Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Domnule premier Florin Cîțu, puneți deoparte 20 milioane euro din banii europeni și faceți o fabrică de vaccinuri!

vaccinare - Luc Nobout / Zuma Press / Profimedia

Foto: Luc Nobout / Zuma Press / Profimedia

Motto: „Ion și Gheorghe fug în gară după tren, însă îl pierd. Gheorghe spune: No’, Ioane, vezi dacă n-ai lucrul tău?” (anecdotă din Ardeal)

Să facem un sumar al ultimului an:

- țările industrializate au dat laboratoarelor de cercetare peste 20 miliarde dolari, pentru a dezvolta vaccinuri anti SARS-CoV-2;

- Administrația Trump a resuscitat anul trecut Kodak cu o infuzie de 0,8 miliarde dolari, pentru a fabrica ingrediente active farmaceutice (API) în vederea reducerii dependenței de China;

- Guvernul Macron vrea să fabrice în Franța vaccinuri și paracetamol pentru toată Uniunea Europeană și are în vedere alocarea de 2 miliarde de euro;

- Guvernul Kurz din Austria a intrat într-un parteneriat cu un producător local de antibiotice printr-un aport de capital de 50 milioane euro (producătorul pune alte 150 milioane) pentru a fabrica antibiotice pentru întreaga Uniune;

- Coreea de Sud este în discuții cu Moderna pentru o investiție de 200 miliarde de dolari pentru o fabrică de vaccinuri care să deservească Asia;

- Serum Institute of India, cel mai mare producător mondial de vaccinuri, este în discuții cu Oxford pentru vaccinarea din India, același Oxford care a lansat la începutul anului un parteneriat cu institutul Gamaleya din Moscova pentru îmbunătățirea vaccinului;

- Grupul Abdi Ibrahim din Turcia, liderul industriei farmaceutice turcești, a primit aprobarea guvernului de a intra în parteneriate pentru producția a 20 de milioane de doze anual; 

- Compania Mablon din Polonia primește din PNRR-ul polonez o infuzie de circa 9 milioane de euro (acțiuni și subscriere capital) pentru a fabrica sub licență Novavax noul vaccin cu proteine recombinante;

- se pare că Axon din Slovacia, Dyntec din Cehia și BulBio din Bulgaria sunt în discuții cu propriile guverne pentru a obține capital în vederea producerii sub licență a vaccinului anti-Covid în propriile fabrici.

Nu știu ce face România pentru a-și întări capacitățile farmaceutice. La nivel de declarații stăm bine. Iată ce spuneau anul trecut oficialii:

Dl Cosmin Marinescu: „România are uriașe oportunități de reașezare strategică pe harta regională a lanțurilor valorice (...) din industria dispozitivelor medicale și cea farmaceutică”.

Dl Tănase Stamule: „Reindustrializarea României trebuie să treacă mai puțin prin reșaparea unor vechi fabrici și uzine, și mai mult prin inovare și ajutor pentru companii”.

Trăgând linie, avem doua opțiuni. Prima - stăm în așteptare cu mâna întinsă la marile puteri, crezând în mecanisme care ne vor da și nouă vaccinuri și medicamente și dezinfectante, desigur, dacă mai rămâne ceva după ce ele își rezervă (pe bună dreptate) stocuri pentru proprii cetățeni.

Și a două - ne facem lucrul nostru. Luăm, din miliardele din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) 20-30 milioane de euro, mergem la Moderna, Curevac, Takeda și toți ceilalți care sunt interesați să-și facă un hub în Estul Europei (de unde se poate deservi toată regiunea) și în 2 ani avem o fabrică în care putem produce orice tip de vaccin.

Poate că există un grup de lucru care deja se ocupă de asta, dar dacă nu, atunci rămânem la prima opțiune, eventual ne mulțumim să găzduim departamente de planificare ale marilor corporații. E și asta un lucru bun.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Avem o fabrica de medicamente Antibiotice Iasi unde statul roman este actionar principal. Toti producatorii de medicamente fac profit , numai Antibiotice Iasi este pe pierderi...
    • Like 0
  • Citez: "Coreea de Sud este în discuții cu Moderna pentru o investiție de 200 miliarde de dolari pentru o fabrică de vaccinuri care să deservească Asia".
    Fac apel la vorba acestui domn: https://www.youtube.com/watch?v=yk7O0iRWMYM
    Stimate autor, avand in vedere seriozitatea demersului dumneavoastra, mai facem si noi o distinctie intre milioane si miliarde?
    Pentru conformitate: https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-southkorea-moderna/update-2-s-korea-in-talks-with-moderna-over-200-mln-investment-to-build-vaccine-factory-idUKL1N2KB06W
    • Like 0
    • @ Iron Spike
      Salve!
      -Permiteți: deservire este sinonimul ne-servirii.
      ntp,
      Cu ne-tristețe și fără speranțe
      Limba are dreptul să-și aleagă și împământenească; înțelesurile!
      • Like 0
    • @ Purice Narcis-Teofil
      E mai rãu de atât. Deservirea e servire proastă.
      • Like 0
    • @ Crator Tan
      Delia MC Delia MC check icon
      Pace. Are ambele sensuri:
      deservi = 1 A acționa în dauna cuiva. 2 A nu servi cum trebuie.

      sursa: MDA2 (2010) adăugată de LauraGellner acțiuni 

      deservi2 vt [At: I. IONESCU, M. 751 / Pzi: ~vesc / E: lat deservire] 1 A presta un serviciu în folos public. 2 A supraveghea și dirija funcționarea unei mașini.

      Of, chițibușăreala asta! Totuși benefic, ne mai împrospătăm cunoștințele. Nici dl Cărtărescu nu le știe pe toate si se mai uită în DEX .
      Și totuși, axându-ne pe chițibușuri nu cumva pierdem sensul?


      • Like 1
  • Dorin check icon
    Și cine să lucreze în fabrică?O gașcă de bugetari habarniști angajați pe pile? O merge în alte țări , dar în Românica ați văzut vreo companie de-a statului să funcționeze cum trebuie?( Institutul Cantacuzino nu a fost pus pe chituci de profesionalismul angajaților?)
    • Like 0
    • @ Dorin
      Delia MC Delia MC check icon
      Odată va trebui început. Odată această mentalitate va trebui înlăturată. Odată ar trebui început cu oameni tineri, entuziaști și cu profesioniști. Și cu cât acel odată e mai repede, cu atât mai bine.
      PS: mare e tentația de a-l lua imediat pe nu în brațe, omul îți spune imediat că nu se poate și de ce.
      • Like 1
    • @ Dorin
      „Moderna, Curevac, Takeda și toți ceilalți”... sînt privați, nu bugetari. De ce presupui că ar angaja bugetari?
      • Like 1
  • Ziua bună!
    -//Asta-i întrebarea//; a sta? x ...
    Cele bune,
    Purice N.
    • Like 0
  • Da, așa este,
    De la PNL și primul ministru nici o șansă,
    Ați auzit,
    Primul ministru ar fi vrut tăierea sporurilor bugetarilor dar nu este voință politica la nivel de coaliție.....
    Ce sa așteptăm de la PNL și coaliția lui pește prăjit????
    • Like 2
    • @ Helmuth Diesing
      DA, nu este , vointa in coalitie ,ptr ca fiecare are interesul lui ,
      ---ASA S-A AJUNS LA CLUJ ,SA FIE NUMIT DE CATRE udmr , SA-SI PUNA EI UN PREFECT ,,udmrist,! RUSINE pnl ,,
      -- Adio ,voturi pnl , de la Cluj !!
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      :)))))))))) problema ta e că vine din UDMR, sau că e incompetent? Nu întîmplător a fost așa puternic PUNR la Cluj.
      • Like 1
    • @ Helmuth Diesing
      Ai gandit muuuult ca sa scrii asemenea tampenii???
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      Oare UDMR-stii nu sunt cetatenii acestei tari? Esti unul dintre laudarosii ,,NOI SUNTEM ROMANI.......STAPANI"??
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult