Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Doar o parte dintre bugetari își vor primi salariile înainte de Paște. Sindicalist: Calculul salariilor în educație a început abia pe 2 aprilie

Eugen Orlando Teodorovici -

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Nu toți bugetarii își vor primi salariile înainte de Paște în acest an. Între aceștia se numără și cei circa 300.000 de angajați din domeniul educației.

„Vă rog, domnilor miniștri, să ieșiți să dați aceste explicații”, a cerut premierul Viorica Vasilica Dăncilă la începutul ședinței de guvern. 

Șeful Executivului anunța, marți, că toți bugetarii își vor primi banii înainte de Paște.

Devansarea plăților va fi aplicată doar în 38 de instituţii ale statului, ai căror angajați își vor primi banii joi. 

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat că bugetarii din mai multe domenii nu vor primi salariile înainte de Paște, deoarece ministerele de care aparțin au decis să nu solicite acest lucru Ministerul Finanțelor.

Un ordin al ministrului de Finanțe publicat în Monitorul Oficial prevede lista bugetarilor care vor primi banii în avans.

„Nu pot să vă spun eu de excepții. Eu v-am spus că am creat acest cadru, e această listă în Monitorul Oficial, iar ministerele cu care s-a discutat au decis să nu dea în data de 5 salariile. Pe motive diverse, motivele de la minister la minister diferă. Legea spune că în baza unui ordin de ministru de Finanțe între 5 și 15 se pot da salariile și asta s-a făcut. S-a discutat, s-a comunicat, cine și-a manifestat interesul e trecut în ordinul de ministru și e publicat în Monitorul Oficial. Ministerul Finanțelor nu e el cel care stabilește punct cu punct unde se dau și unde nu se dau salariile”, a declarat Teodorovici, la Parlament.

Sindicalist: Programul de calcul al salariilor a ajuns în unitățile de învățământ abia pe 2 aprilie, era clar că salariile nu pot fi plătite pe 5 aprilie

Sorin Dragne, președinte FSLI (Federatia Sindicatelor Libere din Invățământ) Sector 1 Bcurești, a explicat la Digi24 că era de așteptat ca salariile în educație să nu poată fi devasate pentru că programul de calcul al acestora - după mărirea care se aplică din martie - a ajuns în unitățile de învățământ pe 2 aprilie, prea târziu pentru ca profesorii să își primească banii înainte de Paște.

„Un lucru era cert de la data apariției inițiativei de a plăti salariile tuturor bugetarilor înainte. Era clar că trebuia să se facă niște demersuri și asta nu de la 1 aprilie. Luni, pe 2 aprilie, a fost semnat un ordin de către ministrul Finanțelor prin care se schimba data de primire a salariilor pentru anumite ministere. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 3 aprilie. Ministerul Educației nu făcea parte dintre aceste ministere, pentru că nu a solicitat. Ministerul Educației nu știu de ce a lăsat-o pe doamna premier să se facă de râs ieri (marți) la ora 17:00, când a fost întrebată dacă toti bugetarii își vor primi salariile și ea a spus ca da”, a explicat Sorin Dragne la Digi24.

„Abia luni, pe 2 aprilie, a apărut în teritoriu programul de calcul al salariilor. Or știm foarte bine că de la data aprobării statelor de plată e nevoie de 3 zile până când oamenii își primesc banii pe card. Deci dacă abia luni unitățile de învățământ au început să îsi calculeze salariile - la aceasta oră sunt unităti de invățământ care nici măcar nu au primit aprobarea - cum să spere cineva că banii vor intra mâine pe card?”, a mai adăugat reprezentantul FSLI.

Sorin Dragne spune că de mărirea salariilor din educație, începând cu luna martie, se știa din august 2017, iar asta nu este, în opinia lui, o scuză pentru întârzierea plăților pentru profesori. 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, că salariile bugetarilor vor fi virate săptămâna aceasta, dar nu și pensiile, motivând că ar fi o perioadă prea mare până la următoarea pensie.

Categoriile de bugetari care își vor primi salariile înainte de Paște 

Ordinului ministrului Finanțelor nr. 1.731, publicat pe 2 aprilie în Monitorul Oficial, prevede că își vor primi salariile pe 5 aprilie angajații din instituțiile următoare, potrivit News.ro: Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Public, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Agenția Națională de Presă Agerpres, Institutul Cultural Român, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Consultării Publice, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, Academia Oamenilor de Știință din România, Ministerul Turismului, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Frumoooooooooos! Toți atîrnache la buget își iau banii mai devreme și înmulțiți... iar învățămîntul? Dă-l dracu, nu ne trebuie!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult