Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Domnule premier Florin Cîțu, puneți deoparte 20 milioane euro din banii europeni și faceți o fabrică de vaccinuri!

vaccinare - Luc Nobout / Zuma Press / Profimedia

Foto: Luc Nobout / Zuma Press / Profimedia

Motto: „Ion și Gheorghe fug în gară după tren, însă îl pierd. Gheorghe spune: No’, Ioane, vezi dacă n-ai lucrul tău?” (anecdotă din Ardeal)

Să facem un sumar al ultimului an:

- țările industrializate au dat laboratoarelor de cercetare peste 20 miliarde dolari, pentru a dezvolta vaccinuri anti SARS-CoV-2;

- Administrația Trump a resuscitat anul trecut Kodak cu o infuzie de 0,8 miliarde dolari, pentru a fabrica ingrediente active farmaceutice (API) în vederea reducerii dependenței de China;

- Guvernul Macron vrea să fabrice în Franța vaccinuri și paracetamol pentru toată Uniunea Europeană și are în vedere alocarea de 2 miliarde de euro;

- Guvernul Kurz din Austria a intrat într-un parteneriat cu un producător local de antibiotice printr-un aport de capital de 50 milioane euro (producătorul pune alte 150 milioane) pentru a fabrica antibiotice pentru întreaga Uniune;

- Coreea de Sud este în discuții cu Moderna pentru o investiție de 200 miliarde de dolari pentru o fabrică de vaccinuri care să deservească Asia;

- Serum Institute of India, cel mai mare producător mondial de vaccinuri, este în discuții cu Oxford pentru vaccinarea din India, același Oxford care a lansat la începutul anului un parteneriat cu institutul Gamaleya din Moscova pentru îmbunătățirea vaccinului;

- Grupul Abdi Ibrahim din Turcia, liderul industriei farmaceutice turcești, a primit aprobarea guvernului de a intra în parteneriate pentru producția a 20 de milioane de doze anual; 

- Compania Mablon din Polonia primește din PNRR-ul polonez o infuzie de circa 9 milioane de euro (acțiuni și subscriere capital) pentru a fabrica sub licență Novavax noul vaccin cu proteine recombinante;

- se pare că Axon din Slovacia, Dyntec din Cehia și BulBio din Bulgaria sunt în discuții cu propriile guverne pentru a obține capital în vederea producerii sub licență a vaccinului anti-Covid în propriile fabrici.

Nu știu ce face România pentru a-și întări capacitățile farmaceutice. La nivel de declarații stăm bine. Iată ce spuneau anul trecut oficialii:

Dl Cosmin Marinescu: „România are uriașe oportunități de reașezare strategică pe harta regională a lanțurilor valorice (...) din industria dispozitivelor medicale și cea farmaceutică”.

Dl Tănase Stamule: „Reindustrializarea României trebuie să treacă mai puțin prin reșaparea unor vechi fabrici și uzine, și mai mult prin inovare și ajutor pentru companii”.

Trăgând linie, avem doua opțiuni. Prima - stăm în așteptare cu mâna întinsă la marile puteri, crezând în mecanisme care ne vor da și nouă vaccinuri și medicamente și dezinfectante, desigur, dacă mai rămâne ceva după ce ele își rezervă (pe bună dreptate) stocuri pentru proprii cetățeni.

Și a două - ne facem lucrul nostru. Luăm, din miliardele din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) 20-30 milioane de euro, mergem la Moderna, Curevac, Takeda și toți ceilalți care sunt interesați să-și facă un hub în Estul Europei (de unde se poate deservi toată regiunea) și în 2 ani avem o fabrică în care putem produce orice tip de vaccin.

Poate că există un grup de lucru care deja se ocupă de asta, dar dacă nu, atunci rămânem la prima opțiune, eventual ne mulțumim să găzduim departamente de planificare ale marilor corporații. E și asta un lucru bun.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Avem o fabrica de medicamente Antibiotice Iasi unde statul roman este actionar principal. Toti producatorii de medicamente fac profit , numai Antibiotice Iasi este pe pierderi...
  • Like 0
 • Citez: "Coreea de Sud este în discuții cu Moderna pentru o investiție de 200 miliarde de dolari pentru o fabrică de vaccinuri care să deservească Asia".
  Fac apel la vorba acestui domn: https://www.youtube.com/watch?v=yk7O0iRWMYM
  Stimate autor, avand in vedere seriozitatea demersului dumneavoastra, mai facem si noi o distinctie intre milioane si miliarde?
  Pentru conformitate: https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-southkorea-moderna/update-2-s-korea-in-talks-with-moderna-over-200-mln-investment-to-build-vaccine-factory-idUKL1N2KB06W
  • Like 0
  • @ Iron Spike
   Salve!
   -Permiteți: deservire este sinonimul ne-servirii.
   ntp,
   Cu ne-tristețe și fără speranțe
   Limba are dreptul să-și aleagă și împământenească; înțelesurile!
   • Like 0
  • @ Purice Narcis-Teofil
   E mai rãu de atât. Deservirea e servire proastă.
   • Like 0
  • @ Crator Tan
   Delia MC Delia MC check icon
   Pace. Are ambele sensuri:
   deservi = 1 A acționa în dauna cuiva. 2 A nu servi cum trebuie.

   sursa: MDA2 (2010) adăugată de LauraGellner acțiuni 

   deservi2 vt [At: I. IONESCU, M. 751 / Pzi: ~vesc / E: lat deservire] 1 A presta un serviciu în folos public. 2 A supraveghea și dirija funcționarea unei mașini.

   Of, chițibușăreala asta! Totuși benefic, ne mai împrospătăm cunoștințele. Nici dl Cărtărescu nu le știe pe toate si se mai uită în DEX .
   Și totuși, axându-ne pe chițibușuri nu cumva pierdem sensul?


   • Like 1
 • Dorin check icon
  Și cine să lucreze în fabrică?O gașcă de bugetari habarniști angajați pe pile? O merge în alte țări , dar în Românica ați văzut vreo companie de-a statului să funcționeze cum trebuie?( Institutul Cantacuzino nu a fost pus pe chituci de profesionalismul angajaților?)
  • Like 0
  • @ Dorin
   Delia MC Delia MC check icon
   Odată va trebui început. Odată această mentalitate va trebui înlăturată. Odată ar trebui început cu oameni tineri, entuziaști și cu profesioniști. Și cu cât acel odată e mai repede, cu atât mai bine.
   PS: mare e tentația de a-l lua imediat pe nu în brațe, omul îți spune imediat că nu se poate și de ce.
   • Like 1
  • @ Dorin
   „Moderna, Curevac, Takeda și toți ceilalți”... sînt privați, nu bugetari. De ce presupui că ar angaja bugetari?
   • Like 1
 • Ziua bună!
  -//Asta-i întrebarea//; a sta? x ...
  Cele bune,
  Purice N.
  • Like 0
 • Da, așa este,
  De la PNL și primul ministru nici o șansă,
  Ați auzit,
  Primul ministru ar fi vrut tăierea sporurilor bugetarilor dar nu este voință politica la nivel de coaliție.....
  Ce sa așteptăm de la PNL și coaliția lui pește prăjit????
  • Like 2
  • @ Helmuth Diesing
   Dan check icon
   DA, nu este , vointa in coalitie ,ptr ca fiecare are interesul lui ,
   ---ASA S-A AJUNS LA CLUJ ,SA FIE NUMIT DE CATRE udmr , SA-SI PUNA EI UN PREFECT ,,udmrist,! RUSINE pnl ,,
   -- Adio ,voturi pnl , de la Cluj !!
   • Like 0
  • @ Dan
   :)))))))))) problema ta e că vine din UDMR, sau că e incompetent? Nu întîmplător a fost așa puternic PUNR la Cluj.
   • Like 1
  • @ Helmuth Diesing
   Ai gandit muuuult ca sa scrii asemenea tampenii???
   • Like 0
  • @ Dan
   Oare UDMR-stii nu sunt cetatenii acestei tari? Esti unul dintre laudarosii ,,NOI SUNTEM ROMANI.......STAPANI"??
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult