipă acceptată după Olanda pentru trimitere de echipe de căutare – salvare", a precizat șeful DSU.

UPDATE: Cele mai recente informații indică faptul că 2.000 oameni au murit și aproape 10.000 au fost răniți, relatează BBC.

UPDATE: Se crede că cel puțin 1.700 de persoane au murit după cele două cutremure care au lovit Turcia și Siria.

Numărul deceselor confirmate în Turcia a crescut acum la 1.014, a declarat, potrivit BBC, șeful Autorității pentru managementul dezastrelor și situațiilor de urgență din țară.

Numărul morților în Siria se ridică acum la 783, potrivit agenției de presă AFP, care combină cifrele autorităților din zonele controlate de guvern cu cele ale grupului de salvare Căștile Albe din zonele controlate de rebeli.

UPDATE: Potrivit unui nou bilanț, cel puțin 1.504 oameni și-au pierdut viața, iar alte câteva mii au fost rănite. În Siria, au murit cel puțin 592 de persoane, în timp ce în Turcia numărul deceselor este, conform datelor oficiale, de 912.

UPDATE: Un al doilea cutremur, cu epicentrul în apropierea orașului Kahramanmaras, a avut loc în sud-estul Turciei. US Geological Survey precizează magnitudinea acestuia a fost de 7,5 grade.

Foto: Ilyas Akengin/ AFP/ Profimedia

UPDATE: Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că doar în țara sa cutremurul a ucis 912 persoane, în timp ce 5.383 au fost rănite. În Siria, au murit 320 de oameni, conform ultimelor estimări.

Erdogan spune că nu poate prezice cu cât va crește numărul morților pe măsură ce eforturile de căutare și salvare continuă.

Acesta este cel mai mare dezastru din țara din 1939, a spus Erdogan, citat de BBC, adăugând că 2.818 de clădiri s-au prăbușit în urma lui..

Foto: AFP/ Profimedia 

Cutremurul s-a produs la ora locală, la 4 a.m., la 23 de kilometri est de Nurdagi, provincia Gaziantep, la o adâncime de 24,1 kilometri, a anunțat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS). Nurdagi este situat de-a lungul frontierei dintre Turcia-Siria, iar cutremurul a fost resimțit în mai multe țări din regiune, inclusiv în Liban. În zona în care s-a produs cutremurul de află milioane de refugiați sirieni.

Foto: Profimedia

În Turcia, cel puțin 284 de persoane au fost ucise și peste 2.300 au fost rănite, potrivit vicepreședintelui Fuat Oktay. În Siria vecină, cel puțin 237 de persoane au murit și peste 630 au fost rănite, a informat agenția de știri de stat siriană SANA, citând un oficial al Ministerului Sănătății. Decesele au fost raportate în Alep, Latakia, Hama și Tartus, relatează CNN.

Zeci de oameni sunt încă prinși sub dărâmături, potrivit grupului „Căștilor Albe” organizație umanitară cunoscută oficial sub numele de Syria Civil Defense, care acționează în zonele controlate de rebeli.

Foto: Profiemdia

NATO, UE și 45 de țări au oferit ajutor Turciei. Printre ele și România

NATO, UE și încă 45 de țări au oferit ajutor Turciei. Guvernul României a anunțat că va trimite în Turcia personal specializat în misiuni de salvare. „Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin", se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

Printre statele care au oferit ajutor Turciei se numără și Ucraina și Rusia. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult