Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Două știri, una din România, cealaltă din Ucraina, același rezultat: victima e victimă și agresorul agresor

Ambulanța - Inquam

Foto: Inquam Photos/ Alex Nicodim

Zilele trecute două știri mi-au furat atenția. 

Prima: Un bărbat de 37 de ani din Broșteni, jud. Suceava, a intrat în casă peste o bătrână de 82 de ani, a violat-o și a ucis-o. Bătrâna a încercat să se apere, provocându-i răni pe față agresorului, dar acesta... Nu are rost - îmi provoacă repulsie și durere - să scriu tot ce spune raportul medico-legal despre suferințele femeii. Dar ceva tot trebuie să scriu. Ce spune agresorul pentru a se dezvinovăți!? 

Zice „că a tras-o pe victimă de pe pat și a întreținut raporturi sexuale normale cu aceasta, împotriva voinței acesteia, care a ripostat și a încercat să scape, provocându-i leziuni faciale prin zgâriere.

Pentru că victima s-a împotrivit, individul a declarat că i-a imobilizat ambele brațe prin comprimarea pe piept.

Ulterior, autorul a părăsit locuința, susținând că victima încerca să se ridice de pe sol și nu a agresat-o în mod vădit violent.”

...

A doua știre: ONG-ul Amnesty International acuză Kievul că a pus în pericol civili în războiul cu Rusia și condamnă tacticile de luptă ucrainene.

Ar părea că nu există nicio legătură între cele două știri și totuși există. În viziunea celor de la Amnesty International, bătrâna din primul caz ar putea fi acuzată că s-a apărat în propria casă, că l-a zgâriat pe agresor, care susține că nu a agresat bătrâna în mod vădit violent, atâta doar că ea a murit.

...

Rusia practică un război total. Știu și îmi este clar cine este agresorul și cine victima, dincolo de dezinformări, lucruri și fapte necunoscute de marea masă a populației, greșeli, tactici de război.

Da, este posibil ca Ucraina să fi expus civili, dar atacurile Rusiei au fost corecte din punctul de vedere al Amnesty International!? A invadat o țară, pe care o toacă mărunt, respectând viața și civilii!? Ucraina a fost atacată total. Se apără total. Îi sunt ocupate orașe, se apără din orașe. Îi sunt bombardate școli, se apără din școli. Oricine ripostează de acolo de unde este atacat. Nu îi poți lăsa pe ruși să bombardeze și invadeze sate și orașe și tu, Ucraina, să stai cu trupele pe câmp, adunate grămadă.

Vorbiți de adevăr, domnii de la Amnesty International!?

Acesta e unul singur, mare și clar de se vede și din cosmos: Rusia a invadat o țară! Ea ucide bătrâni și copii.

Fără invazia rusească, zeci de mii de civili și soldați ucraineni ar fi trăit. Și soldați ruși ar fi trăit...

Restul sunt fapte ce decurg din acest mare adevăr incredibil de dureros...

Am descris două știri ce au același rezultat: victima e victimă și agresorul agresor. Dacă găsim nuanțe că victima nu ar fi chiar victimă, că nu a fost „agresată în mod vădit violent” și că a greșit și ea cu ceva, zgâlțâim reperele lumii din temelii... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Normal că într-un caz anume victima e victimă și agresorul e agresor. Este o abjecție să arunci vina agresiunii asupra victimei. Acum avem Rusia agresoare dură și brutală, iar Ucraina se apără cum poate și face bine că se apără, iar noi îi ținem ”pumnii strânși” să aibă succes. Dar cei de la Amnesty International au și ei dreptate: îți aperi țara și poporul, așa e firesc, dar nu îți aperi țara riscând conștient viețile unor civili necombatanți și care nu ar vrea să fie în postura de victime. Cei care mor în luptă e firesc să fie militarii. Mai mor și civili nevinovați (în limbaj cinic de specialitate se numesc pagube colaterale), dar civilii nu trebuie băgați la înaintare, riscant, fără voia lor, chiar de către militarii / apărătorii proprii. Adică militarii nu au dreptul moral să folosească civilii ca acoperire, ca scut uman. Iar dacă o fac și civilii sunt uciși, să își recunoască și ei propria barbarie și să nu se prefacă oripilați, într-un joc de imagine. Mă repet, pentru a nu fi greșit înțeles: în actualul război Rusia este personajul negativ, agresorul barbar și nemilos, iar Ucraina este victima nevinovată. Asta fără discuție. Dar ceva se mai întrezărește dincolo de propaganda și jocurile de imagine profesioniste de ambele părți: Ucraina e și ea cu gene slavone ca și Rusia. Acum, în prezent, merită compătimită pentru suferințele pe care le îndură în mod nedrept și nemeritat. Dar dacă la un moment dat ar fi ea însăși agresoare cu altă țară (într-o situație ipotetică) înclin să cred că nici ucrainenii nu ar fi prea sensibili de felul lor, ci la fel de brutali și duri, ca și ”frații” lor ruși. Asta a dezvăluit implicit Amnesty International și asta ne doare și pe noi cu adevărat, care-i ridicasem pe un piedestal. În concluzie e adevărat că agresorii sunt agresori și victimele sunt victime, dar sunt doar victime și atât, nu idoli, cum am fi tentați să credem mulți dintre noi.
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    Este incredibil. Doar o femeie poate sa amestece logica intr-un fel sa iasa cum vrea ea.

    Sunt anumite reguli in razboi care trebuie oarecum respectate. Daca ucrainienii aveau baze in spitale sau scoli sparand ca rusii sa nu ii atace nu e ok. Asta nu inseamna ca rusii nu sunt vinovati, dar ce prezinta autoarea e complet ilogic.

    oricum, e greu cu logica pentru cei ca autoarea articolului. sincer ma mir ca cei de la republica au permis publicarea unui astfel de articol
    • Like 2
    • @ andrei
      dan check icon
      In al 2-lea razboi mondial nu numai ca utilizau copii ca scut dar ii si imbracau in soldati si ii trimitea pe front , nu zic ca era normal dar cum zic unii in dragoste si razboi e fara reguli.
      Asadar asta cu regulile in razboi e asa o treaba pur utopica si se aplica pe timp de pace.
      Se vede de la 1000 de metri ca habar nu au ce vorbesc cei de la Amnesty la fel ca milioanele de ONG care fac bani mancand rahat.
      Cat priveste exemplul doamnei e exagerat rau de tot.
      • Like 1
    • @ andrei
      mhm check icon
      "Doar o femeie poate sa amestece logica intr-un fel sa iasa cum vrea ea." really?
      • Like 1
    • @ mhm
      andrei andrei check icon
      exact. cand o femeie vorbeste despre un caz de viol, la nivel de subconstient altfel se percepe totul. in acelasi timp autoarea prezinta un caz super clar de victima-agresor ca mai apoi sa il amestece cu un caz in care nu e situatia chiar asa de alb/negru.

      de ce am zis ca o femeie poate sa gandeasca asa? pentru ca stiu ca atunci cand baga orice argument cu violul ori nimeni nu indrazneste sa le contrazica ca doar sunt femei care vorbesc despre viol ori cine le contrazice clar o sa fie aratati cu degetul ca nu e ok sa vorbeasca cineva ca barbat despre viol altfel decat sa condamne totul.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult