Sub steagurile Uniunii și proaspetei intrate în UE, România, Nicușor (stânga) și Ștefănel (dreapta) salutau, în 2007, telespectatorii ProTV, atrâgând atenția asupra condițiilor inumane în care făceau ore.
Ia uitați-vă la clasa asta cum este, îi plouă în cap lui Marin Preda, spunea Nicușor în primul reportaj din Fâstâci, realizat în urmă cu 10 ani de corespondentul ProTV, Alex Dima.
Există această școală în județul Vaslui, emblematică pentru istoria României din ultimele două decenii. Povestea acesteia ar putea fi o adevărată epopee (puteți găsi toate episoadele pe stirileprotv.ro), un poem în versuri în care se spun fapte eroice ale profesorilor și elevilor de acolo. O construcție care nu se mai termină, în care vina este aruncată de la constructor la primărie și spre autoritățile centrale. Ștefănel și Nicușor veneau, în iarna lui 2007, în București, ca să ceară ajutor de la parlamentari.
La vremea respectivă, băieții s-au întâlnit chiar cu Bogdan Olteanu (astăzi urmărit penal pentru că ar fi luat mită 1 milion de euro de la un om de afaceri), care le promitea susținere.
În 2008, Ștefan se muta la școală în Capitală. Azi e plecat la muncă în Marea Britanie (foto dreapta). Prietenul lui, Nicușor, și el personaj al epopeii de la Fâstâci, e stabilit de multă vreme în Spania. Sunt amândoi bărbați în toată firea. România și-a alungat copiii afară din țară.
După mai bine de 10 ani de lucrări tărăgănate, întrerupte, reluate, pereții sunt crăpați, suma investită se ridică la nu mai puțin de 1 milion și jumătate de euro.
În România lor, la Capitală, e zarvă mare. Călin Popescu Tăriceanu face apel la colegii din Parlament să ignore cererile de urmărire penală venite de la DNA, un fel de imunitatea imunităților. Un om de afaceri care a primit contracte cu statul pentru a digitaliza instituțiile țării spune povești despre cucuvele și bufnițe la televizor, la ore de maximă audiență. E dezbatere mare, dacă un politician care are probleme penale poate sau nu să fie numit prim-ministru. Președinta marelui PNL curtează cu disperare pe cine îi iese în cale, fără discernământ. Senatul votează să scoată din joc consiliul care analizează suspiciunile de plagiat. Președintele celui mai mare partid, care a stat cel mai mult la guvernare în ultimii 25 de ani, îl critică pe tehnocratul Cioloș pentru că nu avem autostrăzi. Partidul său propune cel mai populist program de guvernare, cu tăieri consistente de taxe și creșteri de pensii și salarii. Elevii țării au toaletele în curtea școlii, iar politicienii vorbesc despre lecții digitalizate, predate direct pe tablete și telefoane mobile.
În Fâstâci, primarul a cumpărat bănci pe străzi, pe care stau asistații social, iar în școală elevii nu au bănci și scaune. Cei 68 de elevi nu mai învață la Școala de Arte și Meserii ci urmează cursurile Școlii gimnaziale Cezar Botez. Modificare birocratică de nume care a costat peste 35 de mii de lei noi. Fizic, copiii fac ore pe unde apucă, în clădirea Ocolului Silvic.
O frază spusă de premierul Dacian Cioloș la Digi24, joi seara, e monumentală prin simplitatea sa, la granița cu banalul. „Nu trebuie să ne temem de politică. Este rolul nostru, al cetăţenilor să facem în aşa fel încât politica să fie onestă. În măsura în care ne vom folosi de această forţă, lucrurile bune începute vor rămâne. Societatea trebuie să ceară, prin modul în care votează, ca lucrurile bune să rămână”.
Într-o comunitate normală, diferită de cea de la Fâstâci, oamenii i-ar fi alungat din comună cu furcile și topoarele pe cei care fură banii și nu le fac școala copiilor, dar și pe responsabilii care ar fi trebuit să păzească lucrările. După asta, ar fi pus stăpânire pe clădire și ar fi ridicat-o ei înșiși de la zero, împreună cu asistații social adunați de prin crâșme, le-ar fi croit bănci odraslelor cu mâinile lor și a fi făcut tot ce le-ar fi stat în putință să-i păstreze acasă, în țara lor.
Puteți urmări întregul reportaj despre școala din Fâstâci, județul Vaslui, difuzat aseară la România, te iubesc, aici și aici.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ma intreb cati simt la fel ca mine? Poate ar trebui sa listam undeva toate scolile din Romania, cu poze si povesti, ca sa credem si sa ne miste sa facem ceva.
Plang cand vad cum ne pleaca prietenii, familia, vecinii.
Asta este Romania!