Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Doi cercetători răspund unui utilizator de Facebook care spune că „virusul nu există decât în statistici”: Lumea pe care o propui, lipsită de cercetători și de doctori, nu credem că o poți dori pentru copiii tăi

Cristian Presura si Stefan Szedlacsek - FB

Cristian Presura și Stefan Szedlacsek:/ Foto Facebook 

Doi cercetători români de prestigiu, Cristian Presură și Stefan Szedlacsek, au reacționat la o postare devenită virală pe Facebook, în care un român, care se intitulează „răzeș, adică om liber”, spune că va ignora regulile autorităților în criza Covid, pentru că „virusul nu există decât în statistici sau la TV sau în informații”.  

„Lumea pe care o propui cititorilor tăi, una lipsită de cercetare și cercetători, și pare-se și lipsită de doctori, una fără vaccinuri, fără medicamente (căci sunt produse de ”organizațiile criminale” ale Big Pharma), te rog să ne crezi că este o lume sumbră pe care nu credem că o poți dori în mod sincer pentru copiii, prietenii și cititorii tăi”, se arată în mesajul celor doi cercetători.

Redăm mai jos postarea semnată de  Cristian Presura si Stefan Szedlacsek:

„Dragă Cezar Ionașcu, postarea ta intitulată "Declarație importantă pt țară" (despre Covid 19) https://bit.ly/3fEkUB0 m-a făcut pe mine și pe Stefan Szedlacsek să ne întrebăm dacă tu (și societatea) mai aveți nevoie de cercetători ca noi. De ce să mai cercetăm vaccinuri, medicamente și aparate medicale în laboratoarele noastre dacă tu (și cei care îți dau drepate) nu veți folosi cercetările noastre? De ce să o facem dacă tu consideri că noi (și grupurile de cercetare în care lucrăm) am face parte din conspirații mondiale? Oare nu ar fi mai bine să renunțăm la cercetare și să ne apucăm de agricultură? Speranța noastră este că cei care te urmăresc nu vor fi de acord cu tine și vor folosi cercetările noastre. Iată mai jos, ai răspunsurile noastre directe la „declarația” ta:

1. Nu vrei să porți mască pentru că facilitează reproducerea bacteriilor în plămâni! Prin urmare, doctorii care stau cu masca pe față câte 10 ore zilnic sunt toți bolnavi de plămâni, așa o fi? Chiar crezi că obligativitatea purtării ei în mijloacele de transport și în mall-uri din Germania, Austria și unele state din SUA, este o tâmpenie? Nu uita, dacă vei fi infectat cu Covid, vor fi câteva zile de început în care tu nu vei ști asta. Fără mască, crește șansa că vei împrăștia virusul la prietenii tăi. În funcție de situația lor medicală, unii vor muri. Mai scrii undeva pe pagina ta că:” Masca e fatală - oxigenul este diminuat și astfel insuficient la fiecare respirație”. Tot “savanții” pe care-i urăști să știi că au determinat cu foarte mulți ani în urma că aerul are 21% oxigen și 78% azot cam orice ai face iar biata mască va lăsa să treacă prin ea exact același procent de 21% oxigen.

2. Nu porți mănuși normale. Dar ce te împiedică să porți mănuși de plastic de unică folosință? Să știi că la început cei de pe vasul ”Diamond Princess” nu purtau nici măști nici mănuși. Știi că din cei 3711 pasageri câți s-au infectat de la un singur pasager cu Covid?: 700 pasageri.

3. Ai îmbrățișa chiar acum pe cineva drag în public. Să sperăm că nu ai căpătat virusul cu câteva zile înainte, în așa fel încât să nu știi, iar apoi să îl dai mai departe și să îl omori pe cel pe care l-ai îmbrățișat. În orice caz, dacă insiști în continuare, te invităm la o secție de terapie intensivă să îmbrățișezi toți bolnavii de Covid 19 de acolo. Evident, conform principiilor tale, nu vei purta nici mască nici mănuși. Vei putea rămâne în continuare acolo în secție, garantat vei avea nevoie de asistență medicală serioasă.

4. Nu faci vaccinul antigripal și speri în sinea ta că îți vor urma exemplul mulți din cei 12K de simpatizanți ai postărilor tale. Te-ai gândit că un procent însemnat al acestora este fie în vârstă, fie au o formă de imunodeficiență și îmbolnăvirea lor de gripă ar putea fi fatală?

5. Nu mergi la testări pentru că știi SIGUR că autoritățile vor manipula rezultatul, te vor declara pozitiv, pentru a mări, cum spui tu, „circul”. Dragă Cezar, induci o neîncredere acută în autorități, care va afecta în mod negativ toată societatea. Noi cercetătorii facem tot posibilul să influențăm autoritățile să ia deciziile corecte, pe baza a ceea ce am aflat prin cercetările noastre. Nu ne reușește întotdeauna, însă a spune că autoritățile recomandă și asigură testările doar ca să facă „circ” înseamnă să desființezi întreaga cunoaștere medicală și să invoci o colaborare diabolică între medici și autorități. A propos, ți-ai făcut vreodată ție sau copiilor tăi o antibiogramă? Dacă da, conform convingerilor tale, ai primit rezultatul pozitiv peste tot (de dragul „circului”)? Cu siguranță însă nu ai acceptat administrarea niciunui antibiotic căci e produs de organizații”criminale”.

6. Te speli pe mâini pentru că te-a învățat mama. Corect. Dar ea de ce te-a învățat așa? Pentru a elimina patogenii! Ea știa mai bine decât tine.

7. Nu vei face niciun vaccin, nici membrilor familiei tale, nici copiilor tăi. Sugerezi însă că nimeni nu ar trebui să facă, iar asta este EXTREM de periculos. La sugestia ta, colegii noștri din cercetarea medicală specializați pe vaccinuri ar trebui să renunțe la cercetare și să caute alt job. Dar ce crezi că se va întâmpla fără vaccinuri pe lumea asta? Cât crezi că va dura până vor reapare epidemiile? Ce le vei spune copiilor tăi când copii lor (nepoții tăi) vor muri de o astfel de epidemie, care înainte era stopată ? Știi de exemplu că variola, tot o boală produsă de un virus (care zici că nu exista) a omorât doar în secolul XX 300 milioane de oameni? Și știi cum a fost ea eradicată acum 40 de ani? Vei fi surprins: cu ajutorul unui vaccin! Iar tu vrei să se desființeze vaccinurile!

8. Nu crezi că guvernul și organizațiile internaționale „criminale” lucrează pentru binele tău. Putem să-ți spunem că unul din autorii acestui mesaj (Stefan Szedlacsek) lucrează într-un institut de cercetare al Academiei, finanțat de guvernul României. Atât Academia cât și Guvernul României sunt organizații criminale? Dai exemplul că în țările în care e cel mai mic număr de bolnavi de cornavirus, OMS (Organizația Mondiala a Sănătății) nu are acces. Ne-am uitat și noi pe Wordometer, să vedem care e țara asta. Am aflat: Saint Pierre Miquelon, o țară cât o comună mai mare (cam 5000 locuitori) are într-adevăr 1 singur caz pozitiv de Covid 19. Și e drept, nu e în OMS – e normal, aparține de Franța care bineînțeles că e în OMS. Sau poate te referi la Malta, țara din Europa cu cel mai mic număr de Covid 19 pozitivi? Stai liniștit, aparține și ea de OMS.

9. Zici că virusul nu există decât în statistici sau la TV sau în informații. Propun să facem un experiment atunci; sunt laboratoare în țară care pot purifica virusul SARS-CoV-2. Le plătești reactivii, laboratorul îți va purifica virusul și îți vă arăta și poza lui electrono-microscopică. Apoi, după ce semnezi o declarație ți se vor injecta virușii (pe care i-ai văzut la microscopul electronic). Apoi vei fi monitorizat ca să vedem în cât timp vei face simptomele caracteristice ale Covid 19. De acord? Căci dacă e așa cum zici, că virusul e doar în statistici, atunci nu vei face nicio boală, nu-i așa? Chemăm și televiziunile ca să asiste la eveniment, ești de acord?

10. „Oprește știrile și începe cercetările independente”, așa încurajezi pe cei care te urmăresc pe Facebook. Ai uitat să le spui că, înainte de a începe cercetările, urmăritorii tăi vor trebui să facă facultatea de medicină sau biologie, apoi un doctorat de vreo 5 ani și în fine să dobândească o experiență de laborator de încă vreo 5 ani cel puțin, pentru a ști cum să facă cercetările. Apoi ai uitat să le spui să puna câteva milioane de euro deoparte, pentru cheltuielile experimentale în laboratoare. Ai uitat să le amintești că cercetările durează ani de zile, că au nevoie de echipe de oameni înalt calificați, un efort susținut și nu în ultimul rand de minți luminate care să înțeleagă rezultatele cercetărilor. Dragă Cezar, așa se face o cercetare, ți-o spun doi oameni în domeniu. Cercetarea nu o faci citind câteva articole de pe internet, scrise de oameni incompetenți și inconștienți. Aceea nu este cercetare!

Și, da, în final ai dreptate Cezar, este mai ușor să iei de-a gata informațiile de la TV decât să gândești cu mintea ta educată și formată adecvat. Asta o știe orice cercetător în domeniul medical, care gândește cu mintea luni, zeci de ani pentru a aduce apoi către ceilalți rezultatele cercetărilor sale. Lumea pe care o propui cititorilor tăi, una lipsită de cercetare și cercetători, și pare-se și lipsită de doctori, una fără vaccinuri, fără medicamente (căci sunt produse de ”organizațiile criminale” ale Big Pharma), te rog să ne crezi că este o lume sumbră pe care nu credem că o poți dori în mod sincer pentru copiii, prietenii și cititorii tăi.

Semnat de doi cercetători: Cristian Presura și Stefan Szedlacsek”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Lumea nu vrea sa asculte de Cuvantul lui Dumnezeu, de legile naturii sau ale fizicii de avertismentele virusologilor si climatologilor. Realitatea este ca lumea vrea sa-si faca mendrele fara sa tina cont de nimeni si de nimic. Filozofia de viata gen: Dupa noi popopul. De ani de zile climatologi, savanti, virusologi avertizeaza ca ne indreptam spre multiple scenarii apocaliptice iar lumea parca ar calatori pe Titanic. Mai rau este ca avertismentele incep sa se traduca in realitate in timp ce oamenii astia ajung sa afirme cu disperare: Nu mai este cu putinta umana a se face ceva. Apare Sars Covid- 19 si felul in care este gestionata aceasta criza, totusi minora, raportat la ce se prefigureaza arata cu prisosinta o lume surda, oarba si ingrozita, care realizeaza incet si sigur cat este de neputincioasa, Si atunci fiecare face ce poate. Unii braveaza si considera amenintarea drept fictiune ignorand cu buna stiinta masurile de bun simt ce sant absolut necesare pe principiul, mie nu mi se poate intampla nimic, in timp ce la polul opus categoria din cauza astora pot sa o patesc si eu faciliteaza implementarea unor masuri aberante cu obolul formatorilor de opinie. In timpul asta baietii destepti maresc pretul la alimente, masti sau articole de igiena, taie copacii sfidand carantina sau de ce nu isi fac propaganda electorala. Asta pe principiul in confuzie exista profit.
  • Like 1
 • De la inceput mentionez ca nu am nici o tangenta cu medicina . Pana la 78 de ani am facut o singura boala la 77 -zona zoster de care nu am mai scapat nici acum.Neavand ce face mai citesc ce e pe moment. Am gasit un articol , un interviu luat lui David Icke ,certatator care la viata lui a scris 21 de carti,a lansat 20 dvd-uri, si a tinut conferinte in 25 de tari .El afirma (nu eu) ca nu exista Covid si ca toata incurcatura a pornit de la o celula numita "exozom" care exista in fiecare organism .Aceasta celula ,cand se intampla ceva in organism,se otraveste pt a alerta celelate celule . Chinezii ,pe aceasta au gasit-o si au denumit=o Covid-19 . Daca e marita de foarte multe ori da rezultat pozitiv.In functie de mariri pot fi rezultate in crestere sau scadere. Spune de multi medici care neaga Covid-ul si care nu au voie sa isi spuna parerea .Explicatia lui pare logica si motivele acestei pandemii par logice. Sa-i cred pe cei doi cercetatori sau pe aceasta somitate ?
  • Like 1
  • @ Gheorghe Fedorca
   Parerist check icon
   David Icke n-a călcat într-un laborator în viata lui și n-a publicat niciun articol științific. E un fel de Pavel Corut.
   Credeți ce vreți.
   • Like 1
  • @ Gheorghe Fedorca
   Deci credeti mai degraba in ce spune un jucator de fotbal si comentator sportiv decat in doi cercetatori? Si mai aveti si nesabuinta sa va sustineti opinia in public?? https://en.wikipedia.org/wiki/David_Icke
   • Like 1
 • Nici nu am bănuit că țara noastră mică are atâția deștepți și cât de strălucit pot să argumenteze că nu trebuie să-ți pese de cei din jur și de lege. Dar până și în Constituția noastră șchioapă scrie că protejarea sănătății cetățenilor este cauză de utilitate publică în timp de epidemie, etc. Sau dvs, citiți din trei în cinci, pe unde vă convine? Ia imaginați-vă smeilor că ați fi petrecut carantina cu dl.Dragnea și d-na Dăncilă. Ca-n Belarus! Disoluția autorității publice este la modă acum, dar cine profită și va profita de ea? Nici voi, nici copiii voștri, Voi, și mai ales ei, veți suporta doar consecințele. Și Hitler a venit la putere tot pe un fond de disoluție a autorității publice. A venit și și-a impus propria putere și propria autoritate. În Rusia Lenin a venit la putere după ce provocase Haosul. A venit și a făcut ceea ce știm (din păcate nu toți știu istorie. De aceea cred că vor să scoată istoria din școală. Te învață mult prea multe!)
  • Like 2
 • BRene check icon
  Toate argumentele cad in fata dreptului la viata si la persoana proprie. Credeam ca avem dreptul de a alege. Merci de informare, dar actuala clasa politica si interna si mondiala au dat-o prea rau in bara in ultima vreme ca sa mai ascultam de reguli. Sistemul e in mare suferinta.
  • Like 5
  • @ BRene
   Marcu check icon
   Dreptul la viata si la persoana proprie, dreptul de a alege, in orice sistem de drept (inclusiv cele totalitare) ti se termina la momentul in care prin exercitarea lui ingradesti drepturile altora la viata, la persoana sau de a alege. Daca acest virus nu s-ar transmite si la alte persoane care il pot lua fara ca ele sa aleaga asta si pot muri fara ca ele sa aleaga sa moara, chiar crezi ca ar mai exista legi si restrictii in acest sens? Poti oricand sa iti tai venele si sa iti exerciti dreptul dea a alege pentru persoana proprie, dar nu poti sa tai venele altora care nu vor asta fara repercursiuni. Cred ca e evident ca ce spui e contrar propriilor tale convingeri. Daca tu consideri ca fiecare are dreptul de a alege ce e mai bine pentru el si in acelasi timp prin actiunile tale risti sa infectezi persoane care nu au ales sa fie infectate, incalci propriul principiu: de a-i lasa pe toti sa aleaga pentru ei.
   Si da, sistemul a dat-o in bara rau de tot, dar tocmai pentru ca nu a facut mai mult sa se pregateasca pentru asta, desi cercetatorii si studiile de la nivelul guvernelor si al OMS avertizau de multi ani posibilitatea aparitiei unei variatii de virus pentru care nu suntem pregatiti. Si lipsa pregatirilor inseamna ca nu avem destule echipamente (caci in rutina de zi cu zi a unui spital de oriunde din lume nu ai nevoie de milioane de masti si manusi, dar intr-o pandemie ai), nu avem dezinfectanti si proceduri de dezinfectare destule, etc. Adica sistemul a dat-o in bara tocmai pentru ca a ignorat un posibil virus, sau pentru ca nu avea sens economic sa tii in debara un milion de masti doar pentru posibilitatea ca peste 10 ani sa apara un virus. Dar tu si altii sunteti de 100 de ori mai inconstienti decat "sistemul care a dat-o in bara" pentru ca sustineti ca si dupa ce virurul a aparut si a omorat mai multi oameni in lume decat multe razboaie, e bine sa il ingnoram si sa ne vedem de viata, sa nu purtam masti si sa nu ne vaccinam. Toate astea pentru ce? Care e miza? Ce castigam daca ingnoram virusul? Ca de pierdut am vazut ce putem pierde: vieti!
   • Like 10
  • @ Marcu
   Nu ingradesti dreptul la viata daca iti exerciti dreptul tau la viata. Vezi ca cam incurci borcanele. Faptul ca iti traiesti si respiri nu ingradesti dreptul nimanui la viata, nu e ca si cum tii sechestrat fara manacare luni de zile. Cine se stie vulnerabil sa stea in casa sau sa isi procure o costumatie speciala de protectie. E ca si cum ai interzice tuturor soferilor sa circule in Romania(pe motivul ca iti ingrdadeste dreptul la viata) fiindca poate sa intre unul in tine.
   • Like 1
  • @ Marcu
   Raționamentul dumneavoastră este valabil doar în momentul în care persoana este dovedita ca ar fi bolnavă, nu poți restricționa drepturile unui om sănătos pe motiv ca ar inbolnavi pe alți, nu ar avea cum din moment ce el este sănătos. Domnule Marcu, carantina, izolarea, a apărut acum câteva sute de ani când nu exsistau teste nu exsistau analize și nu se știa prea multe despre medicină, la ora actuală este doar o motivație pentru a restrânge drepturile și libertățile cetățeanului, altfel explicați i și mie refuzul autorităților de a face testări în masă
   • Like 2
  • @ Alex Moga
   Marcu check icon
   Nu asa functioneaza o societate in secolul nostru. Asta cu cei vulnerabili sa stea acasa si cei puternici sa mearga la vanatoare e societatea de acum 1000 de ani. Sunt perfect de acord ca "faptul ca traiesti si respiri nu ingradesti dreptul nimanui la viata". Dar poti sa traiesti si sa respiri si la tine in casa. Sa "traiesti" nu inseamna sa mergi la mall. Iar daca prin mersul tau la mall exista un risc cat de mic, de 0,0000001% ca mama mea de 65 de ani sa se infecteze si sa moara, eu zic ca poti sa stai fara mall. Cand miza e viata sau moartea (a celor dragi tie sau chiar a strainilor, si un risc mic e inacceptabil). Ca sa nu mai vorbim, ca aceleasi legi, reguli, protocale existau de zeci de ani in toata lumea. Exista peste tot spitale de boli infectioase, agentii care se ocupa cu asta, protocoale de carantina si izolare, etc pentru multitudinea de boli infectioase care exista. Doar o boala atat de virulenta nu a existat, dar restul "aparatului malefic conspirationist care ne ingradeste drepturile si vrea sa ne controleze exista". Pana acum de ce nu a protestat nimeni ca astfel de practici, daca ele era contrare drepturilor si libertatilor, daca duc la dictaturi, etc. Doar pentru ca nu era o boala destul de infectioasa care sa te tina departe de mall? Sau pentru ca boala era in Africa si acolo chiar nu ne intereseaza cati mor, daca Zara de la Unirii ramane deschisa? Nu e normal ca fix cand apare o astfel de boala mai grava decat tot ce a fost, care pune lumea in stand-by si distruge economii (apropos, chiar toate tarile ar fi dispuse sa piarda miliarde si sa riste o noua dinamica de putere la nivel mondial daca nu era serioasa amenintarea?) sa punem si mai strict in aplicare protocoalele care au fost construite si au functionat de decenii fix pentru asta? Si sa ascultam de expertii care se confrunta cu astfel de situatii de zeci de ani (doar ca la scara mai mica, prin continente mai obscure)? Ei nu au raspunsurile la toate intrebarile, nu stiu inca cum sa gestioneze ceva atat de extins, dar cu siguranta experienta lor si cunostintele ii ajuta sa o faca mai bine de cat mine si decat tine care ne dam cu parerea dupa ce ne-am informat de pe Youtube. Si ca sa folosesc exemplul tau cu soferii, eu cred ca daca s-ar sti cu siguranta ca un sofer cand pleaca de acasa ar accidenta in medie 2.5 alti soferi (rata de propagare initiala a Covid19) si daca undeva la 10% din aceste accidente ar fi si fatale (rata mortalitatii la Covid19), da, cred ca s-ar lua decizia ca toti soferii sa nu mai circule. Si ar fi o decizie corecta, care ar face ca si daca ies niste soferi mai "meseriasi" pe strada, sa nu poata sa faca 2.5 accidente per cap de sofer, caci nu vor fi 2.5 alti soferi pe strada care sa fie accidentati.
   • Like 4
  • @ Costel Constantin
   Crede omul ca e sanatos dar ar putea fi asimtomatic si sa infecteze pe altii !
   • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Excelent articol.
  Subliniez și nota de ipocrizie: ei au fost vaccinați in copilărie. În populație acoperirea vaccinală e undeva de peste 70% . Problema se pune pentru copiii lor ( copii care n-au nici o vină că au părinți bătuți în cap) care deocamdată sunt în siguranță pentru că ceilalți copii sunt vaccinați! Adică ei plus copiii stau bine-mersi sub umbrelă în timp ce ei urlă că umbrela e proastă!

  Crede cineva că s-ar duce dl Cezar în spital? Nu, că bolnavi de covid nu există, ori mușchiul lui nu vrea. Problemă rezolvată.

  Denumirea de " răzeș liber" face trimitere la acea categorie de oameni care afirmă că statul nu există, e un fel de Statul S.A. și nimeni n-are voie pe teritoriul lor. Ba mai arborează și drapelul propriu. Au fost lăsați în pace, până unul a împușcat mortal un polițist
  Reprezintă forma maximă a teoriilor conspirației, de fapt le însumează pe toate. 4 minute de aberații.
  • Like 7
 • Leo check icon
  1. Ați uitat să ne spuneți și cum te poți infecta, dacă nu iei contact cu lichide de la o persoană infectată (adică dacă nu te scuipă în gură), nu-ți bagi singur în gură degetele pe care ai luat saliva unui infectat sau nu respiri timp de mai bine de 10 minute (15 zic alți specialiști) aerul expirat de un bolnav grav.
  Nu de alta, dar în lipsa celor de mai sus riscul de infecție este aproape 0.
  2. Deci pe acel vas au fost infectate doar 19% din persoane; restul de ce nu s-au infectat, aveți o explicație?
  3. Dv cum le îmbrățișați pe persoanele dragi, cu limba și le trageți și o flegmă-n gât? Să știți că noi o facem altfel și aproape că nu schimbăm niciun aerosol în timpul unei îmbrățișări de câteva secunde.
  4. Dacă ai un organism slab, e bine să te vaccinezi, altfel, lași anticorpii să lucreze pentru tine.
  5. Eu nu știu ce să spun, însă când am văzut ordinul care zicea ca toți decedații să fie declarați de Covid, parcă îmi ridic niște semne de întrebare.
  6. (eu) Mă spăl pe mâini, pentru că sunt o persoană curată, nu că așa a zis mama.
  7. vezi 4.
  8, 9, 10. Nu comentez; dar ne puteți indica niște lucrări științifice sau studii pe temele abordate măcar în aceste răspunsuri, pe care le-ați scris/făcut dv. în perioada aceasta și care au ajuns în vreo publicație ISI (sau măcar într-o publicație de renume care se asigură că ceea ce publică este verificat)? Ah, nu aveți nici măcar una... Am înțeles, dar vreți să vă credem pe dv. și nu pe dr. Giesecke, dr. Streeck de exemplu, sau pe dr. Rafila ori dr. Apostolescu care-s mai aproape de noi și care toți vă cam contrazic părerile?
  • Like 4
  • @ Leo
   Parerist check icon
   La mine în sat tocmai à dat la ziar ca s-a infectat echipa locala de fotbal. Probabil au organismul slab (sau în orice caz mai slab ca al tău, evident căci fotbaliștii mănâncă probabil mănâncă slana cu zahar, ca pakistanezii). Dacă te uiți în fotbal contaminarire apar în "focare" (gen Juventus unde 21) , în câte o echipa nu întâmplător distribuit uniform cum s-ar întâmpla dacă s-ar infecta aia mai "slabi", sau aia care evita săpunul. Pentru ca încă nu exista vreo dovada ca ăștia s-ar grupa pe la câte un club.
   Diamond Princess à fost in lockdown in cabine à doua zi după ce au avut cazurile 1-10 (cazul "0" fiind cu câteva zile înainte). Și tot a fost târziu. Și cu toate astea au ajuns de la 10 la 700 in vreo luna, cu tot cu lockdown și deși o parte fuseseră evacuați.
   Cu punctele 8 - 9 nu înțeleg. Vreunul dintre autorii tai au publicat articole științifice despre inexistenta virusului, sau a guvernelor care lucrează împotriva noastra?
   De fapt tu ai publicat vreun articol științific peer reviewed, ca să aibă vreo valoare argumentele tale?
   • Like 6
  • @ Leo
   Nu ati inteles faza cu "toti pacientii care au murit sa fie declarati cu Covid" Numai cei care au facut SI covid sunt declarati morti din cauza Covid. ca sa afli adevarul, e bine sa iti pui intrebari, dar baga de seama sa fie intrebari corecte, la obiect, nu puncte de suspensie aruncate, sibilinic, in eter. Sau, in fine, pe Internet.
   • Like 4
  • @ Parerist
   Leo check icon
   Îi rugam pe dnii să ne explice cum poți fi infectat.
   Eu am făcut sport de performanță și îți pot explica ce se întâmplă după ce termini un antrenament intens; însă sportivii respectivi au complicații sau au vreo problemă de sănătate declanșată de Covid?
   „Cazurile 1-10” pe un vas de croazieră înseamnă că toți pasagerii au fost expuși la virus; și cu toate acestea doar 19% au fost infectați. Ce zici de aceasta?
   Am zis că nu comentez (am lăsat eu vreo secundă senzația că aș fi adeptul teoriilor conspiraționiste?)
   Am întrebat ce reprezintă cei doi la nivelul comunității de cercetători în domeniu; unul dintre ei este fizician, celălalt n-are nici măcar un studiu publicat în materie de virusologie și atunci pun părerile lor alături de părerile virusologilor pe care i-am amintit și le analizez; cei 2 domni vin cu păreri, dl. Streeck vine cu studii practice, observații științifice și concluzii bazate pe acele observații; dnii vin cu impresii, dl. Apostolescu vine cu concluzii desprinse, tratând bolnavi de Covid; dnii vin cu supoziții, dl. Giesecke vine cu informații confirmate din câteva surse la fel de solide precum cariera domniei sale de boss al virusologilor din OMS.
   Iar eu sunt un simplu comentator care are o capacitate ridicată de a compila surse de informații și de a găsi date relevante.
   • Like 4
  • @ Leo
   Parerist check icon
   Tu ce reprezinți? De când valoarea argumentației e data de reputația participanților? Ai o părere foarte bună despre tine dacă ai impresia ca poți compila informații dintr-un domeniu străin mai bine decât un cercetător profesionist, indiferent că-i domeniul lui sau nu. Primii pași în cercetare fix în asta te specializezi indiferent de subiect.
   Și chiar și asa am foarte mari dubii ca bossul virusologilor de la oms a demonstrat ca virusul nu exista (îți reamintesc ca despre asta e vorba).
   Pe Princess Diamond au luat-o toți de la un singur caz, care a stat printre ei doar câteva zile. Tu ce crezi, dacă nu erau închiși în cabine din ziua în care și-au dat seama ca încă au virusul la bord, rămâneau tot doar 19%? Conform logicii tale, toți suntem expuși la virus, însă ne-am infectat doar câteva procente. Doar toată planeta e un Diamond Princess. Durata e irelevanta. Si masurile luate la fel, cine-i slab și nespălat deja s-a infectat, cine nu nu se mai infectează. Iar numărul celor slabi și nespălați creste de la o zi la alta.
   Nu cred ca fotbaliștii sunt în pericol. Nu despre asta e vorba. Însă asta nu înseamnă că nu-s contagiosi. Însă înseamnă că si cei tineri și sănătoși se pot infecta și chiar dacă nu-i afectează grav, pot infecta pe alții.
   • Like 4
  • @ Dana Gabriela Chmilevschi
   Parerist check icon
   La mine e puțin mai nuanțata situația. Au avut si decese numărate la covid deși nu fuseseră testati, ci doar suspecți, din azilele de bătrâni. Inițial teste s-au făcut doar în spitale.
   Insa cifrele "umflate" asa sunt cele care corespund cu surplusul de mortalitate fata de cea așteptată conform statisticilor anterioare, deci metoda asta pare sa fie cea corecta (presupunând ca nu exista alta boala misterioasa care își face de cap).
   Iar metoda au început s-o adopté si alții, în majoritatea tarilor afectate (uk, fr, etc) creșterea mortalității fata de cea tipica a lunii e foarte vizibila și de multe ori mai mare decât doar a cazurilor confirmate de covid însă bate cu cea a cazurilor confirmate + suspecte.
   În Italia e invers, numărătoarea oficiala probabil subestimează numărul de decese.
   În România e greu de spus pentru ca din fericire numărul de morti e mic, în "zgomotul" statisticilor.
   • Like 0
  • @ Dana Gabriela Chmilevschi
   Leo check icon
   Înseamnă că dl ministru este imbecil:
   „Eu am solicitat ca în fiecare județ toate decesele pe care le avem să fie considerate ca deces suspect coronavirus și să avem în continuare o evaluare a lor completă”
   • Like 2
  • @ Parerist
   Leo check icon
   Eu sunt măria sa publicul care trebuie convins, ”beyond a reasonable doubt” că lucrurile stau așa cum le prezintă cel care face afirmația.
   Firește că valoarea afirmației nu este dată de calitatea emițătorului însă dnii respectivi nu fac demonstrații ci fac simple afirmații, ori în cazul acesta este important să știm cine este cel care vorbește.
   Specialiștii în domeniu au tendința de a fi părtinitori de aceea ei doar fac rapoarte pe ale căror date le interpretează cei ca mine - persoane capabile de a face conexiuni între informații; în analiză pe mine mă interesează să identific care sunt datele greșite (ca să pot lua decizii pentru firma mea) și aplic și în acest caz exact același principiu cu aceleași rezultate indiferent dacă știu sau nu ce e aia un virus.
   Dacă 1 persoană a infectat 19% din pasageri, înseamnă că 15000 de persoane au infectat 57% din populație...
   Noi avem în organism tot felul de bacterii și virusuri cu care trăim în armonie; înseamnă să nu mai interacționăm unii cu alții, pentru că o mână de nefericiți face complicații?!
   • Like 3
  • @ Leo
   Delia MC Delia MC check icon
   Suspect nu înseamnă caz confirmat. Una e caz suspect, alta caz probabil și alta caz confirmat.
   Cazurile sunt numerotate, cu vârsta, comorbidități dacă există, cu data testării și confirmării. Sunt sigură că veți găsi comunicatele oficiale.
   • Like 1
  • @ Leo
   Parerist check icon
   Toți suntem capabili sa facem conexiuni între informații. Mai mult, toți suntem CEI MAI CAPABILI și facem.
   În frunte cu antivaxxerii, flat eartherii, diferitele tipuri de creationisti, noii anti 5G șamd.
   Iar duci raționamentele la absurd. A venit să-ți închidă cineva shaormeria ca era pandemie de guturai?
   Iar la extrem ailaltă, dacă apare un virus comparabil cu variola de exemplu trebuie să ne înghesuim ca furnicile în continuare, ca să nu moara niște shaormerii nefericite?
   • Like 4
  • @ Delia MC
   Leo check icon
   Eu recunosc că nu știu cu siguranță să interpretez acea afirmație, însă mă uit mai atent la ce fac autoritățile; și observ că nici restrângerea drepturilor în cadrul stării de urgență n-a fost făcută cu respectarea legilor; văd că guvernanții și chiar presa știau însă niciunii nu au spus că este abuziv ca un decret al președintelui să fie temei pentru a amenda populația, ba chiar să fie intimidat poporul prin scoaterea militarilor înarmați pe străzi; mă uit la faptul că nici președintele, nici guvernul nu au cerut demiterea din partid a dlui Flutur - cel care a beneficiat fără să aibă dreptul de analize - nici pe cea a dlui Tătaru - care a admis candid că farmacia sa nu eliberează bon fiscal.
   Și atunci aceste fapte mie îmi arată că statul minte de rupe când vine vorba de Covid; nu știu dacă minte în toate cazurile, însă n-ar fi mai logic să plec totuși de la prezumția că orice declară și face statul în legătură cu acest nou coronavirus este în spiritul întreținerii minciunilor pe care le-am înșirat mai sus și să-i cer dovezi - pe care să le pot verifica din surse terțe și independente - înainte de a-l mai crede?
   • Like 0
  • @ Parerist
   Leo check icon
   Sunteți pe dracu; formați o nație de imbecili, analfabeți funcțional care nici când i se arată că statul a acționat abuziv și dictatorial nu sunt în stare să-și reconsidere poziția.
   Iote căcovidul e fix „pandemie de guturai” din cauza căreia mi-a fost suspendată activitatea „șaormeriei”.
   Eu îți respect dreptul dumitale de a te purta ca un șobolan; te voi disprețui pentru aceasta și te voi scuipa (metaforic) când te voi întâlni, însă eu sunt vultur și nu mă voi purta niciodată ca un șobolan, nici măcar în fața variolei.
   • Like 1
  • @ Leo
   Parerist check icon
   Ok, vulturule. Tipi ca statul încalcă legea (și îți dau dreptate aici) și-ți încalcă drepturile însă tu îți permiți sa te p.si pe ea de lege atunci când ți se pare ție, singurul care înțelege ce se întâmplă din lume, ca e greșită.
   Asta nu te face un erou, dubla măsură nu te face decât un ipocrit. As fi admirat lupta ta pentru respectarea regulilor democratice (inclusiv când nu as fi de acord cu tine) însă atunci când tu le încalci cu buna știința când nu-ți convin nu mai ești un rebel care apară un principiu ci un smecheras tipic.
   • Like 4
  • @ Parerist
   Leo check icon
   Pe o pancartă din SUA am văzut un mesaj în linie cu ceea ce am scris de mai multe ori (păstrez limba în care a fost scris): “when tyranny becomes law, rebellion becomes duty”.
   Dacă nu înțelegi un lucru simplu ca acesta, n-ai să înțelegi niciodată ce e aia democrație și te vei poziționa tot timpul alături de analfabeții nației tale.
   Peace și f off tuturor șobolanilor!
   • Like 1
  • @ Leo
   Delia MC Delia MC check icon
   Cine ar fi făcut-o cu respectarea legilor? Se pare că la asta se reduce.
   La fel de dictatorial au procedat cam toate statele. Singura problemă e că în România guvernează PNL și Iohannis e președinte. Asta-i unica și singura bubă.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Leo check icon
   „ La fel de dictatorial au procedat cam toate statele.“
   Cunoașteți legislația acelor state despre care presupuneți că au acționat dictatorial ca să puteți susține această presupunere?

   „ România guvernează PNL și Iohannis e președinte.”
   Uitându-mă la calitatea celor ajunși să guverneze, tind să vă dau dreptate: este într-adevăr o problemă când ajung să guverneze niște idioți din PNL împreună cu idiotul de iohannis...
   • Like 0
  • @ Leo
   Delia MC Delia MC check icon
   Cunosc destul de bine si ați cunoaște și dvs ( sunt sigură că știți, azi se poate informa oricine ). Din motive personale, urmăresc situația asta încă de prin februarie: cum a evoluat, ce măsuri au luat diverse state, când au închis granițele, când au declarat starea de urgență, ce libertăți au mai permis, cum au reușit ori nu să reducă pierderile de vieți omenești.
   Mă informez din surse credibile plus de specialitate. Nu detaliez, internetul e mare și accesibil oricui.

   Că dvs sunteți susținătorul unui partid, este secretul lui Polichinele. Că susținătorii lui se dedau la astfel de practici e o mare dezamăgire. Sper să-și revină ( partidul, care a început o campanie asiduă de defăimare) speranța moare ultima. Nu mă mir că nu i-ați spus numele pe șleau.

   PS: pentru mine PNL a fost varianta de rezervă. Nu am fost niciodată penelistă însă apreciez modul cum s-au descurcat. Fapte, nu vorbe.
   • Like 1
  • @ Dana Gabriela Chmilevschi
   Și asta vi se pare în regulă ca unei persoane sa i se declare decesul așa fără sa i se facă autopsie. Dacă cineva infectat cu covid era călcat de tren, care era cauza decesului, conform "recomandărilor" coronavirus, corec? Și asta vi se pare normal?
   • Like 0
 • Grădina-i mare şi-s mulţi de d-alde Cataramă dăştia. Totuşi, pentru că domnii Cristian Presură și Stefan Szedlacsek par dispuşi la a da explicaţii concludente, poate vor răspunde la următoarea mea nelămurire. La ce folosesc mânuşile chirigicale (ori cum s-or denumi corect cele ce devin obligatoriu de purtat de pe 15 Mai de către toţi cetăţenii în locurile publice - deci nu vorbesc de medici)?

  Ştiu răspunsurile referitoare la măştile faciale de tot felu, chiar şi cele referitoare la ochelari/viziere. În mod mai mult ori mai puţin corect (aştept să fiu corectat) ştiu că:
  1. zonele de pătrundere a virusului în organism sunt căile respitratorii şi ochii (probabil că şi mucoasele genitale/anale, dar nu s-a făcut vorbire)
  2. mediile de răspândire ale virusului sunt fluidele eliberate de om, dintre care cele provenind prin gură şi nas sunt DOVEDITE ca fiind covârşitor preponderente. N-am auzit nimic credibil despre lacrimi, transpiraţie, urină, fecale, plasmă.
  3. pentru a limta transmiterea de la om la om a virusului se recomandă izolarea pe cât posibil a surselor esenţiale ale transmiţătorului ca şi zonele receptoare esenţiale ale virtualului receptor. Adică gura şi nasul. Obiectiv care se atinge parţial prin mascarea zonelor respective la toată lumea.
  4. Mâna omului este un "intermediar" ce poate ajuta procesul infectării prin două acţiuni: 4.1. preluarea virusului prin contact cu medii infestate 4.2. transferul virusului preluat ca la 4.1. la una din zonele sensibile menţionate la 1. sau la o suprafaţă din mediul ambiant unde să păndească o nouă victimă.
  5. Mâna omului menţionată mai sus realizează infectarea indiferent dacă este îmbrăcată de o mânuşă de cauciuc inertă chimic, ori dacă este la pielea goală.

  Deci ca să zădărnicim trasferul virusului de pe mână la zonele sensibile trebuie să evităm contactul fizic dintre cele două, ori să menţinem pielea mâinii ori cea a mânuşii tratată frecvent cu substanţe biocide. Deci rolul mânuşii se rezumă la protecţia pielii mâinii de substanţele biocide. Din punct de vedere al transmiterii virusului mânuşa pare inutilă.

  Aici aş dori o explicaţie, o precizare de la domnii cercetători. De ce trebuie să purtăm mânuşi?
  • Like 2
  • @ N Cojocaru
   Personal, port manusi, mai ales la cumparturi, unde stiu ca multa lume atinge marfa, si sunt foarte mult obiecte atinse de mii. ca sa nu ma dezinfectez dupa fiecare taxi si raft, Port manusi, pe care, odata ajunsa acasa, le arunc. (dupa ce m-am asigurat ca am dezinfectat marfurile sau, pur si simplu, le-am pus deoparte pentru cateva zile. Si clanta usii o dezinfectez. La varsta mea si cu problemele mele, nici o precautie nu mi se pare in plus. Mai conteaza ca si niste sute de mii de medici si asistenti recomanda chestia asta, or fi cu totii mituiti de comerciantii de manusi?
   • Like 3
  • @ Dana Gabriela Chmilevschi
   Mulţumesc pentru răspuns. Totuşi pe cine şi cum apără mânuşile în timpul acela pe care-l petreceţi în magazin, pe drum şi acasă până le scoateţi şi vă spălaţi pe mâini? Vă protejează pielea mâinilor? Vă protejează ochii, în caz că vă ştergeţi cu mânuşa? Protejează pe cei din jurul dvs? Ce vă faceţi dacă vă mănâncă un ochi, un nas pe drumul spre casă? Adică, după ce aţi atins cu mânuşile un raft contaminat sunteţi fericită că aveţi o mănuşă contaminată în loc de o mână contaminată? Eu aştept cu înfrigurare un răspuns calificat de la medici. Sper că nu sunteţi adepta "ştiinţei prin consens" atât de clamată de încălzirişti. Adică, e suficient ca mii de doctori să dea din cap pro-mânuşă, în tăcere şi consens, fără să explice cu argumente ce şi cum?
   • Like 1
 • În momentul în care ești atât de idiot încât crezi că orice prostie spui e ”foarte importantă pentru țară” , nu mai ești doar un simplu ”răzeș” , ci un ”răzeș dus cu pluta”
  • Like 6
 • Articolul este extraordinar, nu se poate mai explicit. M-am uitat cine este Cezarică ăsta, apare pe un post obsur (33) si da lectii de cum sa te imbraci, Astazi când nu mai sunt etichete obligatorii, fiecare se imbraca cu ce are sau in ce se simte el in largul lui, invatamintele acestui ins sunt la nivelul unei oxane.
  • Like 4
 • Stimați domni, logica și eleganța exprimării nu au nici un succes la această categorie de oameni. Este dificil și pierdere de vreme să demontezi logic teoriile acestor oameni tocmai pentru că nu au nici o logică. Iar aceste teorii, cu izvoare în Antene, site-uri rusești, chinezești sau mai știu eu de unde și care promit adevăruri ascunse au explodat pur și simplu în această perioadă. Oameni pe care îi credeam nu genii, dar măcar normali mi-au umplut zilnic telefonul și poșta de astfel de tâmpenii. Ultima a fost discursul președintelui Tanzaniei. Am crezut întâi că e o glumă, dar nu! de aceea cred că după 15 mai nu se va schimba ceva în bine. Nu cu astfel de minți.
  • Like 5


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult