Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Dosar penal în cazul celor doi copii morți în avalanșa din Retezat. Ce spunea Dor Geta Popescu într-un interviu de anul trecut

Dor Geta Popescu

(Foto Facebook/Dor Geta Popescu)

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg au deschis un dosar penal în cazul celor doi copii care au murit sâmbătă în avalanșa din Retezat.

Un grup format din şapte persoane, printre care și doi copii - Dor Geta Popescu (13 ani) și Erik Gulacsi (12 ani) -, a fost surprins sâmbătă de o avalanșă în Masivul Retezat. Cei doi minori, considerați cei mai buni tineri alpinişti ai României, au murit. 

Meteorologii anunţaseră încă de vineri că în Masivul Retezat există risc maxim de avalanşă, după ninsorile abundente din ultimele zile.

Ultima postare pe Facebook a copilei care și-a pierdut viața în avalanșa din Retezat a fost intitulată „Geta trăiește la altitudine”. Ea a scris pe blogul ei despre proiectele pe care le avea pentru 2017, după realizările din 2016.

(Foto: Facebook/Dor Geta Popescu)

„Am tras la antrenamente și am avut spor, expedițiile au reușit toate și au cam fost câteva: Aconcagua 6962 m, în februarie, cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt din America de Sud; apoi în mai, Pico de Orizaba 5636 m, în Mexic, cel mai înalt vulcan din America de Nord; tot în mai, Denali/McKinley 6190 m, cel mai înalt vârf din America de Nord; și în decembrie, Mt. Giluwe – cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania”, a scris Dor Geta Popescu în ultima sa postare pe blogul personal.

Dor Geta Popescu, într-un interviu din 2016, la TVR: „Prima oară am mers pe munte la 3 ani”

Într-un interviu pentru TVR în 2016 Dor Geta Popescu a povestit că avea trei ani când a fost dusă pe munte prima oară de tatăl său.

„Prima oară am mers pe munte la 3 ani. M-a dus tatăl meu. Îmi aduc aminte că am rămas în urmă și pe lângă noi a trecut un câine. Și tata mi-a spus: „Dar de ce poate el, că e 4x4?” Și atunci m-am pus în patru labe și am început să merg”, a povestit Dor Geta Popescu. 

„În circuitul 7 Munți sunt și copii. Acum în Retezat a fost o fetiță de 8 ani. Am mers pe colțari. A fost foarte greu”, spunea copila în interviu.

Dor Geta Popescu avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. Ea a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara a anunțat sâmbătă seara că din grupul care a mers în Retezat au făcut parte 60 de persoane.

„Toţi cei 56 de turişti, din Muntii Retezat, coordonaţi de către echipele de salvatori au ajuns în siguranţă la Refugiul Genţiana. Cele cinci persoane rănite în accidentul de avalanşă sunt, în prezent, coborâte de către echipele de salvatori către zona Cârnic, pentru a fi preluate de echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Ceilalţi 51 de turişti, toţi adulţi, au luat decizia să rămână peste noapte la Refugiul Genţiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale”, potrivit unui comunicatul transmis sâmbătă seara de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

În opinia șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, tocmai greutatea grupului masiv de persoane ar fi putut declanșa avalanşa.

„Oare stă pe acoperiş zăpada când dă soarele şi afară e cald? Nu. Alunecă. Așa e şi pe crestele alea ale munţilor. Cei care au fost acolo aveau ceva experienţă, dar se pare că nu le-a folosit la nimic. Eu de două zile am dat comunicate că e risc de avalanşă pentru că a nins şi nu avea când să se stabilizeze zăpada. Ei, a doua zi, au plecat în ascensiune. Eu nu plecam sau nu lăsam din băieţii mei să plece. Ei au plecat şapte cu şcoala de ghizi. Au mers cu 51 de persoane. Din greutatea lor au dat drumul la avalanşă. Aşa s-a produs, din acţiunea propiilor lor persoane, ei înşişi au declanşat avalanşa", a spus şeful Salvamont Hunedoara, potrivit News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Simona check icon
    We always need to hear both side of story. Asa ca cred ca trebuie sa cititi si asta:
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21729426-conducatorul-scolii-ghizi-aflat-retezat-grup-numeros-povesteste-evenimentele-care-precedat-avalansa-care-murit-cei-doi-copii.htm
    • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult