Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Doar o parte dintre bugetari își vor primi salariile înainte de Paște. Sindicalist: Calculul salariilor în educație a început abia pe 2 aprilie

Eugen Orlando Teodorovici -

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Nu toți bugetarii își vor primi salariile înainte de Paște în acest an. Între aceștia se numără și cei circa 300.000 de angajați din domeniul educației.

„Vă rog, domnilor miniștri, să ieșiți să dați aceste explicații”, a cerut premierul Viorica Vasilica Dăncilă la începutul ședinței de guvern. 

Șeful Executivului anunța, marți, că toți bugetarii își vor primi banii înainte de Paște.

Devansarea plăților va fi aplicată doar în 38 de instituţii ale statului, ai căror angajați își vor primi banii joi. 

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat că bugetarii din mai multe domenii nu vor primi salariile înainte de Paște, deoarece ministerele de care aparțin au decis să nu solicite acest lucru Ministerul Finanțelor.

Un ordin al ministrului de Finanțe publicat în Monitorul Oficial prevede lista bugetarilor care vor primi banii în avans.

„Nu pot să vă spun eu de excepții. Eu v-am spus că am creat acest cadru, e această listă în Monitorul Oficial, iar ministerele cu care s-a discutat au decis să nu dea în data de 5 salariile. Pe motive diverse, motivele de la minister la minister diferă. Legea spune că în baza unui ordin de ministru de Finanțe între 5 și 15 se pot da salariile și asta s-a făcut. S-a discutat, s-a comunicat, cine și-a manifestat interesul e trecut în ordinul de ministru și e publicat în Monitorul Oficial. Ministerul Finanțelor nu e el cel care stabilește punct cu punct unde se dau și unde nu se dau salariile”, a declarat Teodorovici, la Parlament.

Sindicalist: Programul de calcul al salariilor a ajuns în unitățile de învățământ abia pe 2 aprilie, era clar că salariile nu pot fi plătite pe 5 aprilie

Sorin Dragne, președinte FSLI (Federatia Sindicatelor Libere din Invățământ) Sector 1 Bcurești, a explicat la Digi24 că era de așteptat ca salariile în educație să nu poată fi devasate pentru că programul de calcul al acestora - după mărirea care se aplică din martie - a ajuns în unitățile de învățământ pe 2 aprilie, prea târziu pentru ca profesorii să își primească banii înainte de Paște.

„Un lucru era cert de la data apariției inițiativei de a plăti salariile tuturor bugetarilor înainte. Era clar că trebuia să se facă niște demersuri și asta nu de la 1 aprilie. Luni, pe 2 aprilie, a fost semnat un ordin de către ministrul Finanțelor prin care se schimba data de primire a salariilor pentru anumite ministere. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 3 aprilie. Ministerul Educației nu făcea parte dintre aceste ministere, pentru că nu a solicitat. Ministerul Educației nu știu de ce a lăsat-o pe doamna premier să se facă de râs ieri (marți) la ora 17:00, când a fost întrebată dacă toti bugetarii își vor primi salariile și ea a spus ca da”, a explicat Sorin Dragne la Digi24.

„Abia luni, pe 2 aprilie, a apărut în teritoriu programul de calcul al salariilor. Or știm foarte bine că de la data aprobării statelor de plată e nevoie de 3 zile până când oamenii își primesc banii pe card. Deci dacă abia luni unitățile de învățământ au început să îsi calculeze salariile - la aceasta oră sunt unităti de invățământ care nici măcar nu au primit aprobarea - cum să spere cineva că banii vor intra mâine pe card?”, a mai adăugat reprezentantul FSLI.

Sorin Dragne spune că de mărirea salariilor din educație, începând cu luna martie, se știa din august 2017, iar asta nu este, în opinia lui, o scuză pentru întârzierea plăților pentru profesori. 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, că salariile bugetarilor vor fi virate săptămâna aceasta, dar nu și pensiile, motivând că ar fi o perioadă prea mare până la următoarea pensie.

Categoriile de bugetari care își vor primi salariile înainte de Paște 

Ordinului ministrului Finanțelor nr. 1.731, publicat pe 2 aprilie în Monitorul Oficial, prevede că își vor primi salariile pe 5 aprilie angajații din instituțiile următoare, potrivit News.ro: Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Public, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Agenția Națională de Presă Agerpres, Institutul Cultural Român, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Consultării Publice, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, Academia Oamenilor de Știință din România, Ministerul Turismului, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Frumoooooooooos! Toți atîrnache la buget își iau banii mai devreme și înmulțiți... iar învățămîntul? Dă-l dracu, nu ne trebuie!
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult