Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Nu există niciun detox. Fiecare celulă e dotată genetic cu propriile mecanisme detox”

Mihaela Bilic

Foto: Facebook Mihaela Bilic

Cei care le vând oamenilor diete miraculoase care să le curețe corpul de toxine vând, de fapt, iluzii, a atras atenția medicul nutriționist Mihaela Bilic în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

„Nu există niciun detox. Acest subiect vinde. Cheltuim bani pe mâncare, apoi cheltuim bani ca să aflăm cum să slăbim. Din nou, ajungem la construcția miraculoasă a corpului. Fiecare celulă e dotată genetic cu propriile mecanisme detox, dincolo de corpul în sine. Noi nu trebuie să avem grijă că murim intoxicați, pentru că aceste procese au loc în mod spontan, necomandate de noi. Organismul știe să și le facă când e nevoie”, a explicat Mihaela Bilic.

„Ai impresia că nu ai putea singur acasă cu ciorbă de lobodă și cartofi să faci detox, ci că ce ți se vinde acolo ar putea fi mai bun. Suntem în post acum. Detoxul banal presupune în primul rând mâncare puțină. trebuie să lași ficatul să se mai și odihnească. El e motorul principal, uzina miraculoasă. S-a ajuns la această greșeală și s-a făcut o literă de lege din a mânca trei mese pe zi, plus două gustări, lucru recomandat copiilor în creștere, slăbuți. În toată Europa, gustarea de la ora 10 a fost eliminată. Există doar cea de 4. La noi, ni se cere adulților să mâncăm de trei ori pe zi, plus două gustări și mai vrem să slăbim”, a adăugat aceasta.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte corect! In sfarsit un profesionist onest! Ar fi minunat daca i s-ar face mai multa publicitate, in interesul publicului care este bombardat permanent cu mizerii de dragul unui marketing oneros!
    • Like 2
  • Detox e un concept de tâmpenie "medicaloidă" : intoxicați-vă liniștiți ca să cumpărați remedii de detoxifiere (adesea placebo dar scump: un placebo cu cit e mai scumpe mai "eficient" ........) .Îmi vine în minte acum doar silimarina, "hepatoprotectoare" scoasa din uz din toată lumea civilizata de zeci de ani ca ineficientă, noi ii facem o publicitate nebună.
    • Like 2
  • Buna ziua dragi cititori ai Republicii,Domnilor Pandaru si Negrutiu Sunt biolog si tehnician nutritionist,am urmarit interviul Dnei.Dr.Bilic Mihaela si ma declar dezamagita.Eu am inteles ca mancarea nu ne poate face rau,ca dieta fast-food nu este nociva si ca detoxul nu exista.
    Totusi daca celulele au propriul sistem de dezintoxicare(aici sunt de acord cu Dna Doctor)cum de mai exista boli cronice:diabet,boli cardio-vasculare,boli renale,boli autoimune....etc.
    Oare cand pomenesti despre un doctor de la Stanford care a facut un experiment pe sine in care timp de 6 luni a mancat numai fastfood ...nu ar trebui sa-i dam numele ,parametrii observati,sponsorii studiului(KFC,McDonalds si altii ?Oare profesorul acela mai traia....dupa 6 luni de fast-food?Daca nutritia nu este importanta, oare de ce spitalele sunt pline de bolnavi cronici ?
    Poate ca trebuie sa facem o reducere a aportului caloric sa slabim (traditionalele 2000 Kcal/zi),dar ce facem cu sanatatea:analizele de sange,functia hepatica,renala,pancreatica....mai se gandeste cineva la asta ,sau cum sa inventam mii de diete ca sa slabim si atat?
    Oare nutritia se reduce numai la a slabi?sau sa slabim in conditii maxime de sanatate ?
    Oricum Dna Doctor Bilic, era cam "zen", totul este bun , tot ce este ambalat este concentrat si cred ca dansa isi cauta de fapt ca sponsor un producator de "fast-food"
    Am observat ca si DomnulDr. Vasi Radulescu pe langa cardiologie este un mare "specialist"in nutritie....
    Va multumesc !
    • Like 2
    • @ andra.1975
      "Oare profesorul acela mai traia....dupa 6 luni de fast-food?"
      Haideti, doamna! Nici chiar asa! Se stie ca mancarea de fast-food nu e cea mai sanatoasa, dar sa nu exageram. Nu pune nimeni cianura in ea.
      Conceptul de fast-food a aparut ca un raspuns la graba oamenilor. Vrei sa mananci repede, ai treaba, vrei sa ajungi la job. Nu poti sa mergi in fiecare zi la restaurant si pentru ca nu e timp si poate nici banii necesari.
      In alimentatie, ca in orice altceva, e bine sa fii cumpatat. Daca esti echilibrat organismul lucreaza bine si eficient. Desigur ca ne imbolnavim. Ca facem excese. Ca imbatranim si corpul nu mai face bine fata problemelor. Si aici intervin medicamentele, vitaminele, mineralele etc. care ne ajuta sa ne intretinem.
      • Like 1
    • @ andra.1975
      De acord, Andra! De pilda, nu inteleg de ce doamna recomanda painea alba, cand toate studiile si chiar bunul simt, toate ne arata ca faina alba este saracita de mai toate principiile nutritive. Sau doamna desfiinteaza toate alternativele la zaharul alb. Deci, daca mancam toata ziua numai foietaje, napolitane, eugenii si altele asemenea, ne vindecam de toate!
      • Like 0
  • pana una alta, exista o categorie de analize la clinicile private ce testeaza ...toxine: aluminiu, mercur, nichel etc. . Si exista mod de alimentatie recomandat pt eliminarea lor (anumite legume, multa apa, miscare si sauna pt transpirat etc).

    Si eviednt, sunt "extrapolari" ale conceptului de detox si aplicat la stilul romanesc unde, in caz de probleme de sanatate, prima reactie este sa mai bagam ceva in noi (ceva scump) in loc sa reducem din cele ce le bagam.

    • Like 5
    • @ Claudia Olteanu
      Alien check icon
      Absolut. Iar conceptul asta de "detox" alimenteaza o piata de "suplimente" si "produse naturiste" care pot pretinde orice inzestrare magica si nu sunt testate si certificate (nu doar pretinsele efectele ci si modul in care au fost produse, ambalate, stocate etc) de absolut nimeni.
      • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult
sound-bars icon