Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Document guvernamental: prognozele evoluției Covid 19 în România

Prognoze evolutie Covid

Guvernul a elaborat o prognoză a evoluției cazurilor de coronavirus în România pe baza a două scenarii. Primul, mai puțin probabil, în care se vor înregistra doar între 100 și 150 de cazuri noi pe zi, iar pandemia va intra într-o pantă puternic descendentă până la începutul lui iulie și moderat descendentă apoi. Cel de-al doilea, în care se vor înregistra 200-300 de cazuri pe zi, iar numărul de cazuri va intra într-un trend ascendent până la începutul lui iulie, iar apoi într-unul descendent moderat.

„Corelând toate aceste prognoze cu datele statistice din ultimele 4 zile, tinde să se confirme scenariul elaborat pentru 200-300 de cazuri confirmate pe zi”, se arată în document.

În această situație, „numărul de cazuri active nu ajunge la zero nici până în data de 30 septembrie, când s-ar înregistra între 1500 și 5.000 de cazuri active. Această evoluție nu aduce creșterea marcată a unei proporții suficiente de populație imună la boală, ci mai degrabă, creează premisele suprasolicitării personalului medical dedicat îngrijirii bolnavilor de Covid 19, în condițiile în care, de la 1 octombrie va începe sezonul de transmitere specific tuturor celorlalte boli respiratorii”, estimează autoritățile.

Potrivit autorităților, există  corelație între respectarea distanțării sociale și numărul îmbolnăvirilor de Covid. „Pentru ca numărul cazurilor active să scadă, distanța socială trebuie să fie mai mare decât durata medie în care o persoană infectată este contagioasă”, se mai arată în document. Iar aceasta este mult sub pragul de siguranța, la care numărul cazurilor active ar rămâne constant.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stimată doamnă Raluca Ion,
    Rugaţi-l, vă rog, pe domnul Cristian Tudor Popescu (al cărui fler de inginer nu cred că a dispărut) să arunce o privire pe graficul inclus în documentul care poartă ştampila MAI şi să-l compare cu cel similar, disponibil la adresa https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/. Bănuiesc că domnia sa va realiza imediat ca axele orizontale ale celor două grafice sunt serios decalate. Astfel, în graficul corect, verificat cu datele raportate de instituţiile româneşti, variaţia bruscă a pantei apare în intervalul 12-14 mai, pe când în documentul cu ştampila MAI aceeaşi comportare este plasată imediat după eticheta cu 26 mai, deci cu două săptămâni mai târziu! Întregul grafic din pagina cu stampila arată ca şi cum ar fi fost produs manual, cu linii dash curbate, parcă trasate cu carioca, decalate serios faţă de poziţionarea corectă în raport cu abscisa" Cum explică INSP, autorul "PROGNOZEI" acest fapt? Despre textul inclus în secţiunea "IV PROGNOZE DE EVOLUŢIE", în fapt o succesiune de afirmaţii justificate de "potrivit analizelor efectuate...", fără nicio referinţă serioasa sau adresă unde acestea pot fi studiate, refuz să mai comentez. Poate o face domnul Popescu.
    • Like 2
  • Analize și prognoze guvernamentale marca ... Ludovic Orban. Când nimic nu ai a spune inventezi fraze goale de conținut științific și logică ce par a suna a ... „rezultatele cercetătorilor englezi”. Este demnă de crestomația „Perle din examenele de bacalaureat” concluzia „științifică”: „Pentru ca numărul cazurilor active să scadă, DISTANȚA socială trebuie să fie mai mare decât DURATA medie în care o persoană infectată este contagioasă ... Iar aceasta este mult sub pragul de siguranța, la care numărul cazurilor active ar rămâne constant.”. Studiul științific introduce noțiunea de „distanță socială” definită ca fiind „intervalul de timp mediu după care o persoană contagioasă poate infecta altă persoană”, care pare a fi o traducere neinspirată dintr-o publicație scrisă într-o limbă străină.
    • Like 1
  • "Suprasolicitarea personalului medical dedicat" ?!?

    Cand numarul total de paturi dedicate pacientilor infectati cu COVID-19 este 32394 (si avem 5192 de cazuri active) iar totalul paturile dedicate in ATI este 1778 (si avem 161 de pacienti in ATI) ?

    Astea sunt date furnizate de autoritatile romane si puse in grafice de alte organisme, nu cele din Romania: https://covid19.healthdata.org/romania

    Ni se livreaza in fiecare zi date nesemnificative (totaluri care vor fi mereu ascendente) in loc sa avem date si grafice relevante.

    Nu spun ca nu exista COVID sau ca nu este periculos, dar modul in care se fac raportarile trezeste suspiciuni si este putin credibil. Este normal sa ne gandim ca unora le place sa se joace de-a Dumnezeu (sau doar le place ca pot dispune de viata a milioane de oameni)

    Insasi masurile pe care le iau par (si sunt) puerile: cum sa impui distantarea la gradinite? Cum poti sa te gandesti la asa ceva cu copii de 4-5 ani?
    • Like 2
  • “...distanța socială trebuie să fie mai mare decât durata medie în care o persoană infectată este contagioasă...”. Cum sa fie distanta mai mare decat durata???
    • Like 3
    • @ Adrian Gabriel
      GabiC check icon
      N-ai inteles!
      Imediat se va da o ordonanta de urgenta in care se va implementa (iti place cuvantul?) metodologia de echivalare a distantei in durata (va fi luata din Legile lui Newton si Teoria Relativitatii). Daca Einstein a putut, de ce n-ar putea un ditamai guvernul Orban?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult