Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Alexandru Puiu, eroul salvator: Vreau să înființez un ONG, să ajutăm la electrificarea școlilor de la munte

Alexandru Puiu, eroul din Focșani care a salvat sâmbătă viața unui băiat de 8 ani, scoțându-l din mașina căzută în Dâmbovița, este convins că în fiecare din noi există „un mic erou care trebuie scos la lumină din când în când”. Și-ar dori ca gestul său să poată fi un exemplu și pentru alții.

Într-un interviu pentru Republica.ro Alexandru Puiu spune că „schimbarea e cumva în noi”, „fiecare din noi are o doză de responsabilitate față de semenii săi, dar nu întotdeauna aceasta este destul de puternică sau nu o exteriorizăm”.

Visul său este să înființeze un ONG pentru a ajuta la electrificarea unor școli de la munte, cu ajutorul panourilor fotovoltaice. „Sunt în discuții de jumătate de an cu cunoștințe, ne facem planuri. Cei de la Free Miorița m-au inspirat. Vrem să ajungem în satele răsfirate pe munte, să ajutăm cu instalații fotovoltaice și, în funcție de cum vine fiecare cu o idee, să putem oferi un pachet complet, inclusiv de consultații medicale. Am mulți prieteni care sunt stomatologi, doctori. Pentru anul acesta ne dorim să ajungem cu acest proiect în trei localități. Este un obiectiv al meu, ceva de suflet”, ne-a mărturisit Alexandru Puiu.

El a povestit cum a ajuns să-l scoată pe băiatul de 8 ani din autovehicul, după ce mașina în care se aflau și mama și tatăl său a căzut în apele reci ale Dâmboviței.

Sâmbătă se întorcea de la micul magazin pe care îl are în zona Unirii și a văzut lume strânsă la locul accidentului pe malul Dâmboviței.

„Doamna care a fost scoasă înainte să ajung eu, fiind semiconștientă, a spus că în mașină mai sunt două persoane, șoferul și un copil. Cei de pe mal au început să țipe că sunt încă două persoane în mașină. Primul gând a fost să sar în apă, deja era cineva în apă, am crezut că au dat de victime. Toți au țipat că este un coupe. Am încercat să lovesc puțin ușa cu un bolovan, am tras de ea și am deschis-o. Știam de sistemul de rabatare a scaunului. Prima victimă a fost copilul, am reușit să îl scot și l-am dus la mal. M-am întors la bărbat și l-am scos. L-am văzut că era lovit la cap”, povestește Alexandru Puiu. Bărbatul nu a mai putut fi salvat.

În momentul în care l-a scos la mal pe copil, Alexandru spune că, în ciuda faptului că starea băiatului „nu era una bună”, a avut un „sentiment bun, de încredere”. 

„Am fost foarte fericit când am aflat de la televizor că băiatul se află în stare stabilă. Ulterior am aflat că nu este atât de bine, că este în comă indusă. Nu știu exact starea lui. Am sunat la spitalul Bagdasar, cei de acolo mi-au spus că a fost transferat la spitalul de copii. Bănuiesc că starea lui era mai bună decât atunci când a fost scos din apă”, mai spune Alexandru care în primă fază nu a fost de acord cu propunerea soției sale de a face public, pe Facebook, gestul lui Alexandru.

„Ulterior am fost încurajat să fac public acest lucru pentru că așa pot încuraja inițiativa civică, ceea ce este foarte important”.

Când a ajuns la locul accidentului, la vreo cinci minute de când avusese loc, apreciază el, pe mal erau multe persoane care filmau. „Erau strânse 30 de mașini acolo”.

Cele mai importante declarații din interviul acordat Republica.ro de Alexandru Puiu:

Despre schimbare în România. „Consider că schimbarea e cumva în noi, fiecare din noi are o doză de responsabilitate față de semenii săi, în primul rând. Dar nu întotdeauna este destul de puternică sau nu întotdeauna o exteriorizăm. De multe ori pe Facebook suntem puternici, dar când ești în fața unei situații, mulți poate ar putea face ceva sau poate își doresc, dar au o reținere. Poate unuia mai tânăr îi e frică. Cineva mai bătrân mi-a spus că dacă era în locul meu și știa că este vorba de un copil, sărea în apă, dar dacă știa că este un adult, nu risca”, spune Alexandru. 

Nu mă consider un erou. „Eu cred că în noi există acel mic erou care trebuie scos la lumină din când în când. Nu mă consider un erou, sunt foarte mișcat de câte mulțumiri și aprecieri am primit pe toate căile. Nu simt că am făcut un efort sau că am făcut ceva ieșit din comun, am făcut ceva normal și oricine putea să facă asta. În momentul acela nu trebuia să se gândească decât la viața celor în pericol. Putea să fie el în locul victimei”

• „Eu dacă eram în locul lui, ce făceam dacă nu sărea nimeni să mă salveze? Ce putere mai aveau hainele de pe mine, telefonul? Dacă se strică, asta e, dar salva o viață, avea o mulțumire sufletească mai mare decât orice alte motive care l-au împiedicat pe el să sară în apă”

Apel pentru trezirea spiritului civic. „Aceasta a fost și mulțumirea interviurilor pe care le-am dat, că am putut să fac un apel pentru spiritul civic. Cred în responsabilitatea noastră față de semeni, fiecare avem o pregătire diferită, niște idealuri diferite, alte hobby-uri și așa mai departe. Dar toți prin acest obiectiv final, ne putem reflecta activitățile, gândurile spre semenii noștri și spre responsabilitatea pentru semenii noștri”.

• „Din păcate a trebuit să se întâmple ceva rău pentru ca autoritățile să decidă că acolo trebuie un gard de protecție, gard care în mod normal trebuia să fie acolo”.

Alexandru Puiu, 29 de ani, este din Focșani și a terminat un liceu cu profil sportiv. A terminat facultatea de Drept, la Foșcani, apoi a făcut un Master la Universitatea Nicolae Titulescu, în București. După un eșec cu un prim startup, în 2012, în 2015 a deschis, cu o parte din banii de la nuntă, un mic magazin cu haine de damă, în zona Unirii. Este pasionat de baschet și de sporturi de iarnă. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marian Godină, Alexandru Puiu... „eroi fără voie”, dar cu vocație. Cu simț civic, curaj și mult bun simț. Cu asemenea tineri, n-o fi chiar totul pierdut...
    • Like 3
  • Va multumim Alexandru Puiu ca reamintiti oamenilor ca trebuie sa si actioneze nu sa stea si sa fie doar martori la tragediile din jur. Ba unii filmau in loc sa dea o mana de ajutor. Barbati, ce sa-i zici.
    • Like 3


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult