Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dosar penal în cazul celor doi copii morți în avalanșa din Retezat. Ce spunea Dor Geta Popescu într-un interviu de anul trecut

Dor Geta Popescu

(Foto Facebook/Dor Geta Popescu)

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg au deschis un dosar penal în cazul celor doi copii care au murit sâmbătă în avalanșa din Retezat.

Un grup format din şapte persoane, printre care și doi copii - Dor Geta Popescu (13 ani) și Erik Gulacsi (12 ani) -, a fost surprins sâmbătă de o avalanșă în Masivul Retezat. Cei doi minori, considerați cei mai buni tineri alpinişti ai României, au murit. 

Meteorologii anunţaseră încă de vineri că în Masivul Retezat există risc maxim de avalanşă, după ninsorile abundente din ultimele zile.

Ultima postare pe Facebook a copilei care și-a pierdut viața în avalanșa din Retezat a fost intitulată „Geta trăiește la altitudine”. Ea a scris pe blogul ei despre proiectele pe care le avea pentru 2017, după realizările din 2016.

(Foto: Facebook/Dor Geta Popescu)

„Am tras la antrenamente și am avut spor, expedițiile au reușit toate și au cam fost câteva: Aconcagua 6962 m, în februarie, cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt din America de Sud; apoi în mai, Pico de Orizaba 5636 m, în Mexic, cel mai înalt vulcan din America de Nord; tot în mai, Denali/McKinley 6190 m, cel mai înalt vârf din America de Nord; și în decembrie, Mt. Giluwe – cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania”, a scris Dor Geta Popescu în ultima sa postare pe blogul personal.

Dor Geta Popescu, într-un interviu din 2016, la TVR: „Prima oară am mers pe munte la 3 ani”

Într-un interviu pentru TVR în 2016 Dor Geta Popescu a povestit că avea trei ani când a fost dusă pe munte prima oară de tatăl său.

„Prima oară am mers pe munte la 3 ani. M-a dus tatăl meu. Îmi aduc aminte că am rămas în urmă și pe lângă noi a trecut un câine. Și tata mi-a spus: „Dar de ce poate el, că e 4x4?” Și atunci m-am pus în patru labe și am început să merg”, a povestit Dor Geta Popescu. 

„În circuitul 7 Munți sunt și copii. Acum în Retezat a fost o fetiță de 8 ani. Am mers pe colțari. A fost foarte greu”, spunea copila în interviu.

Dor Geta Popescu avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. Ea a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara a anunțat sâmbătă seara că din grupul care a mers în Retezat au făcut parte 60 de persoane.

„Toţi cei 56 de turişti, din Muntii Retezat, coordonaţi de către echipele de salvatori au ajuns în siguranţă la Refugiul Genţiana. Cele cinci persoane rănite în accidentul de avalanşă sunt, în prezent, coborâte de către echipele de salvatori către zona Cârnic, pentru a fi preluate de echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Ceilalţi 51 de turişti, toţi adulţi, au luat decizia să rămână peste noapte la Refugiul Genţiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale”, potrivit unui comunicatul transmis sâmbătă seara de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

În opinia șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, tocmai greutatea grupului masiv de persoane ar fi putut declanșa avalanşa.

„Oare stă pe acoperiş zăpada când dă soarele şi afară e cald? Nu. Alunecă. Așa e şi pe crestele alea ale munţilor. Cei care au fost acolo aveau ceva experienţă, dar se pare că nu le-a folosit la nimic. Eu de două zile am dat comunicate că e risc de avalanşă pentru că a nins şi nu avea când să se stabilizeze zăpada. Ei, a doua zi, au plecat în ascensiune. Eu nu plecam sau nu lăsam din băieţii mei să plece. Ei au plecat şapte cu şcoala de ghizi. Au mers cu 51 de persoane. Din greutatea lor au dat drumul la avalanşă. Aşa s-a produs, din acţiunea propiilor lor persoane, ei înşişi au declanşat avalanşa", a spus şeful Salvamont Hunedoara, potrivit News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Simona check icon
    We always need to hear both side of story. Asa ca cred ca trebuie sa cititi si asta:
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21729426-conducatorul-scolii-ghizi-aflat-retezat-grup-numeros-povesteste-evenimentele-care-precedat-avalansa-care-murit-cei-doi-copii.htm
    • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult