Foto: Facebook Mihaela Bilic
Cei care le vând oamenilor diete miraculoase care să le curețe corpul de toxine vând, de fapt, iluzii, a atras atenția medicul nutriționist Mihaela Bilic în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
„Nu există niciun detox. Acest subiect vinde. Cheltuim bani pe mâncare, apoi cheltuim bani ca să aflăm cum să slăbim. Din nou, ajungem la construcția miraculoasă a corpului. Fiecare celulă e dotată genetic cu propriile mecanisme detox, dincolo de corpul în sine. Noi nu trebuie să avem grijă că murim intoxicați, pentru că aceste procese au loc în mod spontan, necomandate de noi. Organismul știe să și le facă când e nevoie”, a explicat Mihaela Bilic.
„Ai impresia că nu ai putea singur acasă cu ciorbă de lobodă și cartofi să faci detox, ci că ce ți se vinde acolo ar putea fi mai bun. Suntem în post acum. Detoxul banal presupune în primul rând mâncare puțină. trebuie să lași ficatul să se mai și odihnească. El e motorul principal, uzina miraculoasă. S-a ajuns la această greșeală și s-a făcut o literă de lege din a mânca trei mese pe zi, plus două gustări, lucru recomandat copiilor în creștere, slăbuți. În toată Europa, gustarea de la ora 10 a fost eliminată. Există doar cea de 4. La noi, ni se cere adulților să mâncăm de trei ori pe zi, plus două gustări și mai vrem să slăbim”, a adăugat aceasta.
Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Totusi daca celulele au propriul sistem de dezintoxicare(aici sunt de acord cu Dna Doctor)cum de mai exista boli cronice:diabet,boli cardio-vasculare,boli renale,boli autoimune....etc.
Oare cand pomenesti despre un doctor de la Stanford care a facut un experiment pe sine in care timp de 6 luni a mancat numai fastfood ...nu ar trebui sa-i dam numele ,parametrii observati,sponsorii studiului(KFC,McDonalds si altii ?Oare profesorul acela mai traia....dupa 6 luni de fast-food?Daca nutritia nu este importanta, oare de ce spitalele sunt pline de bolnavi cronici ?
Poate ca trebuie sa facem o reducere a aportului caloric sa slabim (traditionalele 2000 Kcal/zi),dar ce facem cu sanatatea:analizele de sange,functia hepatica,renala,pancreatica....mai se gandeste cineva la asta ,sau cum sa inventam mii de diete ca sa slabim si atat?
Oare nutritia se reduce numai la a slabi?sau sa slabim in conditii maxime de sanatate ?
Oricum Dna Doctor Bilic, era cam "zen", totul este bun , tot ce este ambalat este concentrat si cred ca dansa isi cauta de fapt ca sponsor un producator de "fast-food"
Am observat ca si DomnulDr. Vasi Radulescu pe langa cardiologie este un mare "specialist"in nutritie....
Va multumesc !
Haideti, doamna! Nici chiar asa! Se stie ca mancarea de fast-food nu e cea mai sanatoasa, dar sa nu exageram. Nu pune nimeni cianura in ea.
Conceptul de fast-food a aparut ca un raspuns la graba oamenilor. Vrei sa mananci repede, ai treaba, vrei sa ajungi la job. Nu poti sa mergi in fiecare zi la restaurant si pentru ca nu e timp si poate nici banii necesari.
In alimentatie, ca in orice altceva, e bine sa fii cumpatat. Daca esti echilibrat organismul lucreaza bine si eficient. Desigur ca ne imbolnavim. Ca facem excese. Ca imbatranim si corpul nu mai face bine fata problemelor. Si aici intervin medicamentele, vitaminele, mineralele etc. care ne ajuta sa ne intretinem.
Si eviednt, sunt "extrapolari" ale conceptului de detox si aplicat la stilul romanesc unde, in caz de probleme de sanatate, prima reactie este sa mai bagam ceva in noi (ceva scump) in loc sa reducem din cele ce le bagam.