Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Document guvernamental: prognozele evoluției Covid 19 în România

Prognoze evolutie Covid

Guvernul a elaborat o prognoză a evoluției cazurilor de coronavirus în România pe baza a două scenarii. Primul, mai puțin probabil, în care se vor înregistra doar între 100 și 150 de cazuri noi pe zi, iar pandemia va intra într-o pantă puternic descendentă până la începutul lui iulie și moderat descendentă apoi. Cel de-al doilea, în care se vor înregistra 200-300 de cazuri pe zi, iar numărul de cazuri va intra într-un trend ascendent până la începutul lui iulie, iar apoi într-unul descendent moderat.

„Corelând toate aceste prognoze cu datele statistice din ultimele 4 zile, tinde să se confirme scenariul elaborat pentru 200-300 de cazuri confirmate pe zi”, se arată în document.

În această situație, „numărul de cazuri active nu ajunge la zero nici până în data de 30 septembrie, când s-ar înregistra între 1500 și 5.000 de cazuri active. Această evoluție nu aduce creșterea marcată a unei proporții suficiente de populație imună la boală, ci mai degrabă, creează premisele suprasolicitării personalului medical dedicat îngrijirii bolnavilor de Covid 19, în condițiile în care, de la 1 octombrie va începe sezonul de transmitere specific tuturor celorlalte boli respiratorii”, estimează autoritățile.

Potrivit autorităților, există  corelație între respectarea distanțării sociale și numărul îmbolnăvirilor de Covid. „Pentru ca numărul cazurilor active să scadă, distanța socială trebuie să fie mai mare decât durata medie în care o persoană infectată este contagioasă”, se mai arată în document. Iar aceasta este mult sub pragul de siguranța, la care numărul cazurilor active ar rămâne constant.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stimată doamnă Raluca Ion,
  Rugaţi-l, vă rog, pe domnul Cristian Tudor Popescu (al cărui fler de inginer nu cred că a dispărut) să arunce o privire pe graficul inclus în documentul care poartă ştampila MAI şi să-l compare cu cel similar, disponibil la adresa https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/. Bănuiesc că domnia sa va realiza imediat ca axele orizontale ale celor două grafice sunt serios decalate. Astfel, în graficul corect, verificat cu datele raportate de instituţiile româneşti, variaţia bruscă a pantei apare în intervalul 12-14 mai, pe când în documentul cu ştampila MAI aceeaşi comportare este plasată imediat după eticheta cu 26 mai, deci cu două săptămâni mai târziu! Întregul grafic din pagina cu stampila arată ca şi cum ar fi fost produs manual, cu linii dash curbate, parcă trasate cu carioca, decalate serios faţă de poziţionarea corectă în raport cu abscisa" Cum explică INSP, autorul "PROGNOZEI" acest fapt? Despre textul inclus în secţiunea "IV PROGNOZE DE EVOLUŢIE", în fapt o succesiune de afirmaţii justificate de "potrivit analizelor efectuate...", fără nicio referinţă serioasa sau adresă unde acestea pot fi studiate, refuz să mai comentez. Poate o face domnul Popescu.
  • Like 2
 • Analize și prognoze guvernamentale marca ... Ludovic Orban. Când nimic nu ai a spune inventezi fraze goale de conținut științific și logică ce par a suna a ... „rezultatele cercetătorilor englezi”. Este demnă de crestomația „Perle din examenele de bacalaureat” concluzia „științifică”: „Pentru ca numărul cazurilor active să scadă, DISTANȚA socială trebuie să fie mai mare decât DURATA medie în care o persoană infectată este contagioasă ... Iar aceasta este mult sub pragul de siguranța, la care numărul cazurilor active ar rămâne constant.”. Studiul științific introduce noțiunea de „distanță socială” definită ca fiind „intervalul de timp mediu după care o persoană contagioasă poate infecta altă persoană”, care pare a fi o traducere neinspirată dintr-o publicație scrisă într-o limbă străină.
  • Like 1
 • "Suprasolicitarea personalului medical dedicat" ?!?

  Cand numarul total de paturi dedicate pacientilor infectati cu COVID-19 este 32394 (si avem 5192 de cazuri active) iar totalul paturile dedicate in ATI este 1778 (si avem 161 de pacienti in ATI) ?

  Astea sunt date furnizate de autoritatile romane si puse in grafice de alte organisme, nu cele din Romania: https://covid19.healthdata.org/romania

  Ni se livreaza in fiecare zi date nesemnificative (totaluri care vor fi mereu ascendente) in loc sa avem date si grafice relevante.

  Nu spun ca nu exista COVID sau ca nu este periculos, dar modul in care se fac raportarile trezeste suspiciuni si este putin credibil. Este normal sa ne gandim ca unora le place sa se joace de-a Dumnezeu (sau doar le place ca pot dispune de viata a milioane de oameni)

  Insasi masurile pe care le iau par (si sunt) puerile: cum sa impui distantarea la gradinite? Cum poti sa te gandesti la asa ceva cu copii de 4-5 ani?
  • Like 2
 • “...distanța socială trebuie să fie mai mare decât durata medie în care o persoană infectată este contagioasă...”. Cum sa fie distanta mai mare decat durata???
  • Like 3
  • @ Adrian Gabriel
   GabiC check icon
   N-ai inteles!
   Imediat se va da o ordonanta de urgenta in care se va implementa (iti place cuvantul?) metodologia de echivalare a distantei in durata (va fi luata din Legile lui Newton si Teoria Relativitatii). Daca Einstein a putut, de ce n-ar putea un ditamai guvernul Orban?
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult