Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Nu există niciun detox. Fiecare celulă e dotată genetic cu propriile mecanisme detox”

Mihaela Bilic

Foto: Facebook Mihaela Bilic

Cei care le vând oamenilor diete miraculoase care să le curețe corpul de toxine vând, de fapt, iluzii, a atras atenția medicul nutriționist Mihaela Bilic în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

„Nu există niciun detox. Acest subiect vinde. Cheltuim bani pe mâncare, apoi cheltuim bani ca să aflăm cum să slăbim. Din nou, ajungem la construcția miraculoasă a corpului. Fiecare celulă e dotată genetic cu propriile mecanisme detox, dincolo de corpul în sine. Noi nu trebuie să avem grijă că murim intoxicați, pentru că aceste procese au loc în mod spontan, necomandate de noi. Organismul știe să și le facă când e nevoie”, a explicat Mihaela Bilic.

„Ai impresia că nu ai putea singur acasă cu ciorbă de lobodă și cartofi să faci detox, ci că ce ți se vinde acolo ar putea fi mai bun. Suntem în post acum. Detoxul banal presupune în primul rând mâncare puțină. trebuie să lași ficatul să se mai și odihnească. El e motorul principal, uzina miraculoasă. S-a ajuns la această greșeală și s-a făcut o literă de lege din a mânca trei mese pe zi, plus două gustări, lucru recomandat copiilor în creștere, slăbuți. În toată Europa, gustarea de la ora 10 a fost eliminată. Există doar cea de 4. La noi, ni se cere adulților să mâncăm de trei ori pe zi, plus două gustări și mai vrem să slăbim”, a adăugat aceasta.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte corect! In sfarsit un profesionist onest! Ar fi minunat daca i s-ar face mai multa publicitate, in interesul publicului care este bombardat permanent cu mizerii de dragul unui marketing oneros!
    • Like 2
  • Detox e un concept de tâmpenie "medicaloidă" : intoxicați-vă liniștiți ca să cumpărați remedii de detoxifiere (adesea placebo dar scump: un placebo cu cit e mai scumpe mai "eficient" ........) .Îmi vine în minte acum doar silimarina, "hepatoprotectoare" scoasa din uz din toată lumea civilizata de zeci de ani ca ineficientă, noi ii facem o publicitate nebună.
    • Like 2
  • Buna ziua dragi cititori ai Republicii,Domnilor Pandaru si Negrutiu Sunt biolog si tehnician nutritionist,am urmarit interviul Dnei.Dr.Bilic Mihaela si ma declar dezamagita.Eu am inteles ca mancarea nu ne poate face rau,ca dieta fast-food nu este nociva si ca detoxul nu exista.
    Totusi daca celulele au propriul sistem de dezintoxicare(aici sunt de acord cu Dna Doctor)cum de mai exista boli cronice:diabet,boli cardio-vasculare,boli renale,boli autoimune....etc.
    Oare cand pomenesti despre un doctor de la Stanford care a facut un experiment pe sine in care timp de 6 luni a mancat numai fastfood ...nu ar trebui sa-i dam numele ,parametrii observati,sponsorii studiului(KFC,McDonalds si altii ?Oare profesorul acela mai traia....dupa 6 luni de fast-food?Daca nutritia nu este importanta, oare de ce spitalele sunt pline de bolnavi cronici ?
    Poate ca trebuie sa facem o reducere a aportului caloric sa slabim (traditionalele 2000 Kcal/zi),dar ce facem cu sanatatea:analizele de sange,functia hepatica,renala,pancreatica....mai se gandeste cineva la asta ,sau cum sa inventam mii de diete ca sa slabim si atat?
    Oare nutritia se reduce numai la a slabi?sau sa slabim in conditii maxime de sanatate ?
    Oricum Dna Doctor Bilic, era cam "zen", totul este bun , tot ce este ambalat este concentrat si cred ca dansa isi cauta de fapt ca sponsor un producator de "fast-food"
    Am observat ca si DomnulDr. Vasi Radulescu pe langa cardiologie este un mare "specialist"in nutritie....
    Va multumesc !
    • Like 2
    • @ andra.1975
      "Oare profesorul acela mai traia....dupa 6 luni de fast-food?"
      Haideti, doamna! Nici chiar asa! Se stie ca mancarea de fast-food nu e cea mai sanatoasa, dar sa nu exageram. Nu pune nimeni cianura in ea.
      Conceptul de fast-food a aparut ca un raspuns la graba oamenilor. Vrei sa mananci repede, ai treaba, vrei sa ajungi la job. Nu poti sa mergi in fiecare zi la restaurant si pentru ca nu e timp si poate nici banii necesari.
      In alimentatie, ca in orice altceva, e bine sa fii cumpatat. Daca esti echilibrat organismul lucreaza bine si eficient. Desigur ca ne imbolnavim. Ca facem excese. Ca imbatranim si corpul nu mai face bine fata problemelor. Si aici intervin medicamentele, vitaminele, mineralele etc. care ne ajuta sa ne intretinem.
      • Like 1
    • @ andra.1975
      De acord, Andra! De pilda, nu inteleg de ce doamna recomanda painea alba, cand toate studiile si chiar bunul simt, toate ne arata ca faina alba este saracita de mai toate principiile nutritive. Sau doamna desfiinteaza toate alternativele la zaharul alb. Deci, daca mancam toata ziua numai foietaje, napolitane, eugenii si altele asemenea, ne vindecam de toate!
      • Like 0
  • pana una alta, exista o categorie de analize la clinicile private ce testeaza ...toxine: aluminiu, mercur, nichel etc. . Si exista mod de alimentatie recomandat pt eliminarea lor (anumite legume, multa apa, miscare si sauna pt transpirat etc).

    Si eviednt, sunt "extrapolari" ale conceptului de detox si aplicat la stilul romanesc unde, in caz de probleme de sanatate, prima reactie este sa mai bagam ceva in noi (ceva scump) in loc sa reducem din cele ce le bagam.

    • Like 5
    • @ Claudia Olteanu
      Alien check icon
      Absolut. Iar conceptul asta de "detox" alimenteaza o piata de "suplimente" si "produse naturiste" care pot pretinde orice inzestrare magica si nu sunt testate si certificate (nu doar pretinsele efectele ci si modul in care au fost produse, ambalate, stocate etc) de absolut nimeni.
      • Like 2


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult